https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /230909001
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Da Boga davjeshalica wrote: ↑09/09/2023 08:13 Naucit ce u realnim uslovima kad pokupi neko drugo vozilo ili njega pokupe.![]()
Mislim da se to uplati u adac pa ides na te kursevemali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:11 Ja ne znam da li je obavezno, ima ove djiaspore pa nek objasni, po austriji i njemackoj (adac) vidjam poligone gdje raja dolaze motorima, autima, kimbijima, pa i sa autoprikolicama da se uce voziti kada auto proklize...poligon nakvase vodom, valjda je i podloga drugacija od asflata...i onda ide slalom malo brzi da se namjerno proklize i da se pokusa ispraviti ili zalet pa naglo kocenje i odrzavanje putanje...neki dan gledam aertona lik ga dize naglo kocnica i kako abs fata tako auto proklizava i zanosi ga....ali opet ga je nekako uspio odrzati u pravcu, da se ne okrene i zaustvaiti u 10m..reko das is auto...kasnije lik sa meckom jedno 4x se okreno oko sebe![]()
Zaboravih napisat da se ovaj u aertonu namoto volana dok je odrzavao auto u putanji a ovaj u mecki ga zakovo i drzi
Poenta dzaba tehnolgija kad opet proklize i zanosi opet se mora znati odregovati i predvidjeti situacija a to kod nas niko ne uci nove kandidate.....nego haj naucit ces na cesti
Pa kad si vidio autoskolu na autoputu....a drugo sto pojedine mazge misle da je autoput namjenjen za propuhovanje poluraspadnutih masina....drzi se desne i otvori 6 ociju 120 i lagano, drzi distancu, pusti trkace nek idu....nepass1 wrote: ↑09/09/2023 08:18Mislim da se to uplati u adac pa ides na te kursevemali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:11 Ja ne znam da li je obavezno, ima ove djiaspore pa nek objasni, po austriji i njemackoj (adac) vidjam poligone gdje raja dolaze motorima, autima, kimbijima, pa i sa autoprikolicama da se uce voziti kada auto proklize...poligon nakvase vodom, valjda je i podloga drugacija od asflata...i onda ide slalom malo brzi da se namjerno proklize i da se pokusa ispraviti ili zalet pa naglo kocenje i odrzavanje putanje...neki dan gledam aertona lik ga dize naglo kocnica i kako abs fata tako auto proklizava i zanosi ga....ali opet ga je nekako uspio odrzati u pravcu, da se ne okrene i zaustvaiti u 10m..reko das is auto...kasnije lik sa meckom jedno 4x se okreno oko sebe![]()
Zaboravih napisat da se ovaj u aertonu namoto volana dok je odrzavao auto u putanji a ovaj u mecki ga zakovo i drzi
Poenta dzaba tehnolgija kad opet proklize i zanosi opet se mora znati odregovati i predvidjeti situacija a to kod nas niko ne uci nove kandidate.....nego haj naucit ces na cesti
Ja rijetko vozim na ap, sinoc isao prema bradini. Ne znam, strava i uzas, od likova koji voze 60 do onih koji voze 200. Vozim 120 u lijevoj spigli se priblizava auto munjevitom brzinom ispred mene auto vozi 50 koci cekaj onog da nas prodje ponovo ubrzavaj. Svi ko da su samo oni na citavoj dionici.
Tokom gradnje prvih kilometara auto-puta, govorio sam da našim vozačima treba besplatno dijeliti brošure - instrukcije, uputstva, kako voziti auto-putevima. Mnogi ne znaju, ne znaju ni danas, nakon 10 g auto-puta u BiH, ali većima su divljaci, neiživljeni, nekulturni, bahati i kompletan tah mladalački polusvijet, kojima ne vrijedi obrazovanje, pa čak mnogim ni kažnjavanje, jer iza njih stoje razne "babe", još gori tranzicijski polusvijet. Jedini obrazac, po kojem će ući u red pravila i propisa po javnom prostoru, je oduzimanje opreme za divljanje. Trajno.mali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:25Pa kad si vidio autoskolu na autoputu....a drugo sto pojedine mazge misle da je autoput namjenjen za propuhovanje poluraspadnutih masina....drzi se desne i otvori 6 ociju 120 i lagano, drzi distancu, pusti trkace nek idu....nepass1 wrote: ↑09/09/2023 08:18
Mislim da se to uplati u adac pa ides na te kurseve
Ja rijetko vozim na ap, sinoc isao prema bradini. Ne znam, strava i uzas, od likova koji voze 60 do onih koji voze 200. Vozim 120 u lijevoj spigli se priblizava auto munjevitom brzinom ispred mene auto vozi 50 koci cekaj onog da nas prodje ponovo ubrzavaj. Svi ko da su samo oni na citavoj dionici.
