Da, to su dodatne mogucnosti da se ne prijavi sav promet i plati manje PDVa i da se ima fond za isplatu para u kesu bez placanja poreza na plate.Snake Eyes wrote: ↑28/07/2023 16:19Da, to su drugi benefiti gotovinskog placanja.semsasuljakovic wrote: ↑28/07/2023 15:56
Gotovinsko plaćanje = može muljati s novcem. Često ni račun ne dobiješ za gotovinu.
U Eurofarm laboratoriji daju 10% popusta ako plaćaš karticom. Prvi takav slučaj u BiH na koji sam naišao.
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
- Ateista
#2451 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
- JohnnyS
-
moee
- n+1
#2454 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
-
akcija007
#2455 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sparkasse ima osnovni racun besplatan je za socijalne slucajeve ukljucujuci penzionere sa najnizim penzijama pa ce roditelji otici u ponedjeljak u Sparkasse da pita koji su uslovi da se otvori taj osnovni racun jer ima najnizu penziju
***Osnovni račun bez naknade namijenjen je osjetljivoj skupini klijenata fizičkim licima koji imaju zakonit boravak
u FBiH, kojoj pripadaju korisnici jednog ili više prava: socijalno osjetljiva kategorija, korisnici penzije koja je
jednaka ili niža od iznosa najniže penzije, socijalna primanja, invalidnine, tuđa njega i sl., studenti i nezaposleni.
Banka je dužna fizičkom licu koje ima zakonit boravak u Federaciji, a nema otvoren račun za obavljanje platnog
prometa, te ispunjava gore navedene uslove - na njegov zahtjev omogućiti otvaranje i korištenje računa s
osnovnim uslugama bez naknade. Osnovni račun je račun koji se koristi za izvršavanje platnih transakcija
isključivo u KM valuti.
***Osnovni račun bez naknade namijenjen je osjetljivoj skupini klijenata fizičkim licima koji imaju zakonit boravak
u FBiH, kojoj pripadaju korisnici jednog ili više prava: socijalno osjetljiva kategorija, korisnici penzije koja je
jednaka ili niža od iznosa najniže penzije, socijalna primanja, invalidnine, tuđa njega i sl., studenti i nezaposleni.
Banka je dužna fizičkom licu koje ima zakonit boravak u Federaciji, a nema otvoren račun za obavljanje platnog
prometa, te ispunjava gore navedene uslove - na njegov zahtjev omogućiti otvaranje i korištenje računa s
osnovnim uslugama bez naknade. Osnovni račun je račun koji se koristi za izvršavanje platnih transakcija
isključivo u KM valuti.
- semsasuljakovic
#2456 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica
Sa stranice ASA banke:

-
BlackRiver
#2457 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
2015. godine sam digao kredit u Sberbank.
Kredit sam otplacivao tako sto bih iznos rate uplatio na svoj racun u Raiffeisen banci, a odatle se preko trajnog naloga iznos rate povlacio na Sberbank.
Posto zivim u inostranstvu i otplacujem taj kredit vec duzi niz godina, nisam mnogo paznje obracao na bilo kakve detalje. Uredno uplacujem, banka se ne javlja.
Neki dan provjerim u RF banci i vidim da vec 9 mjeseci trajni nalog nije u funkciji. U prevodu, Sberbank nije skidala ratu kredita 9 mjeseci.
Koliko vidim, njih je kupila ASA banka. Je li moguce da su nesto zeznuli? Ili sam ja trebao biti obavjesten o tome, pa da se pravi novi trajni nalog?
Pitam ovo posto sam u inostranstvu trenutno, pa cu tek krajem avgusta biti u prilici da odem u poslovnicu pa provjerim detalje.
Ima li sanse da su nekako "zagubili" kredit?
Kredit sam otplacivao tako sto bih iznos rate uplatio na svoj racun u Raiffeisen banci, a odatle se preko trajnog naloga iznos rate povlacio na Sberbank.
Posto zivim u inostranstvu i otplacujem taj kredit vec duzi niz godina, nisam mnogo paznje obracao na bilo kakve detalje. Uredno uplacujem, banka se ne javlja.
Neki dan provjerim u RF banci i vidim da vec 9 mjeseci trajni nalog nije u funkciji. U prevodu, Sberbank nije skidala ratu kredita 9 mjeseci.
Koliko vidim, njih je kupila ASA banka. Je li moguce da su nesto zeznuli? Ili sam ja trebao biti obavjesten o tome, pa da se pravi novi trajni nalog?
Pitam ovo posto sam u inostranstvu trenutno, pa cu tek krajem avgusta biti u prilici da odem u poslovnicu pa provjerim detalje.
Ima li sanse da su nekako "zagubili" kredit?
