Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

RJ57

#27326 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

ja i sada preferiram svilaj kada idem za zagreb, tu barem znam da nema gužve, na gradiški je sve moguće
u principu pogledam google maps i ako mi je imalo sumnjivo idem na svilaj
drug_profi

#27327 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

BAK-eV wrote: 01/08/2023 12:50
drug_profi wrote: 01/08/2023 12:44

Ko ne zivi na tockovima i putuje samo iz razonode, ne voza se tako cesto autoputevima.
Koliko je takvih u BiH?
Evo svo.moje okruzenje je slicno. Vecina i nema tag jer ne vidi interes od kupovine.

Fino sam ti ljudski odgovorio na tvoje izrugivanje.
Pa rekao sam, da bih uveo vinjete pod uslovom, da obicnu jednokratnu vinjetu poskupimo!

Pitam citavo vrijeme, ima li kakvih podataka negdje.
I ti onda sebe stavis kao mjeru necega. :roll:

Ali eto neka si ti mjerilo - hajmo uvesti tu vinjetu od 60 KM godisnje, da ti budes na dobitku.

Koliko bi onda ljudi kupilo to (pod onim uslovom gore)?

Cisti brain storming ....
Nisam sebe stavio ako mjeru, vec sam izrazio misljenje da se vecina građana vozi autoputem par puta godisnje iz razonode ili radi odmora. Jer da nije tako bilo bi vec 400.000 tagova u opticaju na 700.000 registrovanih vozila u Fedraciji.
Što sigurno nije slučaj.
Tako da nisi ni ti mjerilo sigurno kao što nisam ni ja.
Ali iza moje lične tvrdnje stoji neki argument.

Eto malo brainstormiraj sa tim podacima.
ZoomZoomKiwi

#27328 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Po meni se Tag isplati odmah od prvog prolaska, samo zbog čekanja u redu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27329 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

Ne kontam.

Pa koliko često vi onda napuštate Sarajevo?

Mi dole vazda imamo nekog posla i bude da u 3-4 sedmice koristimo autput do Zenice, Kaknja ili Visokog minimalno 10 puta.

Ne razumijem, pa nije valjda da samo jednom u tri mjeseca napuštaš grad?
donnie_darko

#27330 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by donnie_darko »

EFD22 wrote: 01/08/2023 21:41 Po meni se Tag isplati odmah od prvog prolaska, samo zbog čekanja u redu.
Ovo definitivno. Plus se osjecasko burzoazija svaki put kad prodjes kolone ispred naplatnih :D :D
RJ57

#27331 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

tag je naravno obavezna spravica
fortaleza

#27332 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by fortaleza »

Krokodajl wrote: 01/08/2023 16:31 Ne vjerujem da će iko kao razlog kočenja autoceste Svilaj - Doboj koristiti AC Gradiška Doboj, jrer nisu alternativni pravci, meni koji putujem u Zagreb i ako bi bio autoput Doboj - Svilaj to neće biti alternativa.

Sa druge strane dionicom kroz RS će svakako upravljati ACRS tako da ne vidim zašto bi kočili, Svilaj ti odgovara ako ideš za Osijek, Mađarsku, Slovačku.
Da, nema nikakvog smisla kočenje izgradnje Svilaja. Pa i ako ideš za Beograd odgovara.
drug_profi

#27333 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

sehohari wrote: 01/08/2023 21:42 Ne kontam.

Mi dole vazda imamo nekog posla i bude da u 3-4 sedmice koristimo autput do Zenice, Kaknja ili Visokog minimalno 10 puta.

E gdje ću u qurac?
Gdje ti ideš tako često?
Nemam potrebe izlaziti iz Sarajeva na AC osim iz razonode/turizma. Rijetko radi privatnog posla.
Kad je sluzbeno, ide se sluzbenim autom.
donnie_darko

#27334 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by donnie_darko »

drug_profi wrote: 01/08/2023 22:38

E gdje ću u qurac?
Gdje ti ideš tako često?
Nemam potrebe izlaziti iz Sarajeva na AC osim iz razonode/turizma. Rijetko radi privatnog posla.
izvini drug. sve se nema a sluzbeno auto se gonja, ko ramo helikopter jbt.
drug_profi

#27335 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

donnie_darko wrote: 01/08/2023 22:58

E gdje ću u qurac?
Gdje ti ideš tako često?
izvini drug. sve se nema a sluzbeno auto se gonja, ko ramo helikopter jbt.
Jes i neko auto. Ne znaš šta će te zapasti. Kombi, oktavija, ili kedi. Zaduži i vrati. Sve sa GPS pratnjom.
Zadnji put sam pitao mogu li sa svojim, ne treba nista placat samo gorivo namirit. Eto kakvo su mi dali. Cic ušinut.
Pristali.
Rijetko je to. 2-3 puta godišnje.
mistek

