BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
General War

#501 Re: BiH - Crna hronika

Post by General War »

vjeshalica wrote: 11/08/2023 23:39
General War wrote: 11/08/2023 23:28
Pa ako je prijava za prietnju, sta moze policija? To sto ga je prijavila ne dokazuje nista bez konkretnih dokaza (svjedok, mozda ozljedni list..nesto...) ne znam da li je ista od toga prilozeno policiji pa da im se sta spocitava
Prijava ide policiji, bilo je sukoba od ranije,dakle,i sama je izjavila da odustaje jer bi pogoršalo situaciju, Sud je MORAO odrediti mjeru zabrane prilaska i nju smjestiti u Sigurnu kuću jer su se ispunili uslovi za to. Ne budite paušalni i ograničeni. Sve otežavajuće okolnosti se prilazu Sudu počev od njegovog ranijeg nasilnog ponasanja i sukoba sa zakonom. Nebitno da li ce Tužilac reci ima li krivičnog djela ili nema, i dalje se postupa po Zakonu o zastiti od nasilja u porodici i provode se mjere! shvatite jednom
Ja stvarno ne znam sta se desavalo ko je koga prijavljivao, cuo sam da su razvedeni pa sad da nisu ni bili vjencani vec zivili u zajednici....ako je izjavila da odustaje, opet nije policija kriva, cim odustaje samim tim slucaj se brise...sud NEAM VEZE sa ovim, bez dok ne dodje do tuzilastva (a valjda nije doslo)...ona je mogla i bez policije traziti smjestaj u sigurnoj kuci samo na osnovu iskaza, samo kazem...krivicna djela koja nisu vezana za nasilje u porodici se ne mogu koristiti...ne ovdje, vec nigdje na svijetu.
dječak sa šibicama

#502 Re: BiH - Crna hronika

Post by dječak sa šibicama »

Oruzje je samo za licnu sigurnost, ne znam bi li ga ikada upotrijebio i nedaj Boze, ali ovo stvarno ide predaleko.
Ko tebi danas kao gradjaninu, pruza ikakvu sigurnost, recimo ides ulicom i pojavi se budala koja puca na prolaznike ili mase pistoljem kao onaj na Ilidzi koji je i pucao. Policija nam bjezi, nemaju ni oruzje odnosno ne znam jesu li i koji su naoruzani, ne mogu potrcati a nisu ni hrabri. Sad ti kao gradjanin biras, dici ruke i cekati svoj metak, ili se braniti.
Gusar-from-Riga

#503 Re: BiH - Crna hronika

Post by Gusar-from-Riga »

Ma rokaj jos jace :facepalm:
vjeshalica

#504 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

General War wrote: 11/08/2023 23:52
Ja stvarno ne znam sta se desavalo ko je koga prijavljivao, cuo sam da su razvedeni pa sad da nisu ni bili vjencani vec zivili u zajednici....ako je izjavila da odustaje, opet nije policija kriva, cim odustaje samim tim slucaj se brise...sud NEAM VEZE sa ovim, bez dok ne dodje do tuzilastva (a valjda nije doslo)...ona je mogla i bez policije traziti smjestaj u sigurnoj kuci samo na osnovu iskaza, samo kazem...krivicna djela koja nisu vezana za nasilje u porodici se ne mogu koristiti...ne ovdje, vec nigdje na svijetu.
druze ne znas sta pises
mup predlaze sudu po hitnom postupku da se izreknu mjere,ona je mogla se mozda spasiti u sigurnoj kuci ali to je formalna procedura to se sve vrlo brzo zavrsi,ovdje je problem njegova osveta njoj sto je prijavila i sto vise ne zeli sa njim da bude jer je siledjija,ima nesto i po sluzbenoj duznosti sto se radi,ali kriminalac je zasticen
imala je na raspolaganju sve da ih izrekne,nadje se nacina ako se hoce,ova je pausalno iz sopstvenog idiotizma usrala sve,ali sta ocekivati od

Lejla Numanović je 16.2.2023. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Intelektualni kapital u funkciji ostvarivanja konkurentske prednosti preduzeća“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Haris Hasić, prof. dr. Faruk Jašarević i prof. dr. Ismet Alija te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast ekonomskopravna.

jaka tema za nekoga ko se hoce baviti kompleksnim slucajem nasilja u porodici koje je krivicno djelo.....kakav odron
Naslovnica

#505 Re: BiH - Crna hronika

Post by Naslovnica »

