Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#111601 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Da je se promijenio stav MZ zbog Komšića, ne bi se danas u istoj mjeri išlo i Dodiku i Čoviću pod ruku.
Isto tako, da MZ stvarno smeta manjak "legitimnosti", ne bi podržali izbacivanje HDZ-a 2011, u drugom Komšićevom mandatu.

Politika međunarodne zajednice se odvija na puno višim razinama, i postupanje na lokalu malo utiče na te procese.

MZ je i prije Komšića znala odstupati od svog pro-BiH ponašanja u periodu od rata do 2006. Primjeri su sigurno podjela Mostara i podjela javnih preduzeća prvih godina poslije Dejtona.
Oni odlučuju u smislu gdje vide svoj interes, a ne da li je neko dobar ili nije. Da jeste, ne bi gledali 90-ih ono sve bez ikakve jače reakcije.
breba

#111602 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breba »

Chmoljo wrote: 09/07/2023 00:55
breba wrote: 09/07/2023 00:50

Čitam, više njih kažu nije ništa uradio. A sta se očekivalo da uradi ili sta tačno nije uradio, a mogao je, niko da napise. Dakle, klempav.
čitam i ne vjerujem šta čitam... da se predsjedniku države treba reći šta treba raditi.

očekivalo se da kada stane pred ljude ima nešto za šta može reći MI smo to uradili, JA i moja stranka. ali nema.

ako on ne zna kako napraviti rezultat, i šta uopšte treba da radi, šta će nam?

evo ja sam očekivao da ga ne gledam kako samo reaguje. očekivao sam da vodi proaktivnu politiku, gura dobre zakone, da lobira na sve strane, da ima otvorena vrata kod bitnih igrača.

nema ništa od toga. nije ni pitanje je li se moglo ili nije, već što niko nije vidio trud i rad. ni pokušaj.

a ti se tješi da je to zbog nečega drugog, ako će ti u životu biti lakše zbog toga.
Nikako da se pomjerimo iz opštih mjesta. Kakvu proaktivnu politiku da gura, kakve zakone (kao član predsjedništva), vrata kod bitnih igrača da dobije sta?

Edit: Batali Komsica, ali mi nije jasno kako se ne može reći šta hoćeš i sta nećeš, kako i zašto. Na forumu. Anonimnom. Fakat mi nije jasno.
Novak20

#111603 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Point. wrote: 09/07/2023 00:52
Novak20 wrote: 09/07/2023 00:37
:thumbup:

Imaš pravo.

Bošnjaci trebaju odlučiti tko je Hrvat, a tko ne. :D
Ne. Ako neko za sebe mi kaže da je Hrvat onda je Hrvat. I tačka.

Ali dobro, teško je to tebi objasniti, ipak si ti zaglibio u HDZ mulj pa misliš nekome odlučivati ko je ko.
Opet imaš pravo, teško mi je objasniti.

Ako Nerkez Arifhodžić kaže da je u jednom veleposlaničkom mandatu Bošnjak, onda je Bošnjak. Kada u drugom mandatu kaže da je Hrvat, onda je Hrvat.

Tko sam ja da kažem da to nije fer politička igra.
Athlon64

#111604 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Novak20 wrote: 09/07/2023 00:58
Athlon64 wrote: 09/07/2023 00:53

Ponovo se vraćamo na ovo što sam napisao?

Ranije nisu imali kao municije ?

HDZ se ponaša onako kako mu kaže Zagreb i MZ, tako se ponaša od 1990. pa do dan danas.
Kad je Milanović hvalio Komšića - tad je Komšić i na forumu bio prihvatljiv, a HDZ manje napadao državu. Sad kad je Zagreb usmjerio snage protiv Komšića, takav je i narativ.

BH Hrvati nemaju svoju politiku, to je politika Zagreba.
A politika Zagreba je politika EU i SAD. Slušaju naredbe i imaju benefite.
Escobar je stigao u Dubrovnik zbog konferencije Dubrovnik Forum. Ondje će biti riječi i o globalnim problemima te pozicioniranjima moći. Događaju se ratovi i krize.

Escobar je naglasio kako ima velika očekivanja od Foruma.

– Očekujem da ćemo potvrditi da su SAD i Europa ujedinjeni, da je NATO-ova solidarnost čvrsta, a jedinstvo SAD-a i EU-a snažno. Situacija se poboljšava. Hrvatska je dala golem doprinos svemu navedenom. Hrvatska je veliki strateški partner SAD. Osim što SAD pruža beneficije Hrvatskoj, Hrvatska uvelike pomaže u mnogim globalnim izazovima, poručio je posebni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Naravno, to i dalje znači da BH Hrvati nemaju svoju politiku.

