Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
dr_Evil

#5951 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 12/09/2023 12:16
Pa to svi znaju nazalost, mada svakako ni ovo ne vodi nicemu, jer ovako gubi i trojka i BiH.

Po meni treba izvuci ono sto je realno. Mada iskreno sumnjam da bi SDFA mogla sahraniti jedan SDP, ukoliko SDP zauzme jasan i otvoren stav.

Kad bi radili neku anketu, vjerujem da su trenutno najpopularniji politicari na sceni oni iz SDP-a.
Pa vec ga je bila sahranila u vise navrata.

Evo pogledaj komsiluk i susjedstvo. Hrvatska ili Srbija, SDP vise ne postoji.

Grande koalicija nije nista neobicno za ratne uslove, kakvim se mi priblizavamo, ali onda treba ukinuti sve politicke subjekte. Sto samo po sebi, vjerujem da bi svaki gradjanin potpisao odmah.
kakotakonikako

#5952 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakotakonikako »

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt otkazao je današnji sastanak u Banjoj Luci s potpredsjednicima bh. entiteta RS.
Ovu informaciju za Hayat.ba je potvrdio potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković koji nam je kazao da je obaviješten da do sastanka danas neće doći.

Razloge moraju dati u OHR-u. Mi smo svoje kazali. Rekli smo da kabinet potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda ne smatra ono što smatra Milorad Dodik i njegovi koalicioni partneri. Smatramo da smo konstitutivan narod koji treba i mora uživati sva prava ovdje po ostavu ovog entiteta ovdje u Banjoj Luci. Htio sam Schmidta primiti u kabinet, očito je da njegovo odustajanje ima razloge i neka oni objašnjavaju zašto nisu došli – kazao nam je Duraković.
Podsjećamo da je ranije Generalni sekretar Službe predsjednika RS-a, zabranio je sastanke Schmidta u službenim prostorijama. Izdata je naredba da se Schmidtu spriječi ulazak u službene prostorije.

:bih:
Ozimician

#5953 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 12/09/2023 12:19
Ozimician wrote: 12/09/2023 12:16
Pa to svi znaju nazalost, mada svakako ni ovo ne vodi nicemu, jer ovako gubi i trojka i BiH.

Po meni treba izvuci ono sto je realno. Mada iskreno sumnjam da bi SDFA mogla sahraniti jedan SDP, ukoliko SDP zauzme jasan i otvoren stav.

Kad bi radili neku anketu, vjerujem da su trenutno najpopularniji politicari na sceni oni iz SDP-a.
Pa vec ga je bila sahranila u vise navrata.

Evo pogledaj komsiluk i susjedstvo. Hrvatska ili Srbija, SDP vise ne postoji.

Grande koalicija nije nista neobicno za ratne uslove, kakvim se mi priblizavamo, ali onda treba ukinuti sve politicke subjekte. Sto samo po sebi, vjerujem da bi svaki gradjanin potpisao odmah.
Pa dobro, bila je Grande koalicija u Njemackoj pa je tu SPD izvukao bolju poziciju i formirao trojku (Ampel) koja ce sljedece izbore 100% da izgubi - zbog losih poteza ostala 2 koaliciona partnera najvise, koji daleko vise dolaze do izrazaja i bucniji su nego sam SPD, nosilac koalicije.

Pa ne bih rekao da ga je sahranila, dok se uspio vratiti dosta jak, to bi bilo isto da kazemo da je sada Trojka sahranila SDFA, ali sve dok imaju sanse da se vrate na vlast - nisu sahranjeni, samo su izgubili izbore. Cak je i fucking SzBiH "vaskrsla" iz mrtvih.

EDIT: Iskreno mislim da je jaka stranka poput SDP-a (cak i u grande koaliciji) prijeko potrebna samim Bosnjacima; jer svi ovi potezi MZ vode ka radikalizaciji Bosnjaka i potreban ce biti korektivni faktor, SDP ne treba od toga bjezati.
Last edited by Ozimician on 12/09/2023 12:26, edited 1 time in total.
Novak20

#5954 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

Ozimician wrote: 12/09/2023 12:11
Novak20 wrote: 12/09/2023 12:10

Ćuj to ???

