Ukrajina
-
zigzag
#181526 Re: Ukrajina
Oprema zvoni kod svakog pa se nisu ni skontali. Dok im dron nije javio.
Kae izviđač . U polju ambrozije od 4 kvadratna kilometra
Kae izviđač . U polju ambrozije od 4 kvadratna kilometra
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
- Hame_
- drug_profi
#181530 Re: Ukrajina
U vezi nesreće gdje su poginula tri pilota.
Nikako da saznamo koji je drugi avion, jer u Albatros stanu samo dva pilota.
Nikako da saznamo koji je drugi avion, jer u Albatros stanu samo dva pilota.
- Hame_
#181531 Re: Ukrajina
Kakve veze ima Ukrajina sa inflacijom? Ali i nebitno...apsidejzi wrote: ↑28/08/2023 12:47 Ne znam za vas, ali ja prije ovog rata osim Kijeva, nisam znao nista o geografiji Ukrajine. Cak ni Cernobil nisam znao gdje je. Znao sam je da u Ukrajini ali ne i gdje tacno. Danas bih bez problema mogao na slijepoj karti pronaci Cernobil, Herson, Harkiv, Bahmut, Vuhledar, Novu Kahovku, Odesu, Mariupolj, Melitopolj, Eskil rijeku, Lisicansk, Svatove, Tokmak, Sumi, Lviv, Donjeck, Sjeverodonjeck, Liman, Izijum, nekoliko Aleksandrivki itdSve ove sam iz glave nabrojao.
Sta meni uradi ovaj rat a osim inflacije, nikako me dotakao nije. Sta je onda sa ukrajincima koji zive na prvoj liniji... ti ljudi se nikada nece oporaviti.
Isti sam ti što se poznavanja prije Ukrajine tiče. Ovo za oporavak gledam drugačije - mislim da će se Ukrajina (uz Američku/Zapadnu pomoć) oporaviti, biti napredna, demokratska i lijepa zemlja za živjeti.
Kada su oporavili Švabe, Japan, Koreju,... mogu i Ukrajinu
Last edited by Hame_ on 28/08/2023 19:27, edited 1 time in total.
- drug_profi
#181532 Re: Ukrajina
Ukrajini samo suzbiti korupciju, a imaju potencijale nevjerovatne. Za 10-20 godina bi vjerovatno dostigli ostale zemlje bivšeg istočnog bloka i standardom i razvojem.
- Dope_Man
#181533 Re: Ukrajina
Moze Ukrajina, uz pravu podrsku anti koruptivnim zakonima i stvarnom provodjenju istih na terenu, presisati balticke zemlje vrlo brzo. Ipak oni imaju i poljoprivredu, i industriju za igranje na globalnom nivou, imaju i solidnih IT timova - kroz posao znam za par velikih kompanije u Austriji koje imaju IT timove u Ukrajini odakle rade. A pogotovo dobija na vaznosti kao prvi stit protiv zohara kad ih konacno izbace. Tu je i kontrola Crnog mora nakon sto se ona hrpa zeljeza sto jos pluta pridruzi Moskvi kao podloga za rast korala.
-
CrveniKuk
#181534 Re: Ukrajina
Koliko sam shvatio organizaciju ruske armije, pukovi su u sastavu divizija, dok su brigade samostalne. Po sovjetsko-ruskom modelu, puk se definiše kao združena taktička jedinica nižeg tipa, a brigada je združeno taktička jedinica višeg tipa. Osnaovna razlika, između puka i brigade je razlika u broju taktičkih jedinica koje ulaze u sastav puka odnosno brigade. Po tome, puk ne može biti isti ili veći od brigade. Sam termin združena, znači da se je sastavu brigade ili puka združeno vise taktktičkih i niže taktičkih jedinica, kao i više različitih rodova i službi vojske. U konačnici, to znači, da brigade može osim obavljanja taktičkih zadataka, vršiti i određene operativne zadatke, što zavisi od veličine samog fronta i značaja pojedinih objekata na određenim operativnim pravcima, bilo da je riječ o odbrani ili napadu. To smo mogli najbolje vidjeti tokom djelovanja, prije svega mehanizovanih brigada ZSU, koje su radi svoje veličine odnosno broja taktičkih jedinica koje ulaze u njen sastav, osposobljene za izvršavanje određenih operativnih zadataka.
