Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Moderator: Benq
- ferratilis
#44926 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Rade punom parom. Larian je pouzdan kad je to u pitanju, samo im treba vremena. BG3 je kompleksniji od 99% igara na trzistu, za ocekivati je da nece sve biti glatko.
- SmokingMan
#44927 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Više infoa, veće šanse da u to kupiti na vrijeme, ionako na gluposti potrošim cvaju. Što se mene tiče, mogli bi otvoriti zasebnu temu za Stellaris, i napraviti neki kraći guide, koristeći se oficijalnom bazom podataka, nešto da se prevede i prilagodi, ne mora biti do sitnih detalja opisano.W0rM wrote: ↑16/08/2023 08:22Daaaa, to sam tek vidio, posaljem screenshot veceras aBd. Ima doduse jedna caka, al ti ne zelim pokvariti gust.SmokingMan wrote: ↑16/08/2023 08:03
Ovo mi liči nekako na BH politiku, danas svako sa svakim, sutra svako protiv svakoga u korist vlastitog interesa. Sounds good for me, moram ubrzo kupiti Nemesis, kako bi napokon doveo u život svu licimjernost današnje demokratije.
Hell yeah, želim da budem Death from above, jer sam skontao da osim planete možeš "ugasiti svjetlo" u čitavom solarnom sistemu, pa da svima bude prikladno u vječitom mraku.![]()
![]()
![]()
SPOILER ALERT
Iako "postanes" Crisis i dalje ce se pravi Crisis kao npr Unbidden pojaviti. Daaaa, to sam tek vidio, posaljem screenshot veceras aBd.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#44928 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Vazi, napravi ako zelis i spomeni me, pa cemo polahko piskarati sta i kako, odakle poceti, laganice, kad ko imadne vremenaSmokingMan wrote: ↑16/08/2023 12:47Više infoa, veće šanse da u to kupiti na vrijeme, ionako na gluposti potrošim cvaju. Što se mene tiče, mogli bi otvoriti zasebnu temu za Stellaris, i napraviti neki kraći guide, koristeći se oficijalnom bazom podataka, nešto da se prevede i prilagodi, ne mora biti do sitnih detalja opisano.![]()
![]()
- geralt
#44929 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
I ja cu sacekati Ultimate Edition kao pravi patient gamer, plus neko ko nikad nije potrosio vise od $20 za igricu. Za BG3 sam se spreman pruziti do $30
- vaučer
#44930 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Volim ja izvaliti i punu cijenu ako su developeri zaslužili. Smatram to ulaganjem u kvalitetan gaming u budućnosti.
- Tito_i_Partija
#44931 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Arcanum? Kako fercera na današnjim mašinama? Treba li skinut' neki poseban update/fix?ferratilis wrote: ↑16/08/2023 08:12 Pauziram BG3 do daljnjeg, ili dok ne srede bugove i performanse u zadnjem poglavlju. U medjuvremenu igram najbolji RPG koji nikad necete probat.![]()
Stalker mi je zasad dobar. Ima malo janka tu i tamo, ne rade svi custom keybindingsi kako treba, al' ima dobar štimung.
- SmokingMan
#44932 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Koristit ću wiki.u. Neće biti filozofiranja, nekog uber uvoda, uglavnom, trebalo bi da postepeno prevedem šta budem mislio da je vrijedno. Naravno, nema šanse da će se tradicije i prerkovi smjeti propustiti, nešto apsolutno najvažnije u samoj igri. Razmislit ću da tu bude više u maniru grafikona. Moguće da ću nešto toga odraditi u Adobe InDesign.u, pa uploadovati kao sliku. Bez ikakve obaveze, samo opušteno.W0rM wrote: ↑16/08/2023 14:29Vazi, napravi ako zelis i spomeni me, pa cemo polahko piskarati sta i kako, odakle poceti, laganice, kad ko imadne vremenaSmokingMan wrote: ↑16/08/2023 12:47
Više infoa, veće šanse da u to kupiti na vrijeme, ionako na gluposti potrošim cvaju. Što se mene tiče, mogli bi otvoriti zasebnu temu za Stellaris, i napraviti neki kraći guide, koristeći se oficijalnom bazom podataka, nešto da se prevede i prilagodi, ne mora biti do sitnih detalja opisano.![]()
![]()
![]()
- vaučer
#44933 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Za vas Stelaris freakove, koliko je ta neman kompleksnija od npr Civilizationa, koji je jefina usporediva igra koju sam igrao?
