Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Novvko

#826 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Novvko »

newklear wrote: 12/09/2023 18:19 Može li mi neko reći kakva je brzina interneta preko mobilnih podataka na Novotel mreži?

Hoću sinu da promijenim sa Eronet obnova na Novotel bonove, izgleda mi primamljivo ponuda mreža10 zbog interneta..

Na Eronetu nema ništa slično-toliko interneta a samo 10 KM mjesečno
Brzina je dobra. Realno za djecu, tinejdžere i studente koji konzumiraju dosta interneta i nema bolje ponude od Novotela.
Dzontra_Volta

#827 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Dzontra_Volta »

Brzina u Sarajevu odlična. Evo taman izmjereno u Hrasnom:

Image
probook

#828 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by probook »

nitro_90 wrote: 12/09/2023 18:31
probook wrote: 12/09/2023 17:44

Pa to mi je isto kao da ocekujes da imas signal u podrumu neke zgrade? Ispod si zemlje, armirani beton oko tebe. U Konzumu imas signal na onom "otvorenom" dijelu gdje se vina prodaju, sto je i logicno jer nemas armiranu plocu iznad glave tu.
Eronetov signal je zakucan na istom mjestu. Smrdi mi na jammer.
Spustili neku antenu da to pokriju, samo nzm iz kog razloga 🤷 da li ima i u garazi na -2 😁
-Chesterfield-

#829 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by -Chesterfield- »

newklear wrote: 12/09/2023 18:19 Može li mi neko reći kakva je brzina interneta preko mobilnih podataka na Novotel mreži?

Hoću sinu da promijenim sa Eronet obnova na Novotel bonove, izgleda mi primamljivo ponuda mreža10 zbog interneta..

Na Eronetu nema ništa slično-toliko interneta a samo 10 KM mjesečno
Sve zavisi gdje ćeš koristiti i da li ima signala?
Ja sam kupio i na kraju bacio karticu jer je kvaliteta signala 0 bodova.

A što se tiče cijene mora se priznati da su trenutno najpovoljniji. I čudi me što nema više korisnika u RS jer je tamo pokrivenost dobra.
fusion_ba

#830 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by fusion_ba »

-Chesterfield- wrote: 12/09/2023 20:57
A što se tiče cijene mora se priznati da su trenutno najpovoljniji. I čudi me što nema više korisnika u RS jer je tamo pokrivenost dobra.
Pa ne smiju prodavati kartice u RS zbog mtela.
Mishelinke

#831 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mishelinke »

fusion_ba wrote: 12/09/2023 21:07
-Chesterfield- wrote: 12/09/2023 20:57
Može online, to im niko ne može, niti smije ograničiti.

Svakako ne pamtim kada sam svoj broj dopunio na bonove, uvijek i samo online. Ne znam ni da li više postoje one grebalice za dopune.
fusion_ba

#832 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by fusion_ba »

Mishelinke wrote: 12/09/2023 21:35
fusion_ba wrote: 12/09/2023 21:07

Svakako ne pamtim kada sam svoj broj dopunio na bonove, uvijek i samo online. Ne znam ni da li više postoje one grebalice za dopune.
Online može samo da se kupi esim, ali nema se gdje u RS kupiti fizička SIM kartica.
Nema ni dopune. To što smo mi navikli kupovati dopune online, mi smo i dalje ogromna manjina. Ljudi i dalje masovno idu na kiosk da kupe dopunu.
dzenanalic22

#833 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by dzenanalic22 »

fusion_ba wrote: 12/09/2023 22:12
Mishelinke wrote: 12/09/2023 21:35

Online može samo da se kupi esim, ali nema se gdje u RS kupiti fizička SIM kartica.
Nema ni dopune. To što smo mi navikli kupovati dopune online, mi smo i dalje ogromna manjina. Ljudi i dalje masovno idu na kiosk da kupe dopunu.
Prošli mjesec lik na Redditu pita hoće li ga Novotel opljačkati ako unese broj kartice da kupi bon online :lol:
fusion_ba

#834 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by fusion_ba »

dzenanalic22 wrote: 12/09/2023 22:19

Prošli mjesec lik na Redditu pita hoće li ga Novotel opljačkati ako unese broj kartice da kupi bon online :lol:
O tome pričam. :D
Poražavajuće je što su i mladi ispod 30 godina većinom tehnološki nepismeni. I ne trude se da nešto nauče.
Novvko

#835 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Novvko »

fusion_ba wrote: 12/09/2023 22:12 Online može samo da se kupi esim, ali nema se gdje u RS kupiti fizička SIM kartica.
Da, ali ko prenosi prepaid broj može da podnese zahtjev online i onda dobije fizičku sim karticu poštom. Doduše, čeka se jako dugo, kao da iz druge države šalju :-)
Tako da i mene čudi da nemaju više korisnika u RS. Ili ljudi ne znaju, jer se ne reklamiraju tamo ili jednostavno neće ništa osim mtel.
Ajdinn4