Nitko nije pisao da je Komšić odgovoran za radikalizaciju separatista nego da je politički homogenizirao Hrvate u BiH, Hrvatskoj i diljem svijeta.

A Dodik je tu da prijeti dok bošnjačka politika i propaganda ne skuži da je manje zlo popustiti hrvatskoj politici nego srpskom separatizmu i hegemoniji.

Samo daBogda. :D
Pa oboje je separatizam. Odakle ti iskaces ? :-)

zar se moze vise popustiti, gdje i kako ? :-) :-) :-)
Separatizam bi bio da hrvatska politika traži svoju neovisnu ili automnu nacionalnu jedinicu. A to se ne traži nego ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH da se ne ponove Komšić i Edim.

Ako bošnjačka politika ne popusti u tome, ostaje kao problem separatista Dodik i RS sa kojima se hrvatska politika nema interesa sukobljavati dok ne dobije ono što hoće.

Treba li crtati ?
oldtajmer

#5955 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by oldtajmer »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/klub-sr ... /230912064

svaki jebeni dan prijete necim,bukvalno svaki a kod nas qurcobolja na zavidnom nivou
mislim da im je idealan momenat da proglase secesiju jer se nece niko pocesati da sutra budu punktovi carine od kozje do dobrinje itd
Ozimician

#5956 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

Novak20 wrote: 12/09/2023 12:25

Separatizam bi bio da hrvatska politika traži svoju neovisnu ili automnu nacionalnu jedinicu. A to se ne traži nego ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH da se ne ponove Komšić i Edim.

Ako bošnjačka politika ne popusti u tome, ostaje kao problem separatista Dodik i RS sa kojima se hrvatska politika nema interesa sukobljavati dok ne dobije ono što hoće.

Treba li crtati ?
Pa dobro, kako to mislis uraditi osim formiranjem 3. entiteta, sto je automatski separatizam?

Pitanje bi bilo da li bi i u tom slucaju hrvatska politika pristala da proporcionalno tom podrucju ucestvuje u vlasti ili bi trazila 50-50 na nivou FBiH i 33-33-33 na nivou BiH ?

Ko garantuje da ce hrvatska politika na tom zahtjevu stati? Casna pionirska?

Zanimljivo je takodjer da je hrvatska politika zanemarila sve zlocine VRS nad Hrvatima i halalila taj dio BIH. Vjerovatno je spremna i da halali veci dio FBIH, ali bez odricanja u proporcijama vlasti. To je onda aparthejd.

Takodjer, sta Hrvati nude Bosnjacima (da se tako izrazim) pa da ovi pristanu na njihove zahtjeve, kakav kompromis?
Altsa

#5957 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Altsa »

Novak20 wrote: 12/09/2023 12:25

Treba li crtati ?
Ne treba crtati evo gledaj i zasuti.

dr_Evil

#5958 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 12/09/2023 12:30

Pa dobro, kako to mislis uraditi osim formiranjem 3. entiteta, sto je automatski separatizam?

Pitanje bi bilo da li bi i u tom slucaju hrvatska politika pristala da proporcionalno tom podrucju ucestvuje u vlasti ili bi trazila 50-50 na nivou FBiH i 33-33-33 na nivou BiH ?

Zanimljivo je takodjer da je hrvatska politika zanemarila sve zlocine VRS nad Hrvatima i halalila taj dio BIH. Vjerovatno je spremna i da halali veci dio FBIH, ali bez odricanja u proporcijama vlasti. To je onda aparthejd.

Takodjer, sta Hrvati nude Bosnjacima (da se tako izrazim) pa da ovi pristanu na njihove zahtjeve, kakav kompromis?
Nude nam:

Kad se Hrvati i Srbi dogovore, Muslimani moraju da pristanu... by NjoFra

i:

Svi Muslimani da istaknu bijele carsafe na prozore.. by radio Herceg Bosne.

