Dosao u Jednu Jedinu,
treperio kod Zenice, drhtao vec u Visokom jedva cekao da udjem u Sarajevo. Silazimo sa autoputa na Stup... Odmah guzva, stres, nedjelja, autopijaca, prelazi kud ko i kako zeli ulicu, o Allahu dz.s. Haj normala, prilazim svojoj ulici, kad novi trend, nema kontenjera nego moras svoje kante zaduziti, sad smo "eko". Haj rega.
Pitam komsiju gdje se to radi, kaze odes do MZ i zaduzis. Otisao tam' kad ce mi cikica eh to ti se uzima u Pejtonu na Ilidzi kod dzamije.

Sve 5, krenem tamo, dodjem, kad ce mi cikica, "eh, nema sad na stanju, al' evo tebi broj naseg glavnog, pa njega nazovi, trenbaju sad nekad poslati iz glavne filijale u Paromlinskoj"

Normala, odem kuci, okrenem jutros broj, zauzeto, zovem kasnije, niko se ne javlja
Haj, nazvat cu trasu. Do tada smece, u auto i kod prvog kontenjera za smece.
Helem, odem da odjavim auto sa BH tabli, jer sam ga preveo na De table. Oni koji su upoznati s procedurom znaju da ti u De uzmu saobracajnu i vlasnicku isto kao sto ti uzmu i BH vozacku da bi dobio njihove dokumente i tablice. Uz to, jelte dali mi tu svoju (De) potvrdu da bi vratio BH table. Normala.
Iskreno nisam ocekivao da ce u Bosni lahko ici, al' hajd, neki sam pozitivan optimizam imao.
Dodjem u MUP administraciju na M. Dvoru, vec se neka gospoJa s njima posvadjala. Prilazim kazem donio sam tablice, pokazem im potvrdu, kad ce slaterusa, "ne znam ti ja ovo sad cemo pitati kolegicu" i uze mob da skrola, ipak, neki tikE tokE da se pogleda mozda, porukica od djeteta? Normala, ne cudim se, vec sam bio spreman na ovo bahato ponasanje. Pita kolegicu kad ce ona "gdje ti je saobracajna i vlasnicka" objasnim istu situaciju, kaze ona da to ne moze tako, da sam ja trebao, pazi sad, auto prebaciti na testne table i odvuci gore ili na slepu

Eto Nijemcima valjaju nasi dokumenti neprevedeni ali nama njihovi haman nikako. Kad ce ona meni "de ti ovo nama prevedi pa cemo vidjeti sta dalje", kontam oke to je haj i opravdan zahtjev da Njemacki dokument prevedem, a opet kontam, koji ce nam klinac onda google translate i deepl? Haman tehnologija nije jos usla u BH birokratski sistem. Tako da sada trazim i sudskog tumaca za njemacki.
Vjerovatn cu napraviti novi post sa jos dogodovstina i kako i da li sam sve rijesio.
P.S.
Nije sve tako crno, respect za SarajevoGas, koji mi nije iskljucio plin iako sam im dugovao od Marta ove godine nekih 150 Kmcica, namirio sam to naravno sad kada sam stigao.
Takodjer dobar potez KJKP "RAD" za ove eko kante, s tim da su se trebali malo bolje organozovati.
Respekt za sine kako su se uradile, prelazi su