- apsidejzi
#181535 Re: Ukrajina
Najebali bi i u Bahmutu al tu ih je Wagner izvukao jer su oni tu najebali. Sad kad nema vise Wagnera, drugi trebaju poturiti ledja. Jbg. Nek i dalje podrzavaju Putina
-
CrveniKuk
#181536 Re: Ukrajina
Zanimljivo razmišljanje. U osnovu, ovo razmišljanje ne odudara od razmišljanja određenog broja forumaša. Dovlačenje 76.divizije VDV sa Kremine na jug, ukazuje da Rusi ostaju bez značajnih rezervi koje mogu koristiti na određenim pravcima, prije svega sada na jugu na pravcu prema Tomaku. U osnovu, to daje mogučnost da Ukrajinci probiju i naprave značajnije prodore na nekom drugom pravci.
-
CrveniKuk
#181537 Re: Ukrajina
U Hersonskoj oblasti, Ukrajinci su uništili rijetki radar Predel-E koji vrijedi oko 200 miliona dolara.
Last edited by CrveniKuk on 28/08/2023 22:10, edited 1 time in total.
-
CrveniKuk
#181538 Re: Ukrajina
Navodno, Rusi su prebili svog pretpostavljenog. Poslije toga, 52 Rusa se predalo sa prebijenih Komadinovo ZSU. Razlog, nisu imali municije i hrane….
-
Romanija
#181539 Re: Ukrajina
Moguci prodori na nekim drugim pravcima imaju samo takticki znacaj - cak i da uzmu Donjeck sutra to ne bi imalo neki veci znacaj u trenutnioj situaciji.CrveniKuk wrote: ↑28/08/2023 18:09 Zanimljivo razmišljanje. U osnovu, ovo razmišljanje ne odudara od razmišljanja određenog broja forumaša. Dovlačenje 76.divizije VDV sa Kremine na jug, ukazuje da Rusi ostaju bez značajnih rezervi koje mogu koristiti na određenim pravcima, prije svega sada na jugu na pravcu prema Tomaku. U osnovu, to daje mogučnost da Ukrajinci probiju i naprave značajnije prodore na nekom drugom pravci.
Ovo uklinjavanje bez obzira koliko je optimistcno ili ne ocekivati da ce rezultirati potpunim uspjehom, je od strateskog karaktera, svaki kilometar Ukr prodora juzno cinii rusku poziciju jugoistocno od Hersona beznadeznijom. Plus ako se zaista ostvari cilj da Ukr izbiju na obale Azovskog mora, cak i ako do toga dodje tek iduceg ljeta, Krim je izgublje za Ruse sa ovakvom Ukr vojskom.
U ljeto 2022 dugacki rat je odgovarao Rusima, ljeta 2023 kad je zapad dosao tobe, stvari stoje potpuno suprotno.
Jedino sto zaista moze peokrenuti situaciju za Ruse je dolazak Trump-a ili slicnog ludaka iz Trampovske struje Republikanaca na vlast.
Od 1918 do danas 'zapad' i 'zapadna opcija' su dobivali ratove ako su bili 100% posveceni pobjedi.
