Strašno...Truba wrote: ↑30/08/2023 08:42tako ti je to kad se završe škole u malezijiJohn Cleese wrote: ↑29/08/2023 23:33
Nije valjda opet - pa zar nisu ovom idiotu vec prije nekoliko mjeseci objasnjavali kakvu je glupost lupio?![]()
Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
- agent_zero
#426 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
- irac300
- Cherry-Cherry
#428 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Trebao je Tvrtko biti u golfu i ubiti čovjeka.
-
Osmi Socrates
#429 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Sigurno ih je ubio dovoljno i bez golfa. Pretvaraćemo se, zbog uzvišenih ciljeva, da je ubijao samo zločeste. Nevini su izbjegli njegov gnjev.
-
Hakiz
#430 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Napredak je kao kočija koja juri cestom. Ponekad neki kmet padne pod točkove. Nebitno.Osmi Socrates wrote: ↑30/08/2023 10:24 Sigurno ih je ubio dovoljno i bez golfa. Pretvaraćemo se, zbog uzvišenih ciljeva, da je ubijao samo zločeste. Nevini su izbjegli njegov gnjev.
-
HelaS
#431 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Napredak je iz Kruševca. i SAŠK. Napredak je i HKD. I progres... A evo, i potajni ubica kočijamaHakiz wrote: ↑30/08/2023 10:29Napredak je kao kočija koja juri cestom. Ponekad neki kmet padne pod točkove. Nebitno.Osmi Socrates wrote: ↑30/08/2023 10:24 Sigurno ih je ubio dovoljno i bez golfa. Pretvaraćemo se, zbog uzvišenih ciljeva, da je ubijao samo zločeste. Nevini su izbjegli njegov gnjev.
- dječak sa šibicama
#432 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Taman pomislim Rumenko prekucao igru, a onda se javi Zaha
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#433 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
ja cenim samo vizantiju bajo
to je bilo carstvo a ne ta lokalna plemena

samo vizant
to je bilo carstvo a ne ta lokalna plemena

samo vizant
-
Hakiz
- Truba
#435 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
isto ko bosna
al kad se već ložimo da se ložimo na prave igrače
al kad se već ložimo da se ložimo na prave igrače
-
Hakiz
-
HelaS
- dječak sa šibicama
#438 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
A onda je rasturena i ta sila.
Sto bi trebala biti skola zivota, za neke koji su prilicno ograniceni i misle da mozes dokle hoces.
-
Hakiz
#439 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
A sa inflacijom i svijeće su manje za istu cijenu. Ne da ne mogu do zore, do ponoći im je problem.dječak sa šibicama wrote: ↑30/08/2023 11:10A onda je rasturena i ta sila.
Sto bi trebala biti skola zivota, za neke koji su prilicno ograniceni i misle da mozes dokle hoces.
-
made_in_sarajevo
#440 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
kad pitate najpametnije covjeka na svijetu, chatGPT pajel, on kaze ovako

