Ukrajina

madner

#177776 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 29/07/2023 02:01
madner wrote: 28/07/2023 23:51 Da li ce ZSU nastaviti napad na Jug i prihvatiti rizik na sjeveru ili ce preci sami u defanzivu dok ne dodju novi kapaciteti ne znam. Ukoliko nastave na Jugu, trebali bi probiti ovu liniju do koje su sada dosli i doci do sljedece do kraja Oktobra.
Neki dan ja kažem da je tri sedmice prekratak rok za proboj i da je realnije reci da je oktobar timeline za izlazak na more.
Ti mi kazes da je realno tri sedmice ako su sposobni.

Šta je sad?
Nemoj da kopam po postovima. Daj se uhavizaj i ne kontriraj na svaki kurac.

Evo moja prognoza je da neće biti ništa kako si ti rekao. Odmah da se popišam na to,
Imas proboj i napade.

Ovi snimci oklopa u napadu su pokusaji proboja. Ako dodje do proboja to je brzo napredovanje bez postavljenje odbrane.

Ko vjeruje u proboje misli da ZSU ima dobar omjer i da ce Rusi u jednom momentu popustiti I onda nema stajanja, jer nema rezervi itd…

Ja ne vjerujem da je to realno, ali ko misli da ih sada tamburaju a ne da je gusto, moze reci da ce doci do mora.
Distortion

#177777 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Cijeli video

Tanko, zatisje...

Honda Rajvosa

#177778 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

...
Gandalf

#177779 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Izgleda da je rujanima zafalilo i mesa i cijevi. Sramota za putlera da su mu danas ovolipacni gubici mesa, pa nekad je na put bez povratka, ljudski slao na Bahmut hiljadarku suncokreta, danas ispod 400, umij se hladnom vodom gerasimove
drndalo

#177780 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

HerrFlick999 wrote: 28/07/2023 23:10
GAU8 wrote: 28/07/2023 22:32
Uncle Samu je u interesu da neutralizira Rusiju. Tako da nema zime što se tiče podrške...
Upravo to i kazem. Samo pitanje dokle ce im biti u interesu da tuku Ruse, mozda preovlada neki drugi interes. Saberu da im ne ide vise u korist :)
Hm, sada kada je vojni kompleks pokrenut u smjeru povecanja proizvodnje svega za trosenje i popunjavanje praznecih skladista iz perioda 1990-2010, tesko da ce ovo stati tek tako. Mislim da se ipak ove price povlace zbog kuhanja Rusa kao zaba, da misle da kao cekaju nesto sto nikako da stigne.

I da se razumijemo, nece tu biti besplatnog rucka, Ukrajina ce bar 50 godina dobijati fakture za placanje rata za isporuceno u odsudnim momentima, a da bi to mogli placati, moraju postojati.

UK je zadnju ratu duga iz 2WW platila mislim 2012.

Da nece mozda Repubikanci zaustaviti taj talas milijardi...?
drug_profi

#177781 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

madner wrote: 29/07/2023 08:52
drug_profi wrote: 29/07/2023 02:01

Neki dan ja kažem da je tri sedmice prekratak rok za proboj i da je realnije reci da je oktobar timeline za izlazak na more.
Ti mi kazes da je realno tri sedmice ako su sposobni.

Šta je sad?
Nemoj da kopam po postovima. Daj se uhavizaj i ne kontriraj na svaki kurac.

Evo moja prognoza je da neće biti ništa kako si ti rekao. Odmah da se popišam na to,
Imas proboj i napade.

Ovi snimci oklopa u napadu su pokusaji proboja. Ako dodje do proboja to je brzo napredovanje bez postavljenje odbrane.

Ko vjeruje u proboje misli da ZSU ima dobar omjer i da ce Rusi u jednom momentu popustiti I onda nema stajanja, jer nema rezervi itd…

Ja ne vjerujem da je to realno, ali ko misli da ih sada tamburaju a ne da je gusto, moze reci da ce doci do mora.
Hej jedno je probiti liniju, a sasvim drugo ici bezglavo naprijed. Bez sirenja bokova nema ni napredovanja.
Tri hefte za proboj su dovoljne vjerovatno. Eksploatacija tog proboja mora ici siroko pa tek onda duboko.
karanana

#177782 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Ko kod nas. Zavalis ljude, posaljes ih u sigurnu smrt, i ne da odgovaras za to nego te i nagrade.
Sve je to isti mentalitet i karinaska doktrina.
Tarmac

#177783 Re: Ukrajina

Post by Tarmac »

Ide to lagano, Urozane sljedeci

zigzag

#177784 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Može li Pologi biti sljedeći cilj. Ostaje u blagom poluokruženju.
madner

#177785 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 29/07/2023 09:43
madner wrote: 29/07/2023 08:52

Imas proboj i napade.

