Par kratkih crtica o ljetovanju u Grckoj, otok Rhodes. Mozda nekome moze koristiti, bio prije par dana.
Aerodrom im je je manje vise povezan sa svim europskim centrima. Dnevno sigurno 15 i vise letova samo iz Velike Britanije. Englezi su dominantni gosti na ovom otoku.
Sjeverni dio otoka gdje se i nalazi glavni grad najzivlji, juznije mirnije i vise za odmor.
Za sat vremena autom se moze doci od samog sjevera do juga. Autobuske linije su svakih pola sata, nisu skupe i klimatizirano je. Rentanje auta moze ici od 30 eura na dan do 150 zavisno sta zelite voziti.
Hotel pet zvijezdica, half board sa letom 1300 eura. Odlican hotel, nevjerovatno gostoljubivi domacini. Apsolutno sve moze, i sve ce vam omoguciti. Rijetko sam negdje vidio i dozivio takvu uslugu. Hrana im je jako dobra, vole da jedu janjetinu i sireve i dosta to kombinuju sa maslinovim uljem i specificnim zacinima.
More odlicno, voda sto bi se reklo tamam i sto je najbitnije jako cisto i nije bilo guzve gdje sam odsjeo. Sjevernije prema glavnom gradu, tokom jednodnevnog obilaska sam primjetio da su plaze ipak malo punije i da je veca guzva, pretpostavljam da gosti ipak gravitiraju prema glavnom gradu. U tom dijelu otoka su sljuncane plaze, boja i izgled podsjeca na Jadran. Juznije je nesto vise pijeska, ali ne klasicnog saharskog nego neke kombinacije pjeska i sljunka. Nije mi smetalo uopste. Zakljucak da je sjevernije vise za omladinu i zabavu, a juznije za odmor i opustanje..
Stari grad na Rhodosu prelijep, ima se gdje i prosetati, i ponesto kupiti, i popiti pice i rucati.. Ulicice, verandice.. Odlicno za ubiti 3-4 sata. Isto tako Acropolis na Lindosu, prelijep pogled i zanimljivo za posjetiti.
Grci uzimaju ozbiljne pare na turizmu, ali apsolutno zasluzeno jer daju sve od sebe. I mlado i staro prica engleski, tako da se necete osjecati ugrozeno ni u jednom momentu..
I svakako, miris borovine koja nije direktno na plazi i cvrcaka da se ne osjecate kao da niste u lipoj njihovoj..
Nisam obracao nesto posebno paznju na cijene, ali koliko sam upratio cijene nije jeftino sto je sasvim i ocekivano..Hamburger na plazi ili pizza kostaju izmedju 6 i 10 eura, neki komad mesa 13-14 eura. Flasica vode 2-3 eura, virgin mojito 6 eura, giros nekih 8-9 eura.
Topla preporuka svakome ko ima mogucnost, mislim da njihova gostoljubivost, historija, hrana i prirodne ljepote stvarno vrijede svakog centima.
Jedna od skrivenijih plaza, sjevernije na otoku..
https://postimg.cc/WFDxgDSQ