posto sam bio uporan, na pitanje da li je kralj Tvrtko ustvari srpski kralj, odgovor je ovakoKralj Tvrtko I Kotromanić krunisan je u crkvi svetog Dimitrija u gradu Mileševa, koji se nalazi u današnjoj Srbiji. Ova crkva je dio manastirskog kompleksa Mileševa, koji je bio poznato duhovno i kulturno središte u srednjovjekovnoj Srbiji. Krunidbeni obred održan je 26. listopada 1377. godine.
Ova krunidba označila je službeno proglašenje Tvrtka I za kralja Bosne te je time započela njegova vladavina kao monarha.
Kralja Tvrtka I Kotromanića krunisao je pravoslavni svećenik Danilo II, koji je bio nadbiskup (arhiepiskop) Peći i patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Krunidbu je obavio u crkvi svetog Dimitrija u Mileševi 26. listopada 1377. godine. Danilo II je igrao ključnu ulogu u krunidbenom obredu i time je označio Tvrtka I kao kralja Bosne.
a na pitanje da li je dobio srpsku krunu, dobio sam odgovor ovakavKralj Tvrtko I Kotromanić nije bio srpski kralj. On je bio kralj Bosne i član dinastije Kotromanić, koja je vladala Kraljevinom Bosnom. Iako su postojali povremeni savezi i veze između dinastija i vladajućih obitelji u regiji, Tvrtko I je bio kralj neovisne Kraljevine Bosne.
Tvrtko I je postao kralj Bosne 1377. godine nakon krunidbe u Mileševi. Njegova vladavina bila je usmjerena na širenje teritorija Kraljevine Bosne prema jugoistoku, sjeveroistoku i jugozapadu. Iako je bio pravoslavne vjere, Tvrtko I nije bio srpski kralj, već bosanski kralj. Njegova dinastija, Kotromanići, bila je vezana za Bosnu i njihova vlast se protezala pretežito unutar tog teritorija.
nakon ovog AI mi je reko da ga popusim crncu i da odjebem od njega sa glupim pitanja i ciju krunu je dobio. dakle stanivukovicu popusi ga ti crncu umjesto mene. mozda ti Deen posudi jebacaNe, kralj Tvrtko I Kotromanić nije dobio srpsku krunu. Kao što sam prethodno spomenuo, Tvrtko I je bio kralj Kraljevine Bosne, neovisne srednjovjekovne države koja se nalazila na području današnje Bosne i Hercegovine te dijelova susjednih zemalja.
Iako je postojao određeni utjecaj i međusobni odnosi između vladarskih obitelji u regiji, Tvrtko I nije bio formalno krunisan kao srpski kralj. Njegova krunidba odigrala se u crkvi svetog Dimitrija u Mileševi, kao krunidba kralja Bosne, ne Srpske kraljevine.
- Truba
#441 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
otkud pravoslavac zar nije katolik
baš sam na temi o knjizi povijest hrvata rekao da ću prestati pratiti povijest i čitati knjige
jebote ovo jedan autor vako drugi autor nako treći autor tako
baš sam na temi o knjizi povijest hrvata rekao da ću prestati pratiti povijest i čitati knjige
jebote ovo jedan autor vako drugi autor nako treći autor tako
- alphonse kauders
#442 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Ono je samo kip - obični mermer. Nije Tvrtko ustao ponovo i poharao regiju, niti smo mi postali išta bolje i zdravije društvo u protekla dva dana.
Zastave su samo skup boja i simbola, a himne su samo riječi.
Tradicija je breme mrtvih ljudi.
Zabrinjavajuće je kako postavljanje jednog kipa može izazvati ovakvo kolektivno loženje na sopstveno uzdizanje nacionalnog identiteta i kako smo odjednom fascinirani kraljem i plemstvom.
Istovremeno ne propuštamo priliku da proklinjemo britanski imperijalizam na svakom mogućem članku o britanskoj kraljevskoj porodici.
"o ljudi, jeste li ludi, vi ili ja?.. O ljudi, jeste li budni, ispred nosa život prolazi vam."
"Ljudi, ne budite ludi! Vi prošlosti nemate, jer prošlost i povijest imaju samo kraljevi i velikaši, vaši gospodari.
Prah vaših djedova znao bi vam pričati samo o mukama, ropstvu i sužanjstvu, a ni o kakvoj slavi.
Vi u prošlosti nemate ništa, vaša je samo – budućnost, ako u vas bude pameti.
Pogledajte sadašnjost, pogledajte oko sebe, koliko vas ima koji istu muku patite, onda ćete veselo gledati u budućnost!"
Zabrinjavajuće je kako postavljanje jednog kipa može izazvati ovakvo kolektivno loženje na sopstveno uzdizanje nacionalnog identiteta i kako smo odjednom fascinirani kraljem i plemstvom.
Istovremeno ne propuštamo priliku da proklinjemo britanski imperijalizam na svakom mogućem članku o britanskoj kraljevskoj porodici.
"o ljudi, jeste li ludi, vi ili ja?.. O ljudi, jeste li budni, ispred nosa život prolazi vam."
"Ljudi, ne budite ludi! Vi prošlosti nemate, jer prošlost i povijest imaju samo kraljevi i velikaši, vaši gospodari.
Prah vaših djedova znao bi vam pričati samo o mukama, ropstvu i sužanjstvu, a ni o kakvoj slavi.
Pogledajte sadašnjost, pogledajte oko sebe, koliko vas ima koji istu muku patite, onda ćete veselo gledati u budućnost!"
-
nikeze
#443 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Lijepo je da kralj Tvrtko I svaki dan pozdravlja članove predsjedništva i da ih podsjeća.
-
Hakiz
#444 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Zastave i himne, pa i kipovi, su simboli tih mrtvih.alphonse kauders wrote: ↑30/08/2023 11:32 Ono je samo kip - obični mermer. Nije Tvrtko ustao ponovo i poharao regiju, niti smo mi postali išta bolje i zdravije društvo u protekla dva dana.
-
dvajt
#445 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
šminka .. da se ja pitam ja bih prvo grad digo komplet, zamijenio vodovodne i nanalizacione cijevi, pa onda asfalt, pruga i na kraju cilimi i biste ... al se ne pitam srecom
- alphonse kauders
#446 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Sreća fakat, jer da je tako, jako bi patio instagram i fejsbuk ovih dana. Neće niko pored kanalizacionih cijevi da se slika, čudo jedno..
Kažu Zuckerberg masovno oduzima fejsbuk i instagram, ako se posljednja dva dana nisi slik'o pokraj spomenika i metno ljiljane i kakav patriotski citat.
-
Hakiz
#447 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Ne možeš se slikati pored riješene kanalizacije, zatrpana, ne vidi se.
Pored pruge možeš.
Pored pruge možeš.
- Thorgerson
#448 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Odlicno je ispalo. Ono ste treba sada uraditi jeste da se to sve ukljuci u jednu cjelinu sa parkom.
Nekada u dalekoj buducnosti, kad se bude mogao i saobracaj izmjestiti, ukloniti trake, poplicati, sve spojiti u veci trg sa Predsjednistvom kojim ce prolaziti tramvaj i eventualno jedna servisna traka (poplocana). To bi bilo top.
A neka spomenika, realno za vrijeme Juge je to sve uguseno i raji je pustena prica da smo haman nastali na zasjedanju avnoja i da je to to. Da nasa historija ide od 43-e god. Juga se uzdizala, sto je razumljivo.
Nekada u dalekoj buducnosti, kad se bude mogao i saobracaj izmjestiti, ukloniti trake, poplicati, sve spojiti u veci trg sa Predsjednistvom kojim ce prolaziti tramvaj i eventualno jedna servisna traka (poplocana). To bi bilo top.
A neka spomenika, realno za vrijeme Juge je to sve uguseno i raji je pustena prica da smo haman nastali na zasjedanju avnoja i da je to to. Da nasa historija ide od 43-e god. Juga se uzdizala, sto je razumljivo.
Last edited by Thorgerson on 30/08/2023 12:52, edited 1 time in total.
-
John Cleese
#449 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
Nije obicni mermer. Ono je obicna bronza
- Truba
#450 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu
spomenik je impozantan... možda je trebao koji metar unazad prema cvijeću
ono je ogromno ja mislio neko sranje iz busa
uglavnom još ga filuju i dotjerujte glancaju vidim
ono je ogromno ja mislio neko sranje iz busa