EFD22 wrote: 11/08/2023 23:42
Naslovnica wrote: 11/08/2023 23:39
Jarane, ako imaš štoljpi, onda moraš biti i spreman da ga upotrijebiš.
Probaj prvo priklati kokoš ili ovcu, pa ako imaš damu, onda guraj dalje. 8-)
U situaciji kad je ti ili on, uvijek biraj da njegova mati plače, a ne tvoja.
Ama 100%, samo nisu svi sposobni to učiniti.
Ja ne znam da li bi mogao pucati u ljudsko biće sa namjerom da ga odvratim od napada ili ubijem.
Jednostavno, nisam nikada bio u toj prilici i ne znam kako bih se ponašao.
Znam da sam na selu, kada su se klale ovce, kokoši, svinje, zečevi, uvijek išao u kuću ili dalje, da ne gledam i ne slušam kako to biće umire.
n+1

#506 Re: BiH - Crna hronika

Post by n+1 »

Naslovnica wrote: 11/08/2023 23:57

Ja ne znam da li bi mogao pucati u ljudsko biće sa namjerom da ga odvratim od napada ili ubijem.
Znam da sam na selu, kada su se klale ovce, kokoši, svinje, zečevi, uvijek išao u kuću ili dalje, da ne gledam i ne slušam kako to biće umire.
Ali si bez problema jeo to biće?
Athlon64

#507 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

Naslovnica wrote: 11/08/2023 23:39
dječak sa šibicama wrote: 11/08/2023 23:34 Meni je prva misao dana, kako se naoruzati, po mogucstvu legalno.

Realno ovdje je nesigurno hodati ulicom bez makar spreja ili shokera, a pistolj pozeljan. Sve me strah pitati koja je procedura, za posjedovanje a koja za nosenje :D

Jedan glok bi dobro dosao.
Jarane, ako imaš štoljpi, onda moraš biti i spreman da ga upotrijebiš.
Probaj prvo priklati kokoš ili ovcu, pa ako imaš damu, onda guraj dalje. 8-)
:thumbup: :thumbup:

Ovo niko ne konta, razlika između "normalnih" ljudi i kriminalaca je u tome što su jedni spremni da upotrijebe oružje i nanesu povrede, a drugi nisu. To je to.
vjeshalica

#508 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

mora neko psotojati da ubije i zakonom dozvoljeno, i vjeruj kad imaju ovakvo smece koje moze ubiti bogapitaj koliko neduznih jos,nakon onoga prvog ubistva, svako bi ga jedva cekao koknuti ko zadnjeg vepra bez imalo osjecaja....ovakva govna ne bude nikakav osjecaj da bi postupao prema njemu na ikakav ljudski nacin, zaboravite tu empatiju
ZoomZoomKiwi

#509 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Isti sam. Ali u situaciji kada nema drugog, bilo kakvog, izlaza, osim da pucaš, vidio bi kako je obarač lak.

Naravno, najbolje je u životu kloniti se uopće lokacija/društava/situacija koje mogu, ma koliko kratko ili dugoročno gledano, dovesti takve nekakve bezizlazne situacije. Takav život živim. No očigledno je da s pojavom ovih društvenih mreža i širokopojasnog interneta imamo problem da, ma kako god ti bio pacifista i normalan, može se svašta da ti se desi. U cijelom svijetu, još kod nas i u manjoj mjeri nego drugdje.
n+1

#510 Re: BiH - Crna hronika

Post by n+1 »

EFD22 wrote: 12/08/2023 00:01
Isti sam. Ali u situaciji kada nema drugog, bilo kakvog, izlaza, osim da pucaš, vidio bi kako je obarač lak.

Naravno, najbolje je u životu kloniti se uopće lokacija/društava/situacija koje mogu, ma koliko kratko ili dugoročno gledano, dovesti takve nekakve bezizlazne situacije. Takav život živim. No očigledno je da s pojavom ovih društvenih mreža i širokopojasnog interneta imamo problem da, ma kako god ti bio pacifista i normalan, može se svašta da ti se desi. U cijelom svijetu, još kod nas i u manjoj mjeri nego drugdje.
Sa tendencijom rapidnog pogoršanja.
ZoomZoomKiwi

#511 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

n+1 wrote: 12/08/2023 00:03
EFD22 wrote: 12/08/2023 00:01

Sa tendencijom rapidnog pogoršanja.
To svakako.
last mohicans

#512 Re: BiH - Crna hronika

Post by last mohicans »

