Meni je iskreno od svega najčudnije zašto ti nisi već u nekoj od tih zemalja, evo od 1. augusta puštaju i kurta i murta u Njemačku, može i bez jezika i bez posla čak.dječak sa šibicama wrote: ↑07/07/2023 19:24 Bilo kakvo poredjenje BiH i Njemacke/Austrije je besmisleno jer smo mi u odnosu na njih, banana republika, stavljam samo neke cijene cisto da vidimo u kakvoj ludjackoj inflaciji mi zivimo. Nista vise od toga.
To sto se nekima ne svidjaju bolne cinjenice, uvijek mogu glavu u pijesak.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Ozimician
#13251 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- dječak sa šibicama
#13252 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tesko, sudeci po cinjenici da je pravosudje najgore od svih kriminalaca, jedino neki diktatorski restart ali ne znam ko bi to mogao biti.citroen xm wrote: ↑07/07/2023 19:31 Ti što nam čine budućnost, čine nam na žalost i sadašnjost.
Ja uopšte ne vidim način kako se ovo društvo može vratiti na pravi put, da se cijene neke druge vrijednosti ili da bar zakon i kaznena politika učini da se moraju poštovati makar se i ne cjenile.
Kad bi tu bilo reda, bilo bi i u drugim sferama drustva, makar iz straha od robije. Ovako, mrka kapa.
-
citroen xm
#13253 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Diktat ti ne dozvoljava demokratija, niti će ikada dozvoliti. Bukvalno treba samo da se iskorjeni ili smanji na minimum korupcija u sudstvu i policiji. Ali teško, da ne kažem nemoguće.
- mc-twin
-
belfy
#13255 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
svi se zale kako se iz drugih zemalja postavljaju samo akcije naspram najskupljih cijena u BiH (ili barem tu negdje)... na stranu sto su te akcije u tim zemljama skoro stalne, samo se mijenja prodavnica koja ih nudi... ali, zasto onda ne odgovoriti sa akcijama u BiH? nek se izbalansira majku mu. pokazi mu da taj isti proizvod na akciji kod nas kosta koliko - toliko. udri ih akcijama Fuade! akcijom na akciju! beba za bebu! 
- problemnatravunu
#13256 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne znam da li je iko napisao i uzeo u u obzir i činjenicu o veličini BiH tržišta ,
pa nema ovde 2,5 milona ljudi da stalno živi , što mu dođe kao neki grad u , eto, Njemačkoj.... količinska veleprodajna nabavka neke robe time ne može nikako biti ista kao u Njemačkoj , i u bijednoj maloj BiH , time u startu imamo veću cijenu, pa teži-skuplji transport , obzirom na još uvijek loše razvijenu mrežu puteva ....
pa nema ovde 2,5 milona ljudi da stalno živi , što mu dođe kao neki grad u , eto, Njemačkoj.... količinska veleprodajna nabavka neke robe time ne može nikako biti ista kao u Njemačkoj , i u bijednoj maloj BiH , time u startu imamo veću cijenu, pa teži-skuplji transport , obzirom na još uvijek loše razvijenu mrežu puteva ....
-
belfy
#13257 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ovim boldiranim zelis reci da je hrana u kini jefina jer je nabavaljaju kolicinski? ono... sa popustom na kolicinu?problemnatravunu wrote: ↑08/07/2023 06:57 Ne znam da li je iko napisao i uzeo u u obzir i činjenicu o veličini BiH tržišta ,
pa nema ovde 2,5 milona ljudi da stalno živi , što mu dođe kao neki grad u , eto, Njemačkoj.... količinska veleprodajna nabavka neke robe time ne može nikako biti ista kao u Njemačkoj , i u bijednoj maloj BiH , time u startu imamo veću cijenu, pa teži-skuplji transport , obzirom na još uvijek loše razvijenu mrežu puteva ....![]()
-
Trappist
#13258 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa kako je prije dvije-tri godine bila ogromna razlika između cijena u njemackoj i BiH? Ta se razlika trenutno drastično smanjila.problemnatravunu wrote: ↑08/07/2023 06:57 Ne znam da li je iko napisao i uzeo u u obzir i činjenicu o veličini BiH tržišta ,