-
CrveniKuk
#181540 Re: Ukrajina
Slažem se, jug je generalno od strateškog značaja. Oslobađanje npr.Tokmaka imao bi već strateteški značaj, jer bi se presjekle logističke rute na jugu. Ali, možda nam je promakao jedan zaključak, što se tiče prebacivanja 76.divizije VDV iz Kremine na jug. Po svemu sudeći, Ukrajinski GŠ je imao mnogo bolju procjenu stanja i važnosti na frontu od Rusa. Rusi su nastojali udarom oko Kupjanska da odvuku što veći broj jedinica ZSU sa juga. Međutim, Ukrajinci bez obzira na ruski pritisak to nisu učinili, nego su određen broj brigada ZSU oko Bahmuta i sjeverno od Bahmuta preraspodijeliti i prebacili određena pojačanja koja su bila sasvim dovoljna za zaustavljanje napredovanja Rusa. Istina, na tom djelu fronta su prebacili dvije nove brigade: švedsku 44.mehanizovanu i poljsku 21.mehanizovanu brigadu, kao i 92. i 14.mehanizovanu i obnovljenu Azov brigadu. Znači, ni jednu brigadu sa juga Ukrajine nije prebačena na sjever. U osnovu, Ukrajinci imaju po svemu sudeći veći broj spremnih jedinica za borbena djelovanja odnosno rezerve, kao i da je GŠ ZSU bolje procjenio trenutnu situaciju i važnost fronta prije svega u vremenskom smislu (ne u meteovrmeneskom). Takođe, jedna stvar je zanimljiva, 93.mehanizovana se nigdje više ne spominje. Znamo za ovu brigadu da je imala određenih gubitaka oko Bahmuta i da je jedan njezin mehanizovani bataljon iskorišten, kao osnova, za formiranje 21.mehanizovane brigade. Do sada, je bilo dovoljno vremen da se obnovi, materijalno i ljudski. Za mene, za buduće vrijeme, je važno pratiti djelovanje 93.mehanizovane brigade ZSU, jer gdje se ona pojavi to je znak da ćemo dobiti neki drugi pravac djelovanja od operativnog značaja.Romanija wrote: ↑28/08/2023 18:54Moguci prodori na nekim drugim pravcima imaju samo takticki znacaj - cak i da uzmu Donjeck sutra to ne bi imalo neki veci znacaj u trenutnioj situaciji.CrveniKuk wrote: ↑28/08/2023 18:09 Zanimljivo razmišljanje. U osnovu, ovo razmišljanje ne odudara od razmišljanja određenog broja forumaša. Dovlačenje 76.divizije VDV sa Kremine na jug, ukazuje da Rusi ostaju bez značajnih rezervi koje mogu koristiti na određenim pravcima, prije svega sada na jugu na pravcu prema Tomaku. U osnovu, to daje mogučnost da Ukrajinci probiju i naprave značajnije prodore na nekom drugom pravci.
Ovo uklinjavanje bez obzira koliko je optimistcno ili ne ocekivati da ce rezultirati potpunim uspjehom, je od strateskog karaktera, svaki kilometar Ukr prodora juzno cinii rusku poziciju jugoistocno od Hersona beznadeznijom. Plus ako se zaista ostvari cilj da Ukr izbiju na obale Azovskog mora, cak i ako do toga dodje tek iduceg ljeta, Krim je izgublje za Ruse sa ovakvom Ukr vojskom.
U ljeto 2022 dugacki rat je odgovarao Rusima, ljeta 2023 kad je zapad dosao tobe, stvari stoje potpuno suprotno.
Jedino sto zaista moze peokrenuti situaciju za Ruse je dolazak Trump-a ili slicnog ludaka iz Trampovske struje Republikanaca na vlast.
Od 1918 do danas 'zapad' i 'zapadna opcija' su dobivali ratove ako su bili 100% posveceni pobjedi.
Last edited by CrveniKuk on 28/08/2023 19:31, edited 1 time in total.
- deer_hunter
#181541 Re: Ukrajina
Pa ne znam, vidim pise Sluzba bezbjednosti Ukrajine. Ako je istina, ovo bi bio najbolje izveden napad Ukrajine do sada, 5 aviona i 3 PVO sistema u jednom napaduSanskiBiser wrote: ↑27/08/2023 21:48ih cak i kad Rusi javljaju da je istinito?deer_hunter wrote: ↑27/08/2023 20:32
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=2387404
Koliko ima istine u ovome? Zvuci previse dobro da bi bilo istinito![]()
- Čitalac
#181542 Re: Ukrajina
Komšić za Evropsku Pravdu prijateljski upozorava Kijev...
– Ukrajina ima svu političku podršku iz Bosne i Hercegovine. Svaki put kada bi nas Ukrajina pitala o našem političkom stavu o agresiji Rusije na Ukrajinu, mi smo politički osudili tu agresiju. Što se tiče drugih područja naše podrške, sada nije ni vrijeme ni mjesto da o njima razgovaramo. Razumijete me...
...Naš problem je što se Zapad vodi dvostrukim standardima i licemjerstvom. A toga smo se dovoljno nagledali kada je u pitanju sudjelovanje međunarodne zajednice i Zapada u cjelini u Bosni i Hercegovini, u situaciji u zemlji. Stoga, moj savjet vama, Ukrajinci: čuvajte se ovoga. Jer politika moćnika ovoga svijeta je dosta teška. Standardi i principi su ovdje u drugom planu. Svjetska politika vođena je pragmatičnim interesom. Samo interesi i ništa više. Bez principa.
