Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vjerovatno Apple nije zamislio da se telefon ponasa kao router nego je taj feature zamislio kao brzinsko sheranje na par min. nekom ko nema interneta. "Think different" . Dakle gosp. rah. Jobs je malo drugacije razmisljao od tebe i od mene
Na kraju, popij 2 piva manje i kupi i zeni SIM.. Ustedit ces i zivce a poprilicno i bateriju (sunce, hotspot, surfas ti, surfa zena, telefon 60C itd.. ) pa cemo izbjeci i "kol'ko vam je % battery health" upise
Nekome drugom to treba, ne meni.
Ali realno, jeste glupo to gasenje. Ali znamo da Apple unaprijed odlucuje za nas
Koju app koristite za slusanje muzike? Vala za Musik mi je bezobrazluk 11 eur mjesecno
Apple Music u BiH je 5.50€, a ako se prebaci region Apple ID-ja na Tursku izađe 20 lira odnosno 1€.
Paketi su uvijek povoljniji. Apple ima dobre bundle ponude za Music, iCloud, Fitness kombinirano. Ali nekih popusta za samo jedan app - ne baš. Od ostalih ti je sve tu negdje.
Apple Music u BiH je 5.50€, a ako se prebaci region Apple ID-ja na Tursku izađe 20 lira odnosno 1€.
Ima li ikakvih posljedica kada to uradim? Da li mogu koristiti apk ako se vratim na moju regiju?
Nisu glupi u Apple ....
Ne mozes koristiti ako vratis regiju, logika
Napravi neki zaseban Apple ID, koji je registrovan za Tursku, i preko njega kupi sta ti treba.
Ne diras svoj Apple ID za telefon, a taj turski koristi samo App Store
Da. Najbolje je napraviti novi turski Apple ID i njega koristiti za kupovinu aplikacija i servisa jer su jeftiniji. Eto npr Apple Music - 1€, iCloud 200GB - 1.30€ Može se npr i Disney+ kupiti preko Applea, 3€.
Znaci, napravim turski i uvijek ga koristim, logicno.
A ovaj drugi za backupe ak trebalo i to ? Sta mi je sa apple care ? Posto placam za telefon i sat
skafiskafsnjak wrote: ↑23/07/2023 17:46
Znaci, napravim turski i uvijek ga koristim, logicno.
A ovaj drugi za backupe ak trebalo i to ? Sta mi je sa apple care ? Posto placam za telefon i sat
Da. Možeš imati 2 Apple ID-ja bez problema. Apple Care ostaje vezan za tvoj postojeći Apple ID account.
dzenanalic22 wrote: ↑23/07/2023 17:37
Da. Najbolje je napraviti novi turski Apple ID i njega koristiti za kupovinu aplikacija i servisa jer su jeftiniji. Eto npr Apple Music - 1€, iCloud 200GB - 1.30€ Može se npr i Disney+ kupiti preko Applea, 3€.
I ? Kako kontas to konzumirati na "ne turskom" Apple ID ?
dzenanalic22 wrote: ↑23/07/2023 17:37
I ? Kako kontas to konzumirati na "ne turskom" Apple ID ?
Pa lijepo. Možeš imati 2 Apple ID-ja. Jedan za back-up, drugi za kupovinu. Doslovno ideš u Settings -> Ime -> Media and Purchase -> Sign Out. I prijaviš se sa novim turskim Apple ID-jom koji će biti korišten samo za kupovinu i medije, a za sve ostalo ostaje stari/postojeci Apple ID.