-
azdralovic
#2458 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Prvo provjeri sa RF zasto trajni nalog nije u funkciji? Jer Sber nema veze sa trajnim nalogom u drugoj banciBlackRiver wrote: ↑31/07/2023 15:54 2015. godine sam digao kredit u Sberbank.
Ima li sanse da su nekako "zagubili" kredit?![]()
Ako nije do RF moguce da se promjenila kreditna partija i racun za otplatu kada su ih preuzeli, ali o tome bi dobio nekakvu obavijest
Bilo bi dobro da nazoves banku, cisto da ti ne kvare kreditni rejting, iako vjerovatno vec jesu
- ZoomZoomKiwi
#2459 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
U decembru prošle godine su svi računi Sberbanke koji počinju sa 140 prebačeni u sistem ASA banke, i tada su dobili skroz nove brojeve koji počinju sa 134. Zato ti nije radio trajni nalog, jer račun na koji si uplaćivao (140xxxxxxxxxx) uopće ne postoji od 01.12.2022. godine.azdralovic wrote: ↑31/07/2023 16:09Prvo provjeri sa RF zasto trajni nalog nije u funkciji? Jer Sber nema veze sa trajnim nalogom u drugoj banciBlackRiver wrote: ↑31/07/2023 15:54 2015. godine sam digao kredit u Sberbank.
Ima li sanse da su nekako "zagubili" kredit?![]()
Ako nije do RF moguce da se promjenila kreditna partija i racun za otplatu kada su ih preuzeli, ali o tome bi dobio nekakvu obavijest
Bilo bi dobro da nazoves banku, cisto da ti ne kvare kreditni rejting, iako vjerovatno vec jesu
Obavijest o tome si dobio na mail i poštom na adresu u BiH još 40ak dana prije toga, odnosno u drugoj polovini desetog mjeseca prošle godine.
Tada si trebao uraditi izmjenu trajnog naloga, odnosno promijeniti destinaciju.
- ZoomZoomKiwi
#2460 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sada ti je vjerovatno kreditni rejting D, a garant je i pokrenut postupak prinudne naplate ili je povučeno neko sredstvo osiguranja otplate.
Iako, sve je moguće jer je ASA u rasulu od kako su preuzeli SBER, pojma oni nemaju šta rade uopće.
Kako god, prvo moraš da vidiš u ASI šta se dešava s kreditom i fino sve utanačiti pa onda u RB da uradiš izmjenu trajnog naloga i da nastaviš dalje plaćati.
Iako, sve je moguće jer je ASA u rasulu od kako su preuzeli SBER, pojma oni nemaju šta rade uopće.
Kako god, prvo moraš da vidiš u ASI šta se dešava s kreditom i fino sve utanačiti pa onda u RB da uradiš izmjenu trajnog naloga i da nastaviš dalje plaćati.
- ZoomZoomKiwi
#2461 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mail koji si 100% dobio glasio je ovako:
Sarajevo, 08.11.2022. godine
Broj protokola: xxxx/22
Predmet: Obavijest
Poštovani,
Obavještavamo Vas da će 30.11.2022. godine biti izvršena statusna promjena pripajanja ASA Banka Naša i snažna d.d. Sarajevo ASA Banci d.d. Sarajevo.
ASA Banka d.d. Sarajevo postaje pravni sljednik ASA Banka Naša i snažna d.d. Sarajevo, te time preuzima sva prava i obaveze iz ugovora zaključenog(ih) između Vas i Banke i to sa danom 01.12.2022. godine.
Broj(evi) računa koji je(su) naveden(i) u ugovoru(ima) o otvaranju i vođenju transakcijskog(ih) računa u KM, deviznog(ih), namjenskog(ih), escrow i ostalih aktivnih računa se mijenja(ju) i od 01.12.2022. godine vaš(i) broj(evi) računa je(su):
Stari broj računa Broj računa nakon 01.12.2022
140xxxxxxxxxxxx 134xxxxxxxxxxxx
140xxxxxxxxxxxx 134xxxxxxxxxxxx
Vašem(im) računu(ima) biće dodijeljen i novi IBAN broj koji se sastoji od prefiksa BA39 i broja vašeg računa.
Molimo Vas da novi(e) broj(eve) računa i novi(e) IBAN(e) za devizne račune dostavite svojim kupcima/poslovnim partnerima.
Ljubazno vas molimo da sva plaćanja nakon 01.12.2022. godine, a koja se odnose na isplate ličnih primanja vaših zaposlenika i/ili izmirenje kreditnih obaveza vas i vaših zaposlenika vršite u korist sljedećih računa:
- Lična primanja na broj računa 1340012340000140 ASA Banka d.d. Sarajevo,
- Vaše kreditne obaveze (uplate kredita, garancija i drugih kreditnih zaduženja) na broj računa 1340012220000179 ASA Banka d.d. Sarajevo,
- Kreditne obaveze vaših uposlenika na broj računa 1340012210000158 ASA Banka d.d. Sarajevo.