pa nema ovde 2,5 milona ljudi da stalno živi , što mu dođe kao neki grad u , eto, Njemačkoj.... količinska veleprodajna nabavka neke robe time ne može nikako biti ista kao u Njemačkoj , i u bijednoj maloj BiH , time u startu imamo veću cijenu, pa teži-skuplji transport , obzirom na još uvijek loše razvijenu mrežu puteva ....![]()
-
last mohicans
#13259 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Friško iz HR. Neke cijene kod njih nisu normalne, a opet neke koje su na akciji su jeftinije nego kod nas. Sad kad se to stavi na vagu, mislim da su dosta skuplji. Bio u Lidlu (on je kao najpovoljniji), Kaufland, Studenac, Ribola i Spar. Sokovi, vode, kisele, sve skuplje. Cola, Fanta, 2l sve po 2.5€, tu i tamo 2.25. Kisela 0.99. Neku lidlovu kiselu brlju sam uzimao jeftinu, kao i vodu, ali ne valja pet para. Franck kafa od 400g 5-6€, na akciji uzeo za 4.45€. Cedevita skuplja, dezodoransi po 5-6 eura, šamponi isto 5-6 eura od 250ml. Eh, sta sam u Lidlu uzeo, mlijeko 2.8% 0,66 centi. Ima putera kod svih po 2.5€, namaza od 200ml 0,99 centi. Neki slatkiša i hemije (prvenstveno u Lidlu) Hemija kod ostalih preskupa. Ali sam u Kauflandu vidio recimo teleci vrat po 5.5€, Losos po 15.45 u Lidlu. Ima čokolada po 0.59 centi. Neke zaleđene pice u Lidlu fenomenalne, kao i 12 komada zaleđenih kajzerica samo 1.99. Kad ih ispečeš top. Piletina kad je na akciji, tu negdje kao kod nas.
- fortaleza
#13260 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da, direktno Kauflandove i Lidlove marke su jeftinije i kvalitetnije od Binga i sličnih. Odjeća i alat su bolji, u Bingu je onaj miris jeftine kineske robe.last mohicans wrote: ↑08/07/2023 08:34 Friško iz HR. Neke cijene kod njih nisu normalne, a opet neke koje su na akciji su jeftinije nego kod nas. Sad kad se to stavi na vagu, mislim da su dosta skuplji. Bio u Lidlu (on je kao najpovoljniji), Kaufland, Studenac, Ribola i Spar. Sokovi, vode, kisele, sve skuplje. Cola, Fanta, 2l sve po 2.5€, tu i tamo 2.25. Kisela 0.99. Neku lidlovu kiselu brlju sam uzimao jeftinu, kao i vodu, ali ne valja pet para. Franck kafa od 400g 5-6€, na akciji uzeo za 4.45€. Cedevita skuplja, dezodoransi po 5-6 eura, šamponi isto 5-6 eura od 250ml. Eh, sta sam u Lidlu uzeo, mlijeko 2.8% 0,66 centi. Ima putera kod svih po 2.5€, namaza od 200ml 0,99 centi. Neki slatkiša i hemije (prvenstveno u Lidlu) Hemija kod ostalih preskupa. Ali sam u Kauflandu vidio recimo teleci vrat po 5.5€, Losos po 15.45 u Lidlu. Ima čokolada po 0.59 centi. Neke zaleđene pice u Lidlu fenomenalne, kao i 12 komada zaleđenih kajzerica samo 1.99. Kad ih ispečeš top. Piletina kad je na akciji, tu negdje kao kod nas.
Voće i povrće je definitivno bolje u BiH pogotovo ukoliko znaš gdje trebaš kupiti.
Banane za 1 euro na akciji u Kauflandu trenutno, mozzarela isto jeftinija, maslac 1.5 euro.
Piće, pivo, i općenito alkohol skuplje, sokovi skuplji ukoliko nisu na akciji.
Sportvision, Buzz I slične trgovine na kraju sezone naprave outlet rasprodaju pa daju malo bolje popuste.
Old Spice deo i gelovi znaju ići za 20 kn (2.5 eura), inače su 30 kn.
Konzum je skuplji, a Studenac je bezobrazno skup.
Meso je kvalitetnije i ukusnije u lokalnim mesnicama
i piljarama u BiH, da se pronaći sa sela.
Orašasti su stalno na akcijama u Kauflandu, jedan tjedan pistacije 500g za 6.5 eura, drugi tjedan indijski za 5 eura, orah jezgra 1 kg za 5 eura.
Mlijeko je fiksirani na 0.99 eura zakonom, sirevi su drastično skuplji nego u BiH ali i veća ponuda.
Sve u svemu tu je to negdje, ali tko prati akcije više uštedi u hr trgovinama. Lampica, k plus i slično u BiH je bezveze, na 400 KM potrošenih dođ 10 KM na karticu, apsolutno neisplativo.
Kauflandova kartica koja se skenira prilikom kupovine obično ide 1 euro niže na 30tak potrošenih, ovisno što se kupuje.