#27336 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

Ovdje oni koji često koriste autoput nemaju baš osjećaj za realno stanje. Realno stanje je da apsolutna većina korisnika autoputa koristi isti par puta godišnje, ne više od toga. Ljudi koji nisu poslom vezani za neka putovanja na pravcima gdje ima autoputa imaju mizeran godišnji trošak po ovom pitanju. U tom smislu, prihod bi se autocestama značajno smanjio uvođenjem vinjeta sada. Po mom sudu, potrebno je imati ipak adekvatniju mrežu autoputeva, ili barem evo kompletiran 5C kao kičmu, pa da imaš osnov za takvo nešto.

Helem, evo recimo ja živim u Sarajevu i poslom sam u Sarajevu, ali svaki vikend nastojim negdje ići. Naravno, ne koristim baš svaki put autocestu, jer nekad idem u nekim drugim smjerovima. I evo gledam potrošnju na tag uređaju, za 10 mjeseci sam jedva prebacio 100KM :D Ali baš sam iznadprosječan korisnik. Recimo, posmatram svog starog, čovjek jednom godišnje koristi autoput. Da krenem po komšiluku, sve manje-više tako. Naravno, ljudi koji žive u Tarčinu, Visokom, Kaknju, a rade u Sarajevu, itekako bi se isplatilo.

Eh sad, nije piljara pa da vinjete uvode kako im se ćejfne. Nije tu uopšte teško napraviti projektni plan i ocijeniti novčani tok takvog projekta. Mi iz ove perspektive ne možemo znati te podatke. Prihod od autoputa bi se sasvim sigurno smanjio iz nekoliko razloga. Prvo, masa ljudi koji plate sada autoput jer ga koriste jednom mjesečno ili još rijeđe, ne bi plaćali to. Drugo, masa ljudi koji ostave ozbiljne pare autocestama (recimo neko ko 250 puta godišnje dođe iz Tarčina i nazad, to je 1250KM), sada bi plaćali značajno manje. S druge strane, troškovi plata uposlenim bi bili strašno smanjeni. Da li se isplati? Bog zna. Odnosno, čim isplati Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj itd., isplatilo bi i nama, samo je pitanje trenutka kada će to biti. Da li nam za to treba kompletan VC, da li treba još neka cesta ili šta već. U neku ruku, malo smo mi ipak i u drugačijoj poziciji. Recimo, Slovencima moraš platiti 15€ da im zemlju tranzitno pređeš. Masa je takvih prelazaka. Njima je tu 15€ više od onog što bi naplatili direktnom naplatom. S druge strane, mi nemamo takav tranzit. Kod nas Čeh koji ide na more (a da ne pričam kamion koji vozi nešto) uđe na Svilaju i izađe na Bijači recimo. Ti ćeš njemu za taj prolazak uzimati 40-50KM u jednom pravcu recimo.
So What!

#27337 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Unpopular opinion: Prosječan Sarajlija rijetko napušta Sarajevo i kada to radi obično ide južno, zato se vazda poteže ta priča da je autoput brži način do mora, a ne kao nešto što će nam poboljšati ekonomiju.

Pod ovo ne mislim da Sarajlije ne putuju, samo ne putuju previše po Bosni, bio bi iznenađen koliko Sarajlija nikada nije bilo u Banja Luci, Bihaću, Brčkom, pa i u Tuzli i nevjerovatno, ali i Zenici.

Nije ni da moraju, realno razumijem da bi im i rijetko šta u navedenim mjestima bilo zanimljivo, mi njima na kraju krajeva na noge dolazimo.
PreWiBa

#27338 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

E gdje ću u qurac?
Gdje ti ideš tako često?
Naprimjer
Ideš u posjetu rođacima u Zenici ili prema srednjoj Bosni

Hoćeš da kupiš nešto pa vidiš ima li šta u Vitezu
Ideš po dio za auto prema Vitezu, Busovači i tkd. (i Kiseljaku, ali on i nije na autoputu).
Nije baš da je 10 puta, ali sigurno bi min. 3-4 puta mjesečno koristio autoput da stalno boravim dole.
drug_profi

#27339 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

sehohari wrote: 02/08/2023 01:24

E gdje ću u qurac?
Gdje ti ideš tako često?
Naprimjer

Ideš po dio za auto prema Vitezu, Busovači i tkd. (i Kiseljaku, ali on i nije na autoputu).
Nije baš da je 10 puta, ali sigurno bi min. 3-4 puta mjesečno koristio autoput da stalno boravim dole.
Apsolutno ne znam nikog ko to radi. I ne znam o čemu pričamo. O ličnim dojmovima ili o tome šta je realno?
Realno je da nema ni 10% vozila sa tagom. Sto jasno govori o tome koliko ljudi koriste AP.