Upravo vatromet razvaljuje. Svaka čast FGRovci, jeste se islikali i proteferičili.. Šta bi od šuplje da smo se pridružili gradovima bez vatrometa?
vjeshalica

#513 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

Uhapsen onaj lutor glavati
Gusar-from-Riga

#514 Re: BiH - Crna hronika

Post by Gusar-from-Riga »

last mohicans wrote: 12/08/2023 00:04 Upravo vatromet razvaljuje. Svaka čast FGRovci, jeste se islikali i proteferičili.. Šta bi od šuplje da smo se pridružili gradovima bez vatrometa?
A topovski udari ili sta vec da zacine atmosferu
Last edited by Gusar-from-Riga on 12/08/2023 00:05, edited 1 time in total.
General War

#515 Re: BiH - Crna hronika

Post by General War »

vjeshalica wrote: 11/08/2023 23:56
General War wrote: 11/08/2023 23:52
druze ne znas sta pises
mup predlaze sudu po hitnom postupku da se izreknu mjere,ona je mogla se mozda spasiti u sigurnoj kuci ali to je formalna procedura to se sve vrlo brzo zavrsi,ovdje je problem njegova osveta njoj sto je prijavila i sto vise ne zeli sa njim da bude jer je siledjija,ima nesto i po sluzbenoj duznosti sto se radi,ali kriminalac je zasticen
imala je na raspolaganju sve da ih izrekne,nadje se nacina ako se hoce,ova je pausalno iz sopstvenog idiotizma usrala sve,ali sta ocekivati od

Lejla Numanović je 16.2.2023. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Intelektualni kapital u funkciji ostvarivanja konkurentske prednosti preduzeća“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Haris Hasić, prof. dr. Faruk Jašarević i prof. dr. Ismet Alija te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast ekonomskopravna.

jaka tema za nekoga ko se hoce baviti kompleksnim slucajem nasilja u porodici koje je krivicno djelo.....kakav odron
Ako ne znam, kako je onda doslo do ovoga? MUP predlaze tuziocu a ne sudu, po sluzbenoj duznosti moze izreci mjeru na osnovu dokaza, ako nema kako ce ga sud kazniti ili izreci mjeru, na osnovu predpostavke? ja ne pricam o njegovim motivima jer su sve ovo predpostavke...to istraga mora utvrditi sta se zbilo i koliko to traje...
Rockefeller

#516 Re: BiH - Crna hronika

Post by Rockefeller »

vjeshalica wrote: 11/08/2023 23:59 mora neko psotojati da ubije i zakonom dozvoljeno, i vjeruj kad imaju ovakvo smece koje moze ubiti bogapitaj koliko neduznih jos,nakon onoga prvog ubistva, svako bi ga jedva cekao koknuti ko zadnjeg vepra bez imalo osjecaja....ovakva govna ne bude nikakav osjecaj da bi postupao prema njemu na ikakav ljudski nacin, zaboravite tu empatiju
:thumbup:

I slicni njemu, gamad ba.
n+1

#517 Re: BiH - Crna hronika

Post by n+1 »

Sarajevo je vazda bilo autističan grad. Ima neke ironije što se večeras prikazuje još jedan film iz sarajevske edicije "Samoviktimizacija" dok im kurac puca za tuđu tragediju.
dječak sa šibicama

#518 Re: BiH - Crna hronika

Post by dječak sa šibicama »

U takvim situacijama se ne razmislja, tu rade instikti impulsi adrenalin i slicno. Ja sam tip koji ne bi skocio sa pruge da na njega ide voz, ja bi se ukocio od straha, a neki ljudi opet skoce ili skace na drugoga i spasu ga.

Nismo svi isti, ali svakako malo ko razmislja, ako imas pistolj upotrijebices ga instiktivno ili neces. Mozda i zaboravis da ga imas. Utrenirani ljudi odrade situaciju, ima takvih snimaka sa CCTV, ono kad policajac ubije pljackasa recimo. Njima je to ko popiti vode, a obicni covjek gleda sa se sakrije negdje nekako. To je isto kao ona tema zasto ljudi sutke idu na streljanje, to mozak ne moze razumjeti jer nisi u toj situaciji. Neko se baci u stranu ili padne prije pucnja jer instikt, a 99% ljudi ceka metak.
Athlon64

