Radi par mjeseci na crno i onda objave oglas i zaposle ga
Volontira znači neko vrijeme
Moderator: anex
Ne radi on par mjeseci na crno,već ima Ugovor o djelu ili Ugovor na određeno vrijeme.Oba Ugovora nisu volonterski radi,dobija se plata uredno.
Trebao si dodati da situacija u privatnom zdravstvu isto nije ništa drugačija.Čak je ponekad teže upasti u privatnu kliniku,jer često tamo nude veće plate.sarajevo-x.com wrote: ↑24/07/2023 12:46 Ja sam iz zdravstvene struke i znam da su svi konkursi u javnim zdravstvenim ustanovama samo reda radi i da tu vec rade ljudi koji su usli preko veze odnosno preko molbe pa ih pozovu i onda kroz par mjeseci ide javni konkurs (obicno na neodredjeno) koji se pravi prema karakteristikama vec zaposlenog (npr koliko radnog iskustva ne prihvatajuci volonterski staz kao radno iskustvo jer obicno takvi nisu ni volontirali). Sretno
Kako se dobija jedan od ta dva ugovora? Mislim je li komplikovana procedura ili, ako imas jaku vezu, "samo dodjes i to je to".
Jaka veza....uletis tu na ugovr onda se odradi sistematizacija, ako vec nije, ili cekas da neko ide u penziju itd onda se raspise konkurs, komisija zna koga treba odabrati, dobijes pitanja da ne fulis na testu i gotovo...e sad ako ti nije stela jaka ili ako je pozicijai zanimljiva onda rukovodilac organa ima pravo da zaposli drugog sa spiska ili da ponovi konkurs..ako npr ministar nije zainteresovan za poziciju tj. Nije nikom duzan, ili je pozicija nezanimljiva onda se to da sitnoj buraniji da odlucuje sta i kako i koga ce dovestiPaul Gascoigne wrote: ↑24/07/2023 18:48Kako se dobija jedan od ta dva ugovora? Mislim je li komplikovana procedura ili, ako imas jaku vezu, "samo dodjes i to je to".
Pitam za ugovor o djelu / ugovor na odredjeno, koliko je tesko doci do toga, kako to ide? Znam za kasniju proceduru.mali_balon wrote: ↑24/07/2023 18:54Jaka veza....uletis tu na ugovr onda se odradi sistematizacija, ako vec nije, ili cekas da neko ide u penziju itd onda se raspise konkurs, komisija zna koga treba odabrati, dobijes pitanja da ne fulis na testu i gotovo...e sad ako ti nije stela jaka ili ako je pozicijai zanimljiva onda rukovodilac organa ima pravo da zaposli drugog sa spiska ili da ponovi konkurs..ako npr ministar nije zainteresovan za poziciju tj. Nije nikom duzan, ili je pozicija nezanimljiva onda se to da sitnoj buraniji da odlucuje sta i kako i koga ce dovestiPaul Gascoigne wrote: ↑24/07/2023 18:48
Kako se dobija jedan od ta dva ugovora? Mislim je li komplikovana procedura ili, ako imas jaku vezu, "samo dodjes i to je to".
Postoji uredba o postupku prijema u radni odnosi (Sl. novine KS 19/21 i 10/22) i definirani slučajevi kada se ne mora raspisivati Javni oglas/konkurs za ugovore na određeno.Paul Gascoigne wrote: ↑24/07/2023 19:00Pitam za ugovor o djelu / ugovor na odredjeno, koliko je tesko doci do toga, kako to ide? Znam za kasniju proceduru.mali_balon wrote: ↑24/07/2023 18:54
Jaka veza....uletis tu na ugovr onda se odradi sistematizacija, ako vec nije, ili cekas da neko ide u penziju itd onda se raspise konkurs, komisija zna koga treba odabrati, dobijes pitanja da ne fulis na testu i gotovo...e sad ako ti nije stela jaka ili ako je pozicijai zanimljiva onda rukovodilac organa ima pravo da zaposli drugog sa spiska ili da ponovi konkurs..ako npr ministar nije zainteresovan za poziciju tj. Nije nikom duzan, ili je pozicija nezanimljiva onda se to da sitnoj buraniji da odlucuje sta i kako i koga ce dovesti
U privatnim klinikama barem na području Tuzle doktorima medicine daju platu 1200 KM + topli obrok što je mizerno i ponižavajuće dok je u državnim ta plata oko 2000 KM+topli obrok+prevoz+dežure. Ovdje ne govorim o specijalistama već o onima koji imaju par godina iskustva.markopd wrote: ↑24/07/2023 18:39Trebao si dodati da situacija u privatnom zdravstvu isto nije ništa drugačija.Čak je ponekad teže upasti u privatnu kliniku,jer često tamo nude veće plate.sarajevo-x.com wrote: ↑24/07/2023 12:46 Ja sam iz zdravstvene struke i znam da su svi konkursi u javnim zdravstvenim ustanovama samo reda radi i da tu vec rade ljudi koji su usli preko veze odnosno preko molbe pa ih pozovu i onda kroz par mjeseci ide javni konkurs (obicno na neodredjeno) koji se pravi prema karakteristikama vec zaposlenog (npr koliko radnog iskustva ne prihvatajuci volonterski staz kao radno iskustvo jer obicno takvi nisu ni volontirali). Sretno
Mladi dr koji su tek zavrsili fakultet a nece npr da idu u neku seosku ambulantu u Tesanj, Travnik ili Hercegovinu (plaćanje rente + nece ljudi iz tz), mada većina 80% ih ide tako negdje po BiH u te podrucne ambulante nekog doma zdravlja.
