Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
muxa

#19076 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by muxa »

Sta je onda preporuka za cca 1000-1100 KM?
Ima centralno u kući i služila bi za prelazne periode i ljeti za hlađenje.
Valja li Midea Breezeless E?
-Chesterfield-

#19077 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

muxa wrote: 07/08/2023 15:19 Koja je razlika izmedju Gree Lomo Economical i Gree Lomo Regular? Vrijedi li skoro 200 KM razlike? Economical je oko 930 a Regular 1.100 KM. Ili ima nesto bolje za te pare? Instalater predlaže Mideu al vidim da ove sto mogu do -25 koštaju cca 1.300 KM. U pitanju je 12ka.
Za te pare nema nekog izbora. Haman da je i vivax = midea.
https://www.ekupi.ba/bs/Vivax/Ukljucena ... Arelevance#
Besplatna montaža.
Zuka bazuka

#19078 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Zuka bazuka »

Pozdrav svima. Trebalo bi mi par savjeta.
Planiram staviti klimu za grijanje prvenstveno. Trenutno imam pec na cvrsto gorivo, ona bi ostala u slucaju velikih minusa.
Kuca ima dobru pvc stolariju i fasadu 8cm stiropor.
U prizemlju je garaza i podrum, a grijao bi se prvi sprat.
Dnevni boravak sa kuhinjom iz kojeg se ulazi u djeciju sobu cca 40kvm.
Najprije bih Daikin, ganjam akcije, sad mi je dilema da li bi 12-ka bila premala sa obzirom na navedenu izolaciju i kvadraturu?

Ovo su jos modeli koji me zanimaju da li su ok? Odnosno koji je najbolji omjer cijene i kvalitete:

https://erkond.ba/proizvod/daikin-sensira-ftxc35b/

https://klimashop.ba/product/klima-ured ... a-do-40m2/

https://olx.ba/artikal/49290836/

Ako imate prijedlog gdje jos pogledati pisite.

Unaprijed hvala svima.
Banana66

#19079 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Banana66 »

Pozdrav imam izbor izmedu ove dvije hisense klime: Hisense Expert Smart ili Hisense Hi- Comfort. Ako sam dobro shvatio Expert Smart je mozda bolja za hladenje , a Hi-comfort za grijanje. Razlika u cijeni je oko 100KM ( Hi comfort je skuplja, radi se o 12K)

Evo linkovi , pa ako neko ko razumije vise moze pogledat i pojasnit razliku.

https://ba.hisense.com/proizvodi/klimat ... hi-comfort

https://ba.hisense.com/proizvodi/klimat ... pert-smart

Hvala unaprijed.
Ermin ZM

#19080 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

basicm wrote: 07/08/2023 16:30 Sta znaci 24.5 kg i zasto je to relevantno?
Znaci mala vanjska jedinica za ozbiljno grijanje. Klime kao i sve ostalo podlijezu zakonima fizike.
Manja vanjska= manji izmjenjivac = manja snaga/efikasnost
_deCKarD

#19081 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by _deCKarD »

Pozdrav, zna li neko kakva je Mitsubishi FDC155KXZES1, imam ponudu al daleko ispod cijene (otprilike 5 milja bi sve bilo, bez ugradnje), sa dvije unutarnje jedinice FDK56KXZE1, jel bi vrijedilo uzeti za stana od 70ak kvadrata, stan u novogradnji?
radiostar

#19082 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by radiostar »

_deCKarD wrote: 10/08/2023 09:51 Pozdrav, zna li neko kakva je Mitsubishi FDC155KXZES1, imam ponudu al daleko ispod cijene (otprilike 5 milja bi sve bilo, bez ugradnje), sa dvije unutarnje jedinice FDK56KXZE1, jel bi vrijedilo uzeti za stana od 70ak kvadrata, stan u novogradnji?
Uzmes dvije od 3,5 kW obicne klime i jeftinije i bolje.