Druze.. prakticnost toga je u minusu. Znaci kad hocu da slusam muziku odjavim se, prijavim se, poslusam 6 pjesama.. pozelim da skinem nesto sto ima samo na USA store, odjavim se, prijavim se, skinem.. Usput, iMessage sa zenom mi radi samo na ovom USA pa dok ja slusam muziku ona misli da je varam.. Apple da zna na sta je bosnjo spreman zaposlio bi vas u nekom razvojnom centru za neke buduce projekte.. kad auti budu letili
Dakle, mnogo manje muke je da odete do sefa/HR-a/mame i da trazite povecanje plate/dzeparca od 50BAM
gentoo wrote: ↑23/07/2023 21:53
Druze.. prakticnost toga je u minusu. Znaci kad hocu da slusam muziku odjavim se, prijavim se, poslusam 6 pjesama.. pozelim da skinem nesto sto ima samo na USA store, odjavim se, prijavim se, skinem.. Usput, iMessage sa zenom mi radi samo na ovom USA pa dok ja slusam muziku ona misli da je varam.. Apple da zna na sta je bosnjo spreman zaposlio bi vas u nekom razvojnom centru za neke buduce projekte.. kad auti budu letili
Dakle, mnogo manje muke je da odete do sefa/HR-a/mame i da trazite povecanje plate/dzeparca od 50BAM
Druže, ti si mene pitao kako ću ja to konzumirati, ja sam ti odgovorio. Ja imam samo jedan Apple ID i na njemu je TR region, meni je to praktično. Imam veći izbor aplikacija nego na BH Storeu, sve streaming servise mogu dobiti skoro za džabe, uključujući i aplikacije koje se plaćaju, plaćanja u aplikacijama, igricama itd. Nemam potrebu za američkim Storeom.
Stop se tiče ovoga dijela s Bošnjom, nećeš vjerovati, ali ovo sam otkrio na britanskom forumu. Mnogi strani forumi i stranice (britanski, australski, kanadski i njemački) puni su savjeta kako jeftinije dobiti jeftinije pretplate preko Turske. Kome nije praktično, neće to ni uraditi i to je to. Tko koristi puno pretplata i želi uštediti, eto postoji način. Ja, na primjer, štedim 600 KM godišnje jer imam tursku pretplatu na netflixu, disneyu, YT i drugim servisima. Tko koristi puno servisa, isplati se.
skafiskafsnjak wrote: ↑23/07/2023 21:58
Ma sumnjam da cu ja to
Amazob music ili spotify cu na kraju
Ja već par godina imam Spotify, sve super. Uglavnom muzika dok vozim, na duže staze poslušam neki podcast. 9,99€
Znao sam za tu tursku verziju al’ mrsko mi se zajebavat.
Druze… App store nalog nema veze sa iMessage. Tvoj Apple ID na telefonu nema veze sa Apple ID koji, eventualno, koristis za App store. Tako da…nemoj brinuti za zenu sto se toga tice.
Ti mozes slusati Apple Music sa turskim ID i pisati sa zenom na americkom
vaučer wrote: ↑24/07/2023 12:29
Sorry, ali kako možeš imati aktivirana dva iCloud accounta simultano?
Napisao sam to jučer već. Možeš imati 2 Apple ID-ja. U “Media and Purchase” možeš se odjaviti sa postojećeg i ulogirati s novim ID-jem. Tako istovremeno imaš 2 accounta. Taj novi se koristi za kupovinu i pretplate, a tvoj stari postojeći account za sve ostalo.
Druze… App store nalog nema veze sa iMessage. Tvoj Apple ID na telefonu nema veze sa Apple ID koji, eventualno, koristis za App store. Tako da…nemoj brinuti za zenu sto se toga tice.
Kako dva istovremeno?
Edit: aaaa ne kliknes dole na dnu da se odjavis nego gore gdje pise mediji i kupnje
Last edited by skafiskafsnjak on 24/07/2023 12:47, edited 1 time in total.
Kakve veze ima iCloud sa ovim sto pricam?
Ja pricam o dva razlicita Apple ID-ja. Jedan koji koristis za aktivaciju uredjaja, Find My, Facetime, iMessage pa izmedju ostalog i iCloud….
A drugi s kojim se prijavis na App store i preko koga kupuies aplikacije (Medija and purchases).
A ti mozes prebaciti glavni ID na Tursku, ako ti ta regija odgovara.
