svaka cast na postu, 300% podrska od mene i msm velike vecine mladje i nas srednje stare rajeteam87 wrote: ↑05/07/2023 16:01 Ionako ce se Lukavica i Sarajevo na neki nacin spojiti kroz 50, pa hajmo rec i 100 godina ako treba, raja se vec mijesa, sto zbog posla, sto zbog jeftinijih stanova u Lukavici, ne bi me iznenadilo da uvedu neki gradski prevoz iz Lukavice do recimo Ilidze jer ce to biti realna potreba za 20-30 godina. Sarajevo se nema gdje siriti, a vec je tijesno tako da predvidjam da ce sve bit jedan grad, od Bascarsije, do Trnova, to je i logicno, tako se sve svjetske metropolo sire, nadam se da ce tako i prestati prica o nacionalizmu, prirodno je da evoluiramo, da se gradovi sire, da se spajamo i gradimo, kome budu smetali Srbi ili Bosnjaci taj nece imati mjesta u tom gradu, ali nadam se metropoli od Carsije do Trnova gdje ce zivjeti raja koja ne ratuje svakih 40 godina i gdje se nece gledati vjera (a nadam se da ista nece ni postojati) i nacija.
Zivi bili pa vidjeli![]()
Istočno Sarajevo
- mirota
#5476 Re: Istočno Sarajevo
-
El_comadante
#5477 Re: Istočno Sarajevo
On je osuđen po komandnoj odgovornosti što znači da je trebao i morao znati za zločin a propustio da ih osudi. Sa druge strane srpski vojni i politički vrh je presuđen da je planirao i izvršio genocid, zločin protiv čovječnosti i mnogo toga. To je bitna razlika.citroen xm wrote: ↑05/07/2023 17:57 Ma kažem ti, niko od Srba nije poginuo. Svi bili čuvani kao malo vode na dlanu. Samo Srbi ubijali. Eto nastavite.
Onaj kome trebaju dokazi ima ih. Eno Mahmuljina osudili na 8 godina za 21 tijelo koje je pronađeno obezglavljeno. Da je odgovoran za smrt 21 psa više bi ga osudili i još ga pustili da pobjegne u Tursku. I pričamo o pravdi?
-
citroen xm
#5478 Re: Istočno Sarajevo
Ako se vratiš kroz presude iz Haga, vidjećeš da je velika većina osuđena po komadnoj odgovornosti.
- mirota
#5479 Re: Istočno Sarajevo
aman ljudi, tema je Ist. Sarajevo, idite na temu politika pa tamo nastavite, pozzz za sve vas, ali stvarno imajte mjeru... 
- dječak sa šibicama
#5480 Re: Istočno Sarajevo
Sto bi iko ostajao, kad je dogovorena razmjena, Podrinjci u Ilijas i Vogoscu, a ovi u Bratunac.
Danasnja realnost potvrdjuje.
Danasnja realnost potvrdjuje.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#5481 Re: Istočno Sarajevo
Ništa od ovoga neće biti.team87 wrote: ↑05/07/2023 16:01 Ionako ce se Lukavica i Sarajevo na neki nacin spojiti kroz 50, pa hajmo rec i 100 godina ako treba, raja se vec mijesa, sto zbog posla, sto zbog jeftinijih stanova u Lukavici, ne bi me iznenadilo da uvedu neki gradski prevoz iz Lukavice do recimo Ilidze jer ce to biti realna potreba za 20-30 godina. Sarajevo se nema gdje siriti, a vec je tijesno tako da predvidjam da ce sve bit jedan grad, od Bascarsije, do Trnova, to je i logicno, tako se sve svjetske metropolo sire, nadam se da ce tako i prestati prica o nacionalizmu, prirodno je da evoluiramo, da se gradovi sire, da se spajamo i gradimo, kome budu smetali Srbi ili Bosnjaci taj nece imati mjesta u tom gradu, ali nadam se metropoli od Carsije do Trnova gdje ce zivjeti raja koja ne ratuje svakih 40 godina i gdje se nece gledati vjera (a nadam se da ista nece ni postojati) i nacija.
U narednih 30 godina biće nas još milion manje.
Za 60 godina kad nas bude oko miliona (Bosanaca i Hercegovaca) imaćemo još milion stalno nastanjenih Indijaca i Bangladešana a to će već biti druga priča , samim tim uloga i pozicija Sarajeva.