Svabe nemaju pojma, zato idu na te dodatne obuke. Mi smo svi dovri vozaci, naucili i prije autoskola kako se vozimali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:11 Ja ne znam da li je obavezno, ima ove djiaspore pa nek objasni, po austriji i njemackoj (adac) vidjam poligone gdje raja dolaze motorima, autima, kimbijima, pa i sa autoprikolicama da se uce voziti kada auto proklize...poligon nakvase vodom, valjda je i podloga drugacija od asflata...i onda ide slalom malo brzi da se namjerno proklize i da se pokusa ispraviti ili zalet pa naglo kocenje i odrzavanje putanje...neki dan gledam aertona lik ga dize naglo kocnica i kako abs fata tako auto proklizava i zanosi ga....ali opet ga je nekako uspio odrzati u pravcu, da se ne okrene i zaustvaiti u 10m..reko das is auto...kasnije lik sa meckom jedno 4x se okreno oko sebe![]()
Mislim da je šansa da se čovjek nađe u tim situacijama obrnuto proporcionalna prilagođavanju vožnje uslovima na putu, kao i tehničkoj ispravnosti vozilamali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:11 Ja ne znam da li je obavezno, ima ove djiaspore pa nek objasni, po austriji i njemackoj (adac) vidjam poligone gdje raja dolaze motorima, autima, kimbijima, pa i sa autoprikolicama da se uce voziti kada auto proklize...poligon nakvase vodom, valjda je i podloga drugacija od asflata...i onda ide slalom malo brzi da se namjerno proklize i da se pokusa ispraviti ili zalet pa naglo kocenje i odrzavanje putanje...neki dan gledam aertona lik ga dize naglo kocnica i kako abs fata tako auto proklizava i zanosi ga....ali opet ga je nekako uspio odrzati u pravcu, da se ne okrene i zaustvaiti u 10m..reko das is auto...kasnije lik sa meckom jedno 4x se okreno oko sebe![]()
Ma ovaj je preticao zaustavnom trakom, lijeva mu bila zauzeta pa krenuo desnom i malo se preračunao kad je dosao na most sa betonskim zidicem. Inace to preticanje zaustavnom je nekim normala od Sarajeva do Visokog, nisu me jednom tako obišli
Pa ima ima nekoliko godina unazad lika su spahtlom skidali sa tog betonskog zidica bas na dionici ilijas visoko....
Jesil ti to odselio iz bosne pa ovo pises, da nisi mozda u norvesku odselio ili dansku....Naslovnica wrote: ↑09/09/2023 08:38Mislim da je šansa da se čovjek nađe u tim situacijama obrnuto proporcionalna prilagođavanju vožnje uslovima na putu, kao i tehničkoj ispravnosti vozilamali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:11 Ja ne znam da li je obavezno, ima ove djiaspore pa nek objasni, po austriji i njemackoj (adac) vidjam poligone gdje raja dolaze motorima, autima, kimbijima, pa i sa autoprikolicama da se uce voziti kada auto proklize...poligon nakvase vodom, valjda je i podloga drugacija od asflata...i onda ide slalom malo brzi da se namjerno proklize i da se pokusa ispraviti ili zalet pa naglo kocenje i odrzavanje putanje...neki dan gledam aertona lik ga dize naglo kocnica i kako abs fata tako auto proklizava i zanosi ga....ali opet ga je nekako uspio odrzati u pravcu, da se ne okrene i zaustvaiti u 10m..reko das is auto...kasnije lik sa meckom jedno 4x se okreno oko sebe![]()
"Uzrok gubljenja kontrole nad vozilom se istražuje" - uzrok je "može se ovdje brže, koji idiot je tu stavio ograničenje 100 (ili je ovdje već 70?)?"
