Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
I još jedna vijest koja nema veze sa ratom, ali ima sa društvom.
Ukrajina ide naprijed. Jednakost i prava pojedinaca su ključna stvar.
Ali uvijek ima onih koji misle da imaju pravo određivati ko će kome biti partner.
"KharkivPride" vs "Antipride". U Kharkivu se istovremeno odvijaju 2 akcije posvećene LGBT+ - "Societal".
Tradicionalnog marša podrške LGBT+ ove godine nije bilo. Umjesto toga, sudionici su se podijelili u grupe i postavili figure s apelima za jednaka prava u društvu.
Istovremeno, LGBT partnerstvu usprotivili su se aktivisti "Desne mladeži". U podzemnoj su stajali s plakatima koji pozivaju na tradicionalne obiteljske vrijednosti.
Znakovito je "u podzemnoj". Fali muda ili ih je strah vedrog neba?
Okupatori su postavili mine za stručnjake IAEA-e , Oleksandra Shtupuna, glasnogovornika obrambenih snaga regije Tavria.
Jučer su tijekom rotacije međunarodne misije u NE Zaporožje naši saperi otkrili 5 protupješačkih mina na cesti. Odmah su neutralizirani. To pokazuje da Rusi rade gadosti, bez obzira na UN ili međunarodne sporazume.
Vremena Ukrajine
Nije mi samo jasno ovo "naši saperi". Da li to znači da su Ukrajinski vojnici u pratnji delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju koja dežura u Zaporožju? I kako im se garantuje sigurnost!? Ili su mine postavljene na nekoj cesti koja dolazi sa slobodne teritorije ka Energodaru?
Oružane snage su izgubile samo 5 od 71 tenka "Leopard 2" tijekom protuofenzive , - Forbes
Oštećeno je oko 10 tenkova koji su na popravku.
Istovremeno, gotovo svi "Leopard 2" sudjelovali su u borbama, osim 14, kasnije isporučenih, a gotovo svi članovi posade "Leoparda 2" uspjeli su izaći iz pogođenih tenkova.
Okupatori su postavili mine za stručnjake IAEA-e , Oleksandra Shtupuna, glasnogovornika obrambenih snaga regije Tavria.
Jučer su tijekom rotacije međunarodne misije u NE Zaporožje naši saperi otkrili 5 protupješačkih mina na cesti. Odmah su neutralizirani. To pokazuje da Rusi rade gadosti, bez obzira na UN ili međunarodne sporazume.
Vremena Ukrajine
Nije mi samo jasno ovo "naši saperi". Da li to znači da su Ukrajinski vojnici u pratnji delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju koja dežura u Zaporožju? I kako im se garantuje sigurnost!? Ili su mine postavljene na nekoj cesti koja dolazi sa slobodne teritorije ka Energodaru?
Ima video. Ne znam je li postavljan ovde na temi. Ukri vode "promatrace" cestom do nekog srusenog mosta. Onda ovi nekako predju taj most i sa druge strane ih preuzimaju rusi. Mada ni meni nije bili jasno u tom video kako to ukri kazu da su to ruske mine postavljene od rusa a bile su sa ukr strane linije, prije mosta
drug_profi wrote: ↑03/09/2023 01:38
Da.
Osjećao sam se sigurnije u rovu nego kod kuće, na pumpi za vodu, u sječi drva...
Bolje sam i kvalitetnije jeo na liniji, na Bjelašnici, Treskavici, Nišičkoj nego što su mi žena i kćer jeli kod kuće u Sarajevu.
Kad sam odlazio do firme da se prijavim, radi održanja statusa uposlenika na služenju u armiji, išao sam u civilu jer mi se uniforma prala. Gledao sam ljude koji piju kafe, u uniformama koje su kao iz magazina, sa oružjem uza se.
Mi smo pušku ostavljali na smjeni jer nije bilo pušaka za svakog vojnika.
Kafu od kafe nisam pio mjesecima.
Pivo nisam popio nekoliko godina. Jednom je otac došao sa aerodroma sa nekih pregovora oko gasa i donio mi jedno pivo. Nema riječi koji mogu opisati tu moju sreću.
Mnogi su imali sve, a većina nije imala ništa.
Ja tačno znam ko je omogućio i održavao takvo stanje.
Medvedev: Ove godine angažovano 280.000 vojnika
Do sada je ove godine oko 280.000 ljudi novoprimljeno u rusku vojsku, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, a sada zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, tokom današnje posjete istoku zemlje. To uključuje i rezerviste, rekao je on, a prenosi državna novinska agencija TASS.
Rusija je prošle godine rekla da planira povećati svoju vojsku za više od 30 posto na 1,5 miliona snaga. S obzirom na rat protiv Ukrajine – u Rusiji se naziva samo vojne specijalne operacije – sa mnogo mrtvih na obje strane, stručnjacima ovo izgleda vrlo ambiciozno.
Stotine hiljada je mobilisano 2022
Ruski predsjednik Vladimir Putin mobilizirao je oko 300.000 rezervista 2022. godine - što je dovelo do bijega hiljada ljudi koji nisu htjeli ići u rat.
U samoj Rusiji, neki političari pretpostavljaju da bi vojska zapravo trebala imati sedam miliona ljudi. Međutim, to bi također zahtijevalo znatno veći budžet za vojsku.
London: Ciljano oglašavanje u centralnoj Aziji
Prema britanskim informacijama, Rusija trenutno regrutuje ljude iz centralne Azije i susjednih zemalja kao vojnike za rat protiv Ukrajine. Prema današnjem britanskom Ministarstvu odbrane, Rusija vjerovatno vidi potencijal od najmanje šest miliona regruta.