- Hame_
- madner
#181545 Re: Ukrajina
Snimci aerodroma kazu twitter napad.deer_hunter wrote: ↑28/08/2023 19:27Pa ne znam, vidim pise Sluzba bezbjednosti Ukrajine. Ako je istina, ovo bi bio najbolje izveden napad Ukrajine do sada, 5 aviona i 3 PVO sistema u jednom napadu
- madner
#181546 Re: Ukrajina
VDV puk se sastoji od 3 bataljona mehanizovane pjesadije i 3 cete za vatrenu podrsku. Dakle ukupno 12 ceta, s tim da su standardno male (kao i ZSU).CrveniKuk wrote: ↑28/08/2023 17:29Koliko sam shvatio organizaciju ruske armije, pukovi su u sastavu divizija, dok su brigade samostalne. Po sovjetsko-ruskom modelu, puk se definiše kao združena taktička jedinica nižeg tipa, a brigada je združeno taktička jedinica višeg tipa. Osnaovna razlika, između puka i brigade je razlika u broju taktičkih jedinica koje ulaze u sastav puka odnosno brigade. Po tome, puk ne može biti isti ili veći od brigade. Sam termin združena, znači da se je sastavu brigade ili puka združeno vise taktktičkih i niže taktičkih jedinica, kao i više različitih rodova i službi vojske. U konačnici, to znači, da brigade može osim obavljanja taktičkih zadataka, vršiti i određene operativne zadatke, što zavisi od veličine samog fronta i značaja pojedinih objekata na određenim operativnim pravcima, bilo da je riječ o odbrani ili napadu. To smo mogli najbolje vidjeti tokom djelovanja, prije svega mehanizovanih brigada ZSU, koje su radi svoje veličine odnosno broja taktičkih jedinica koje ulaze u njen sastav, osposobljene za izvršavanje određenih operativnih zadataka.
- madner
#181547 Re: Ukrajina
Malo povrsna analiza. UA je htjela da napada na vise pravaca kako bi iskoristila unutrasnje linije i natjerala Ruse da prebacuju pojacanja tamo vamo. Medjutim to se nije desilo, jer su napadi bili preslabi i linije nisu poljuljane ni na jednom od pravaca. Prije par sedmica je USA trazila od UA da prestane da se igra i da forsira jedan pravac, nakon toga su i ofanzive na drugim pravcima zaledjene a pravac Tokmak je dobio sve operativne rezerve da uradi nesto.CrveniKuk wrote: ↑28/08/2023 19:24Slažem se, jug je generalno od strateškog značaja. Oslobađanje npr.Tokmaka imao bi već strateteški značaj, jer bi se presjekle logističke rute na jugu. Ali, možda nam je promakao jedan zaključak, što se tiče prebacivanja 76.divizije VDV iz Kremine na jug. Po svemu sudeći, Ukrajinski GŠ je imao mnogo bolju procjenu stanja i važnosti na frontu od Rusa. Rusi su nastojali udarom oko Kupjanska da odvuku što veći broj jedinica ZSU sa juga. Međutim, Ukrajinci bez obzira na ruski pritisak to nisu učinili, nego su određen broj brigada ZSU oko Bahmuta i sjeverno od Bahmuta preraspodijeliti i prebacili određena pojačanja koja su bila sasvim dovoljna za zaustavljanje napredovanja Rusa. Istina, na tom djelu fronta su prebacili dvije nove brigade: švedsku 44.mehanizovanu i poljsku 21.mehanizovanu brigadu, kao i 92. i 14.mehanizovanu i obnovljenu Azov brigadu. Znači, ni jednu brigadu sa juga Ukrajine nije prebačena na sjever. U osnovu, Ukrajinci imaju po svemu sudeći veći broj spremnih jedinica za borbena djelovanja odnosno rezerve, kao i da je GŠ ZSU bolje procjenio trenutnu situaciju i važnost fronta prije svega u vremenskom smislu (ne u meteovrmeneskom). Takođe, jedna stvar je zanimljiva, 93.mehanizovana se nigdje više ne spominje. Znamo za ovu brigadu da je imala određenih gubitaka oko Bahmuta i da je jedan njezin mehanizovani bataljon iskorišten, kao osnova, za formiranje 21.mehanizovane brigade. Do sada, je bilo dovoljno vremen da se obnovi, materijalno i ljudski. Za mene, za buduće vrijeme, je važno pratiti djelovanje 93.mehanizovane brigade ZSU, jer gdje se ona pojavi to je znak da ćemo dobiti neki drugi pravac djelovanja od operativnog značaja.Romanija wrote: ↑28/08/2023 18:54
Moguci prodori na nekim drugim pravcima imaju samo takticki znacaj - cak i da uzmu Donjeck sutra to ne bi imalo neki veci znacaj u trenutnioj situaciji.