- W0rM
#44934 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Blago jer je uslovno receno u realtime-u. To znaci kad online igras, ide ko ce prije do mlade. Ako si single player, mozes uvijek pritisnuti pauzu.
Koliko je ogromno ovisi od tebe. Tesko da ces u dan odigrati. Trebati game do 2 testna, da pohvatas osnove, ekonomija zna biti zeznuta ovisno od carstva koje uzmes. Kasnije postane interesantno, it's about the chase, not the win... Neka ti to bude vodilja.
Civ je turn based, ovo je estetski hajmo reci ljepse i zanimljive, jer imas jos dosta stvari. Sta da ti kazem Paradoxova igra, to bi trebalo biti dovoljno
- W0rM
#44935 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ma samo lagano samo, bacit cu ja koju situaciju, kako je izbjeci, moze se pricati o Crisisima, ima praaaaaaaavo rijetkih evenata o kojima se moze komentarisati.SmokingMan wrote: ↑16/08/2023 15:32Koristit ću wiki.u. Neće biti filozofiranja, nekog uber uvoda, uglavnom, trebalo bi da postepeno prevedem šta budem mislio da je vrijedno. Naravno, nema šanse da će se tradicije i prerkovi smjeti propustiti, nešto apsolutno najvažnije u samoj igri. Razmislit ću da tu bude više u maniru grafikona. Moguće da ću nešto toga odraditi u Adobe InDesign.u, pa uploadovati kao sliku. Bez ikakve obaveze, samo opušteno.![]()
- ferratilis
#44936 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Da, neprevazidjeni Arcanum. Tesko. Nije problem sto moras instalirati patcheve, nego i custom renderer, i parametre za isti. Ali jednom kad namjestis, radi solidno.Tito_i_Partija wrote: ↑16/08/2023 14:50Arcanum? Kako fercera na današnjim mašinama? Treba li skinut' neki poseban update/fix?ferratilis wrote: ↑16/08/2023 08:12 Pauziram BG3 do daljnjeg, ili dok ne srede bugove i performanse u zadnjem poglavlju. U medjuvremenu igram najbolji RPG koji nikad necete probat.![]()
Stalker mi je zasad dobar. Ima malo janka tu i tamo, ne rade svi custom keybindingsi kako treba, al' ima dobar štimung.![]()
Stalker ti je dao znacenje rijeci jank, ali nista nema tu atmosferu. Kako igras, vidjeces da je to ustvari RPG upakovan kao shooter. Koji keybind ne radi?
- Tito_i_Partija
#44937 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Pa inače kad igram iz FP perspektive, ne koristim cijeli keyboard nego imam malu tastaturicu i tu bindam sve što mi treba. Nešto ovako, bejsikli:ferratilis wrote: ↑16/08/2023 16:18Da, neprevazidjeni Arcanum. Tesko. Nije problem sto moras instalirati patcheve, nego i custom renderer, i parametre za isti. Ali jednom kad namjestis, radi solidno.Tito_i_Partija wrote: ↑16/08/2023 14:50
Arcanum? Kako fercera na današnjim mašinama? Treba li skinut' neki poseban update/fix?