I sve to prolazi dok se se skonta da su u Hrvatskoj plaće dvostruko više nego u BiH, a po uređenosti cesta, prometnica, voznom parku, digitalnim uslugama itd se vidi razlika. Uputnice na elektronsku karticu, bez printanja i čekanja previše na šalterima. Jedino se za preglede čeka duže nego u BiH, ali su detaljniji. Za lom kosti prije svakog pregleda ide slikanje što u BiH nikad nisam doživio. Znali su mi evoluirati nalaze stare i par mjeseci.
Obnova prednjeg križnog ligamenta je u SKB Mostar oko 1500 KM uz redovno osiguranje što je suludo. U Hrvatskoj se ne plaća. Ali se zato plaća dopunsko u iznosu od 9 eura svaki mjesec da se ne plaća participacija. Više osiguravajućih kuća.
Opet u BiH može biti kvalitetniji život ukoliko imaš svoju hranu, životinje i ne ovisiš previše o sustavu, a to nije lagano za postići, izolirati se od politike, svakodnevnice i slično. I naravno, da je zdravlje jako dobro, u slučaju nekih ozbiljnijih zdravstvenih stanja nema te nigdje u BiH.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13261 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Otkad je to prosjecna plata u HR skoro 2500 maraka
Mi kasnimo za HR nekih 10 do 15 godina, ali s obzirom na sve komparativne prednosti koje je HR imala od 1991 do danas i koje i dalje ima, trebali bismo kasnit za njima 30 godina.
Ali sad ce djecak ovo popeglati
Jedino Hrvatsku vise voli od njemackih akcija
Mi kasnimo za HR nekih 10 do 15 godina, ali s obzirom na sve komparativne prednosti koje je HR imala od 1991 do danas i koje i dalje ima, trebali bismo kasnit za njima 30 godina.
Ali sad ce djecak ovo popeglati
Jedino Hrvatsku vise voli od njemackih akcija
- fortaleza
#13262 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
https://dzs.gov.hr/vijesti/prosjecna-ne ... -eura/1583
Nije 2500 KM, nešto je niža ipak, na oko 1122 eura (2200 KM).
Ne znam baš koliko ovo vrijedi u nabrajanju godina zaostatka. Evo recimo školovanje, Hrvatska je 2010. uvela digitalni indeks, državnu maturu i način vrednovanja za upis na studij gdje odabireš 10 poželjnih fakulteta i pomičeš se na listi, pratiš stanje.
Na iksicu karticu je išlo 900 kn za svakog studenta što je skoro dva obroka dnevno u menzama, a hrana je bila čisto ok.
Redovni studenti u HR ne plaćaju studij, a na sveučilištu u Mostaru svi plaćaju cca 1200 KM tada, sada oko 1600, medicina i više izuzev medicine koja je skuplja.
I danas izlazak na prijemni ispit se plaća 50 KM za svaki fakultet i pojedinačno se prijavljuješ, svak ima svoju politiku.
A Hrvatska je ovo za visoko obrazovanje uvodila prije 15tak godina, i to bi vrijedilo da je BiH to ove godine uvela, a to neće napraviti nažalost.
Ili provođenje digitalizacije zemaljskog signala od 2008. testiranje, od 2010 provedena (europski rok 2015), a mi još u testnoj fazi tko zna koliko.
Ne znam baš koliko ovo vrijedi u nabrajanju godina zaostatka. Evo recimo školovanje, Hrvatska je 2010. uvela digitalni indeks, državnu maturu i način vrednovanja za upis na studij gdje odabireš 10 poželjnih fakulteta i pomičeš se na listi, pratiš stanje.
Na iksicu karticu je išlo 900 kn za svakog studenta što je skoro dva obroka dnevno u menzama, a hrana je bila čisto ok.
Redovni studenti u HR ne plaćaju studij, a na sveučilištu u Mostaru svi plaćaju cca 1200 KM tada, sada oko 1600, medicina i više izuzev medicine koja je skuplja.
I danas izlazak na prijemni ispit se plaća 50 KM za svaki fakultet i pojedinačno se prijavljuješ, svak ima svoju politiku.
A Hrvatska je ovo za visoko obrazovanje uvodila prije 15tak godina, i to bi vrijedilo da je BiH to ove godine uvela, a to neće napraviti nažalost.
Ili provođenje digitalizacije zemaljskog signala od 2008. testiranje, od 2010 provedena (europski rok 2015), a mi još u testnoj fazi tko zna koliko.
-
NecuVise
#13263 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa ta kartica u kauflandu ti ne daje posebno više u odnosu na pika karticu. Trebaš preko 300 KM potrošiti za 10 KM. Bolje nego kod nas ali ne drastično.