Ko ne uci historiju, ima da mu se ponovi. A historija nas je naucila da begovima, susjedima i komsijama ne treba vjerovat.
sumirprimus

#5959 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

pa šta nam ti osim istorije iz skandinavie perdlazes? da opletemo i po jednim i po drugim, ili da svi zdusimo putsjeverA?
breuer

#5960 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by breuer »

dr_Evil wrote: 12/09/2023 12:45Ko ne uci historiju, ima da mu se ponovi. A historija nas je naucila da begovima, susjedima i komsijama ne treba vjerovat.
takoe :thumbup:
Bosanski_kralj

#5961 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Bosanski_kralj »

dr_Evil wrote: 12/09/2023 12:45
Ko ne uci historiju, ima da mu se ponovi. A historija nas je naucila da begovima, susjedima i komsijama ne treba vjerovat.
Još da dodam da i Evropi ne treba vjerovati.
breuer

#5962 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by breuer »

Bosanski_kralj wrote: 12/09/2023 12:51
Evropi još najviše...
dr_Evil

#5963 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 12/09/2023 12:48 pa šta nam ti osim istorije iz skandinavie perdlazes? da opletemo i po jednim i po drugim, ili da svi zdusimo putsjeverA?
Ne predlazem ti ja nista.. radi sta hoces... Ja sam bijele carsafe dozivio, prezivio, i vidio kako izgleda unutrasnjost logora europejaca, ostao bez najblizih od strane europejaca, vecina ovdje je makar od istocnih hordi. Dozivio i prezivieo dayton, privatizaciju drzavne imovine bez zakona o drzavnoj imovini za marku, gledao kako se Djulsa prodaje diplome onima slicnim Rami Isaku i jos mi izjavi da su to nasi borci i treba im pomoci, gledao kako se zelenilo i parkovi grada pretvaraju u betonsku dzunglu zahvaljuju braci iz HDZ/SDA, kako nesposobni dobivaju poslove.. sta imam ja kome da kazem, svako za sve travu pase.

Ako zelis da pravis savez sa crnokosuljasima, a protiv bradonja, izvoli.. ali prvo nauci lekcije iz drugog velikog rata i iz ovog zadnje, ako zelis sa bradonjama protiv crnokosuljasa, opet ponovi ove dvije lekcije.
Ozimician

#5964 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

Ozimician wrote: 12/09/2023 12:30

Nude nam:

Kad se Hrvati i Srbi dogovore, Muslimani moraju da pristanu... by NjoFra

i:

Svi Muslimani da istaknu bijele carsafe na prozore.. by radio Herceg Bosne.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Tako nekako, ne mogu ovaj umotani separatizam, posebno sad kad su ukazom VP-a dobili vise nego sto su teski i opet im malo, nesto zahtjevaju, to je samo dobar znak da u svojim zahtjevima nece nikad stati.

Ali eto, dao sam sebi vremena, da pojedinacno rasclanim sve opcije i kakogod izracunam, Bosnjacima se nista ne nudi (u najboljem slucaju tapsanje po ramenu), a oni bi kao trebali nekome dati nesto. WTF.
Roccohljup

#5965 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Roccohljup »

breuer wrote: 12/09/2023 12:51
Bosanski_kralj wrote: 12/09/2023 12:51
Evropi još najviše...
ne treba nikom vjerovati...samo u se i u svoje kljuse. Nema prijatelja ni na istoku a ni na zapadu....samo interesi. Koliko god se nama činilo da nam neko iz nekog merhameta, sadake, ili ljudskosti pomaže i stojina našoj strani, u dubini toga mora imate neki (ma kako bezazlen) interes.
seksi_ideje

#5966 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by seksi_ideje »

Ovo oko Schmidta. Ja stvarno ne mogu da vjerujem da se ova blamaza nije mogla sprijeciti. I potpredsjednik iz HDZ-a je otkazao sastanak zbog unaprijed dogovoreni termina i uz to se dodaje, da su buduci sastanci sa Schmidtom nerealni.

