Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#9551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Naravno, ali miješati bez ikakvog razloga izgleda katastrofalno. Mogao bih navesti primjere, ali neću.
Osmi Socrates

#9552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

sime_cipol wrote: 23/08/2023 19:06
Osmi Socrates wrote: 23/08/2023 17:27 Južne zemlje su zakon jer rade manje i onda se žale da su u velikoj financijskoj krizi. Uvijek su, zapravo, u krizi. :lol:
Dokaz da se moze zivjeti a da se ne radi 10+ sati :D
Nije to nikakav dokaz bilo čega.nego konstantno življenje na tuđi račun. U nekim slučajevima na račun svoje buduće djece. Nisam ja izmislio izraz PIIGS ekonomija unutar EU.

Funkcionira dok jednom sve ne pukne.
Ozimician

#9553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Osmi Socrates wrote: 23/08/2023 19:11
sime_cipol wrote: 23/08/2023 19:06

Dokaz da se moze zivjeti a da se ne radi 10+ sati :D
Nije to nikakav dokaz bilo čega.nego konstantno življenje na tuđi račun. U nekim slučajevima na račun svoje buduće djece. Nisam ja izmislio izraz PIIGS ekonomija unutar EU.

Ako nije puklo u Grčkoj birvaktile, neće nikad.

I dalje idu u penziju prije Njemaca. :D
moimoi

#9554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bloo wrote: 23/08/2023 19:06
moimoi wrote: 23/08/2023 19:02
Meni je najbolji onaj komicar.. ne znam mu ime

U stilu kako u svim jezicima lijepe stvari lijepo zvuce osim na njem :lol:

Ladybug, coccinelle etc a onda njem marienkäfer :lol:
Butterfly, papillon…vs. Schmetterling
ali ima i divnih mekanih
Nebel
Tochter
Tod
elfe...

I onda se ti pati sa smrt i Ljubljana i Čekrčiči :D
Doduse :lol:
Krv ne moze niko izgovoriti vazda je krF :lol:
Bodkin

#9555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 23/08/2023 19:06
moimoi wrote: 23/08/2023 19:02
Meni je najbolji onaj komicar.. ne znam mu ime

U stilu kako u svim jezicima lijepe stvari lijepo zvuce osim na njem :lol:

Ladybug, coccinelle etc a onda njem marienkäfer :lol:
Butterfly, papillon…vs. Schmetterling
ali ima i divnih mekanih
Nebel
Tochter
Tod
elfe...

I onda se ti pati sa smrt i Ljubljana i Čekrčiči :D
Kako je govorio karlo veliki (parafriziram), latinski govorim sa Bogom, francuski sa plemstvom, engleski sa seljadijom, italijanski sa zenama i njemacki sa svojim konjem

Nema nista lijepo na njemackom. Samo ga zavolis kao zrtva torture u jednom momentu :D
konoplja

#9556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 23/08/2023 18:44
konoplja wrote: 23/08/2023 17:55
Ja se ne slazem s tim da su gradovi pustinja nedjeljom. Ne mozes u shopping, ali su trgovi puni ljudi, kao i obale rijeka i jezera, redovi da se udje u kiosk i kupi piva ili vino, tradicionalne njemacke brauerei i kneipe pune; ne mozes do stola doci, em si za toga ili turskog restorana ili nekog grckog ili ti volja za talijanskom hranom, svejedno. Pa onda ljudi po parkovima se druze, rostilje pale, dodaju se loptom. Svasta nesto se desava, ali eto shopping centri su zatvoreni i ne mozes na frizuru.
Bas sahara :mrgreen:
Jest ako je vrijeme baš lijepo, dakle 10-20% dana godišnje zavisi gdje živiš.
Sto ga ti volis presrati to nigdje nema. :lol:
Znaci samo dva mjeseca ljeta je dobro vrijeme? Ne moze se u aprilu, maju i junu vani, pa vamo na jesen u septembru i oktobru?
Ne znam kako je vama u bavarskoj bilo ovu zimu. Kod nas sjevernije je bila blaga. Ja sam u novembru i decembru vani uzivao.
Uostalom to je vise tvoj licni problem ako ti smeta da se malo smrznes (sto ne bi trebao ako se znas kvalitetno odjenuti) i navlazis. :mrgreen:
A nije ni u Sarajevu super vrijeme od novembra do marta.
A brauerei, kneipe i restorani? To ne ovisi od dobrom vremenu.
Bodkin wrote: 23/08/2023 18:49
konoplja wrote: 23/08/2023 17:55
Ja se ne slazem s tim da su gradovi pustinja nedjeljom. Ne mozes u shopping, ali su trgovi puni ljudi, kao i obale rijeka i jezera, redovi da se udje u kiosk i kupi piva ili vino, tradicionalne njemacke brauerei i kneipe pune; ne mozes do stola doci, em si za toga ili turskog restorana ili nekog grckog ili ti volja za talijanskom hranom, svejedno. Pa onda ljudi po parkovima se druze, rostilje pale, dodaju se loptom. Svasta nesto se desava, ali eto shopping centri su zatvoreni i ne mozes na frizuru.
Bas sahara :mrgreen:
Ne znam, meni su pustinja :D pogotovo kad je vrijeme ruzno pa ne mozes pola nabrojanog
Ali i iz mog iskustva da je svaka pekara i bar pun nedjeljom je mozda u 5 gradova u njemackoj i 2 u austriji :D pogotovo iza 4 popodne