To je mitsubishi heavy industries i nema nikakve veze sa mitsubishi electricom

To je totalni overkill, vanjska od 15,5 kW i dvije unutarnje od po skoro 6... Mozes i elo blok onda kupiti
vatrogasac

#19083 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by vatrogasac »

_deCKarD wrote: 10/08/2023 09:51 Pozdrav, zna li neko kakva je Mitsubishi FDC155KXZES1, imam ponudu al daleko ispod cijene (otprilike 5 milja bi sve bilo, bez ugradnje), sa dvije unutarnje jedinice FDK56KXZE1, jel bi vrijedilo uzeti za stana od 70ak kvadrata, stan u novogradnji?
Ako želiš dobar Mitsubitshi koji je blizak LN seriji je FT serija. I ako si odvojio budžet od 5000 KM bez ruku mogu te pokriti dvije ovakve 12-ke jer FT ima vrlo moćan kompresor i neće te izdati na minusima i ako te ne zanima taj LN elegantni dizajn, boja, 'oko' i još par senzora . Samo što FT nema uvijek na lageru. Raspitaj se da li ima bolje ili možeš proći sa jeftinijim modelima pa da dobiješ best buy. Možda ti ne treba ova snaga i možeš proći jeftinije.

https://olx.ba/artikal/52785825/mitsubi ... z-ft35vghz#

Zanimljiv je i ovaj novi AY model koji je nasljednik AP modela i mislim da se i one uklapaju u taj budžet i možda su i jeftinije.

https://www.klima-uredaji.hr/mitsubishi ... odel-2023/
Last edited by vatrogasac on 11/08/2023 10:54, edited 1 time in total.
Piaty

#19084 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Piaty »

muxa wrote: 07/08/2023 17:11 Sta je onda preporuka za cca 1000-1100 KM?
Ima centralno u kući i služila bi za prelazne periode i ljeti za hlađenje.
Valja li Midea Breezeless E?
Gree Azuri

Moze se naci cak i jeftinije
los_trip

#19085 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by los_trip »

Pozdrav raja,

Imali neko da se prošlu zimnu sezonu grijao na Hisense klimu? Jel zadovoljan potrosnjom koje su mane, biste li je ponovo kupili?
Mene interesuje ovaj model
Hisense klima Fresh Master HiNano 12-ka QF35XW0EG INVERTER
Kad se pogledaju karakteristike djeluje dobro al to je samo papir.

Hvala.
vatrogasac

#19086 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by vatrogasac »

Pojavilo se na lageru nekoliko stotina po ovoj cijeni i nema više. Opet su preko 2000.

Image
-Chesterfield-

#19087 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

vatrogasac wrote: 14/08/2023 09:23 Pojavilo se na lageru nekoliko stotina po ovoj cijeni i nema više. Opet su preko 2000.

Image
Koja je trgovina bila u pitanju?
Ermin ZM

#19088 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

Meni tu nesto smrdi. A citam na hr forumu 2 clana se zale na taj ay model da proizvodi neku visokofrekventnu buku vanjska jedinica.
Jedino logicno mi je ako nije lazni clanak da je to roba sa greskom. Ima ih jos na piku po toj cijeni
MySQL_Connect

#19089 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by MySQL_Connect »

Ako može pomoć oko odabira klima uređaja za KUĆU - primarno za GRIJANJE?

U pitanju je prostor 10x6 = 60m2 (dnevni boravak) + 24m2 spavaća soba (odvojena vratima), visina: 2.7m
Izolacija: 10cm stiropor
Prozori: PVC
Neka srednja marka (gree, hisense....?)
Budžet do: 2000 KM

Uglavnom, važno je da ima visoku efikasnost što se tiče el. energije (malu potrošnju), i da ima manje više sve što danas imaju klime, a da je važno da ima.

Radila bi za prelaze, a vrlo vjerojatno i i veći dio zime - ne bi se gasila.

Koju veličinu (12ka, 18ka...?) ili konkretno koji model i jačinu, a koja bi odgovarala za tražene karakteristike?

Hvala puno!!
-Chesterfield-

#19090 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

MySQL_Connect wrote: 15/08/2023 11:31 Ako može pomoć oko odabira klima uređaja za KUĆU - primarno za GRIJANJE?

U pitanju je prostor 10x6 = 60m2 (dnevni boravak) + 24m2 spavaća soba (odvojena vratima), visina: 2.7m

Uglavnom, važno je da ima visoku efikasnost što se tiče el. energije (malu potrošnju), i da ima manje više sve što danas imaju klime, a da je važno da ima.

Koju veličinu (12ka, 18ka...?) ili konkretno koji model i jačinu, a koja bi odgovarala za tražene karakteristike?