Odem u Vitez 1-2 puta godišnje jer mi je tamo servis za LPG.
Odem u Neum 3-4 puta. Mostar ili sl.

I to je mojih 60-tak maraka putarine.
PreWiBa

#27340 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

So What! wrote: 02/08/2023 01:04

Unpopular opinion: Prosječan Sarajlija rijetko napušta Sarajevo i kada to radi obično ide južno, zato se vazda poteže ta priča da je autoput brži način do mora, a ne kao nešto što će nam poboljšati ekonomiju.

Pod ovo ne mislim da Sarajlije ne putuju, samo ne putuju previše po Bosni, bio bi iznenađen koliko Sarajlija nikada nije bilo u Banja Luci, Bihaću, Brčkom, pa i u Tuzli i nevjerovatno, ali i Zenici.

Nije ni da moraju, realno razumijem da bi im i rijetko šta u navedenim mjestima bilo zanimljivo, mi njima na kraju krajeva na noge dolazimo.
Ovako kad razmislim, stvar je u tome što su ljudi iz manjih gradova naviknuti da budu u kontaktu sa drugim mjestima i većim centrima.

Neko ko je u Sarajevu odrastao nikad ozbiljno nije baš morao otići u neki drugi grad da ode da nabavi nešto, kupi nešto i tkd.
Općenito su ljudi iz manjih mjesta (ne govorim samo o BiH) naviknuti da moraju duže putovati da bi došli do cilja, pa to onda postane navika. Automatski gledaš i u drugim mjestima ako imaš šta jeftinije dobiti, dok neko ko živi u velikom gradu nije naviknut da "širi vidike".

Nama je npr. i dosta majstora na kući uvijek bilo iz drugih mjesta, jer su bolje radili a u isto vrijeme bili dosta jeftiniji. Ali to je samo zato što smo došljaci, neko ko nije nikad živio van SA i nema te veze neće nikad ni doći na tu ideju. A i kako bi.
Last edited by PreWiBa on 02/08/2023 01:36, edited 2 times in total.
PreWiBa

#27341 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 02/08/2023 01:28

Naprimjer

Apsolutno ne znam nikog ko to radi. I ne znam o čemu pričamo. O ličnim dojmovima ili o tome šta je realno?
Realno je da nema ni 10% vozila sa tagom. Sto jasno govori o tome koliko ljudi koriste AP.

Odem u Vitez 1-2 puta godišnje jer mi je tamo servis za LPG.
Odem u Neum 3-4 puta. Mostar ili sl.

I to je mojih 60-tak maraka putarine.
Pa dobro, pretpostavljam da je to onda više moje lično iskustvo.
drug_profi

#27342 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Mislim desi se da odem i do Zagreba, Ljubljane, Istre... ali ne svake godine.
Nije mi to uobičajena potrošnja.
PreWiBa

#27343 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

Dobro, ali ipak, mislim da bi vinjeta bila puno pravilnije rješenje.

Neko ko vozi svaki dan autoputem je realno gledano kažnjen, neisplativo je mjesečno davati između 10 i 20 posto svoje plate samo na putarinu.

Prihod od putarina možda ovako i jeste veći, ali zaboravljate da uz ovaj trenutni sistem idu i veliki rashodi. Plaćanje ljudi u kućicama, izgradnja istih i održavanje. Vinjete su puno ekonomičnije. Dodatni plus je što možeš više izlaza sa autoputa napraviti, jer je izgradnja istih dosta jeftinija. I imaš bolji protok saobraćaja.
drug_profi

#27344 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Sve si u pravu, ali sistem nije tu da bude racionalan, već da uzima pare i uhljebljuje ljude.
-Chesterfield-

#27345 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by -Chesterfield- »

Ti se izgleda voliš vozati autom?