Ljudi iz centralne Azije regrutuju se najkasnije od maja 2023. uz obećanje visokih plata i ubrzanog ruskog državljanstva, saopštilo je britansko ministarstvo. Govori se i o prinudi: u okupiranom južnom ukrajinskom gradu Mariupolju, uzbekistanski građevinski radnici bili su primorani da se pridruže ruskoj vojsci.
Rusija pokušava izbjeći mobilizaciju
Cilj Rusije je izbjeći još jednu nepopularnu mobilizaciju prije predsjedničkih izbora planiranih za 2024. godinu. Od kraja juna, Rusija je plasirala oglase u susjednim zemljama kao što su Jermenija i Kazahstan i zatvorila se s brojem od 495.000 rubalja (trenutno 4.750 eura) i mjesečnim platama od 190.000 rubalja, navodi se. To je znatno više od prosječne plate
To najbolje AFU GS zna, i meni malo cudno ali sta je tu je mozda su pronasli slabost u odbrani koju sad iskoriscavaju.
Mozda najbitnija stavka u svemu ovome je da su Rusi poprilicno staticni u odbrani.
I nemaju vise manevarskih rezervi, sve sto imaju brani liniju.
Inace s jucerasnjim danom zapocet je novi ofanzivni val na vise pravaca.
Trenutno Ukrajinci borbe vode kod prema Verbove i prema tom Pshenychne tu su probili uveliko prve liniju odbrane i te Pshenychne su najbitnije u svemu jer tu je taj Hill 166 najveca uzvisina u Citavom reonu i kljuc odbrane Tokmaka.
Onda su pokrenute i akcije kod Vuhledara s odredjenim uspjehom to je drugi pravac
Treci pravac je od Staromaoirske prema Zavitne s tim da je ovaj pravac upitan zbog greske u geolokaciji
I cetvrti pravac se napoko opet aktivirao od Lobkove prema Luhove (Vasilivka pravac)
lajkujMe wrote: ↑03/09/2023 13:14
To najbolje AFU GS zna, i meni malo cudno ali sta je tu je mozda su pronasli slabost u odbrani koju sad iskoriscavaju.
Mozda najbitnija stavka u svemu ovome je da su Rusi poprilicno staticni u odbrani.
I nemaju vise manevarskih rezervi, sve sto imaju brani liniju.
Inace s jucerasnjim danom zapocet je novi ofanzivni val na vise pravaca.
Trenutno Ukrajinci borbe vode kod prema Verbove i prema tom Pshenychne tu su probili uveliko prve liniju odbrane i te Pshenychne su najbitnije u svemu jer tu je taj Hill 166 najveca uzvisina u Citavom reonu i kljuc odbrane Tokmaka.
Onda su pokrenute i akcije kod Vuhledara s odredjenim uspjehom to je drugi pravac
Treci pravac je od Staromaoirske prema Zavitne s tim da je ovaj pravac upitan zbog greske u geolokaciji
I cetvrti pravac se napoko opet aktivirao od Lobkove prema Luhove (Vasilivka pravac.
Ovo je pravac prema energogradu. Kada bi dosli s te strane na lijevu stranu dnjepr puno bi olaksali jedinicama oko khersona
Ukrajinska kontraofanziva neće odbaciti ruske snage i male su šanse da se do zime prepolovi okupirana teritorija. Ali, ova ofanziva pokazuje kako je moguće poraziti rusku vojsku 2024. ili 2025. godine, piše britanski general Richard Barrons za Financial Times. U kratkim crtama:
Poraz ruske invazije ovisi o pet važnih koraka:
- Prvo, Kijev ne bi trebao pokušavati postići značajan uspjeh na bojnom polju dok ne bude imao sredstava za to.
- Drugo, potrebno je održavati kontinuirani pritisak na područja pod ruskom okupacijom tijekom cijele zime. Ako je moral ruske vojske već nizak, onda ga treba još više spustiti.
- Treće, Ukrajina bi trebala sustavno slabiti rusku vojnu kontrolu nad svojim teritorijima do 2024. i nakon toga. Cilj je uništiti ruske vojne kapacitete brže nego što se mogu obnoviti. Kijev mora upotrijebiti vlastitu domišljatost i hrabrost da snažno udari izvan svojih granica.
- Četvrto, Crnomorska flota Ruske Federacije mora biti neutralizirana kao izvor razornih raketnih udara s brodova. Raketni napadi Ukrajine i brzo širenje sposobnosti mornaričkih bespilotnih letjelica mogli bi oštetiti ruske brodove brže nego što se mogu popraviti. Do proljeća 2024. Crnomorska flota ne bi trebala igrati veću ulogu u ovom ratu.
- Peti i najvažniji aspekt je prepoznati da ovaj rat ovisi o obrambenoj industrijskoj moći Zapada i Ukrajine kao odlučujućem čimbeniku vojnog uspjeha.
Više oružja moglo bi se dobiti iz skladišta i zaliha, ali ukrajinska kampanja sada ovisi o rastu obrambene industrije njezinih saveznika. Streljivo iz nedavno proširenih proizvodnih linija trebalo bi stići u dovoljnim količinama barem do sredine 2024. godine. Ovo bi trebalo predstavljati važnu prekretnicu u sposobnosti Kijeva da provodi agresivne akcije.
Ukrajina mora pobijediti na bojnom polju da bi opstala kao država. Ova pobjeda nije samo vitalna za sigurnost NATO-a i njegove stalne odnose s Rusijom, već će utjecati i na apetit Kine za vojnim avanturama. Trenutna protuofenziva pokazuje da se Putinova okupacija može poraziti. Trajat će duže i koštat će više nego što smo se nadali, ali sama nada sada nije dovoljna. Zapad se sada mora posvetiti složenijoj kampanji kako ne bi osudio Ukrajinu na rat bez izgleda na pobjedu.