Također, ko ovdje tvrdi da je politika EU i SAD prema Bošnjacima i BiH dobronamjerna ?
Athlon64

#111605 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Novak20 wrote: 09/07/2023 01:09

Ali dobro, teško je to tebi objasniti, ipak si ti zaglibio u HDZ mulj pa misliš nekome odlučivati ko je ko.

Ako Nerkez Arifhodžić kaže da je u jednom veleposlaničkom mandatu Bošnjak, onda je Bošnjak. Kada u drugom mandatu kaže da je Hrvat, onda je Hrvat.

Play stupid gamess = Win stupid prizes !

Želiš da imaš nakaradan politički sistem sa "legitimnim predstavljanjem" - onda budi spreman i na nakaradnosti koje iz toga proizilaze.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#111606 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

breba wrote: 09/07/2023 01:02

Nikako da se pomjerimo iz opštih mjesta. Kakvu proaktivnu politiku da gura, kakve zakone (kao član predsjedništva), vrata kod bitnih igrača da dobije sta?

Edit: Batali Komsica, ali mi nije jasno kako se ne može reći šta hoćeš i sta nećeš, kako i zašto. Na forumu. Anonimnom. Fakat mi nije jasno.
pa jebemu život, je li ja, anonimni forumaš treba da sjedim kući i natipkavam koje korake to trebaju napraviti. jesam li ja predsjednik? jesam li ja član njegovog kabineta?

je li manje više svima jasno da bi neko ko se vabi patriotskom strankom trebao gurati politike koje jačaju državu? koja pravi saveznike koji će pomoći u gradnji njenih institucija? koja će sankcionisati retrogradne politike?

je li stvarno potrebno reći šta želimo, ako smo za to da ova država napreduje?

jesu, ovo su opšta mjesta. ali iz tih opštih mjesta može li se pronaći bar neki primjer kako se radilo na izgradnji države? valjda je korištenje opštih mjesta lakše, jer nisu u pitanju tačno određene stvari, nego se dosta toga može tu podvesti. ali branioci traže da im se kaže šta je to tačno trebao uraditi, kako bi valjda skontali razlog što se nije moglo.

nasuprot tome, imamo ŽK koji nije uradio NIŠTA u parlamentu BIH. NI-ŠTA.

nijedna rasprava, nijedna inicijativa. kao predsjednik stranke i to mu mrsko bilo.

jedino što imamo su velike riječi i geste koje i kad im je kontekst ispravan, u konačnici ne donose ništa.
Novak20

#111607 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Athlon64 wrote: 09/07/2023 01:10
Novak20 wrote: 09/07/2023 00:58

A politika Zagreba je politika EU i SAD. Slušaju naredbe i imaju benefite.

Također, ko ovdje tvrdi da je politika EU i SAD prema Bošnjacima i BiH dobronamjerna ?
Pa dobronamjerna je i dalje.

Kao što je to nekada bila i politika AU. :D
Chmoljo

#111608 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

jebome svak što ulazim u ove raprave. lik mrtav hladan napiše post koji nema veze sa rečenim i računa se da je nešto odgovorio.

tako mi i treba.

ajd doviđenja. dabogda vam željko firmu vodio.
Point.

#111609 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

Novak20 wrote: 09/07/2023 01:09

Ako Dragan Čović za sebe '91 godine kaže da je Jugosloven i navijač Veleža onda je Rođeni i Jugosloven, kada 1995 kaže da je nadHrvat i veliki navijač Zrinjskog onda je upravo to. Fer i pošteno.

ŽK nikad, s druge strane, nije govorio da je Bošnjak npr. Uvijek je za sebe govorio da je Hrvat. Eh sad, caka je što nikad nije bio član HDZ i nikad nije dobio njihov certifikat pravog Hrvata.

Legitimno predstavljanje, iskali ste, sada kušajte.
Athlon64

#111610 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Chmoljo wrote: 09/07/2023 01:15

jebome svak što ulazim u ove raprave. lik mrtav hladan napiše post koji nema veze sa rečenim i računa se da je nešto odgovorio.

tako mi i treba.

