Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

JohnnyS

#126 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

To s pumpama je isto debilizam, u Mostaru imaš preko deset pumpi koje rade 24 sata, a na cijelom dubrovačkom području jednu jedinu.
Trappist

#127 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

propojeilijas wrote: 05/08/2023 09:45 rad nedjeljom treba dozvoliti samo kaficima, restoranima, ben. pumpama i cvjecarama , a trgovinama, sopimg centrima ne
Zasto? Je li to ljudi koji rade u kaficima, restoranima, ben pumpama i cvjećarama ne zaslužuju da budu nedjeljom sa svojom porodicom?
:run:
Najjace mi je ovako kad bi narod kao odredjivao ko moze raditi a ko ne moze :lol:
akcija007

#128 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Treba i pumpe zatvoriti. U Hrvatskoj je danas haos. Praznik Oluja ne rade trgovine na praznik a neke i sutra jer su izabrali da sutra ne rade pa ce onda raditi sve nedjelje pred Bozic i danas se ide na benzinsku da kupis hljeb. Nidje veze.
Vrijeme lose. Nema kupanja ni suncanja ne rade ahoppping centri
JohnnyS

#129 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Šteta što jučer nije bilo nigdje kruha za kupiti pa danas svi na pumpe navališe
nemezis

#130 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nemezis »

Nije problem rad nedjeljom koliko je problem što država ne može obezbijediti da radno vrijeme stvarno bude 40 sati sedmično i da za tih 40 sati radnik dobije normalnu platu. Znači, radnik treba da radi 5 dana u sedmici po 8 sati a firma neka radi 24/7. Kod nas je standard kod privatnika subota radna i 9-10 sati dnevno. I onda kaže nije loša plata.
akcija007

#131 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

U Tommy sam cuo da zbog nedostatka radnika u Pekari i povecane potraznje za hljebom i pecivima u ljetnim mjesecima nisu mogli isporuciti kolicinu za 2.dana u jesnom danu vec samo.redovnu narudzbu za petak koju standardno dobijaju. U velikim supermarketima koji peku zamrzuni hljeb i pecivo sve su zalihe potrosili i nisu imali sta da stave u pecnicu

Uglavnom, vrhunac je turisticke sezone ali je danas praznik Oluja i trgovine ne rade . Sve sto treba iz trgovine.se kupuje na pumpi. I nije uredu . Da pumpa prodaje hljeb i sada su prosirili asortiman .
Uglavnom ovo ce pasti na Ustavnom sudu i stradavaju mali trgovci
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#132 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

mistek wrote: 05/08/2023 00:36 Neradna nedjelja je uglavnom populizam i ništa više od toga. Ništa se tim dobro ne postiže, ali apsolutno ništa. Ako je vlastima već stalo, onda nek insistiraju na provedbi zakona o radu, neka šalju inspekcije, neka sve bude u skladu sa zakonom, i apsolutno sve odlično. Svi oni koji imaju fleksibilne neradne dane kažu da im je to idealan sistem (a svi znamo takve vala, ili da su im neradni neki drugi dani u sedmici). Naravno, jasna je ta logika da radnici negdje rade dvije sedmice bez odmora, pa će im kao sa "neradnom nedjeljom" biti bolje. Po meni, čista ubleha. Radnicima će se produžiti radno vrijeme, jahat će ih više zbog ovoga i ništa se neće dobiti. Opet, potrebna je provedba postojećih zakona i to je sasvim ok.

Nadalje, trgovine ko trgovine nedjeljom su najmanje bitne nama domicijelnom stanovništvu. Ljudi će se organizovati i s njom i bez nje. Ali, nije Sarajevo Kalinovik, pa da je ta nedjelja nebitna. Ovdje je prosječan broj noćenja turista 2, masu je onih koji dolaze na vikend. Uzimati tu šansu za zaradu je budalaština na kub. Pa, svaki put u protekloj godini kad sam se našao u Mostaru nedjeljom, to mi je bilo sranje. Svaki put bih svratio da kupim nešto, a skontam onda da ne mogu. Bukvalno evo ja bih im za godinu donio par stotina KM prihoda da su radili nedjeljom.
Aha.

A hoće li taj gazda kome će ostati nedeljni turistički profit , nakon odbijanja režijskih i materijalnih troškova , podijeliti tu nedeljenu zaradu na ravne časti sa svojim nedeljnim uposlenicima ?

Hoće k.... , kupiće šesti par alu-felgi .

A i kad bi se ovo desilo u jednoj od hiljadu radnji , opet volja radnika ovisi o volji gazde , nedelja mora biti slobodna za sve.

Nemojte zajebavati , sve u ovoj Tarzaniji je podređeno profitu nekolicine , sve , kompletan sistem , uništena domaća proizvodnja tamo gdje je uvozni profitni lobi bio jači...i šta ćemo to pazariti nedeljom , Maseratija ?

Sve neradnike treba šutnuti nogom u dupe , govorim o ljudima koji mogu ali neće da rade.