Hej jedno je probiti liniju, a sasvim drugo ici bezglavo naprijed. Bez sirenja bokova nema ni napredovanja.
Tri hefte za proboj su dovoljne vjerovatno. Eksploatacija tog proboja mora ici siroko pa tek onda duboko.
Probit liniju ja zovem napasti, jer cilj ti je Bukvalno zauzeti tu liniju a proboj je kada si bar par kilometara iza iste i u mehanizovanom pokretu.

Sto se tice sirine, tu ima razlicitih skola. Sto ides sire sigurnije je ali i sporije. Njemci su na pocetku pravili samo par kilometara proboj da sto prije krenu u dubinu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#177786 Re: Ukrajina

Post by pici »

karanana wrote: 29/07/2023 09:55 Ko kod nas. Zavalis ljude, posaljes ih u sigurnu smrt, i ne da odgovaras za to nego te i nagrade.
Sve je to isti mentalitet i karinaska doktrina.
Spoiler
Show
UHHHH kako su ovdje Ukri nagrabusili, kazu istocno od Robotyne. Rusi su ih bas ovdje potukli. Tezak poraz.
Distortion

#177787 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Da, vidio sam tu objavu na TW ali nisam htio da je podijelim. Ravnice u Ukrajini su jeben teren, svima je to jasno i onda se cudimo kad nesto ide "sporo", trazimo da se ide bezglavo juris a nije realno.
Valjda komanda zna kakav je teren i da zele ovakve greske svesti na minimum. Rat je i greske se desavaju.

Kazu da su pogodili most Chongar, vrlo bitna komunikacija.

Eksplodiralo je i skladiste municije na Krimu, moguce djelo partizana.
Dope_Man

#177788 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Ma hajde, ima dovoljno ruskih podguznih koji ce rado podijeliti svaki ukrajinski neuspjeh ovdje.
Crvene_brigade

#177789 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ide lagano pravac Svatove...

kluz franjo

#177790 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Oryx-ovci su izbacili nove cifre za južni front u kojima su i dobrim djelom gubici akcije istočno od Robotine.
U zadnjih 7 dana je omjer gubitaka opreme 1:1,9 u korist Rusa (36:66), što je (istorijsko-statistički gledano) prihvatljivo imajući u vidu intenzitet i uspjeh(e) ofanzivnih akcija ZSU u zadnjih 3-4 dana na cijelom južnom dijelu.
Po "kartografima" je nova siva zona istočno od Robotine još fluidna.
Image
Za dan-dva će se na bazi novih pozicija pouzdanije moći komentarisati uspjeh/neuspjeh ZSU na ovom djelu ratišta.
Gandalf

#177791 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

ČINI se da će Ukrajina započeti vojnu operaciju deokupacije Krima, sugeriraju komentari visokog ukrajinskog obrambenog dužnosnika.

Na pitanje novinara o mogućem ulasku ukrajinskih snaga na Krim, načelnik glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva obrane rekao je da će se to dogoditi - uskoro.

Kirilo Budanov, koji je govorio za TSN, nije precizirao datum, ali je rekao da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti.

Krim je pod ruskom okupacijom od 2014. godine, a ključna je meta ukrajinske protuofenzive.

Posljednjih tjedana zabilježeni su ponovljeni napadi na poluotoku - uključujući eksploziju koja je oštetila Kerčki most koji povezuje Krim s Rusijom.
Razmontiraj ih Budanove
CrveniKuk

#177792 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

3.jurišna brigada. Novi snimci.
drndalo

#177793 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Za razliku od jednog kepeca, drugi "kepec" smije i na teren da obidje jedinice...

drndalo

#177794 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Jedan ruski VBR koji je prezivio kasetno bombardovanje, unisten nije, ali onesposobljen na min. 2-3 sedmice jeste...

