Ukrajina
- Rothmans
#178126 Re: Ukrajina
Divi ovog, internet eksplorera
- jednonogi_Jack
- Gandalf
#178128 Re: Ukrajina
Da mi je neko pričao prije dvije godine, da će se neko usuditi rokati po mordoru, pri tome još i obrisati pod sa "drugom silom svijeta", rekao bih mu da je lud ko kupus. Danas je to novo normalno za mordorlije. Just casual Tuesday.
- jednonogi_Jack
#178129 Re: Ukrajina
Mislim da ovdje griješiš.A_A_AKCIJA wrote: ↑31/07/2023 23:10Prije možda sedam dana sam najavio. Vidjelo se to po narativu pro ruskih twiteraša, koji su odjednom počeli ponovno priču kao prije pada Hersona i Harkiva.saimidin wrote: ↑31/07/2023 22:15 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... sad-880976
A sada je počelo ispitivanje terena za "mirovne pregovore"
Not fucking good
Ukrajina ne može dobiti, Rusi su jaki, imaju neiscrpne resurse. Pričaju se bajke o fabrikama tenkova koje štancaju stotine... Stoga, da ne izginu svi, rješenje su pregovori i bilo kakav mir
Onda je Putin pustio balon sa uvjetima grain deala, što je svakako više izgledalo kao poziv na primirje i dizanje sankcija.
Rusi očajnički žele kraj rata, ali da ne izgube.
SA je samo najveći megafon koji su uzeli da to objave. Ništa više. Do sada su to bili Vučić, Orban i Milanović, a sada je uletio dosta ozbiljniji igrač. To je jedina razlika.
Rublja se popolovila ove godine i zna se da ruski resursi mogu trajati još par mjeseci. Ušteđevina deviza, zlata i drugih fizičkih resursa. Onda ulaze u ozbiljnu krizu, što će loš položaj činiti gorim.
Mogu ratovati, ali nemaju nikakve šanse da zadrže što sada imaju. Pobjedu i ciljeve iz 22. niko i ne spominje.
A sve ovo ide baš kada Ukrajina pokreće ofanzivu i treba da dobije avione i još modernog oružja.
Ovu konferenciju su organizirali Saudi na nagovor Amera, odmah poslije posjete Jakea Sullivana. Cilj bi trebao biti držanje Saudije i arapskih zemalja , BRICS zemalja kao i zemalja u razvoju u stvarnom neutralnom statusu. Saudiji se prebacuje da su na strani Kine i Rusije. Njihovo je da privuku Kinu na razgovore. Na zadnje, u Danskoj, Kina nije došla zato što joj društvo nije pasalo.
Ukrajina je u nedjelju potvrdila termin i pozdravila sastanak.
A za resurse, još jedna greška u potcjenjivanju protivnika. Kada se radi o otvorenom sukobu, moskovalji mogu izdurati još dugo i spremni su sve žrtvovati za to. S obzirom da Ukrajinci dobijaju podršku na kapaljku (u poređenju sa mogućnostima Zapada) trebaće im veliki trud i znanje da oslobode zemlju. A Ameri su spremni, po mom mišljenju, da zaustave ovaj sukob na sadašnjim granicama ako se nešro značajno ne promijeni.
-
sumirprimus
#178130 Re: Ukrajina
Dnevna doza bubova
-
sumirprimus
#178131 Re: Ukrajina
Fakat nema uzbune, sirena
Kae da ne sire paniku
-
sumirprimus
#178132 Re: Ukrajina
Uh jel bilo ovo djeluje ko stariji snimak
-
sumirprimus
#178133 Re: Ukrajina
Eto i 155ca.
-
sumirprimus
#178134 Re: Ukrajina
-
A_A_AKCIJA
#178135 Re: Ukrajina
Prije konferencije je krenula ruska propaganda. Ovo je bilo baš prepoznatljivo. U to ne sumnjam ni malo. Možda je konferencija odgovor na te ruske pozive. Šansa da im se da zlatni most za povlačenje, koji ih neće poniziti.jednonogi_Jack wrote: ↑01/08/2023 09:28 Mislim da ovdje griješiš.
Ovu konferenciju su organizirali Saudi na nagovor Amera, odmah poslije posjete Jakea Sullivana. Cilj bi trebao biti držanje Saudije i arapskih zemalja , BRICS zemalja kao i zemalja u razvoju u stvarnom neutralnom statusu. Saudiji se prebacuje da su na strani Kine i Rusije. Njihovo je da privuku Kinu na razgovore. Na zadnje, u Danskoj, Kina nije došla zato što joj društvo nije pasalo.