Rusi su kao odgovor prvo prebacili 7. VDV diviziju iz operativne rezerve u akciju a onda prebacili i prvu diviziju van juznog sektora u isti.
Uspjesna ofanziva bi znacila da je dosta vise jedinica prebaceno, ne samo jedna.
- Čitalac
#181548 Re: Ukrajina
Analitičar Mikola Melnik nije optimista po pitanju skorijeg oslobođenja Tokmaka.
Koliko god novinari pokušavali napraviti senzacionalne naslove “Ukrajinci probili crtu obrane Rusa”, to nije točno. Oružane snage Ukrajine uspjele su istisnuti Ruse na pravcu Robotino-Novoprokopivka uz ogromne probleme i gubitke u ljudstvu i tehnici, ali se Rusi povlače na prvu "Surovikinovu liniju" prilično organizirano...
...Imamo rezerve, a s obzirom na iscrpljenost ruskih trupa u ovom smjeru, to stvara obećavajuće mogućnosti za širenje ofenzive na Tokmak. Pritom treba imati na umu da je druga Surovikinova linija izgrađena ispred Tokmaka, a sam Tokmak je utvrđeno područje sposobno voditi kružnu obranu, tako da sam daleko od mišljenja da će nam uvođenje čak i svježih brigada u bitku omogućiti da zauzmemo Tokmak prije listopadskih kiša.
Ukrajinska protuofenziva pokazala je da dio generala nije adekvatno izračunao sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine i Rusa, koji su pak pokazali želju za učenjem i korištenjem ukrajinskog iskustva zasjeda i masovne uporabe protutenkovskog oružja i UAV protiv nas. I dalje naglašavam da je bez nadmoći u topništvu i zrakoplovnog pariteta ljetna protuofenziva Oružanih snaga Ukrajine bila avantura koja nas je koštala mnogo života i tehnike, a nadam se da će vojno-politički vrh izvući zaključke.
Prvo i osnovno jeste da javnosti ne treba obećavati brze pobjede. One su nemoguće bez kohezivnog rada cijelog društva, što sada ne primjećujem i mislim da se to neće dogoditi u budućnosti. I, sukladno tome, čeka nas duga borba s nepredvidivim rezultatom. Vjerujem u našu pobjedu kao fanatik, ali bih silno želio da moja vjera bude poduprta ne samo nesebičnom borbom naroda, nego i djelovanjem vlasti.
-
CrveniKuk
#181549 Re: Ukrajina
Odgovara sovjetsko-ruskom modelu.madner wrote: ↑28/08/2023 20:33VDV puk se sastoji od 3 bataljona mehanizovane pjesadije i 3 cete za vatrenu podrsku. Dakle ukupno 12 ceta, s tim da su standardno male (kao i ZSU).CrveniKuk wrote: ↑28/08/2023 17:29
Koliko sam shvatio organizaciju ruske armije, pukovi su u sastavu divizija, dok su brigade samostalne. Po sovjetsko-ruskom modelu, puk se definiše kao združena taktička jedinica nižeg tipa, a brigada je združeno taktička jedinica višeg tipa. Osnaovna razlika, između puka i brigade je razlika u broju taktičkih jedinica koje ulaze u sastav puka odnosno brigade. Po tome, puk ne može biti isti ili veći od brigade. Sam termin združena, znači da se je sastavu brigade ili puka združeno vise taktktičkih i niže taktičkih jedinica, kao i više različitih rodova i službi vojske. U konačnici, to znači, da brigade može osim obavljanja taktičkih zadataka, vršiti i određene operativne zadatke, što zavisi od veličine samog fronta i značaja pojedinih objekata na određenim operativnim pravcima, bilo da je riječ o odbrani ili napadu. To smo mogli najbolje vidjeti tokom djelovanja, prije svega mehanizovanih brigada ZSU, koje su radi svoje veličine odnosno broja taktičkih jedinica koje ulaze u njen sastav, osposobljene za izvršavanje određenih operativnih zadataka.