Stalker mi je zasad dobar. Ima malo janka tu i tamo, ne rade svi custom keybindingsi kako treba, al' ima dobar štimung.![]()
Stalker ti je dao znacenje rijeci jank, ali nista nema tu atmosferu. Kako igras, vidjeces da je to ustvari RPG upakovan kao shooter. Koji keybind ne radi?
https://www.amazon.com/MOTOSPEED-Mechan ... 95&sr=8-31
Prob'o sam da bindam PDA mapu i inventar na skroz desnu stranu (+ i - dugme), al' ništa se ne dešava kad ih pritisnem. Kad ih bindam na slova (z i x trenutno), onda ide.
Sve ostalo radi bez problema.
- ferratilis
- vaučer
#44939 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
W0rM wrote: ↑16/08/2023 16:01Blago jer je uslovno receno u realtime-u. To znaci kad online igras, ide ko ce prije do mlade. Ako si single player, mozes uvijek pritisnuti pauzu.
Koliko je ogromno ovisi od tebe. Tesko da ces u dan odigrati. Trebati game do 2 testna, da pohvatas osnove, ekonomija zna biti zeznuta ovisno od carstva koje uzmes. Kasnije postane interesantno, it's about the chase, not the win... Neka ti to bude vodilja.
Civ je turn based, ovo je estetski hajmo reci ljepse i zanimljive, jer imas jos dosta stvari. Sta da ti kazem Paradoxova igra, to bi trebalo biti dovoljno![]()
Hvala na odgovoru. Chase je uvijek zanimljiviji nego gonjanje pobjede. Jeli endgame bolji nego u Civu? Tamo je endgame uvijek nedorečen ili sam OP pa šamaram.
- ferratilis
#44940 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Jedna genijalna stvar kod BG3, za koju je inspiracija bio Arcanum, su novine na koje se odrazavaju akcije igraca. Nije toliko bitno za glavnu pricu, ali je lijepo za one kojima je stalo do reaktivnosti.
Ali, naravno, Arcanum je i dalje ispred bilo kojeg RPG-a po tome, uz Fallout 1 i 2.

Ali, naravno, Arcanum je i dalje ispred bilo kojeg RPG-a po tome, uz Fallout 1 i 2.

- Averus
#44941 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Pfff kad je to davno imao Spider-Man 
- Tito_i_Partija
#44942 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Zato što ne volim da se naginjem sjedeći za stolom a veliki keyboard to zahtjeva. Nego naslonim se u fotelji k'o hadžija a number pad na stolu kraj mene. Izuzetno opuštajuće iskustvo.
- ferratilis
#44943 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ok, samo to neces moci u Stalkeru koristit jer ti treba veci broj keybinda:Tito_i_Partija wrote: ↑16/08/2023 18:45 Zato što ne volim da se naginjem sjedeći za stolom a veliki keyboard to zahtjeva. Nego naslonim se u fotelji k'o hadžija a number pad na stolu kraj mene. Izuzetno opuštajuće iskustvo.
quick bandage
quick medkit
nightvision
flashlight
promjena vrste municije
promjena iz automatika u pojedinacnu paljbu
PDA
quick save/load
imas dvije vrste croucha
lean left/right itd.
Kao sto sam ti vec pisao, Stalker nije tipicni shooter. Uglavnom, vidjeces sam sta se desi kad te napadne vise protivnika.
- Tito_i_Partija
#44944 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
ferratilis wrote: ↑16/08/2023 18:51Ok, samo to neces moci u Stalkeru koristit jer ti treba veci broj keybinda:Tito_i_Partija wrote: ↑16/08/2023 18:45 Zato što ne volim da se naginjem sjedeći za stolom a veliki keyboard to zahtjeva. Nego naslonim se u fotelji k'o hadžija a number pad na stolu kraj mene. Izuzetno opuštajuće iskustvo.
quick bandage bindan
quick medkit bindan
nightvision nije bindan, al' ima mjesta na mišu
flashlight bindan
promjena vrste municije nije bindan, al' ima mjesta na mišu
promjena iz automatika u pojedinacnu paljbu nije bindan na mali, al' sumnjam da će trebat' non-stop
PDA problem, k'o što rekoh. Možda bindat' na miš ako igra može da prepozna toliko dugmadi na mišu
quick save/load bindan
imas dvije vrste croucha bindana jedna, sumnjam da druga treba stalno. Ima na velikom.
lean left/right itd. nikad ne koristim lean niujednom FPSu
Kao sto sam ti vec pisao, Stalker nije tipicni shooter. Uglavnom, vidjeces sam sta se desi kad te napadne vise protivnika.![]()
- ferratilis
#44945 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Dobro sefe, samo udri. 
