Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
agent_zero

#426 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by agent_zero »

Truba wrote: 30/08/2023 08:42
John Cleese wrote: 29/08/2023 23:33

Nije valjda opet - pa zar nisu ovom idiotu vec prije nekoliko mjeseci objasnjavali kakvu je glupost lupio? :D
tako ti je to kad se završe škole u maleziji
Strašno...
irac300

#427 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by irac300 »

probook wrote: 30/08/2023 09:45 Gdje je krunisan zna li se?
Iako SDA historicari forsiraju pricu o Milama, zdarava logika ti govori da je morao prvo krunisanje obaviti u Milesevi jer se srpska kruna nalazila tamo. Vjerovatno je nakon toga uslijedilo i zvanicno krunisanje u Milama.
Cherry-Cherry

#428 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Cherry-Cherry »

Trebao je Tvrtko biti u golfu i ubiti čovjeka.
Osmi Socrates

#429 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Osmi Socrates »

Sigurno ih je ubio dovoljno i bez golfa. Pretvaraćemo se, zbog uzvišenih ciljeva, da je ubijao samo zločeste. Nevini su izbjegli njegov gnjev.
Hakiz

#430 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 30/08/2023 10:24 Sigurno ih je ubio dovoljno i bez golfa. Pretvaraćemo se, zbog uzvišenih ciljeva, da je ubijao samo zločeste. Nevini su izbjegli njegov gnjev.
Napredak je kao kočija koja juri cestom. Ponekad neki kmet padne pod točkove. Nebitno.
HelaS

#431 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 30/08/2023 10:29
Osmi Socrates wrote: 30/08/2023 10:24 Sigurno ih je ubio dovoljno i bez golfa. Pretvaraćemo se, zbog uzvišenih ciljeva, da je ubijao samo zločeste. Nevini su izbjegli njegov gnjev.
Napredak je kao kočija koja juri cestom. Ponekad neki kmet padne pod točkove. Nebitno.
Napredak je iz Kruševca. i SAŠK. Napredak je i HKD. I progres... A evo, i potajni ubica kočijama :D
dječak sa šibicama

#432 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Taman pomislim Rumenko prekucao igru, a onda se javi Zaha
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#433 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Truba »

ja cenim samo vizantiju bajo
to je bilo carstvo a ne ta lokalna plemena

Image

samo vizant
Hakiz

#434 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

Truba wrote: 30/08/2023 10:55 ja cenim samo vizantiju bajo

Image

samo vizant
Pa, đe nestade ta sila :lol:
Truba

#435 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Truba »

isto ko bosna :D
al kad se već ložimo da se ložimo na prave igrače :oops:
Hakiz

#436 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

Truba wrote: 30/08/2023 10:59 isto ko bosna :D
Pa koji su pravi igrači, sila ili oni koji su rasturili tu silu :wink:
HelaS

#437 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by HelaS »

Truba wrote: 30/08/2023 10:55 ja cenim samo vizantiju bajo

Image

samo vizant
Ja, i...?
dječak sa šibicama

#438 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Hakiz wrote: 30/08/2023 11:03
Truba wrote: 30/08/2023 10:59 isto ko bosna :D
A onda je rasturena i ta sila.

Sto bi trebala biti skola zivota, za neke koji su prilicno ograniceni i misle da mozes dokle hoces.
Hakiz

#439 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 30/08/2023 11:10
Hakiz wrote: 30/08/2023 11:03

A onda je rasturena i ta sila.

Sto bi trebala biti skola zivota, za neke koji su prilicno ograniceni i misle da mozes dokle hoces.
A sa inflacijom i svijeće su manje za istu cijenu. Ne da ne mogu do zore, do ponoći im je problem.
made_in_sarajevo

#440 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by made_in_sarajevo »

kad pitate najpametnije covjeka na svijetu, chatGPT pajel, on kaze ovako
Kralj Tvrtko I Kotromanić krunisan je u crkvi svetog Dimitrija u gradu Mileševa, koji se nalazi u današnjoj Srbiji. Ova crkva je dio manastirskog kompleksa Mileševa, koji je bio poznato duhovno i kulturno središte u srednjovjekovnoj Srbiji. Krunidbeni obred održan je 26. listopada 1377. godine.