Nisam, zašto pitaš?mali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:58Jesil ti to odselio iz bosne pa ovo pises, da nisi mozda u norvesku odselio ili dansku....Naslovnica wrote: ↑09/09/2023 08:38
Mislim da je šansa da se čovjek nađe u tim situacijama obrnuto proporcionalna prilagođavanju vožnje uslovima na putu, kao i tehničkoj ispravnosti vozila
Meni instruktor prvi cas voznje zapoceo sa izlaskom na brzu cestu, pa na autoput kod Vlakova, Rajlovac, i nazad. Drugi cas Ilidza - Bascarsija, pa gore prema Palama i nazad na Bascarsiju po drugog kandidata.mali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:25Pa kad si vidio autoskolu na autoputu....a drugo sto pojedine mazge misle da je autoput namjenjen za propuhovanje poluraspadnutih masina....drzi se desne i otvori 6 ociju 120 i lagano, drzi distancu, pusti trkace nek idu....nepass1 wrote: ↑09/09/2023 08:18
Mislim da se to uplati u adac pa ides na te kurseve
Vrtilo se prije par godina, ali sam zaboravila kako se zove, na FB ,reklama u Beogradu ima neka staza tu se voze kamioni po kao nekom mokrom najlonu ili stavec stoji dole, placalo se 2 dana te obuke,bila su i auta.mali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:11 Ja ne znam da li je obavezno, ima ove djiaspore pa nek objasni, po austriji i njemackoj (adac) vidjam poligone gdje raja dolaze motorima, autima, kimbijima, pa i sa autoprikolicama da se uce voziti kada auto proklize...poligon nakvase vodom, valjda je i podloga drugacija od asflata...i onda ide slalom malo brzi da se namjerno proklize i da se pokusa ispraviti ili zalet pa naglo kocenje i odrzavanje putanje...neki dan gledam aertona lik ga dize naglo kocnica i kako abs fata tako auto proklizava i zanosi ga....ali opet ga je nekako uspio odrzati u pravcu, da se ne okrene i zaustvaiti u 10m..reko das is auto...kasnije lik sa meckom jedno 4x se okreno oko sebe![]()
https://navak.rs/en/track-day/#menu-header-menuvjeshalica wrote: ↑09/09/2023 10:15Vrtilo se prije par godina, ali sam zaboravila kako se zove, na FB ,reklama u Beogradu ima neka staza tu se voze kamioni po kao nekom mokrom najlonu ili stavec stoji dole, placalo se 2 dana te obuke,bila su i auta.mali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:11 Ja ne znam da li je obavezno, ima ove djiaspore pa nek objasni, po austriji i njemackoj (adac) vidjam poligone gdje raja dolaze motorima, autima, kimbijima, pa i sa autoprikolicama da se uce voziti kada auto proklize...poligon nakvase vodom, valjda je i podloga drugacija od asflata...i onda ide slalom malo brzi da se namjerno proklize i da se pokusa ispraviti ili zalet pa naglo kocenje i odrzavanje putanje...neki dan gledam aertona lik ga dize naglo kocnica i kako abs fata tako auto proklizava i zanosi ga....ali opet ga je nekako uspio odrzati u pravcu, da se ne okrene i zaustvaiti u 10m..reko das is auto...kasnije lik sa meckom jedno 4x se okreno oko sebe![]()
Nako,vidim pricas nebulozne stvari za nase prostre i vozace.....to sto pricas negdje u normalnom svijet funkcionise i tako treba ali kod nas.....Naslovnica wrote: ↑09/09/2023 09:53Nisam, zašto pitaš?mali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:58
Jesil ti to odselio iz bosne pa ovo pises, da nisi mozda u norvesku odselio ili dansku....
Jeste li prosli kroz naplatnuc0de wrote: ↑09/09/2023 10:10Meni instruktor prvi cas voznje zapoceo sa izlaskom na brzu cestu, pa na autoput kod Vlakova, Rajlovac, i nazad. Drugi cas Ilidza - Bascarsija, pa gore prema Palama i nazad na Bascarsiju po drugog kandidata.mali_balon wrote: ↑09/09/2023 08:25
Pa kad si vidio autoskolu na autoputu....a drugo sto pojedine mazge misle da je autoput namjenjen za propuhovanje poluraspadnutih masina....drzi se desne i otvori 6 ociju 120 i lagano, drzi distancu, pusti trkace nek idu....
Ovo bi trebalo uvest kao obavezu. Pogotovu sto kod nas zimi voze na slik gumama....nek placaju
Alkohol, nocni provod ili umor od putaLaplace wrote: ↑09/09/2023 08:59"Uzrok gubljenja kontrole nad vozilom se istražuje" - uzrok je "može se ovdje brže, koji idiot je tu stavio ograničenje 100 (ili je ovdje već 70?)?"
Stalno kukamo kako su nam ograničenja na auto putu premala (iako su, kako je neko ovdje već navodio, u skladu sa ograničenjima u većini evropskih zemalja) a svako malo neko izgubi kontrolu nad vozilom.