Zdravo.Los mi je zvuk poruke na viberu ima li mogucnost da se nekako pojaca? Druga stvar,ne mogu postaviti sliku na zaslon ispod aplikacija na pocetnom ekranu.Slika mi se pokaze samo kada je telefon zakljucan i pritisnem tipku paljenja
sasajev wrote: ↑24/07/2023 12:03
Kako dva istovremeno?
Edit: aaaa ne kliknes dole na dnu da se odjavis nego gore gdje pise mediji i kupnje
Upravo
A i ovaj drugar gore izgleda da ne zna da za iMessage i Facetime mozes dodati 5 brojeva telefona i mejlova na koje mozes primati i poruke i Facetime pozive. Poenta je da moze biti samo jedan sa kojeg TI mozes zapoceti razgovor, a i to moze promjeniti prije poziva ili poruke.
Ja pricam o dva razlicita Apple ID-ja. Jedan koji koristis za aktivaciju uredjaja, Find My, Facetime, iMessage pa izmedju ostalog i iCloud….
A drugi s kojim se prijavis na App store i preko koga kupuies aplikacije (Medija and purchases).
Aha, dakle aktiviram drugi za aplikacije.
Mislim, nemam koristi od tog jer već imam brdo pretplata i knjiga koje sam kupio.
Možda za nekog tko tek počinje na Apple uređajima.
Aha, dakle aktiviram drugi za aplikacije.
Mislim, nemam koristi od tog jer već imam brdo pretplata i knjiga koje sam kupio.
Možda za nekog tko tek počinje na Apple uređajima.
Pa ako nekome odgovara Turska regija, sve pretplate moze dobiti dosta jeftinije bez pravljenja drugog naloga. I sve mu to bude na glavnom racunu. A ako zapne neka aplikacija koje nema u Turskoj, napravi novi nalog, skine aplikaciju i vrati se na svoj glavni nalog.
Samo je malo zajeban Family Share, jer svi moraju biti na istoj regiji da bi to radilo bez problema.
Evo odradio sam i ja ovo sa Turskom, kupio 200 TL i generalno.. Music 50% turskih preporuka (OK, za ovo treba vremena pa da mi pocne nesto moje preporucivati), iCloud mi nije opcija uopste.. Family se 1x godisnje moze mjenjati a ja za isti imam bruku stvari povezanih, izmedju ostalog 4-5 Homekit kamera i sl. Dakle, jedna od stvari koje bi se dosta isplatile otpadaju jer ne zelim da se zezam sa izlazenjem iz family pa dodavanjem pa ko zna sta ce biti.
Ovo je u principu super za neke subscription based stvari koje rade kroz Apple i koje su dosta jeftinije.. Npr. Notion, Bear, Flightradar, Dropbox itd je nesto sto je meni zanimljivo a kosta kikiriki mjesecno
gentoo wrote: ↑24/07/2023 13:19
Evo odradio sam i ja ovo sa Turskom, kupio 200 TL i generalno.. Music 50% turskih preporuka (OK, za ovo treba vremena pa da mi pocne nesto moje preporucivati), iCloud mi nije opcija uopste.. Family se 1x godisnje moze mjenjati a ja za isti imam bruku stvari povezanih, izmedju ostalog 4-5 Homekit kamera i sl. Dakle, jedna od stvari koje bi se dosta isplatile otpadaju jer ne zelim da se zezam sa izlazenjem iz family pa dodavanjem pa ko zna sta ce biti.
Ovo je u principu super za neke subscription based stvari koje rade kroz Apple i koje su dosta jeftinije.. Npr. Notion, Bear, Flightradar, Dropbox itd je nesto sto je meni zanimljivo a kosta kikiriki mjesecno
Što se tiče Musica, da, kada algoritam nauči šta slušaš neće ti više predlagati turske pjesme.
Kod mene funkcionira i iCloud po turskim cijenama valjda jer nemam Family Sharing.
Sve pretplate su jeftinije, također i Disney, YT Premium, Crunchyroll i dr. se mogu uzeti jefitnije preko Applea. A i u Apple TV aplikaciji možeš rentati/kupovati filmove za manje od 1 KM