Na zeničkom Univerzitetu školovanje je besplatno za redovne studente. Na medicini svi plaćaju.
Na zeničkom Univerzitetu školovanje je besplatno za redovne studente. Na medicini svi plaćaju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13264 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A kod nas je jedinstveni sistem porezne uprave zazivio puno prije nego u HR.
- n+1
#13265 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Gledam neki dan smrada Raspudića na N1 kako kuka da...
"Bosna i Hercegovina, potpuno disfunkcionalna država, ima decenijama efikasan sistem glasanja iz inostranstva, dok Hrvatska ne može isto da napravi".

"Bosna i Hercegovina, potpuno disfunkcionalna država, ima decenijama efikasan sistem glasanja iz inostranstva, dok Hrvatska ne može isto da napravi".
-
Naslovnica
#13266 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
1.85 banane u Kortu.
Toco marka.
Toco marka.
- Ironmen
#13267 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
HR koliko god bila banana drzava za BIH je svemirski brod i dalje realno, najgore su mi price kako im je bilo bolje prije EU itd, cista glupost.fortaleza wrote: ↑08/07/2023 13:25 https://dzs.gov.hr/vijesti/prosjecna-ne ... -eura/1583
- Ironmen
#13268 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cesto znamo kukati i napadati komsije kako je Hr postala preskupa itd pogledajte cijene u Ajdinovicima molim vas lijepo.

Iako je ovo sve na bazi all inclusive usluge u prosjeku za jedno ljetovanje ispadne cijena ista kao da si ljetovao u sredisnoj Dalmaciji.
Sjecam se kad je bila cijena 100 km za dvije osobe, sada da jedna 4-clana porodica provede recimo 5 dana u Ajdinovicima u ovom nizem rangu sa 3 zvjezdice treba izdvojiti 2600 km sto je 2 prosjecne plate u FBIH za 5 dana odmora.

Iako je ovo sve na bazi all inclusive usluge u prosjeku za jedno ljetovanje ispadne cijena ista kao da si ljetovao u sredisnoj Dalmaciji.
Sjecam se kad je bila cijena 100 km za dvije osobe, sada da jedna 4-clana porodica provede recimo 5 dana u Ajdinovicima u ovom nizem rangu sa 3 zvjezdice treba izdvojiti 2600 km sto je 2 prosjecne plate u FBIH za 5 dana odmora.
- Ironmen
#13269 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cijene hrane pale su i u junu, spustivši se na najniži nivo u više od dvije godine pod pritiskom pojeftinjenja šećera, biljnih ulja i žitarica, izvijestila je u petak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.
FAO indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u junu za 1,4 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost iz maja i iznosio je u prosjeku 122,3 boda, što je njegova najniža vrijednost od aprila 2021. godine.
To znači i da je bio za 23,4 odsto niži nego u rekordnom martu 2022. godine, na početku rusko-ukrajinskog rata.
- dječak sa šibicama
#13270 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To je jos jedan bosanski fenomen, svi kmece cendraju zbog cijena na Jadranu gdje ce provesti, ili nece provesti, 5, 7 ili 10 dana godisnje, cijene kod kuce im ne smetaju.
Nevjerovatno.
Nevjerovatno.
-
NecuVise
#13271 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Au čovječe, pa sjećam se prije korone po 40 KM bila dnevna i nije bilo isplativo osim ko dođe rano ujutro i po čitav da se kupa i ždere, a tek 100 KMIronmen wrote: ↑08/07/2023 17:13 Cesto znamo kukati i napadati komsije kako je Hr postala preskupa itd pogledajte cijene u Ajdinovicima molim vas lijepo.
- Ironmen
#13272 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
E sad sta se desava svi kukaju skupo, nema se, jbg hrana divlja cijene lete u nebo. kvadrat stana 5000 km i onda boom cijena za jednu noc za jednu osobu 179km plus boravisna taksa LoL.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#13273 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Veću glupost odavno nisam pročitao...znači u BIH pošto nas nema ko Kineza treba potkošulja da košta 50 KM?problemnatravunu wrote: ↑08/07/2023 06:57 Ne znam da li je iko napisao i uzeo u u obzir i činjenicu o veličini BiH tržišta ,
Nema nam spasa...
- Sanjarko
#13274 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Najavljuju poskupljenja pekarskih proizvoda, hljeba najvise maloprije na TV-u, iako kazu da je pojeftinilo zito i brasno na svjetskom trzistu za 20%, negoduje narod na intervjuima.
- dječak sa šibicama