Honda Rajvosa

#177795 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Most chongar je pogodjen 2 put u posljednjih mjesec. Prvi put je bila salva himarsa ili shedowa
quoter

#177796 Re: Ukrajina

Post by quoter »

Čačkaju mećku
RefPus

#177797 Re: Ukrajina

Post by RefPus »

CrveniKuk wrote: 29/07/2023 13:21 3.jurišna brigada. Novi snimci.
Samo da se nadovežem na ovaj video, 3. na svom Youtube kanalu objavljuje puno duže snimke, sa izjavama učesnika u tim bitkama. Redovno objavljuju i puno je interesantnije od skraćenih Twitter videa. Evo i kanal:

https://www.youtube.com/@ab3army/videos
Gandalf

#177798 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

quoter wrote: 29/07/2023 14:02 Čačkaju mećku
Krajnje opasan potez, na Nato-u je sada da ih trajno rasformira. U bliskoj budućnosti okupiranu oblast Königsberga je neophodno derašizirati u potpunosti. Dao bih tome strateški veći značaj i od oslobađanja Krima.
RefPus

#177799 Re: Ukrajina

Post by RefPus »

drug_profi wrote: 29/07/2023 01:39 Besmisleno.
Ko može Ukrajin natjerati da preda teritorije Rusiji?
Besmisleno apsolutno, i samoubistvo za NATO.
Razne budale imaju prostor na medijima.
Bio je relevantan prije 30-40 godina.
Ja mislim da je krajnje vrijeme da ljudi shvate da se Ukrajina nije mogla sama odbraniti od Rusije bez pomoći zapadnih država, niti može imati uspješnu ofanzivu da vrati teritoriju koju je izgubila u ovom ratu. Kad to shvatimo, onda lako dođemo do odgovora na pitanje ko može Ukrajinu natjerati da preda teritorije Rusiji. Sasvim je jasno da je to zapad. I zapad će diktirati uvjete ovog rata dok god on traje, i zapad će ga okončati, ili vojno na terenu ili za stolom.

Jer Ukrajinci nemaju ništa osim ljudstva. Njihova namjenska industrija je očajna, ne proizvode ni kvalitet ni kvantitet, ne mogu zadovoljiti vjerovatno ni 10% vlastitih potreba u ovom trenutku. Nisu financijski moćni kao druge evropske države koje im pomažu da mogu da kupuju naoružanje potrebno da okončaju ovaj rat. Broj saveznika ovisi isključivo o interesu tih saveznika. Već smo imali izjave recimo Macrona ili jednog ozbiljnog dijela Bundestaga u kojem se poziva na razgovore i pregovore, sad i iz Sjedinjenih država stižu slične poruke.

Prvi Nijemci će tražiti da se ovaj sukob završi za stolom. To su sada već ozbiljni prijatelji istočnih sila, koji su najviše doprinijeli kineskom uticaju u Evropi, velik broj njihovih političkih zastupnika koketira sa Rusima, i već dugo vremena se ekonomski osvrću prema istoku a ne prema zapadu.

Pričaš u idućim postovima kako su Rusi Amerikancima najveći neprijatelji. Tvojom logikom se isključivo sad vodim, valjda je onda za očekivati da će Amerikanci htjeti da ovaj rat što duže potraje, da što duže traju gubici u ljudstvu, tehnici, novcu, uticaju, razvoju, jer samo glup može misliti kako će Rusija nestati ili se raspasti nakon završetka rata u Ukrajini.

Nije niko lud, svi vidimo stanje na terenu, Ukrajinci u ovoj ofanzivi masovno gube ljudstvo, zapadnu tehniku, nikakve skoro rezultate nisu dali. Izgovori su uvijek isti - ma nije ofanziva ni krenula, to 3 brigade, pa 5 brigada, pa 7 brigada, pa sad će to idući mjesec, pa mine, pa daj F16, a istina je zapravo malo problematična za izgovoriti na ovom forumu - Rusi ih trenutno uništavaju iako valjda po nekima oni više nemaju ni ljudstva, ni morala ni vojne opreme.
Gandalf

#177800 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u blizinu fronta u istočnoj Ukrajini, gdje njegove snage pokušavaju napredovati.

Ukrajinski predsjednik susreo se s vojnicima i, prema fotografijama, proanalizirao karte blizu Bahmuta, vjerojatno u vojnom šatoru. Rekao je kako je došao kako bi svojim ratnicima čestitao Dan snaga za specijalne operacije.

Gospodin Zelenski je više puta odlazio na prve crte bojišnice u sklopu napora za jačanje morala.
Kakva je ovo lafčina, čovjek je sam razmontirao trećerimsku vojsku. A do juče k..... svirao klavir. Šta će biti tek kada se uozbilji.
Post Reply