I treba ti tako kad ne pratiš tok foruma, apsolutno nisam tebi odgovorio, post se odnosi na ovo što je Novak napisao.
zavrzlama

#111611 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Zadnjih par dana,slusam izjave bosica,ivanica,trivicke,svi navijaju da se makne dodik ALI da ostanu dodikove neustavne odluke...dodiku se ne zamjera na rusenju BIH,nego se zamjera sto nije uspjeo u svojom namjerama,pa bi opozicija istom trebala da pokusa isto,jer bi dolaskom njih na vlast MZ oslabila pritisak na brlog pa bi iskoristili momentum..

Shodno ovoj nepobitnoj cinjenici,svi su100% u pravu koji tvrde da je dodik korisniji za BIH,nego opozicija istom..
Athlon64

#111612 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Novak20 wrote: 09/07/2023 01:15

Pa dobronamjerna je i dalje.

Kao što je to nekada bila i politika AU. :D
S ovom zadnjom rečenicom se svakako mogu složiti. :D
relativno84

#111613 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

Momentum treba iskoristiti.
Opet kratka.
:oops: :D
Chmoljo

#111614 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

Athlon64 wrote: 09/07/2023 01:22
Chmoljo wrote: 09/07/2023 01:15

tako mi i treba.

I treba ti tako kad ne pratiš tok foruma, apsolutno nisam tebi odgovorio, post se odnosi na ovo što je Novak napisao.
on je odgovorio na ono što si ti meni odgovorio i manje više je slično napisao kao i ja.

vidim da dobro pratiš.

:run:
breba

#111615 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breba »

Chmoljo wrote: 09/07/2023 01:14
breba wrote: 09/07/2023 01:02

pa jebemu život, je li ja, anonimni forumaš treba da sjedim kući i natipkavam koje korake to trebaju napraviti. jesam li ja predsjednik? jesam li ja član njegovog kabineta?

je li manje više svima jasno da bi neko ko se vabi patriotskom strankom trebao gurati politike koje jačaju državu? koja pravi saveznike koji će pomoći u gradnji njenih institucija? koja će sankcionisati retrogradne politike?

je li stvarno potrebno reći šta želimo, ako smo za to da ova država napreduje?

jesu, ovo su opšta mjesta. ali iz tih opštih mjesta može li se pronaći bar neki primjer kako se radilo na izgradnji države? valjda je korištenje opštih mjesta lakše, jer nisu u pitanju tačno određene stvari, nego se dosta toga može tu podvesti. ali branioci traže da im se kaže šta je to tačno trebao uraditi, kako bi valjda skontali razlog što se nije moglo.

nasuprot tome, imamo ŽK koji nije uradio NIŠTA u parlamentu BIH. NI-ŠTA.

nijedna rasprava, nijedna inicijativa. kao predsjednik stranke i to mu mrsko bilo.

jedino što imamo su velike riječi i geste koje i kad im je kontekst ispravan, u konačnici ne donose ništa.
Tražiti od političara da uradi NEŠTO, a ne NIŠTA, je prilično nisko očekivanje. Konkretni zahtjevi, pa da vidimo rezultate.
garankich

#111616 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by garankich »

Zašto se ne piše isto i za štetočinu Bećirovića ? Već godinu parazitira u predsjedništvu ,a duplo veći staž na budzetu ima od Komšića , još na sve to tih 30 godina ,parazitiranja , vješto je izbjegao mobilizaciju dok se ŽK krljao po brdima i planinama BiH. Bolesni dupli aršini sarajevske političke scene.
BAK-eV

#111617 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BAK-eV »

Chmoljo wrote: 09/07/2023 00:49
Komšić im je dao municiju. jer kako si sam napisao, nekad se u HDZ banke upadalo tenkovima. sada se prave nezaobilaznim partnerima.

okolnosti su se promijenile mnogostruko, a mi igramo istu igru kao i prije i sjećamo se dobrih stsrih dana. tako da je poređenje savršeno za one koje ne žele priče za laku noć i mirniji san.
Aha!
A ko je dao municiju Srbima?
Eto biraju sta hoce i kako hoce. Imaju pola drzave pod kontrolom.
Opet nezadovoljni.

Sto li?
Athlon64

#111618 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

BAK-eV wrote: 09/07/2023 01:37
Chmoljo wrote: 09/07/2023 00:49
Komšić im je dao municiju. jer kako si sam napisao, nekad se u HDZ banke upadalo tenkovima. sada se prave nezaobilaznim partnerima.

okolnosti su se promijenile mnogostruko, a mi igramo istu igru kao i prije i sjećamo se dobrih stsrih dana. tako da je poređenje savršeno za one koje ne žele priče za laku noć i mirniji san.
Aha!
A ko je dao municiju Srbima?
Eto biraju sta hoce i kako hoce. Imaju pola drzave pod kontrolom.
Opet nezadovoljni.