Ova krunidba označila je službeno proglašenje Tvrtka I za kralja Bosne te je time započela njegova vladavina kao monarha.

Kralja Tvrtka I Kotromanića krunisao je pravoslavni svećenik Danilo II, koji je bio nadbiskup (arhiepiskop) Peći i patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Krunidbu je obavio u crkvi svetog Dimitrija u Mileševi 26. listopada 1377. godine. Danilo II je igrao ključnu ulogu u krunidbenom obredu i time je označio Tvrtka I kao kralja Bosne.
posto sam bio uporan, na pitanje da li je kralj Tvrtko ustvari srpski kralj, odgovor je ovako
Kralj Tvrtko I Kotromanić nije bio srpski kralj. On je bio kralj Bosne i član dinastije Kotromanić, koja je vladala Kraljevinom Bosnom. Iako su postojali povremeni savezi i veze između dinastija i vladajućih obitelji u regiji, Tvrtko I je bio kralj neovisne Kraljevine Bosne.

Tvrtko I je postao kralj Bosne 1377. godine nakon krunidbe u Mileševi. Njegova vladavina bila je usmjerena na širenje teritorija Kraljevine Bosne prema jugoistoku, sjeveroistoku i jugozapadu. Iako je bio pravoslavne vjere, Tvrtko I nije bio srpski kralj, već bosanski kralj. Njegova dinastija, Kotromanići, bila je vezana za Bosnu i njihova vlast se protezala pretežito unutar tog teritorija.
a na pitanje da li je dobio srpsku krunu, dobio sam odgovor ovakav
Ne, kralj Tvrtko I Kotromanić nije dobio srpsku krunu. Kao što sam prethodno spomenuo, Tvrtko I je bio kralj Kraljevine Bosne, neovisne srednjovjekovne države koja se nalazila na području današnje Bosne i Hercegovine te dijelova susjednih zemalja.

Iako je postojao određeni utjecaj i međusobni odnosi između vladarskih obitelji u regiji, Tvrtko I nije bio formalno krunisan kao srpski kralj. Njegova krunidba odigrala se u crkvi svetog Dimitrija u Mileševi, kao krunidba kralja Bosne, ne Srpske kraljevine.
nakon ovog AI mi je reko da ga popusim crncu i da odjebem od njega sa glupim pitanja i ciju krunu je dobio. dakle stanivukovicu popusi ga ti crncu umjesto mene. mozda ti Deen posudi jebaca 8-)
Truba

#441 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Truba »

otkud pravoslavac zar nije katolik
:? :? :?

baš sam na temi o knjizi povijest hrvata rekao da ću prestati pratiti povijest i čitati knjige

jebote ovo jedan autor vako drugi autor nako treći autor tako
alphonse kauders

#442 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by alphonse kauders »

Ono je samo kip - obični mermer. Nije Tvrtko ustao ponovo i poharao regiju, niti smo mi postali išta bolje i zdravije društvo u protekla dva dana.

Zastave su samo skup boja i simbola, a himne su samo riječi.

Tradicija je breme mrtvih ljudi.

Zabrinjavajuće je kako postavljanje jednog kipa može izazvati ovakvo kolektivno loženje na sopstveno uzdizanje nacionalnog identiteta i kako smo odjednom fascinirani kraljem i plemstvom.

Istovremeno ne propuštamo priliku da proklinjemo britanski imperijalizam na svakom mogućem članku o britanskoj kraljevskoj porodici.

"o ljudi, jeste li ludi, vi ili ja?.. O ljudi, jeste li budni, ispred nosa život prolazi vam."