-
HelaS
#5482 Re: Istočno Sarajevo
Kakve veze ima spajanje dva grada sa njihovim brojem stanovnika, odnosno odlasko iz državeteskeredzic_22 wrote: ↑05/07/2023 21:17Ništa od ovoga neće biti.team87 wrote: ↑05/07/2023 16:01 Ionako ce se Lukavica i Sarajevo na neki nacin spojiti kroz 50, pa hajmo rec i 100 godina ako treba, raja se vec mijesa, sto zbog posla, sto zbog jeftinijih stanova u Lukavici, ne bi me iznenadilo da uvedu neki gradski prevoz iz Lukavice do recimo Ilidze jer ce to biti realna potreba za 20-30 godina. Sarajevo se nema gdje siriti, a vec je tijesno tako da predvidjam da ce sve bit jedan grad, od Bascarsije, do Trnova, to je i logicno, tako se sve svjetske metropolo sire, nadam se da ce tako i prestati prica o nacionalizmu, prirodno je da evoluiramo, da se gradovi sire, da se spajamo i gradimo, kome budu smetali Srbi ili Bosnjaci taj nece imati mjesta u tom gradu, ali nadam se metropoli od Carsije do Trnova gdje ce zivjeti raja koja ne ratuje svakih 40 godina i gdje se nece gledati vjera (a nadam se da ista nece ni postojati) i nacija.
U narednih 30 godina biće nas još milion manje.
Za 60 godina kad nas bude oko miliona (Bosanaca i Hercegovaca) imaćemo još milion stalno nastanjenih Indijaca i Bangladešana a to će već biti druga priča , samim tim uloga i pozicija Sarajeva.
Neće se spojiti za 50 g. iz drugog razloga - jer će za 20-tak godina opet početi rat, jer na našim prostorima ratovi budu svakih 50-tak godina
-
citroen xm
#5483 Re: Istočno Sarajevo
Odgovorio sam ti još u prvom postu. Sud je rekao da je bio. Tačka! Ja nisam pravnik da tumačim je li taj događaj/zločin genocid ili nije. Kao što vjerovatno ni 95% forumaša ovde nisu kompetentni da pričaju o tome, a daju sebi za pravo puno toga da kažu.
O svom poštenju ne bih, to mogu pričati ljudi koji me znaju, ali reći ću ti samo jedno. Puno Bošnjačkih porodica je sada živo, zdravo, srećno... zahvaljujući mojoj porodici. Ne meni, jer ja sam u ratu tek učio da pišem.
- teskeredzic_22
#5484 Re: Istočno Sarajevo
Nikakve dakako.
Čim se broj stanovnika smanjuje , širenje gradova do "spajanja" je prirodnije
Sarajevo i I.Sarajevo su podijeljeni 30 godina nevidljivom linijom i tako će ostati dok su u različitim entitetima.
Prirodni dodir zgrada i ulica nemaju veze s administracijom , komunalnim problemima , javnim zdravstvom , obrazovanjem i sličnim.
-
Naslovnica
#5485 Re: Istočno Sarajevo
Jedno konkretno pitanje...
Da li je moguće da se Ozrenskom ulicom ne može doći iz IS u Sarajevo i obratno?
Ja sam neki dan krenuo iz čiste radoznalosti, vozio, vozio...i na kraju došao do nekakve haluge, kraj puta (za koji mi se čini da je nekada postojao?).
Ima li neki drugi put osim Vraca da se iz IS (Vojvode Radomira Putnika) pređe u Sarajevo (i obratno)?
Evo slike iz Google maps, jasno se vidi kraj asfalta.

Ja sam neki dan krenuo iz čiste radoznalosti, vozio, vozio...i na kraju došao do nekakve haluge, kraj puta (za koji mi se čini da je nekada postojao?).
Ima li neki drugi put osim Vraca da se iz IS (Vojvode Radomira Putnika) pređe u Sarajevo (i obratno)?

-
PM72
#5486 Re: Istočno Sarajevo
Nema.Naslovnica wrote: ↑05/07/2023 22:54 Jedno konkretno pitanje...
![]()
-
Naslovnica
#5487 Re: Istočno Sarajevo
ccc
A bila je cesta nekada?
A bila je cesta nekada?
- Edin H.
#5488 Re: Istočno Sarajevo
HelaS wrote: ↑05/07/2023 22:42citroen xm wrote: ↑05/07/2023 21:43
Odgovorio sam ti još u prvom postu. Sud je rekao da je bio. Tačka! Ja nisam pravnik da tumačim je li taj događaj/zločin genocid ili nije. Kao što vjerovatno ni 95% forumaša ovde nisu kompetentni da pričaju o tome, a daju sebi za pravo puno toga da kažu.
O svom poštenju ne bih, to mogu pričati ljudi koji me znaju, ali reći ću ti samo jedno. Puno Bošnjačkih porodica je sada živo, zdravo, srećno... zahvaljujući mojoj porodici. Ne meni, jer ja sam u ratu tek učio da pišem.Pošteno!