Dakle, kako je moguce da kad visoki predstavnik dolazi da su neki drugi termini bitniji? Kako je moguce da Schmidt i OHR ne komuniciraju sa ostalima? Kako je moguce da eto, rukovodstvo iz stranke cuvara evropski vrijednosti ne insistira na sastanku?

Dakle, ovdje je vladao totalni haos i nista manje nit vise nego nepostivanje institucije OHR-a i od strane HDZ-a.

Ukoliko se zeljelo pokazati da OHR nema nikakav autoritet, uspio je i sam OHR u tome. Ovo je zapravo teski skandal i daleko veci nego bilo kakve prijetnje Dodika, jer je sada jasno da on i njegovo razmisljanje toliko vlada Republikom Srpskom da je ovo situacija koja je dobro izmakla kontroli.
sumirprimus

#5967 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 12/09/2023 12:58
sumirprimus wrote: 12/09/2023 12:48 pa šta nam ti osim istorije iz skandinavie perdlazes? da opletemo i po jednim i po drugim, ili da svi zdusimo putsjeverA?
Ne predlazem ti ja nista.. radi sta hoces... Ja sam bijele carsafe dozivio, prezivio, i vidio kako izgleda unutrasnjost logora europejaca, ostao bez najblizih od strane europejaca, vecina ovdje je makar od istocnih hordi. Dozivio i prezivieo dayton, privatizaciju drzavne imovine bez zakona o drzavnoj imovini za marku, gledao kako se Djulsa prodaje diplome onima slicnim Rami Isaku i jos mi izjavi da su to nasi borci i treba im pomoci, gledao kako se zelenilo i parkovi grada pretvaraju u betonsku dzunglu zahvaljuju braci iz HDZ/SDA, kako nesposobni dobivaju poslove.. sta imam ja kome da kazem, svako za sve travu pase.

Ako zelis da pravis savez sa crnokosuljasima, a protiv bradonja, izvoli.. ali prvo nauci lekcije iz drugog velikog rata i iz ovog zadnje, ako zelis sa bradonjama protiv crnokosuljasa, opet ponovi ove dvije lekcije.
a mi smo ovde ostali zivjeli u tunguziji, pa smo se sad doselili u bosnu.
wtf ba, ljudi, lijepo je to upozoravat a djeca vam idu u svedskoj il njemackj u skolu.
sta teba zafuntat sa svima ,cuj ovih gore, jbu i evropu i ameriku. sta je sledece? farbanje z znakva po automobilima? il iranske mule ko saveznici? jer nema dalje , kuba je predaleko
Ozimician

#5968 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/klub-sr ... /230912064

Sve vec vidjeno, meni sa distance izgleda kao godina 1991. Ista tematika na sve 3 strane je mainstream, Evropa se isto ponasa kao i tada.

Nemojte me sad uvjeravati da je stanje na terenu drugacije, da "obicni narod zivi normalno" - zivio je i tada jos normalnije pa sta se desi.
sumirprimus

#5969 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

il mozda ko pitari sami protiv svih, pa zrinjski da godinama uzima titulu :chmoljava:
Ozimician

#5970 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

sumirprimus wrote: 12/09/2023 13:04
dr_Evil wrote: 12/09/2023 12:58

wtf ba, ljudi, lijepo je to upozoravat a djeca vam idu u svedskoj il njemackj u skolu.
sta teba zafuntat sa svima ,cuj ovih gore, jbu i evropu i ameriku. sta je sledece? farbanje z znakva po automobilima? il iranske mule ko saveznici? jer nema dalje , kuba je predaleko
Covjek ti je lijepo rekao -ti radi sta hoces.
Na kraju krajeva, svi rade ono sto oni hoce.