Hvala puno!!
Radila bi ili radile bi..?
Koliko ja vidim trebaju ti minimalno dvije dvanaestke za 84 m2
Treba ti 4000+ KM ako hoćeš da riješiš grijanje sa malo boljim klima uređajima.
MySQL_Connect

#19091 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by MySQL_Connect »

-Chesterfield- wrote: 15/08/2023 12:34
MySQL_Connect wrote: 15/08/2023 11:31 Ako može pomoć oko odabira klima uređaja za KUĆU - primarno za GRIJANJE?

Hvala puno!!
Radila bi ili radile bi..?
Koliko ja vidim trebaju ti minimalno dvije dvanaestke za 84 m2
Treba ti 4000+ KM ako hoćeš da riješiš grijanje sa malo boljim klima uređajima.
hoćeš reći da GREE ili HISENSE 18ka u vrijednosti do 1500-2000 KM ne može ugrijati ili što?
mist

#19092 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mist »

Hoce ti reci da ne ide to tako kako si ti zamislio.Da pojednostavim ne moze se sa jedne tacke ugrijati toliki prostor,pogotovo sto nije sve jedna prostorija.
MySQL_Connect

#19093 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by MySQL_Connect »

mist wrote: 16/08/2023 00:41 Hoce ti reci da ne ide to tako kako si ti zamislio.Da pojednostavim ne moze se sa jedne tacke ugrijati toliki prostor,pogotovo sto nije sve jedna prostorija.
Hvala. Međutim, ako bi grijao samo dnevni boravak od cca 60m2 onda ipak moram staviti 18ku, ništa ispod toga, i ova gree ili hisense bi odradile posao?
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#19094 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

MySQL_Connect wrote: 16/08/2023 10:17
mist wrote: 16/08/2023 00:41 Hoce ti reci da ne ide to tako kako si ti zamislio.Da pojednostavim ne moze se sa jedne tacke ugrijati toliki prostor,pogotovo sto nije sve jedna prostorija.
Hvala. Međutim, ako bi grijao samo dnevni boravak od cca 60m2 onda ipak moram staviti 18ku, ništa ispod toga, i ova gree ili hisense bi odradile posao?

18-kom se grije i hladi moj lokalni granap (Mercator) od cca 50-ak m2. Imaj u vidu da tu niko ne spava, ne puse ni u kog direktno, vrata se non-stop otvaraju/zatvaraju..

Dakle ako ti imas 1800 i mozda bi se protegao do 2000 sa ugradnjom onda nema sta.. Hisense je vjerovatno odlican izbor. Ako hoces "kvalitet" a pri tom imas para, dobar japanac "12-ka" ce bez problema da pojede tih 60m2 a bit ce to sve mnogo kvalitetnije i ugodnije. I na to se svodi sva prica.. a za sve ostalo tu je prvi post na temi.

Ja sam pobornik "sacekaj dok skupis pare" sistema, neko hoce sad i odma' da se rijesi za slijedecu zimu.. Neko ima para, neko nema, nekom je zao dati 3000 za klimu a neko popije piva i pojede janjetine za 3000 godisnje.. svako se pokriva koliko moze.
MySQL_Connect

#19095 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by MySQL_Connect »

gentoo wrote: 16/08/2023 10:26
MySQL_Connect wrote: 16/08/2023 10:17

18-kom se grije i hladi moj lokalni granap (Mercator) od cca 50-ak m2. Imaj u vidu da tu niko ne spava, ne puse ni u kog direktno, vrata se non-stop otvaraju/zatvaraju..

Dakle ako ti imas 1800 i mozda bi se protegao do 2000 sa ugradnjom onda nema sta.. Hisense je vjerovatno odlican izbor. Ako hoces "kvalitet" a pri tom imas para, dobar japanac "12-ka" ce bez problema da pojede tih 60m2 a bit ce to sve mnogo kvalitetnije i ugodnije. I na to se svodi sva prica.. a za sve ostalo tu je prvi post na temi.

Ja sam pobornik "sacekaj dok skupis pare" sistema, neko hoce sad i odma' da se rijesi za slijedecu zimu.. Neko ima para, neko nema, nekom je zao dati 3000 za klimu a neko popije piva i pojede janjetine za 3000 godisnje.. svako se pokriva koliko moze.
Novci u ovom slučaju nisu presudni, ali isto tako ne bi da plaćam nešto dvostruko ili trostruko više, a dobijem otprilike funkcionalno isto.

Shvatio sam da su japanci alfa i omega u tome, kvaliteta...

Međutim, ako mogu postići za duplo manje novca sličan efekat, onda se držim zdrave logike...