A za resurse, još jedna greška u potcjenjivanju protivnika. Kada se radi o otvorenom sukobu, moskovalji mogu izdurati još dugo i spremni su sve žrtvovati za to. S obzirom da Ukrajinci dobijaju podršku na kapaljku (u poređenju sa mogućnostima Zapada) trebaće im veliki trud i znanje da oslobode zemlju. A Ameri su spremni, po mom mišljenju, da zaustave ovaj sukob na sadašnjim granicama ako se nešro značajno ne promijeni.
Rusi mogu žrtvovati šta god, ali to ne znači ništa. Pobijediti ne mogu dok god Ukrajina želi da se bori i dok stiže pomoć. A stiže i biće je sve više.
USA može prekinuti podršku Ukrajini, ali zašto bi? Mogu ja skočiti sa balkona, ali zašto?
Daj mi jedan racionalan razlog zašto bi danas USA okrenula leđa Ukrajini i pomogla Rusiji?
Evropa možda, ali USA nema šanse.
Svi ekonomski, geopolitički razlozi su tu da rat nastavi imati podršku USA.
Ključno pitanje je zašto bi iko sada rizikovao i spašavao Putina? Ostavljao šansu monstrumu da se oporavi i pokuša ponovo?
Rat ide do kraja, tj do poraza ili povlačenja Rusa. Oni mogu biti tvrdoglavi i glumiti da im nije ništa, ali svaki dan rata ih gura u prošlost. Troše supstancu i resurse. Pritom resursi su devize, zlato. Ne mogu ratovati na nafti i rudama. Gube tržišta i sankcije ih guše. Neće umrijeti od gladi ali napredak i razvoj je stao.
Sa druge strane, zapad će se naoružavati narednih deset godina najmanje. To će biti nosilac ekonomije kao i svaki put u istoriji kada je rat značio razvoj, inovacije, zapošljavanje... Ogroman novac će se vrtiti u namjenskoj industriji. Samo još jedan razlog zašto neće prestati pomoć Ukrajini.
Najveća zamka je u razmišljanju, ma ko će to platiti? Mora se znati struktura ekonomija zapadnih zemalja da se to razumije.
-
sumirprimus
#178136 Re: Ukrajina
Osim vojnog poraza ruje moraju dozivjet i režim čejndž. S ovim zlotvorom nema mira u evropi to sad svi znaju.
-
sumirprimus
#178137 Re: Ukrajina
Nove igrackiice
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#178138 Re: Ukrajina
s budalam se nikad ne zna, a ovi su pokazali ne da su budale već zatucani idioti.lajkujMe wrote: ↑31/07/2023 23:19Ja i dalje ne odustajem od one moje teorije da je coup bila nekakava namjestaljka tj isplanirana sranja od strane kuhara i Puteljka.mishic wrote: ↑31/07/2023 16:31 "Prigožin najavio neočekivan povratak: Čekaju nas zadaci koji će biti izvršeni u ime velike Rusije"
https://www.avaz.ba/vijesti/globus/8469 ... ike-rusije
Još jedna od niza potvrda da je Putler potpuno onemoćao i da je na koljenima dok pristaje na ovako sramotnu pogodbu.
Jedina namjena da se ocrni Wagner da ispade Wagner je odmednuta teroristicka organizacija van kontrole Moskve i Putina.
I bup Wagner napadne Suvalski gap ili ti ga "mali zeleni" verzija za Poljsku.
Suluda ideja znam, svi znamo kako bi NATO satrao Wagner.
Sigurno bi, ali to bi dovelo rat u NATO unutar granica EU.
Mozda kratkotrajni rat ali bi uveo veliki nemir sirom Europe.
A to je sto ja zovem "prelom situacije" nesto sto iz korijena mijenja kompletni status Quo i iz toga nastaje haos pa onda novi pravac status Quo. Ali ne mozes predvidjeti sta ce da se desi.
Dal ce to da se desi zavisi od Putina i Kuhara i kakvu procjenu imaju o NATO odmazdi.
Njima bi godilo da ih malkice NATO napadne.
Ali ne tako jako da im biva ugrozena Rusija ali i oni kao mocnici.
Rusi bi se automatski mobilizovali oko ideje da ih NATO napada.
Ili ti ga "srpski sindrom slijepog nacionalizma", Putin hoda na vrlo tankoj zici i po meni opet pravi pogresne procjene o ishodu njegovih odluka.