Sve što mogu završiti online sa kupovinom to maksimalno koristim.
Živim na selu pa ove trgovine ne dostavljaju prehrambene artikle izvan većih gradova.
A inače bi i po tom pitanju reducirao odlaske u nabavku. Ništa mi mrže kada moram po tariguz i druge artikle...
https://www.konzum.co.ba/Usluge-kupcima ... prodavnice

Dvadesetak godina vozim preko stotinu kilometara s posla na posao skoro svakodnevno.
Volan mi je dosadio i ne uživam u tome.
Dope_Man

#27346 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

RJ57 wrote: 01/08/2023 19:41 ja i sada preferiram svilaj kada idem za zagreb, tu barem znam da nema gužve, na gradiški je sve moguće
u principu pogledam google maps i ako mi je imalo sumnjivo idem na svilaj
Upravo tako, ja skoro pa eksluzivno idem na Svilaj jer kad god pogledam kamere na Gradisci kolona, na Brodu kolona.. na Svilaju par auta :-)

Svakako mi je draze duzim putem voziti nego na kracem stajati u koloni. Samo bi izgradnjom AP sjeverno od Doboja i Svilaj vjerovatno postao jos popularniji, a onda bi jos manje auta islo na Gradisku.
Dope_Man

#27347 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

sehohari wrote: 02/08/2023 01:31 Ovako kad razmislim, stvar je u tome što su ljudi iz manjih gradova naviknuti da budu u kontaktu sa drugim mjestima i većim centrima.
Izvini ako je pitanje suvise licno il nesta, ali zivis li ti u BiH? Pitam jer mi se cini da si negdje na drugim temama spominjao da si na forumu da usavrsis jezik, pa pretpostavljam da si rodjen il odrastao vani.

U BiH em nema mnogo autoputa, em je kolicina vozila na njemu realno minorna. Ljudi u BiH jesu trutovi automobila u smislu da ih vecina hoce u prodavnicu, obdaniste, skolu.. udaljenu <1000m autom, ali s druge strane rijetko idu negdje dalje. Naravno, broj takvih se povecava sa novim generacijama, al i dalje je relativno mali, tako da je drustvo u BiH u sustini suprotno od Austrije, Njemacke itd.. gdje raja po gradu ide bajkom a autom putuje daleko.

Sad tu ima razloga milion, vjerovatno prvenstveno ekonomski, jer ljudi se boje sa starim autom ici itd.. al hocu reci da mi se cini da imas pogresnu sliku kako se u prosjeku ljudi u BiH ponasaju. Ne sjedaju tek tako da odu do drugog grada "da vide nesta novo" ili da nesta kupe. Auto je za do kladionice, prodavnice i jednom godisnje do Neuma, a i to iskljucivo preko Doljana jer drugih granicnih prelaza nema.
ZoomZoomKiwi

#27348 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Dope_Man wrote: 02/08/2023 08:33
sehohari wrote: 02/08/2023 01:31 Ovako kad razmislim, stvar je u tome što su ljudi iz manjih gradova naviknuti da budu u kontaktu sa drugim mjestima i većim centrima.
Izvini ako je pitanje suvise licno il nesta, ali zivis li ti u BiH? Pitam jer mi se cini da si negdje na drugim temama spominjao da si na forumu da usavrsis jezik, pa pretpostavljam da si rodjen il odrastao vani.

U BiH em nema mnogo autoputa, em je kolicina vozila na njemu realno minorna. Ljudi u BiH jesu trutovi automobila u smislu da ih vecina hoce u prodavnicu, obdaniste, skolu.. udaljenu <1000m autom, ali s druge strane rijetko idu negdje dalje. Naravno, broj takvih se povecava sa novim generacijama, al i dalje je relativno mali, tako da je drustvo u BiH u sustini suprotno od Austrije, Njemacke itd.. gdje raja po gradu ide bajkom a autom putuje daleko.

Sad tu ima razloga milion, vjerovatno prvenstveno ekonomski, jer ljudi se boje sa starim autom ici itd.. al hocu reci da mi se cini da imas pogresnu sliku kako se u prosjeku ljudi u BiH ponasaju. Ne sjedaju tek tako da odu do drugog grada "da vide nesta novo" ili da nesta kupe. Auto je za do kladionice, prodavnice i jednom godisnje do Neuma, a i to iskljucivo preko Doljana jer drugih granicnih prelaza nema.
Tačno tako. To nam je domet.
Dzontra_Volta

#27349 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

Otkud sad to? Zar pola foruma ovdje nije išlo na kafu u Konjic (dok je gorivo bilo jeftino)? :D :-D
BAK-eV

#27350 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

drug_profi wrote: 01/08/2023 21:39
Nisam sebe stavio ako mjeru, vec sam izrazio misljenje da se vecina građana vozi autoputem par puta godisnje iz razonode ili radi odmora. Jer da nije tako bilo bi vec 400.000 tagova u opticaju na 700.000 registrovanih vozila u Fedraciji.
Što sigurno nije slučaj.
Tako da nisi ni ti mjerilo sigurno kao što nisam ni ja.
Ali iza moje lične tvrdnje stoji neki argument.

Eto malo brainstormiraj sa tim podacima.
Brain storming je rad u grupi a ne pojedinacno! :D
Post Reply