-
CrveniKuk
#181550 Re: Ukrajina
Možda sam previše optimista. Ranije su Rusi iz Hersonske oblasti prebacivali određen broj jedinica na jug, prije svega oko Robotnya. Takođe, ni Rusi svojim napadima na pravcu Kupjanska, kao ni oko Kremine, nisu uspjeli oslabiti Ukrjainski napad na jugu. Sa tog pravca, Ukrajinci nisu prebacili nijednu svoju jedinicu na sjever.U međuvremenu napad na jugu je i pojačan.Možda je to samo početak. Ukrajinci imaju dubinu, ali trenutno nemaju dovoljan prodor po širini. Pored špica, po svemu sudeći, morace uraditi nešto po širini. Očekujem, da će se u narednom periodu, Ukrajinci prebaciti nove jedinice u ovaj sektor.madner wrote: ↑28/08/2023 20:38Malo povrsna analiza. UA je htjela da napada na vise pravaca kako bi iskoristila unutrasnje linije i natjerala Ruse da prebacuju pojacanja tamo vamo. Medjutim to se nije desilo, jer su napadi bili preslabi i linije nisu poljuljane ni na jednom od pravaca. Prije par sedmica je USA trazila od UA da prestane da se igra i da forsira jedan pravac, nakon toga su i ofanzive na drugim pravcima zaledjene a pravac Tokmak je dobio sve operativne rezerve da uradi nesto.CrveniKuk wrote: ↑28/08/2023 19:24
Slažem se, jug je generalno od strateškog značaja. Oslobađanje npr.Tokmaka imao bi već strateteški značaj, jer bi se presjekle logističke rute na jugu. Ali, možda nam je promakao jedan zaključak, što se tiče prebacivanja 76.divizije VDV iz Kremine na jug. Po svemu sudeći, Ukrajinski GŠ je imao mnogo bolju procjenu stanja i važnosti na frontu od Rusa. Rusi su nastojali udarom oko Kupjanska da odvuku što veći broj jedinica ZSU sa juga. Međutim, Ukrajinci bez obzira na ruski pritisak to nisu učinili, nego su određen broj brigada ZSU oko Bahmuta i sjeverno od Bahmuta preraspodijeliti i prebacili određena pojačanja koja su bila sasvim dovoljna za zaustavljanje napredovanja Rusa. Istina, na tom djelu fronta su prebacili dvije nove brigade: švedsku 44.mehanizovanu i poljsku 21.mehanizovanu brigadu, kao i 92. i 14.mehanizovanu i obnovljenu Azov brigadu. Znači, ni jednu brigadu sa juga Ukrajine nije prebačena na sjever. U osnovu, Ukrajinci imaju po svemu sudeći veći broj spremnih jedinica za borbena djelovanja odnosno rezerve, kao i da je GŠ ZSU bolje procjenio trenutnu situaciju i važnost fronta prije svega u vremenskom smislu (ne u meteovrmeneskom). Takođe, jedna stvar je zanimljiva, 93.mehanizovana se nigdje više ne spominje. Znamo za ovu brigadu da je imala određenih gubitaka oko Bahmuta i da je jedan njezin mehanizovani bataljon iskorišten, kao osnova, za formiranje 21.mehanizovane brigade. Do sada, je bilo dovoljno vremen da se obnovi, materijalno i ljudski. Za mene, za buduće vrijeme, je važno pratiti djelovanje 93.mehanizovane brigade ZSU, jer gdje se ona pojavi to je znak da ćemo dobiti neki drugi pravac djelovanja od operativnog značaja.
Rusi su kao odgovor prvo prebacili 7. VDV diviziju iz operativne rezerve u akciju a onda prebacili i prvu diviziju van juznog sektora u isti.
Uspjesna ofanziva bi znacila da je dosta vise jedinica prebaceno, ne samo jedna.