Svaka čast tvojoj porodici u tom slučaju.
- teskeredzic_22
#5490 Re: Istočno Sarajevo
Tehnički bi moglo nekim starim džipom kamiončićem ili kombijem jer je asfalt 70 posto dionice ali dio pri samom Mojmilu (spuštanje s HB) je užasan makadam , neprolazan za malo auto.Naslovnica wrote: ↑05/07/2023 22:54 Jedno konkretno pitanje...
![]()
Probao sam prošlo ljeto malim autom jedan put (bila baš neka gužva na Vracama) , došao do makadama i vratio se.
-
Naslovnica
#5491 Re: Istočno Sarajevo
Isto kao i ja...

Nije mi jasno zašto je ovaj potez zatvoren za saobraćaj, očito nekome ne odgovara da se poveže. A zasigurno bi rasteretilo VracE.
Nije mi jasno zašto je ovaj potez zatvoren za saobraćaj, očito nekome ne odgovara da se poveže. A zasigurno bi rasteretilo VracE.
Last edited by Naslovnica on 05/07/2023 23:26, edited 1 time in total.
- teskeredzic_22
#5492 Re: Istočno Sarajevo
Ako gledas iz ugla općine Novo Sarajevo , to gore je svakako zadnja zona , ima prometnijih ulica koje su u lošem stanju (sjeti se stanja Ohridske prije tri godine a bar četvrtina redovnih korisnika Vraca se tuda spuštala u grad kad Vraca začepe) i zašto bi ovo forsirali ?Naslovnica wrote: ↑05/07/2023 23:25 Isto kao i ja...
Put je uzak i strm a nije baš da povezuje Grbavicu i Dobrinju.
Ne znam koliko procenata ovog makadama otpada na NSIS ali njihov budžet je neuporedivo manji i zašto bi asfaltirali put za nigdje?
Cesta do Vraca je entitetskog ranga pa je i održava RS a ne opština.
A da bi bilo korisno - bilo bi pa makar i da deset auta prođe.
-
Naslovnica
#5493 Re: Istočno Sarajevo
Ne znam ima li 100m da se asfaltira?
- Benq
- Moderator
#5494 Re: Istočno Sarajevo
Od sad ide ban ko god pocne pisati o ratu na ovoj temi.
- nineinchnails
#5495 Re: Istočno Sarajevo
Pa gledaj, uhljupi koji stanuju u ratom unakazenim zgradama nisu krivi za rat i ratna steta nije njihova obaveza. To su trebale uraditi gradske vlasti. Po centru Sarajeva se mnogo toga renoviralo, a po Dobrinji tek nekoliko zgrada (nesto donacije, nesto iz budzeta).Haris.ba wrote: ↑05/07/2023 09:15Hoces da kazes da u zgradama zive uhljupi kojima je mrsko ofarbati svoje vlasnistvo?nineinchnails wrote: ↑05/07/2023 08:25 Onda se vratim u Dobrinju i shvatim pojam "tamni vilajet" u punom smislu.
Na svim zgradama ratni ožiljci. Ceste s rupama. Niko se nije sjetio da renovira fasade ni evo skoro 30 godina nakon rata
Da su uhljupi sami sebi zgrade unakazili, onda bi ih sami trebali i popravljati, logicno.
Ne znam jesi li ti jedan od takvih uhljupa i jesi li sam sebi renovirao fasadu?
Vidis, ja sam uhljup koji se uselio u novu zgradu pred rat. Bio sam u toj zgradi dok su po njoj padale granate i udarali meci raznih kalibara. Zacudo, nije me ni jedan pogodio. U periodu 92-95, troje komsija je smrtno stradalo, troje ranjeno. Jel ja trebam popravljati fasadu?
- Haris.ba
#5496 Re: Istočno Sarajevo
Postoje te liste ratne stete. Pa se ceka da drzava to popravi.nineinchnails wrote: ↑06/07/2023 10:36Pa gledaj, uhljupi koji stanuju u ratom unakazenim zgradama nisu krivi za rat i ratna steta nije njihova obaveza. To su trebale uraditi gradske vlasti. Po centru Sarajeva se mnogo toga renoviralo, a po Dobrinji tek nekoliko zgrada (nesto donacije, nesto iz budzeta).
Da su uhljupi sami sebi zgrade unakazili, onda bi ih sami trebali i popravljati, logicno.
Vidis, ja sam uhljup koji se uselio u novu zgradu pred rat. Bio sam u toj zgradi dok su po njoj padale granate i udarali meci raznih kalibara. Zacudo, nije me ni jedan pogodio. U periodu 92-95, troje komsija je smrtno stradalo, troje ranjeno. Jel ja trebam popravljati fasadu?