#836 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Ajdinn4 »

Ma ljudi su lijeni ali i neinformisani. Kladim se da većina ljudi i dalje ne zna da može prenijeti broj iz jedne mreže u drugu, a i oni koji znaju misle da je to komplikovano i neće da se zezaju s tim. Zato i kad se pojavi neko sa ovako dobrom ponudom poput Novotela ne može očekivati neki veliki priliv korisnika koji su totalno nezainteresovani.
Kao što kaže @fusion i ja bih razumio starije ljude, ali je užasno što i većina mladih (ovo malo što ih je ostalo) je tehnološki nepismeno. Pa ljudi i dalje ne znaju platiti račun preko interneta, o čemu dalje govoriti.
nitro_90
Grijem se na: Dizel
Vozim: Na benzin

#837 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by nitro_90 »

eto brata
fusion_ba

#838 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by fusion_ba »

Žao mi 5 minuta koje sam potrošio čitajući ovo + komentare :lol:
MTV

#839 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by MTV »

I meni ali komentare nisam citao :mrgreen:
Mishelinke

#840 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mishelinke »

Ajdinn4 wrote: 13/09/2023 23:19 Ma ljudi su lijeni ali i neinformisani. Kladim se da većina ljudi i dalje ne zna da može prenijeti broj iz jedne mreže u drugu, a i oni koji znaju misle da je to komplikovano i neće da se zezaju s tim. Zato i kad se pojavi neko sa ovako dobrom ponudom poput Novotela ne može očekivati neki veliki priliv korisnika koji su totalno nezainteresovani.
Kao što kaže @fusion i ja bih razumio starije ljude, ali je užasno što i većina mladih (ovo malo što ih je ostalo) je tehnološki nepismeno. Pa ljudi i dalje ne znaju platiti račun preko interneta, o čemu dalje govoriti.
Uz Instagram i TikTok, biće totalno nepismeni, ne samo tehnološki.

Instagram retardacija i TikTok degeneracija.
Refik4

#841 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Refik4 »

Novvko wrote: 13/09/2023 21:55
fusion_ba wrote: 12/09/2023 22:12 Online može samo da se kupi esim, ali nema se gdje u RS kupiti fizička SIM kartica.
Da, ali ko prenosi prepaid broj može da podnese zahtjev online i onda dobije fizičku sim karticu poštom. Doduše, čeka se jako dugo, kao da iz druge države šalju :-)
Tako da i mene čudi da nemaju više korisnika u RS. Ili ljudi ne znaju, jer se ne reklamiraju tamo ili jednostavno neće ništa osim mtel.
Ne čeka se dugo. Možda max 7 dana, znam jer je meni toliko trebalo da završim posao. Doduše, umjesto slanja poštom povratni zahtjev sam poslao putem maila
kokikol

#842 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by kokikol »

Kad smo već kod društvenih mreža tipa tik tok, fejsbuk i sl Jel u novotelu isto važi za potrošnju interneta kao i u bh telekomu?
Novvko

#843 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Novvko »

Refik4 wrote: 16/09/2023 09:58
Novvko wrote: 13/09/2023 21:55

Ne čeka se dugo. Možda max 7 dana, znam jer je meni toliko trebalo da završim posao. Doduše, umjesto slanja poštom povratni zahtjev sam poslao putem maila
Hmm.. ja podnio zahtjev 5.9. za prenos broja, još mi ništa nije stiglo poštom. Ovo je treći broj u porodici koji prenosimo, odnosno drugi na dopunu, i tako je bilo u oba slučaja, baš smo dugo čekali. Brzo je išlo samo prebacivanje na pretplatu, jer je stigao onaj agent kući. Ne mogu da vjerujem da im toliko dugo treba kad poštom šalju. Pritom sam u napomeni napisao da ne želim fizičku sim karticu, već eSIM i sad sam baš radoznao šta će stići u koverti, fizička sim ili QR kod.
Novvko

#844 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Novvko »

kokikol wrote: 16/09/2023 10:38 Kad smo već kod društvenih mreža tipa tik tok, fejsbuk i sl Jel u novotelu isto važi za potrošnju interneta kao i u bh telekomu?
Ako misliš na ono da se ne računa potrošnja, ne važi. Sva potrošnja se računa i skida sa količine interneta koju imaš na raspolaganju.
Sanjarko

#845 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sanjarko »