Ne samo sto ima pogresne informacije nego sto je u medjuvremenu postao toliko odmetnut od stvarnog zivota da on ne moze vise da razmislja kao racionalna osoba.
Izolacija, paranoja i strah su ucinili svoje.
Nece biti nuklearke to se moze iskljuciti ali ce mozda doci do nekog ogranicenog kopnenog napada na Poljsku od strane Wagnera. A Putin ce se praviti da su oni odmetnuti.
Ako Wagner sta osvoji super ako svi poginu jos bolje.
Ne znam ja se ovog razmisljanja ne mogu rjesiti
Nadam se da nisam upravu i da sam paranoidni sizofrenicar![]()
I ovaj scenarij je moguć...vidio sam da se vrtio na tviteru, ali mislim da je ovo moguće jedino ako su spremni da halale Konigsberg jer bi ih sami Poljaci satrali + pitanje bi bilo šta bi ostalo od Bjelorusije, jer moraju odnekud upasti.
U svakom slučaju, ovakav vid eskalacije ide samo na štetu rutalja.
- Gusar-from-Riga
#178139 Re: Ukrajina
Prije ce Rusija okupirati citavu Ukrainu nego sto sto ce se Ukraina vratiti na granice iz 1991. Sta vam je ljudi
Ovo je neko njihovo kusuranje, kako ce na kraju ispasti Bog sami zna. Nije da nebi volio..
Rusiji zelim sve najgore i zelim da sto vise ruskih majki zaplace zbog
1. Sirije
2. Srbije i satelita i mirnije buducnosti zemalja Balkana. Mislim nikad nece biti mira radi vjecne velikosrbske politike ali ovako bi bili koliko toliko mirni.
Ovo je neko njihovo kusuranje, kako ce na kraju ispasti Bog sami zna. Nije da nebi volio..
1. Sirije
2. Srbije i satelita i mirnije buducnosti zemalja Balkana. Mislim nikad nece biti mira radi vjecne velikosrbske politike ali ovako bi bili koliko toliko mirni.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#178140 Re: Ukrajina
Ovo je tako zajebano za zivu silu. Kašikara je na ovom principu kuglica. Granata kad padne, ona rasprsi gelere i uglavnom je za udare na objekte i utvrde, zivu silu ako potkaci, jebga. Ove kuglice se rasprse i mora te potkaciti, makar jedna. Kasetne su na ovom principu samo sto izbacuju mini mine koje mogu godinama biti tu i predstavljaju opasnost. Ove kuglice to je trenutno i ako se tu zadesis u krugu 50-10 metara, prouci da te ne zakaci ni jedna a to je bas skoro nemoguce.
-
Excel2
#178141 Re: Ukrajina
Dokle je ona 70 kilometarska kolona sto je bila pred Kijevom? Da im se nesto nije desilo?Gusar-from-Riga wrote: ↑01/08/2023 10:17 Prije ce Rusija okupirati citavu Ukrainu nego sto sto ce se Ukraina vratiti na granice iz 1991. Sta vam je ljudi![]()
1. Sirije
-
Honda Rajvosa
#178142 Re: Ukrajina
Pazi ti retoriku: da rusi uzmu ukrajinu, ali da usput zeli rusima sve najgore zzbog srbije i sirije ... koji kloc...Excel2 wrote: ↑01/08/2023 10:28Dokle je ona 70 kilometarska kolona sto je bila pred Kijevom? Da im se nesto nije desilo?Gusar-from-Riga wrote: ↑01/08/2023 10:17 Prije ce Rusija okupirati citavu Ukrainu nego sto sto ce se Ukraina vratiti na granice iz 1991. Sta vam je ljudi![]()
1. Sirije
- JoseMujica
#178143 Re: Ukrajina
EU ima još manje razloga od USA...Englezi su prvi skontali igru, a sad su nadošli i ostali izuzev mađarskog vepraA_A_AKCIJA wrote: ↑01/08/2023 09:56Prije konferencije je krenula ruska propaganda. Ovo je bilo baš prepoznatljivo. U to ne sumnjam ni malo. Možda je konferencija odgovor na te ruske pozive. Šansa da im se da zlatni most za povlačenje, koji ih neće poniziti.jednonogi_Jack wrote: ↑01/08/2023 09:28 Mislim da ovdje griješiš.