- Tito_i_Partija
#44946 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Šteta samo što nije stealth sistem malo bolje urađen. Vide me i čuju na kilometar, čak i kad čučim. 
- ferratilis
#44947 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Za stealth moras koristit crouch + low crouch, tesko je, ali definitivno moguce. Medjutim, najbolji pristup je kad dvogledom izvidis situaciju, obidjes okolo, pa ih iznenadis s ledja. Ipak si sam protiv svih. Ovo je najbitnije na pocetku kad imas losa oruzja manjeg kalibra.
Ono sto sam spominjao da je RPG, to je izvedeno na zanimljiv nacin. Artefakti su ti zapravo character customization, a kalibar oruzja je leveling sistem. Dobro istrazi rookie village, imas jedan artefakt u podrumu kuce, vodku i energetska pica na tavanu druge, i kamaru kobasica i jos jednom podrumu. Kao i dobar pancir na tavanu. To ti je dosta za prvih par sati igranja.
Ono sto sam spominjao da je RPG, to je izvedeno na zanimljiv nacin. Artefakti su ti zapravo character customization, a kalibar oruzja je leveling sistem. Dobro istrazi rookie village, imas jedan artefakt u podrumu kuce, vodku i energetska pica na tavanu druge, i kamaru kobasica i jos jednom podrumu. Kao i dobar pancir na tavanu. To ti je dosta za prvih par sati igranja.
- Tito_i_Partija
#44948 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Pregled'o sam rookie village, al' mislim da sam naš'o samo jednu il' dvije stvarčice. Pogledaću opet.ferratilis wrote: ↑16/08/2023 19:54 Za stealth moras koristit crouch + low crouch, tesko je, ali definitivno moguce. Medjutim, najbolji pristup je kad dvogledom izvidis situaciju, obidjes okolo, pa ih iznenadis s ledja. Ipak si sam protiv svih. Ovo je najbitnije na pocetku kad imas losa oruzja manjeg kalibra.
- Tito_i_Partija
- ferratilis
#44950 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Procitao sam brzinski recenziju, i mogu ti reci da je bezveze. Plus sto laze da je zavrsio igru, jer da stvarno jeste, morao bi spomenuti kako je Act 3 totalni haos sa bugovima. A znam i da nije zavrsio igru, jer su mu svi screeshotovi iz prve polovine. Uostalom, pogledaj komentare.Tito_i_Partija wrote: ↑16/08/2023 20:14 PC Gamer kaže da je BG3 najbolji RPG ikad.
https://www.pcgamer.com/baldurs-gate-3-review/
Da se razumijemo, svi ovi bugovi ce biti popeglani, Larian ce dodati jos questova, za godinu dana ce to biti vrhunski RPG. Ali najbolji ikad - NIKAD. U top 5 sigurno. Ali BG2 po raznovrsnosti lokacija, questova, encountera, itema, osjecaju avanture, samoj kolicini questova, i sistemu nikad nece biti nadmasen. Ustvari, jedino ga moze nadmasiti eventualni remake istog, cak bi volio da koriste 3.5 sistem (itekako izvodivo).
Znaci, svaka cast Larianu, uradili su gigantski posao i trenutno su kraljevi zanra. Ali ko god je igrao BG1 i 2, cak i Kingmaker/Wrath ne moze nikako reci da je BG3 najbolji ikad.
Ali, vrijeme ce pokazati, kao i uvijek. Jos uvijek smo u "honeymoon phase" kad svi hrle da okite Larian hvalospjevima. Razumne recenzije ce tek doci.