Doktor u podrucnoj ambulanti je bog.sarajevo-x.com wrote: ↑25/07/2023 09:45Mladi dr koji su tek zavrsili fakultet a nece npr da idu u neku seosku ambulantu u Tesanj, Travnik ili Hercegovinu (plaćanje rente + nece ljudi iz tz), mada većina 80% ih ide tako negdje po BiH u te podrucne ambulante nekog doma zdravlja.
Tito, shah buda precednik....ima sve_BataZiv_0809 wrote: ↑25/07/2023 09:45Doktor u podrucnoj ambulanti je bog.sarajevo-x.com wrote: ↑25/07/2023 09:45
Mladi dr koji su tek zavrsili fakultet a nece npr da idu u neku seosku ambulantu u Tesanj, Travnik ili Hercegovinu (plaćanje rente + nece ljudi iz tz), mada većina 80% ih ide tako negdje po BiH u te podrucne ambulante nekog doma zdravlja.
Generalno jeste, odgovornost i posao minimalan. Problem ovih ostalih ambulanti po BiH su sto nemaju dovoljno pacijenata pa pokrivaju vise mjesta npr u radiusu 20km. Od 8 do 11 h jedno mjesto pa ides dalje._BataZiv_0809 wrote: ↑25/07/2023 09:45Doktor u podrucnoj ambulanti je bog.sarajevo-x.com wrote: ↑25/07/2023 09:45
dusmani ce ti reci ne moze
sa VSS trazilo 10 ljudi?bob_1921 wrote: ↑28/07/2023 11:58dusmani ce ti reci ne mozesala ma to ti niko ne zna mozda ko radi tu pa da zna da nije konkurs radi internog nekog prelaska .. al prijavi se sta fali vjeruj mi par poznanika znam koji su se hladno zaposlili i u telecomu i elektroprivredi bez stela j zadnje 2,3 god, jednostavno slabo se prijavi raje pa primaji po cv-u prica mi drug ne znam jel zenica il bihac primali 10 ljudi prijavilo se 5
![]()
ovo je telecom il elektroprivreda bila nisam sig halalirikta123 wrote: ↑28/07/2023 12:05sa VSS trazilo 10 ljudi?bob_1921 wrote: ↑28/07/2023 11:58
dusmani ce ti reci ne mozesala ma to ti niko ne zna mozda ko radi tu pa da zna da nije konkurs radi internog nekog prelaska .. al prijavi se sta fali vjeruj mi par poznanika znam koji su se hladno zaposlili i u telecomu i elektroprivredi bez stela j zadnje 2,3 god, jednostavno slabo se prijavi raje pa primaji po cv-u prica mi drug ne znam jel zenica il bihac primali 10 ljudi prijavilo se 5
![]()
.. pa jbt niko izgleda nece u ministarstvo odbrane BiH
Nije više unosno raditi u državnim firmama kao prije desetak godina i više, pogotovo ne uz kupovinu radnog mjesta i besplatni rad.bob_1921 wrote: ↑28/07/2023 11:58dusmani ce ti reci ne mozesala ma to ti niko ne zna mozda ko radi tu pa da zna da nije konkurs radi internog nekog prelaska .. al prijavi se sta fali vjeruj mi par poznanika znam koji su se hladno zaposlili i u telecomu i elektroprivredi bez stela j zadnje 2,3 god, jednostavno slabo se prijavi raje pa primaji po cv-u prica mi drug ne znam jel zenica il bihac primali 10 ljudi prijavilo se 5
![]()
šuplja druže, u pomenute dvije firme su rasle plate, 3 milje i više su inženjerske plate sa TO i prevozom, dvica je sa srednjom...8 do 16h bez srkleta, laže ko kaže da ovo nije primamljivo. Ako isključimo IT sektor i dalje nigdje inženjeri nisu plaćeniji nego u ovim firmama.fortaleza wrote: ↑28/07/2023 14:09Nije više unosno raditi u državnim firmama kao prije desetak godina i više, pogotovo ne uz kupovinu radnog mjesta i besplatni rad.bob_1921 wrote: ↑28/07/2023 11:58
dusmani ce ti reci ne mozesala ma to ti niko ne zna mozda ko radi tu pa da zna da nije konkurs radi internog nekog prelaska .. al prijavi se sta fali vjeruj mi par poznanika znam koji su se hladno zaposlili i u telecomu i elektroprivredi bez stela j zadnje 2,3 god, jednostavno slabo se prijavi raje pa primaji po cv-u prica mi drug ne znam jel zenica il bihac primali 10 ljudi prijavilo se 5
![]()
Znam po prijavama za rad na fakultete, ista priča, svi to izbjegavaju, pogotovo inženjeri.
Ma i to je priča kada gledaš samo osnovnu platu.fortaleza wrote: ↑28/07/2023 14:09Nije više unosno raditi u državnim firmama kao prije desetak godina i više, pogotovo ne uz kupovinu radnog mjesta i besplatni rad.bob_1921 wrote: ↑28/07/2023 11:58
![]()
Znam po prijavama za rad na fakultete, ista priča, svi to izbjegavaju, pogotovo inženjeri.