Rusi mogu žrtvovati šta god, ali to ne znači ništa. Pobijediti ne mogu dok god Ukrajina želi da se bori i dok stiže pomoć. A stiže i biće je sve više.
USA može prekinuti podršku Ukrajini, ali zašto bi? Mogu ja skočiti sa balkona, ali zašto?
Daj mi jedan racionalan razlog zašto bi danas USA okrenula leđa Ukrajini i pomogla Rusiji?
Ključno pitanje je zašto bi iko sada rizikovao i spašavao Putina? Ostavljao šansu monstrumu da se oporavi i pokuša ponovo?
Rat ide do kraja, tj do poraza ili povlačenja Rusa. Oni mogu biti tvrdoglavi i glumiti da im nije ništa, ali svaki dan rata ih gura u prošlost. Troše supstancu i resurse. Pritom resursi su devize, zlato. Ne mogu ratovati na nafti i rudama. Gube tržišta i sankcije ih guše. Neće umrijeti od gladi ali napredak i razvoj je stao.
Sa druge strane, zapad će se naoružavati narednih deset godina najmanje. To će biti nosilac ekonomije kao i svaki put u istoriji kada je rat značio razvoj, inovacije, zapošljavanje... Ogroman novac će se vrtiti u namjenskoj industriji. Samo još jedan razlog zašto neće prestati pomoć Ukrajini.
Najveća zamka je u razmišljanju, ma ko će to platiti? Mora se znati struktura ekonomija zapadnih zemalja da se to razumije.
- Peacean
#178144 Re: Ukrajina
Nisi u toku, oni su se povukli kao znak dobre voljeExcel2 wrote: ↑01/08/2023 10:28Dokle je ona 70 kilometarska kolona sto je bila pred Kijevom? Da im se nesto nije desilo?Gusar-from-Riga wrote: ↑01/08/2023 10:17 Prije ce Rusija okupirati citavu Ukrainu nego sto sto ce se Ukraina vratiti na granice iz 1991. Sta vam je ljudi![]()
1. Sirije
- JoseMujica
#178145 Re: Ukrajina
samo ova ekipa snajperista ohladila bataljon Orka
Slava Herojima!
-
Honda Rajvosa
- jednonogi_Jack
#178148 Re: Ukrajina
Moskovalji nikada nisu prestali spominjati mirovne pregovore. Tajni se još uvijek povremeno vode u Americi, ali su zapali u ćorsokak, jer moskovalji hoće da se oficijelno prihvati stanje na terenu i da je to sada njihova teritorija. Ameri su protiv toga, ali im ne bi smetalo stanje slično onom iza 2014.A_A_AKCIJA wrote: ↑01/08/2023 09:56Prije konferencije je krenula ruska propaganda. Ovo je bilo baš prepoznatljivo. U to ne sumnjam ni malo. Možda je konferencija odgovor na te ruske pozive. Šansa da im se da zlatni most za povlačenje, koji ih neće poniziti.SpoilerShowjednonogi_Jack wrote: ↑01/08/2023 09:28 Mislim da ovdje griješiš.
Ovako slabi Moskovalji ostavljaju veliki vakuum u srednjoj Aziji, Dalekom i Bliskom istoku, koji uspješno popunjava Kina, njihov dojučerašnji konkurent. To im manje paše nego moskovaljski uticaj na tim područjima. Pogotovo Moskovija kao kineska pudlica ne paše.
Razvoj države je potpuno nevažan Putinu. Sve se podređuje trenutnom cilju, a to je zadržavanje sadašnjih teritorija. S obzirom da Ukrajinci nisu ni blizu vojne nadmoći, ovaj cilj nije nerealan. Za takvo nešto imaju resursa.
-
zigzag
#178149 Re: Ukrajina
Ako ukrajinci uzmu Pšenično, to je već jaka dubina da krenu sa većim snagama.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#178150 Re: Ukrajina
pitanje je moze li kina i kako kontrolisati taj prostor srednje azije
taj vakum i popustanje ruske kontrole ne znaci da sada kinezi preuzimaju i kontrolisu na isti nacin kao rusi niti je to nesto povoljno za kinu
naci ce se u slicnoj situaciji kao rusija tj okruzeni sa svih strana i blokirani na svojim granicama
taj vakum i popustanje ruske kontrole ne znaci da sada kinezi preuzimaju i kontrolisu na isti nacin kao rusi niti je to nesto povoljno za kinu
naci ce se u slicnoj situaciji kao rusija tj okruzeni sa svih strana i blokirani na svojim granicama