Svi ljudi koji čestito rade trebaju imati makar slobodnu nedelju. Dozvoliti gazdama da nedeljom sami dežuraju u svojim radnjama i nude uslugu ako je to fizički izvodljivo ?

A što se tiče administracije...svaki radnik u FBiH ima pravo na sat odmora sedmično nevezano za pauze za obrok koji brojni uposlenici ministarstava za istraživanje ruda i gubljenje vremena koriste za odlazak u džamije i crkve na molitvu.

Eto idealne prilike da inspekcija provjeri da li radnici u realnom sektoru ovo koriste a njima eto prilike da brzinski pozavršavaju sitne administrativne potrebe , pogotovo u manjim mjestima.
mistek

#133 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mistek »

Pa da, kao što rekoh, dosljedna kontrola pridržavanja postojećeg zakona o radu i neće biti problema.

A to o podjeli profita mi je fakat apsurd :D Tačno se osjeti žal za propalim socijalizmom.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#134 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

mistek wrote: 05/08/2023 11:06 .

A to o podjeli profita mi je fakat apsurd :D Tačno se osjeti žal za propalim socijalizmom.
Šefe , vjerovatno jesam smiješan.

Ali ti samo probaj zamislisti koliko je novca od 1996 do danas ostalo silnim gazdama na osnovu neplaćenih dogovorenih plata , na osnovu neplaćenih doprinosa (ili plaćenih na minimalce ), na osnovu silnih prekovremenih neplaćenih sati (a radnik je strahovao da ne dobije otkaz) , na osnovu silnih mjeseci ili godina rada bez slobodnog sata a kamo li dana , na osnovu silnih neplaćenih poreza državi a ne budeš zatvoren kao pravno lice (Mrkva , Vatra recimo) i na osnovu svih nedostataka u implementaciji zakona o radu na štetu radnika a u materijalnu korist poslodavca ?

Pa ćeš i ti žaliti za socijalizmom kad skontaš koliko smo novca kao društvo utukli u tuđe džipove i felge koje vrlo često bahato naprave nesreću u kojoj neko strada.

I svi dobri segmenti Zakona o radu (koji se ne implementiraju) dolaze zapravo iz starih socijalističkih zakona :wink:
JohnnyS

#135 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Tema kapitalizam vs. socijalizam je puno šira od neradne nedjelje.

Kao netko tko mora raditi i otkako se uvela neradna nedjelja ja i dalje čekam da mi netko objasni zašto se štiti blagajnice, a ne konobare.

Zašto trebaju raditi restorani i kafići, a ne smiju butici i trgovine, zašto u krajnjem slučaju moraju raditi pumpe koje nisu na autocestama i magistralnim putevima. Ili neradna nedjelja za sve osim hitnih službi ili neradna po izboru vlasnika, sve između je demagogija
Bloo
Globalna šefica

#136 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

mistek wrote: 05/08/2023 11:06 Pa da, kao što rekoh, dosljedna kontrola pridržavanja postojećeg zakona o radu i neće biti problema.

Mislis 40 satne radne sedmice u 6 dana? :D od pon do subote i nedelja neradna
Onda ti znaci da radnik odradi 40 sati ..i ima 2 slobodna dana - nedelju i jos jedan
Hakiz

#137 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

nemezis wrote: 05/08/2023 10:14 Nije problem rad nedjeljom koliko je problem što država ne može obezbijediti da radno vrijeme stvarno bude 40 sati sedmično i da za tih 40 sati radnik dobije normalnu platu. Znači, radnik treba da radi 5 dana u sedmici po 8 sati a firma neka radi 24/7. Kod nas je standard kod privatnika subota radna i 9-10 sati dnevno. I onda kaže nije loša plata.
I to bi bilo to :thumbup:
Hakiz

#138 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 05/08/2023 11:24
mistek wrote: 05/08/2023 11:06 Pa da, kao što rekoh, dosljedna kontrola pridržavanja postojećeg zakona o radu i neće biti problema.

Onda ti znaci da radnik odradi 40 sati ..i ima 2 slobodna dana - nedelju i jos jedan
Nigdje ne piše da dnevno radno vrijeme mora biti 8 sati. Piše 40 sati sedmično i jedan dan slobodan.

Može 5 dana po 8 sati ili 6 dana po 6,5 sati.
Bloo
Globalna šefica

#139 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 05/08/2023 11:31
Bloo wrote: 05/08/2023 11:24

Nigdje ne piše da dnevno radno vrijeme mora biti 8 sati. Piše 40 sati sedmično i jedan dan slobodan.

I u kojoj trgovini se to prakticira?
Hakiz

#140 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 05/08/2023 11:34
Hakiz wrote: 05/08/2023 11:31

I u kojoj trgovini se to prakticira?
Upravo to.

Vlada uvodi neradnu nedjelju zbog toga što nije sposobna da provede zakon.