#519 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

n+1 wrote: 12/08/2023 00:06 Sarajevo je vazda bilo autističan grad. Ima neke ironije što se večeras prikazuje još jedan film iz sarajevske edicije "Samoviktimizacija" dok im kurac puca za tuđu tragediju.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

To je tačno, ali ovo večeras je prešlo sve mjere.
Athlon64

#520 Re: BiH - Crna hronika

Post by Athlon64 »

vjeshalica wrote: 12/08/2023 00:04

Uhapsen onaj lutor glavati
Ovo je već populistički potez, da se malo javnost smiri. Svakako ga treba staviti pod prismotru, ali desio se Lukavac, pa Gradačac, tako da ovakve "prevencije" slabo piju vode.
ZoomZoomKiwi

#521 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

vjeshalica wrote: 11/08/2023 23:59 mora neko psotojati da ubije i zakonom dozvoljeno, i vjeruj kad imaju ovakvo smece koje moze ubiti bogapitaj koliko neduznih jos,nakon onoga prvog ubistva, svako bi ga jedva cekao koknuti ko zadnjeg vepra bez imalo osjecaja....ovakva govna ne bude nikakav osjecaj da bi postupao prema njemu na ikakav ljudski nacin, zaboravite tu empatiju
Upravo to i jest glavna poenta u argumentaciji za smrtnu kaznu kod zakonodavstava koja ju još uvijek imaju.

Ovakvim ponašanjem, ubistvom, na izrazito svirep i grub način, te još onda nastavkom pohoda kroz koji ni na jedan jedini momenat nema kajanja niti uopće razmišljanja o postupcima i njihovim reperkusijama na individue i društvo, počinitelj prestaje biti ljudsko biće. Naglasak na ono human. I svakako da ne treba da uživa bilo kakva ljudska prava, a pogotovo ne sažaljenje bilo kakve vrste i obima. Ubit kera, i to lakše nego pravog dobro bolesnog kera.
n+1

#522 Re: BiH - Crna hronika

Post by n+1 »

Athlon64 wrote: 12/08/2023 00:08
n+1 wrote: 12/08/2023 00:06 Sarajevo je vazda bilo autističan grad. Ima neke ironije što se večeras prikazuje još jedan film iz sarajevske edicije "Samoviktimizacija" dok im kurac puca za tuđu tragediju.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

To je tačno, ali ovo večeras je prešlo sve mjere.
Ko će se zamarati Gradačcem. Hajd da mi još jednom ono naše o '92. i kako nas Bono Vox voli.
vjeshalica

#523 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

General War wrote: 12/08/2023 00:05

Ako ne znam, kako je onda doslo do ovoga? MUP predlaze tuziocu a ne sudu, po sluzbenoj duznosti moze izreci mjeru na osnovu dokaza, ako nema kako ce ga sud kazniti ili izreci mjeru, na osnovu predpostavke? ja ne pricam o njegovim motivima jer su sve ovo predpostavke...to istraga mora utvrditi sta se zbilo i koliko to traje...
Nemoj molim te bezveze da se svadjamo.

Image

Mup predlaze Sudu. Sud donosi ili odbija privremenu mjeru. To nije kazna.
Neovisno da li ima ili nema krivicnog djela, postupak se po ovom Zakonu vodi.

Pls procitaj zakon makar,evo ti pise po zahtjevu MUPa TK
Last edited by vjeshalica on 12/08/2023 00:11, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#524 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Kakva istina.
General War

#525 Re: BiH - Crna hronika

Post by General War »

dječak sa šibicama wrote: 12/08/2023 00:06 U takvim situacijama se ne razmislja, tu rade instikti impulsi adrenalin i slicno. Ja sam tip koji ne bi skocio sa pruge da na njega ide voz, ja bi se ukocio od straha, a neki ljudi opet skoce ili skace na drugoga i spasu ga.

Nismo svi isti, ali svakako malo ko razmislja, ako imas pistolj upotrijebices ga instiktivno ili neces. Mozda i zaboravis da ga imas. Utrenirani ljudi odrade situaciju, ima takvih snimaka sa CCTV, ono kad policajac ubije pljackasa recimo. Njima je to ko popiti vode, a obicni covjek gleda sa se sakrije negdje nekako. To je isto kao ona tema zasto ljudi sutke idu na streljanje, to mozak ne moze razumjeti jer nisi u toj situaciji. Neko se baci u stranu ili padne prije pucnja jer instikt, a 99% ljudi ceka metak.
Post Reply