Ja priznajem tehnoloski sam nepismen pravo, imam skoro 40 godina, ali ja nisam ni imao ni moji nisu imali prihode da priustimo sto sta od kompjutera do interneta, nije opravdanje ni meni ovo ali jbga ni nema nekih ovdje kurseva toliko za opismenjavanje nas koji smo IT nepismeni, i sta ima prodze brzo i sl.
kokikol

#846 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by kokikol »

Novvko wrote: 16/09/2023 11:13
kokikol wrote: 16/09/2023 10:38 Kad smo već kod društvenih mreža tipa tik tok, fejsbuk i sl Jel u novotelu isto važi za potrošnju interneta kao i u bh telekomu?
Ako misliš na ono da se ne računa potrošnja, ne važi. Sva potrošnja se računa i skida sa količine interneta koju imaš na raspolaganju.
E dobro da znam
semirsar

#847 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by semirsar »

Sanjarko wrote: 16/09/2023 16:15 Ja priznajem tehnoloski sam nepismen pravo, imam skoro 40 godina, ali ja nisam ni imao ni moji nisu imali prihode da priustimo sto sta od kompjutera do interneta, nije opravdanje ni meni ovo ali jbga ni nema nekih ovdje kurseva toliko za opismenjavanje nas koji smo IT nepismeni, i sta ima prodze brzo i sl.
eh da nam je vise takvih, pa bolan ne bio, ti si znatno iznad prosjeka tehnoloske pismenosti na forumu. :thumbup:
Mishelinke

#848 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mishelinke »

semirsar wrote: 17/09/2023 18:07
Sanjarko wrote: 16/09/2023 16:15 Ja priznajem tehnoloski sam nepismen pravo, imam skoro 40 godina, ali ja nisam ni imao ni moji nisu imali prihode da priustimo sto sta od kompjutera do interneta, nije opravdanje ni meni ovo ali jbga ni nema nekih ovdje kurseva toliko za opismenjavanje nas koji smo IT nepismeni, i sta ima prodze brzo i sl.
eh da nam je vise takvih, pa bolan ne bio, ti si znatno iznad prosjeka tehnoloske pismenosti na forumu. :thumbup:
Visoko iznad i to bez bilo kakvog sarkazma.

Najozbiljnije mislim.

Današnji "napredni" Instagram i TikTok korisnici, koji bi se sigurno u svojim glavama smatrali da su tehnološki superiorniji od tebe, ne znaju razliku između WiFi mreže i 4G mreže, a kada ih pitaš šta je internet, kažu ko je nešto što omogućava da se postave slike na Instagramu.

Dakle, nisi ti nimalo tehnološki nepismen i nemoj to sebi govoriti.
tramvajtrojka

#849 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by tramvajtrojka »

ja sam ga onda odmah zastranio kad na mtelu u Sarajevu placam samo preko app dopunu jer su ukinuli ugovor sa inovine i ne da mi se tražiti duhan promet trafika :lol: :lol:
Sanjarko

#850 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sanjarko »

semirsar wrote: 17/09/2023 18:07
Mishelinke wrote: 17/09/2023 18:17
Visoko iznad i to bez bilo kakvog sarkazma.

Najozbiljnije mislim.

Današnji "napredni" Instagram i TikTok korisnici, koji bi se sigurno u svojim glavama smatrali da su tehnološki superiorniji od tebe, ne znaju razliku između WiFi mreže i 4G mreže, a kada ih pitaš šta je internet, kažu ko je nešto što omogućava da se postave slike na Instagramu.

Dakle, nisi ti nimalo tehnološki nepismen i nemoj to sebi govoriti.
Hvala raja, ali online stvarno ne znamo kupovati i sl, ne znamo ni koristiti kartice i dalje u bankama podizemo novac i sl. Dopune ove bon/vaucere kupujemo i dalje. Sta znam kako ide preko interneta dopunjavanje racuna, a i desavalo je se greske prilikom prebacivanja recimo kredita s jednog broja na drugi, ne veci iznos ali desavalo se.

Ucim i dalje ali sve teze pratit korak s tehnikom. Neke stvari su laganije za koristiti i lakse je sad na njima racun napraviti, primjerice Discord. Nisam ni znao da je onako lako napraviti racun na njemu. Ali ga slabo koristim, vecinom da se informisem ga koristim.

Imam cak ideju u vezi njega veoma dobru moglo bi se reci ako bi moglo to da se realizira. Nazalost kasno sve izganjasmo, stara redovno dobi svoju penziju, ja kasno invalidninu, kasno dobi kompjuter i internet pa zbog toga sa svim u vezi toga kasnim.

Jos bolest mi je takva, nekad sam usporen, pa teze mi neke stvari odraditi.

:thumbup:
Post Reply