Ono sto je sustina - 30 godina je haman od rata i ceka se da neko drugi popravi to privatno vlasnistvo.
Stanari zgrade nisu htjeli da tuze onoga ko je napravio stetu jer su smatrali da je to tudje, sto izgleda smatraju i danas cim cekaju da dodje neko da popravi.
Ja sam na zgradi iz vlastitih sredstava zgrade i fasadu zavrsio na kraju. Granata mi je pukla u stan u jednu sobu.
-
PM72
#5497 Re: Istočno Sarajevo
Stanari nisu htjeli da tuže onog ko im je napravio štetu?
Koga tačno tužit? Jovu iz Nedžarića što je puco iz tenka,Mitra koji mu je naredio ,komandu sarajevsko romanijskog korpusa ili opštinu Novi grad čiji načelnik obnovi par ulaza pred izbore...koga tužit?
Koga tačno tužit? Jovu iz Nedžarića što je puco iz tenka,Mitra koji mu je naredio ,komandu sarajevsko romanijskog korpusa ili opštinu Novi grad čiji načelnik obnovi par ulaza pred izbore...koga tužit?
- Altsa
#5498 Re: Istočno Sarajevo
U Titovoj ulici nisu sve fasade uradili a da rade na Dobrinji. Imaju sigurno para. Nasa lopovska posla.Haris.ba wrote: ↑06/07/2023 10:44Postoje te liste ratne stete. Pa se ceka da drzava to popravi.nineinchnails wrote: ↑06/07/2023 10:36
Pa gledaj, uhljupi koji stanuju u ratom unakazenim zgradama nisu krivi za rat i ratna steta nije njihova obaveza. To su trebale uraditi gradske vlasti. Po centru Sarajeva se mnogo toga renoviralo, a po Dobrinji tek nekoliko zgrada (nesto donacije, nesto iz budzeta).
Ono sto je sustina - 30 godina je haman od rata i ceka se da neko drugi popravi to privatno vlasnistvo.
Stanari zgrade nisu htjeli da tuze onoga ko je napravio stetu jer su smatrali da je to tudje, sto izgleda smatraju i danas cim cekaju da dodje neko da popravi.
Ja sam na zgradi iz vlastitih sredstava zgrade i fasadu zavrsio na kraju. Granata mi je pukla u stan u jednu sobu.
- DaysleepeR
#5499 Re: Istočno Sarajevo
Ja sam potpuno zbunjen.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /220829146
O kakvim ratnim ožiljcima na fasadama vi govorite?Kapidžić je, govoreći o „Viziji urbanog razvoja Kantona Sarajevo 2022 – 2035“, kazao da je Vizija rezultat osam mjeseci intezivnog rada tima stručnjaka, te da je u njoj kompresovano oko 80 godina iskustva različitih generacija arhitekata i urbanista.
"Poslije rata smo obnovili čitav grad. On je potpuno iz temelja obnovljen u nekoliko godina, što je sada potpuno nezamislivo.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /220829146
- Ozimician
#5500 Re: Istočno Sarajevo
Zanimljiv je taj mentalitet da treba neko nesto da obnovi.
U Njemackoj je to ovako rijeseno, imaju rokovi svakih toliko godina se mijenja krov, fasada, zajednicke instalacije...
Mislim da moze nadlezni eksterni supervizor da procjeni kada treba ranije to raditi, kada se moze jos odgoditi.
Uglavnom oni nadju firmu koja ce to raditi, svim stanarima samo dodje racun na adresu sa brojem racuna (IBAN) i rokom do kad trebaju uplatiti sredstva i to je to. U Njemackoj se smatra da ko moze sebi priusitit stan, moze priustiti i odrzavanje.
Uglavnom, platiti moras, htio ne htio, i to ne budu nimalo male cifre, cak i za Njemacki standard. Obicno oko 10-tak K €.
U Njemackoj je to ovako rijeseno, imaju rokovi svakih toliko godina se mijenja krov, fasada, zajednicke instalacije...
Mislim da moze nadlezni eksterni supervizor da procjeni kada treba ranije to raditi, kada se moze jos odgoditi.
Uglavnom oni nadju firmu koja ce to raditi, svim stanarima samo dodje racun na adresu sa brojem racuna (IBAN) i rokom do kad trebaju uplatiti sredstva i to je to. U Njemackoj se smatra da ko moze sebi priusitit stan, moze priustiti i odrzavanje.
Uglavnom, platiti moras, htio ne htio, i to ne budu nimalo male cifre, cak i za Njemacki standard. Obicno oko 10-tak K €.