Lista naših ino korespondentnih banaka će biti objavljena na web stranici Banke sljednika.
Dosadašnja uspostavljena poslovna saradnja sa ASA Banka Naša i snažna d.d. Sarajevo nastavlja se na ugovoreni način od 01.12.2022. godine sa ASA Banka d.d. Sarajevo.
Za sve dodatne informacije možete se obratiti vašem Voditelju poslovnog odnosa/Bankaru za pravna lica, na brojeve telefona objavljene na WEB stranici www.asabanka.ba ili na sljedeći kontakt telefon:
ASA Banka Naša i snažna d.d. Sarajevo - Kontakt centar 0800 2 0070 radnim danima od 08:00-16:30h.
Zahvaljujemo se na razumijevanju i radujemo se nastavku saradnje.
S poštovanjem,
ASA Banka Naša i snažna d.d. Sarajevo
-
BlackRiver
#2462 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Hvala na odgovorima. Kad dodjem u BiH, provjerit cu u poslovnici.
Nadam se da nece biti komplikacija, jer kredit je pred zatvaranjem, a i rata je relativno mala, nekih ,100 eura.
Interesantno, nikakv obavijesti nisam dobio na mail ili kucnu adresu.
Nadam se da nece biti komplikacija, jer kredit je pred zatvaranjem, a i rata je relativno mala, nekih ,100 eura.
Interesantno, nikakv obavijesti nisam dobio na mail ili kucnu adresu.
-
axe22
#2463 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ma ASA banka je najgore izgleda nesto sto ima.EFD22 wrote: ↑31/07/2023 16:18 Sada ti je vjerovatno kreditni rejting D, a garant je i pokrenut postupak prinudne naplate ili je povučeno neko sredstvo osiguranja otplate.
Prije 3 mjeseca trabao mi dodatni kes, reko odoh uzeti 1000km na godinu s tim da sam htjeo ranije vratiti i na razgovoru se odlucim na minus jednu platu.
Vec su 3 mjeseca prosla minusa nema, potpisani svi papiri, mjenice ali jos uvijek nista, a vise mi taj KES i ne treba, tako da mi dodje da odem u banku, ugasim racun i prebacim se na neku drugu.
(dok je bila sberbank dosta je bolje bilo)
- nepass1
#2464 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sber je bila institucija prema ovim ublehasimaaxe22 wrote: ↑31/07/2023 16:43Ma ASA banka je najgore izgleda nesto sto ima.EFD22 wrote: ↑31/07/2023 16:18 Sada ti je vjerovatno kreditni rejting D, a garant je i pokrenut postupak prinudne naplate ili je povučeno neko sredstvo osiguranja otplate.
Prije 3 mjeseca trabao mi dodatni kes, reko odoh uzeti 1000km na godinu s tim da sam htjeo ranije vratiti i na razgovoru se odlucim na minus jednu platu.
Vec su 3 mjeseca prosla minusa nema, potpisani svi papiri, mjenice ali jos uvijek nista, a vise mi taj KES i ne treba, tako da mi dodje da odem u banku, ugasim racun i prebacim se na neku drugu.
(dok je bila sberbank dosta je bolje bilo)
- Euphoria
#2465 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja sam prethodni mjesec pratila, zivkala. Nisam dobila povratnu info od BBI banke, ali sam na netu nasla info.__Phoenix__ wrote: ↑28/07/2023 23:29 Kakvo je stanje sa stambenim kreditima, gdje je najpovoljnije, ima li akcija kredita?
Uglavnom, Intesa je trenutno najpovoljnija.
-
shheff
#2466 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
UNICREDIT banda:
Kriminalci mi uredno u zadnje vrijeme skidaju 1.975 za online plaćanja u EUR, npr. Jadrolinija karta online kupljena.
Osnovna debitna kartica, na koju ide plata, korisnik više od 15g, imam paket od 4KM sa mba, koji je sad 4.56KM.
Kriminalci mi uredno u zadnje vrijeme skidaju 1.975 za online plaćanja u EUR, npr. Jadrolinija karta online kupljena.
Osnovna debitna kartica, na koju ide plata, korisnik više od 15g, imam paket od 4KM sa mba, koji je sad 4.56KM.
- perfect_guy
#2467 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
svugdje ćeš imati tih 1% za konverziju
-
LikeLike
#2468 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Kako mogu eure staviti na banku? Nemam devizni racun. Moram li otvarati ili mogu na standardni racun?
- Leverage
-
LikeLike
- Ajatolah_
-
LikeLike
#2472 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nece se trositi, a ako ih zamijenim i potrosicu ih
Cisto neka stoje, za nedaj boze. Ne cuvaju mi se pare u kuci.
- ZoomZoomKiwi
#2473 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Onda otvori devizni račun.
-
HelaS
- Dope_Man