Tako da agree to disagree :D
Pa eto moje iskustvo je suprotno.
Mozda ste vas dvojica stariji pa imate problem upoznavati ljude i ne znate druziti. :oops:
Osmi Socrates

#9557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ozimician wrote: 23/08/2023 19:12

Kao što rekoh, svaki put kad Evropa nešto uradi zajednički, sve liči na katastrofu jedne Evrovizije. :lol:

Dok ne počnu opet ratovi. Za to su posebno talentirani.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#9558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sime_cipol »

Argentina propala X puta i eno ih zivi :D
moimoi

#9560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 23/08/2023 19:16

Kao što rekoh, svaki put kad Evropa nešto uradi zajednički, sve liči na katastrofu jedne Evrovizije. :lol:

Sokrat, treba i uzivati u zivotu. Previse je kratak za red, rad i disciplinu. :D
Ozimician

#9561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 23/08/2023 19:15 Sto ga ti volis presrati to nigdje nema. :lol:
Znaci samo dva mjeseca ljeta je dobro vrijeme? Ne moze se u aprilu, maju i junu vani, pa vamo na jesen u septembru i oktobru?
Ne znam kako je vama u bavarskoj bilo ovu zimu. Kod nas sjevernije je bila blaga. Ja sam u novembru i decembru vani uzivao.
Uostalom to je vise tvoj licni problem ako ti smeta da se malo smrznes (sto ne bi trebao ako se znas kvalitetno odjenuti) i navlazis. :mrgreen:
Pa tako i dođe, evo npr. ove sedmice je prevruće, ali za vikend najavljuju kišu. Znači jedan vikend u godini manje za vanjske aktivnost i to u augustu.

Mogu ja biti vani i zimi, ali to nije uživanje, nego mazohizam. :D

Dakle ja jedini glup, pa ne hodam po zimi i kiši vani ? A gradovi i izletišta po takvom vremenu puni naroda vani :D :D :D

U jednoj sam grupi pročitao - preporuka za neki mali gradić kod Mihena, taman da pobjegnete od Minhenske vreve.

Top komentar: Pa nije Minhen Manhattan, poslije 20h puža nema na cesti. :D

EDIT: Šalu na stranu, nema ni u Sarajevu ništa aman zanimljivo da se radi po takvom vremenu, ali barem rade Shopping centri, pa se imaš gdje skloniti od kiše, otići u WC - a da ništa ne moraš platiti i da te niko ne pita: "passt alles ?" :D
Last edited by Ozimician on 23/08/2023 19:28, edited 2 times in total.
Osmi Socrates

#9562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

moimoi wrote: 23/08/2023 19:20
Osmi Socrates wrote: 23/08/2023 19:16

Sokrat, treba i uzivati u zivotu. Previse je kratak za red, rad i disciplinu. :D
Nemam ja ništa protiv uživanja u životu. :lol:

Različiti su načini kako pojedinac to ostvari. I dublja je tema da sada ulazimo u to kako to, recimo, Grci ostvaruju prije nego prosječan Nijemac.

Još je posebna tema kako se to odnosi na ljude iz BiH, recimo. Malo koji Bosanac će ići da radi u Grčkoj. A što je to, bogati, tako?
konoplja

#9563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 23/08/2023 19:23
konoplja wrote: 23/08/2023 19:15 Sto ga ti volis presrati to nigdje nema. :lol:
Pa tako i dođe, evo npr. ove sedmice je prevruće, ali za vikend najavljuju kišu. Znači jedan vikend u godini manje za vanjske aktivnost i to u augustu.

Dakle ja jedini glup, pa ne hodam po zimi i kiši vani ? A gradovi i izletišta po takvom vremenu puni naroda vani :D :D :D

U jednoj sam grupi pročitao - preporuka za neki mali gradić kod Mihena, taman da pobjegnete od Minhenske vreve.