"Ljudi, ne budite ludi! Vi prošlosti nemate, jer prošlost i povijest imaju samo kraljevi i velikaši, vaši gospodari.
Prah vaših djedova znao bi vam pričati samo o mukama, ropstvu i sužanjstvu, a ni o kakvoj slavi.
Vi u prošlosti nemate ništa, vaša je samo – budućnost, ako u vas bude pameti.
Pogledajte sadašnjost, pogledajte oko sebe, koliko vas ima koji istu muku patite, onda ćete veselo gledati u budućnost!
"
nikeze

#443 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by nikeze »

Lijepo je da kralj Tvrtko I svaki dan pozdravlja članove predsjedništva i da ih podsjeća.
Hakiz

#444 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

alphonse kauders wrote: 30/08/2023 11:32 Ono je samo kip - obični mermer. Nije Tvrtko ustao ponovo i poharao regiju, niti smo mi postali išta bolje i zdravije društvo u protekla dva dana.

Zastave su samo skup boja i simbola, a himne su samo riječi.

Tradicija je breme mrtvih ljudi.

Zabrinjavajuće je kako postavljanje jednog kipa može izazvati ovakvo kolektivno loženje na sopstveno uzdizanje nacionalnog identiteta i kako smo odjednom fascinirani kraljem i plemstvom.

Istovremeno ne propuštamo priliku da proklinjemo britanski imperijalizam na svakom mogućem članku o britanskoj kraljevskoj porodici.

"o ljudi, jeste li ludi, vi ili ja?.. O ljudi, jeste li budni, ispred nosa život prolazi vam."

"Ljudi, ne budite ludi! Vi prošlosti nemate, jer prošlost i povijest imaju samo kraljevi i velikaši, vaši gospodari.
Prah vaših djedova znao bi vam pričati samo o mukama, ropstvu i sužanjstvu, a ni o kakvoj slavi.
Vi u prošlosti nemate ništa, vaša je samo – budućnost, ako u vas bude pameti.
Pogledajte sadašnjost, pogledajte oko sebe, koliko vas ima koji istu muku patite, onda ćete veselo gledati u budućnost!
"
Zastave i himne, pa i kipovi, su simboli tih mrtvih.
dvajt

#445 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by dvajt »

šminka .. da se ja pitam ja bih prvo grad digo komplet, zamijenio vodovodne i nanalizacione cijevi, pa onda asfalt, pruga i na kraju cilimi i biste ... al se ne pitam srecom
alphonse kauders

#446 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by alphonse kauders »

dvajt wrote: 30/08/2023 11:56 šminka .. da se ja pitam ja bih prvo grad digo komplet, zamijenio vodovodne i nanalizacione cijevi, pa onda asfalt, pruga i na kraju cilimi i biste ... al se ne pitam srecom
Sreća fakat, jer da je tako, jako bi patio instagram i fejsbuk ovih dana. Neće niko pored kanalizacionih cijevi da se slika, čudo jedno..

Kažu Zuckerberg masovno oduzima fejsbuk i instagram, ako se posljednja dva dana nisi slik'o pokraj spomenika i metno ljiljane i kakav patriotski citat.
Hakiz

#447 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

Ne možeš se slikati pored riješene kanalizacije, zatrpana, ne vidi se.

Pored pruge možeš.
Thorgerson

#448 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Thorgerson »

Odlicno je ispalo. Ono ste treba sada uraditi jeste da se to sve ukljuci u jednu cjelinu sa parkom.

Nekada u dalekoj buducnosti, kad se bude mogao i saobracaj izmjestiti, ukloniti trake, poplicati, sve spojiti u veci trg sa Predsjednistvom kojim ce prolaziti tramvaj i eventualno jedna servisna traka (poplocana). To bi bilo top.

A neka spomenika, realno za vrijeme Juge je to sve uguseno i raji je pustena prica da smo haman nastali na zasjedanju avnoja i da je to to. Da nasa historija ide od 43-e god. Juga se uzdizala, sto je razumljivo.
Last edited by Thorgerson on 30/08/2023 12:52, edited 1 time in total.
John Cleese

#449 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by John Cleese »

alphonse kauders wrote: 30/08/2023 11:32 Ono je samo kip - obični mermer.
Nije obicni mermer. Ono je obicna bronza :D
Truba

#450 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Truba »

spomenik je impozantan... možda je trebao koji metar unazad prema cvijeću
ono je ogromno ja mislio neko sranje iz busa

uglavnom još ga filuju i dotjerujte glancaju vidim
Post Reply