Osim toga, ne očekujem da klima glumi toplotnu pumpu, već da postignem pristojne rezultate što se tiče grijanja.

Što se tiče 12ke, bojim se iskreno da je premalena - čak i ako ne grijem dodatnu sobu, već ovih 60m2, čak i ako je japanc u pitanju, ili sam u krivu?

Vodim se logikom, veća klima = rasterećena klima. Ali, opet, ne prevelika da imam neke resurse koje ne koristim, već plaćam kroz struju.

Stoga, pretpostavljam da će hisense / gree odraditi posao? Postoji i taj "LG" s18eq, marka koju sam preferirao prije, ali sada pričaju da to više nije LG kakvog smo znali?

Ako sam dobro shvatio za 18ke, range 1500 KM >:

1. Daikin
2. Gree
3. LG
3. HiSense

ili sam u krivu? koji je vaš poredak u ovom slučaju?
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#19096 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Ja bih na tih 60m2 bez problema i straha stavio Mitsubishi LN35.. s obzirom da imas i izolaciju. Ja sam sa LN25 (9-ka) grijao pofinih 27-28m2 bez problema.. Doduse prosla zima nije bila necemu.

Poredak je subjektivan, ja licno nikad nista vece od 12-ke ne bih stavio u prostor u kojem zivim.. i da moram da biram:

1. Mitsu LN, RW serija (ne bih ja bjezao ni od ove AY pogotovo ako se moze dobiti za ovih 13xxKM)
2. Fujitsu KGC serija
3. Daikin mozda onda -20 Perfera ali to je skupo kod nas
4. Neki 'fale i Hitachi iako je to meni kao i Mazda sto je japansko auto.. mozda grijesim :)
5. Panasonic i Toshiba su jako slabo kod nas zastupljeni tako da ti je to 0 poena da nesto mozes naci
6. Ima onaj neki Vivax tj. Midea koja na papiru gori i kosta oko 2000 @Ermin ZM zna to bolje, ja bih licno prije to uzeo nego Hisense i sl.

LN se mogao naci za cca 3000, RW daj Boze da i nadjes kod nas osim po narudjbi jer smo qrac od trzista, AY eto ih po OLX-u koliko hoces. Fujitsu takodje ne bi trebao biti problem nabaviti kod http://servis-covic.com
-Chesterfield-

#19097 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

MySQL_Connect wrote: 16/08/2023 15:35

Novci u ovom slučaju nisu presudni, ali isto tako ne bi da plaćam nešto dvostruko ili trostruko više, a dobijem otprilike funkcionalno isto.

Međutim, ako mogu postići za duplo manje novca sličan efekat, onda se držim zdrave logike...

Osim toga, ne očekujem da klima glumi toplotnu pumpu, već da postignem pristojne rezultate što se tiče grijanja.

Što se tiče 12ke, bojim se iskreno da je premalena - čak i ako ne grijem dodatnu sobu, već ovih 60m2, čak i ako je japanc u pitanju, ili sam u krivu?

Vodim se logikom, veća klima = rasterećena klima. Ali, opet, ne prevelika da imam neke resurse koje ne koristim, već plaćam kroz struju.

Stoga, pretpostavljam da će hisense / gree odraditi posao? Postoji i taj "LG" s18eq, marka koju sam preferirao prije, ali sada pričaju da to više nije LG kakvog smo znali?

1. Daikin
2. Gree
3. LG
3. HiSense

https://frigo-sani.ba/product/mitsubish ... uz-sf42ve/

Ako je sa ugradnjom nije pretjerano skupa. Mislim da je ovo stranice od Hase.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#19098 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by haso hasic »

Jeste moja stranica,samo sto kolega koji mi vodi stranicu nije odavno azurirao cijene,odnosno prestao je jos prosle god, kad se cijena vise puta mijenjala kod uvoznika.
Ermin ZM

#19099 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

MySQL_Connect wrote: 16/08/2023 15:35

1. Daikin
2. Gree
3. LG
3. HiSense

https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000387933

Preko aplikacije imas 10 posto popusta znaci nekih 2160 km.
U tu sobu dodatnu konvektor od 1.5 kwh. Po potrebi jos jedna klima poslije umjesto konvektora dok vidis kako fercera.
radiostar

#19100 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by radiostar »

AY35 ne moze za 1300 ni kad ga uvezes direktno od Mitsubishi Electric-a.
Post Reply