EDIT: Šalu na stranu, nema ni u Sarajevu ništa aman zanimljivo da se radi po takvom vremenu, ali barem rade Shopping centri, pa se imaš gdje skloniti od kiše, otići u WC - a da ništa ne moraš platiti i da te niko ne pita: "passt alles ?" :D
Ma prave ste mi picajzle. :mrgreen:
Ali upravo, niste se prilagodili. Ne staje svijet radi malo kise ili temperature ispod 20 stupnjeva. Bolje nemoj nikad nigdje sjevernije haha.

U svakom slucaju, moze se uvijek na dobru klopu i pice. Ja ne znam odakle vama to da su gradovi pusti i da se nista ne desava tj. samo 5 top gradova je okej nedjeljom ili radnim danima. Ja sam malo duze od tebe u Njemackoj, u NRW-u sam i obisao sam sve one gradove sto si spominjao da su mrtvi i znam da nije istina. Stvarno ne znam kako mozes tako sta reci a stigao si tik prije korone koliko sam skontao. Ne vjerujem da imas dobru sliku situacije o Dusseldorfu, Bonnu, Essenu, Dortmundu i tako dalje. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma meni je tamo ona atmosfera nedjeljom cudna, najblaze receno.
Bloo
Globalna šefica

#9565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 23/08/2023 19:23 Pa tako i dođe, evo npr. ove sedmice je prevruće, ali za vikend najavljuju kišu. Znači jedan vikend u godini manje za vanjske aktivnost i to u augustu.
Mogu ja biti vani i zimi, ali to nije uživanje, nego mazohizam.
Dakle ja jedini glup, pa ne hodam po zimi i kiši vani ? A gradovi i izletišta po takvom vremenu puni naroda vani
Top komentar: Pa nije Minhen Manhattan, poslije 20h puža nema na cesti.
EDIT: Šalu na stranu, nema ni u Sarajevu ništa aman zanimljivo da se radi po takvom vremenu, ali barem rade Shopping centri, pa se imaš gdje skloniti od kiše, otići u WC - a da ništa ne moraš platiti i da te niko ne pita: "passt alles ?"
https://www.eventbrite.com/d/germany--m ... s-weekend/
konoplja

#9566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2023 19:43 Ma meni je tamo ona atmosfera nedjeljom cudna, najblaze receno.
Pa eto objasni sta ti je cudno.

Meni nema nista cudnog u tome da se skupi raja pa raspali rostilj u nekom gradskom parku ili sjednu na obalu rijeke i cugnu koju pivu, pa kasnije mozda na klopu. Neki odu samo u restoran, neki u barove i gledaju utakmice. Sve isto kao kod nas samo shoppinga nema.
Bloo
Globalna šefica

#9567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

konoplja wrote: 23/08/2023 19:39 Ma prave ste mi picajzle.
Ali upravo, niste se prilagodili. Ne staje svijet radi malo kise ili temperature ispod 20 stupnjeva. Bolje nemoj nikad nigdje sjevernije haha.

U svakom slucaju, moze se uvijek na dobru klopu i pice. Ja ne znam odakle vama to da su gradovi pusti i da se nista ne desava tj. samo 5 top gradova je okej nedjeljom ili radnim danima. Ja sam malo duze od tebe u Njemackoj, u NRW-u sam i obisao sam sve one gradove sto si spominjao da su mrtvi i znam da nije istina. Stvarno ne znam kako mozes tako sta reci a stigao s
Mislim da je problem u mentalitetu.
Nama je pojam "zabave" vikendom da se sjedne u kafanu ili seta trznim centrom.

Pogledaj ovih desavanja
Muzika, outdoor escape, art radionice, joga, pub crawl, te cuke, te dronovi, pokemoni, clubbing u 23...

al valja guglat, prijavit se, istrazit...

jok

ne radi mi trzni centar kmee
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

konoplja wrote: 23/08/2023 19:46
_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2023 19:43 Ma meni je tamo ona atmosfera nedjeljom cudna, najblaze receno.
Pa eto objasni sta ti je cudno.