I ti ako imas djecu, preporucujem da ih posaljes vani (ako vec nisi), bar sada to ide nikad lakse.
Bosanski_kralj

#5971 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Bosanski_kralj »

Roccohljup wrote: 12/09/2023 13:01
breuer wrote: 12/09/2023 12:51

Evropi još najviše...
ne treba nikom vjerovati...samo u se i u svoje kljuse. Nema prijatelja ni na istoku a ni na zapadu....samo interesi. Koliko god se nama činilo da nam neko iz nekog merhameta, sadake, ili ljudskosti pomaže i stojina našoj strani, u dubini toga mora imate neki (ma kako bezazlen) interes.
Slažem se da je danas glavna vodilja, u geopolitičkim vodama i međunarodnoj politici, interes.

Ali ipak, ima u svemu tome na kraju se nađe doza nacionalizma, religije i slično.

Niko me ne može uvjeriti u suprotno, da Evropa prema nama ne postupa jednako kao prema nekim drugima, samo zato što smo muslimani.

To je naprosto činjenica.
dr_Evil

#5972 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 12/09/2023 13:04
Pa iskreno kako razmisljas nekad i mislim da si zivjeo u tunguziji one 4 ratne godine.

Hvala, dijete mi ne ide nigdje u skolu, a vjerovatno ce ici u Mostar u skolu gdje sam i ja sam isao, gdje mi je i babo isao.

Ne znam u kojem si obliku cuo od mene "jbo europu i ameriku".. takve izjave nisam apsolutno napisao ni dao. Farbanje Z znakova po automobila je posao za mladez SNSD-a i Zahine sljedbenike, iranske mule kao saveznici - to je opet nesto za Zahe, ali hvala mulama za svu pomocu u ratu.

A sto se tice Kube, njih svakako podrzavam - braca komunisti!
sumirprimus

#5973 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

brao nek si se ti meni nagovorio, svaka cast. sad nastavi siljit zasdfa, doduse dol vam i jesu u mostaru na vlasti
haman su i oni prespavali ovi vasi mislim 4 godine ratau tunguziji, al drugo je to jele :thumbup:
dr_Evil

#5974 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Bosanski_kralj wrote: 12/09/2023 13:06
Slažem se da je danas glavna vodilja, u geopolitičkim vodama i međunarodnoj politici, interes.

Ali ipak, ima u svemu tome na kraju se nađe doza nacionalizma, religije i slično.

Niko me ne može uvjeriti u suprotno, da Evropa prema nama ne postupa jednako kao prema nekim drugima, samo zato što smo muslimani.

To je naprosto činjenica.
Ne znam iskreno jel sto smo muslimani. Gledano historijski odnos europe ili papinih drzava prema Bosni je uvijek bio nakaradan. Gaze nas ima 2000 godina, ono realno od rimljana, kasnije preko Venecije i "Madjarske". Uleti u Bosnu, popljackaj, otvori pijacu za roblje, ne priznaj kralja, ne salji pomoc kad dolaze turci u napad. Kasnije nepodrzavanje autonomije, pa cak ni u AUstro-ugarskoj nismo dobili status kakvo smo trebali, onda nas ubacili u Kraljevinu.. dalje se sve zna..
Koji je nas grijeh prema njima, zanimljivo bi bilo saznati.
anelsol

#5975 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by anelsol »

Bosna i Hercegovina je kurate sreće kad su savezništva u pitanju, počev od Stjepana Tomaševića pa do danas. Vazda smo imali neke ko fol saveznike koji bi nam redovno okrenuli leđa kad zagusti. Tako da... ne vjerujem ni EU, ni SAD- u ni Turcima, svi će oni opet okrenuti leđa ako bude trebala kakva pomoć i djelovati jedino u skladu sa vlastitim interesima. Zato mi moramo vjerovati u sebe, raditi na sebi i vjerovati samo sebi, a ako se ko fol saveznici uključe na bilo kakav konkretan način, uljudno zahvaliti na neočekivanoj pomoći.
Locked