Donošenje zakona o neradnoj nedjelji je priznanje vlasti da su nesposobne.
mistek

#141 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mistek »

Hakiz wrote: 05/08/2023 11:42 Vlada uvodi neradnu nedjelju zbog toga što nije sposobna da provede zakon.

Baš tako. Populizam iza kojeg se krije upravo ovo.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#142 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

mistek wrote: 05/08/2023 12:54
Hakiz wrote: 05/08/2023 11:42 Vlada uvodi neradnu nedjelju zbog toga što nije sposobna da provede zakon.

Nesposobni njemci
Bloo
Globalna šefica

#143 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

mistek wrote: 05/08/2023 12:54

Ako mogu populisticki da rade nedeljom a bome i subotom i ostale branse :D
Posto je uvijek nekako trka frka da se stigne plan i program, nastava i subotom a ponekad i nedeljom.
Banke definitivno i subotom, puno radno vrijeme jer dosta njih ne radi.
DM definitivno. Barem Sarajevo.
Placanje racuna.
Ko ima home office i odluci raditi nedeljom, treba mu biti dostupna podrska takode.
Mogucnosti su neogranicene u svim bransama :D
Salteri u opstinama u 3 smjene <3 do 22 sata.
Nokian808

#144 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Nokian808 »

nemezis wrote: 05/08/2023 10:14 Nije problem rad nedjeljom koliko je problem što država ne može obezbijediti da radno vrijeme stvarno bude 40 sati sedmično i da za tih 40 sati radnik dobije normalnu platu. Znači, radnik treba da radi 5 dana u sedmici po 8 sati a firma neka radi 24/7. Kod nas je standard kod privatnika subota radna i 9-10 sati dnevno. I onda kaže nije loša plata.
Ovo. Ja nisam da se apsolutno zabranjuje rad nedjeljom treba rad nocu, subotom i nedjeljom placati duplo a da radnik ima pravo da odabere da ne radi vikend bez pretnje otkazom i ako se to sprovodi dosljedno nema problema. Ja radio u Slo i duplo placali nedjelju i volio raditi tad. Kolega Slovenac nije volio da radi nedjeljom zbog porodice i odbijao da radi tad bez problema. Dobro i njemu i meni u normalnoj zemlji
basicm

#145 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by basicm »

Najveca glupost na svijetu. Vikendom najvise prometa u ugostiteljstvu, trgovini, jer svi koji rade radim danima imaju vikend za kupovinu.
Prava radnika, slobodni dani i te stvari se ne rjesavaju na ovaj nacin.
Bloo
Globalna šefica

#146 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

basicm wrote: 05/08/2023 13:28 Najveca glupost na svijetu. Vikendom najvise prometa u ugostiteljstvu, trgovini, jer svi koji rade radim danima imaju vikend za kupovinu.
Recimo da ti radis od 8 do 17.
Ne ides u kupovinu poslije posla?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#147 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mk ultra »

Bloo wrote: 05/08/2023 13:30
basicm wrote: 05/08/2023 13:28 Najveca glupost na svijetu. Vikendom najvise prometa u ugostiteljstvu, trgovini, jer svi koji rade radim danima imaju vikend za kupovinu.
Ja nikad
Vikend 99%

Radnim danom nesto sitno uglavnom, tipa do mesnice

Neka se drze postojeceg zakona
Da mora poslije 6 dana imati 1 slobodan, da li je to dan vikenda ili nije, to je su sustini radniku svejdno, cak ti je bolje kad imas radni dan slobodan
Last edited by mk ultra on 05/08/2023 13:32, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#148 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

mk ultra wrote: 05/08/2023 13:31

Ja nikad
Vikend 99%

Radnim danom nesto sitno uglavnom
Znaci nedeljom hoardas za citavu sedmicu od pon do subote?
Layne

#149 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Layne »

xPaco1337 wrote: 05/08/2023 08:22
Pa svugdje je tako..? Ja radim u IT od kuce i u toku dana ne mogu obaviti nista...Da u teoriji ces rec mozes izac, ali to ne znaci kad me netko nazove i ja se javim iz shoppinga da necu dobiti kaznu neku ha ja. Misim izvlacim se ako moram mehanicaru i sl ali nije bas idealno
Pa ne izlaziš s posla da ideš u šoping. I ja bi ti kaznu spuco
U državnim firmama imaju pravo na jedan dan i tri sata mjesečno da izađu ranije s posla ako imaju nekih obaveza. Domovi zdravlja imaju i drugu smjenu. Mehaničari većinom rade do šest, trzni centri imaju drugu smjenu za šoping...od svega pobrojanog protiv neradne nedjelje stoji samo priča o turistima.
basicm

#150 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by basicm »

Ne, jer radim duze od toga. Idem vikendom. Izlazim s djecom vikendom. I sta je problem napraviti smjene u tim bransama i rad vikendom, pa da sve bude kako treba?
To sto se radi 12-14 sati nije problem u nedjelji, nego u cijedjenju radnika. To nijedan neradni dan nece rijesiti.
Locked