Sto li?
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Imaju pola države pod kontrolom, ono drugo pola drže kao taoca - i opet nezadovoljni.

Isto bi radio i HDZ čak i kad bi dobio 3. entitet iz kojeg bi birali člana predsjedništva.
Grean

#111619 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Grean »

Meni je najinteresantnije da @blu @Chmoljo i ini u stvari otvoreno zale sto nije HDZ-ov clan u predsjednistvu, ne to sto je Komsic vec to sto nije "legitimni Hrvat".

Eto i do toga smo dosli, da se u Sarajevu prave alibiji Covicu za legitimno predstavljanje. Metar drugih problema koji proizilaze iz Dejtona a obicno na stetu najbrojnijih Bosnjaka pa i to sto mora biti troclano predsjednistvo kao nigdje u svijetu nije problem ali ovaj HDZ-ov jeste problem.

Cim to rijesimo opet im tenkovima ulaze u banke. Kakva suplja na kvadrat.
512MB

#111620 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

Bošnje su jedini narod na svijetu, koji kad treba dat zicer promaši i gol i stativu.

Ukrajina servirala penal, Bošnji bitnija međusobna svađa i borba za ostatke fotelja... Tužno i jadno...
Chmoljo

#111621 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

Grean wrote: 09/07/2023 01:59 Meni je najinteresantnije da @blu @Chmoljo i ini u stvari otvoreno zale sto nije HDZ-ov clan u predsjednistvu, ne to sto je Komsic vec to sto nije "legitimni Hrvat".

Eto i do toga smo dosli, da se u Sarajevu prave alibiji Covicu za legitimno predstavljanje. Metar drugih problema koji proizilaze iz Dejtona a obicno na stetu najbrojnijih Bosnjaka pa i to sto mora biti troclano predsjednistvo kao nigdje u svijetu nije problem ali ovaj HDZ-ov jeste problem.

Tako ti je to, dok si odstranjivao poskokovce sa foruma ok si.

Kada barnes u idola, dzaba ti onda decenijski staz u pravljenju platforme za razmjenu misljenja bez mrzitelja ove drzave. Odjednom postajes njihov pristalica i navijas za UZP. Prosudio covjek na osnovu par rasprava da je za mene jedna praljkovaca.

Samo cu reci, eto vam zeljko, kuci ga sebi vodite jebo vas on, a od mene odjebite. Jer ja svakako od ovakvih degenericnih zakljucaka hocu.

Mrs.
kakabanja213

#111622 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakabanja213 »

Bloo wrote: 08/07/2023 23:10
kakabanja213 wrote: 08/07/2023 22:25 Trebao bi mozda i neki Rom biti ili Jevrej, mozda Bosanac i Hercegovac, ali nas nesto nece.
Volim kad se brinete za Ostale. :D
Ne smijemo, ili se trebamo brinuti samo za Bosnjake. Ili mozda neka posebna dozvola iz nekog posebno ureda.
nota1969

#111623 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nota1969 »

Chmoljo wrote: 09/07/2023 03:13
Grean wrote: 09/07/2023 01:59 Meni je najinteresantnije da @blu @Chmoljo i ini u stvari otvoreno zale sto nije HDZ-ov clan u predsjednistvu, ne to sto je Komsic vec to sto nije "legitimni Hrvat".

Tako ti je to, dok si odstranjivao poskokovce sa foruma ok si.

Kada barnes u idola, dzaba ti onda decenijski staz u pravljenju platforme za razmjenu misljenja bez mrzitelja ove drzave. Odjednom postajes njihov pristalica i navijas za UZP. Prosudio covjek na osnovu par rasprava da je za mene jedna praljkovaca.

Samo cu reci, eto vam zeljko, kuci ga sebi vodite jebo vas on, a od mene odjebite. Jer ja svakako od ovakvih degenericnih zakljucaka hocu.

Mrs.
nema potrebe,doveli smo ga u predsjedništvo,
vi povedite čovića,
a ja,jebo vas on
PM72

#111624 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Što mi nervirate alpašinca na sabahu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#111625 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 09/07/2023 00:52
Pa nista.
Bit ce kako bude.
Politicka strategija i dalekovidnost sazeta u dvije recenice.

Pa zar nece drzava propast bez 2-1 u Predsjednistvu i Zeljka da je brani?
Locked