Meni nema nista cudnog u tome da se skupi raja pa raspali rostilj u nekom gradskom parku ili sjednu na obalu rijeke i cugnu koju pivu, pa kasnije mozda na klopu. Neki odu samo u restoran, neki u barove i gledaju utakmice. Sve isto kao kod nas samo shoppinga nema.
Ma ne znam, nisam se ugodno osjecao. Jebiga ja sam juznjak, mediteranac, meni je ta germanska evropa sva ustogljena i na silu. Takav osjecaj nemam u Italiji, Spaniji i Portugalu
Ozimician

#9569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 23/08/2023 19:39
Ozimician wrote: 23/08/2023 19:23

Ma prave ste mi picajzle. :mrgreen:

U svakom slucaju, moze se uvijek na dobru klopu i pice. Ja ne znam odakle vama to da su gradovi pusti i da se nista ne desava tj. samo 5 top gradova je okej nedjeljom ili radnim danima. Ja sam malo duze od tebe u Njemackoj, u NRW-u sam i obisao sam sve one gradove sto si spominjao da su mrtvi i znam da nije tako. Ne znam stvarno kako mozes tako sta reci a stigao si tik prije korone koliko sam skontao. Ne vjerujem da imas dobru sliku situacije u Dusseldorfu, Bonnu, Essenu, Dortmundu i tako dalje. :D
Ne staje svijet, ali njemački i austrijski svijet staje nedjeljom. Ko god mi je došao u goste je isto to primjetio - kaže mi raja: što nam nisi rekao da nedjeljom ovamo ne dolazimo nikad, najgore kad dođu u subotu navečer. xD

To što se ja nisam prilagodio znači da je ipak istina da svijet staje, tj. da moraš naći alternativne aktivnosti da ispuniš dan.

Prošle godine sam bio pred Božić u NRW-u, dakle jedan produženi vikend prije Božića, Advent. Obišao od Dortmunda do Kolna sve gradove.

U Kolnu je kao bilo malo raje na onom Weihnachtsmarktu, ali nikakva gužva osim u onom strogom dijelu gdje su štandovi. Što je najjače - kiša pada horizontalno. Obukao kabanicu i opet uspio da pokisnem.

Evo sad se baš prisjećam, u Dusseldorfu sam isto bio, pred akšam, taj dan nije padala kiša, čak je bilo malo i sunca, četvrtak ili petak, ali vjetar neki oštar bio kraj Rajne dole na Promenadi, bilo je naroda u starom gradu i K.aleji, ali jako tanko, ni blizu da je bila neka gužva niti da su lokali bili puni. Mjesta je bilo svugdje.

Essen, Bochum i Dortmund - samo čakijaši na HBf.
Ozimician

#9570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 23/08/2023 19:48

U svakom slucaju, moze se uvijek na dobru klopu i pice. Ja ne znam odakle vama to da su gradovi pusti i da se nista ne desava tj. samo 5 top gradova je okej nedjeljom ili radnim danima. Ja sam malo duze od tebe u Njemackoj, u NRW-u sam i obisao sam sve one gradove sto si spominjao da su mrtvi i znam da nije istina. Stvarno ne znam kako mozes tako sta reci a stigao s

Pogledaj ovih desavanja
Muzika, outdoor escape, art radionice, joga, pub crawl, te cuke, te dronovi, pokemoni, clubbing u 23...

jok

Brate sestro, ovo je Minhen, ubjeđuju nas da tamo ne idemo ni pod razno. :D
Bloo
Globalna šefica

#9571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2023 19:48 ebiga ja sam juznjak, mediteranac
Jarane, ti si Zenicanin.
Bolje ti valjda legne Berlin od Toskane :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Najjaci mi je bio Drezden gdje nista zivo ne radi za prvi maj :lol:

Samo Svabe djuturumi loču pive iz onih krigli na centralnom trgu.

@Bloo ne kontam, sta Zenica nije na jugu Evrope i u mediteranskoj regiji :?

Berlin mi je u kalendaru za proljece 2024. pa cemo vidjeti.
Bloo
Globalna šefica

#9573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 23/08/2023 19:49 Brate sestro, ovo je Minhen, ubjeđuju nas da tamo ne idemo ni pod razno.
Umjesto Minhena, stavi Dortmund i po kategorijama.
bome ima. :D
konoplja

#9574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Bloo wrote: 23/08/2023 19:48

Pogledaj ovih desavanja

jok

Ma znam ne moras to meni objasnjavati i pokazivati. :oops: :lol:

Ali eto ako zele u kafanu imaju to. Je li ti volja neki Sportbar, irski bar ili kneipa, ili mozda pak hoces da surlas hooku i pijes caj, moze i to. :mrgreen:
Sve ima, ali nesto se glumi kao da nema. Sve kao neki globetrotteri i cosmopolite, aaaa u. :evil:
Ozimician

#9575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 23/08/2023 19:53
Ozimician wrote: 23/08/2023 19:49 Brate sestro, ovo je Minhen, ubjeđuju nas da tamo ne idemo ni pod razno.
Umjesto Minhena, stavi Dortmund i po kategorijama.
bome ima. :D
Sve ima, ali nema nigdje da se možeš džabe skloniti od kiše i otići u WC. :D

Zimi u toplo, ljeti u klimatizirano. :D
Post Reply