Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mirota

#5426 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

citroen xm wrote: 05/07/2023 10:04
mali_balon wrote: 05/07/2023 08:02
Jest, i Srdjana Alekisca ubili da ne bi kojeg Bosnjaka.....

Kako KOS propaganda radi svoje.....imam kolega srbijanaca i nakon 3 pive pocne plac za jugom i prica ko nas bre zavadi....kazem vi mas zavadili sa slobom a poceli ste 1989 na kosovu uz slobom govor...i nastane neugodan tajac i nastavi se prica o kurvama i poslu...
Srđan Aleksić...

Odeš fino u Trebinje, malo se raspitaš o Srđanu Aleksiću i saznaš od upućenih ljudi jednu priču koja nije baš filmska.
PM72 wrote: 05/07/2023 07:38

Šuplja priča...kako su Trebinje i Pale bili "fini" i ispratili komšije u suzama (al u kurcu).
Bošnjaci su bili manjina i to velika manjina.Sve im je opljačkano i raznešeno,pobijeno ih desetine (šta kaže-nikom nije dlaka falila...al glava jeste) a jedina im je sreća što su srbi,naoružani do zuba,imali preča posla na ratištu prema Trebinju i Trebeviću.Znali su,ako krenu vojno na nenaoružana bošnjačka sela da će morati oslabiti linije i odvojiti vojsku koja im je prijeko potrebna na brdima iznad Dubrovnika i Sarajeva.Bili su zauzeti ubijanjem sa brda još da se zajebaju sa protjerivanjem...

Bošnjaci su stradavali ponajviše gdje su bili većina..do zuba naoružana manjina krenula je na komšije da ciljem da ih istrijebe što su i uradili.
Vidi, za Pale ne znam, ali za Trebinje znam sve. Pričaš kao i onaj što kaže da se u I.Sarajevu ne smije staviti bošnjačko prezime na interfon, da ne smije zamotana žena doći nekome u goste... Da li je iz neznanja ili zlobe, ali priča ti je šuplja.

Ovu priču kako su Bošnjaci stradali tamo gdje su bili većina zbog krvoločnih komšija, a spašeni tamo gdje su bili manjina zato što su krvoločne komšije morale u rat... pa tu priču ne bi popilo ni malo dijete :lol:

A znaš šta je najtragičnije? To što se boriš da svaki srpski zločin bude osuđen, a očigledan bošnjački zločin kamufliraš ili ne priznaješ. I onda pričamo o dijalogu i pravdi.
znaju Trebinjci pricu o Srdjanu i zasto je stradao, ali nije popularno... :-)
PM72

#5427 Re: Istočno Sarajevo

Post by PM72 »

citroen xm wrote: 05/07/2023 10:04
Oladi malo, u Trebinju bošnjacima nije ni u ratu ni posle rata falila dlaka sa glave.
Ne pričamo o dlakama nego o ljudskim glavama i životima...ko u Trebinju zakla Semira i Hamida Hajdarevića,ubi Bademu Budalicu,nanu Fatimu Elezović,Bajru Avdića,Miralema Dizdarevića,Tahira Elezovića,Džemala Harbu,Selima Ismailija,Rasima Kurtovića,Topčagiće Hudu,Hasana i Hatidžu,Salku Alijagića,Hatidžu Drljević,Ibru Dukića,Salku Gatačkića,Mejru i Šaćira Hamzić,Remzu Muhića,Ferida Omeragić itd? Ko to pokla i pobi? Drekavac? Hrvati?
Ko protjera 4500 bošnjaka,ko sruši 5 džamija?

Ne moraš mi reći...ti kao "običan" građanin nemaš pojma naravno...ali,kad jedan Patrijarh javno slaže da je u Bratuncu ubijeno 3500 srba a postoje podaci o 2000 poginulih vojnika tzv.vrs i par stotina civila- šta da očekujem od tebe?
zigson

#5428 Re: Istočno Sarajevo

Post by zigson »

citroen xm wrote: 05/07/2023 06:14
zigson wrote: 04/07/2023 23:38
Hiljade i hiljade :lol: kad gdje :lol:
Sta da procitam, obidjem?
E svasta
Ako se upustiš u neki dijalog, onda trebaš biti pošteni i objektivan. A ne nastupati sa stavom mrzitelja. Ovako sebe diskredituješ iz svakog mogućeg dijaloga. ;-)
Hahaha iz supljeg u prazno, pitam te gdje da procitam, sta, gdje da obidjem, sta?

Evo opet, sta da procitam da potvrdi to tvoje o hiiiljjadama ubijenih srba (civila) po jamama po BiH.
mirota

#5429 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

zigson wrote: 05/07/2023 10:55
citroen xm wrote: 05/07/2023 06:14

Ako se upustiš u neki dijalog, onda trebaš biti pošteni i objektivan. A ne nastupati sa stavom mrzitelja. Ovako sebe diskredituješ iz svakog mogućeg dijaloga. ;-)
Hahaha iz supljeg u prazno, pitam te gdje da procitam, sta, gdje da obidjem, sta?

Evo opet, sta da procitam da potvrdi to tvoje o hiiiljjadama ubijenih srba (civila) po jamama po BiH.
posto si toliko povrsan, i ne citas postove od sinoc, onda ne zasluzujes odgovor, a ovde mlati praznu slamu
PM72

#5430 Re: Istočno Sarajevo

Post by PM72 »

Tema je o "gradu" Istočno Sarajevo a ne o velikosrpskim mantrama
zigson

#5431 Re: Istočno Sarajevo

Post by zigson »

mirota wrote: 05/07/2023 10:58
zigson wrote: 05/07/2023 10:55

posto si toliko povrsan, i ne citas postove od sinoc, onda ne zasluzujes odgovor, a ovde mlati praznu slamu
Zasto sam povrsan? Cuj ja mlatim praznu slamu
mirota

#5432 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

zigson wrote: 05/07/2023 10:59
mirota wrote: 05/07/2023 10:58

moj post objavljen u 00:16, zato si povrsan...evo da ponovim

evo ti samo u IST Hercegovini cuvena Koricka jama izmedju Gacka i Bilece na magistrali, pa 2 jame iznad Ljubinja ka Popovom Polju Pandurica i Rzani Do, ustase pobile Srbe u 2. svjetskom ratu, isto na magistrali, imaju spomenici pa ko ne vjeruje nek ode i posjeti...ima ih jos, ali su ove najpoznatije..no da ne spamujemo temu...
zigson

#5433 Re: Istočno Sarajevo

Post by zigson »

mirota wrote: 05/07/2023 11:02
zigson wrote: 05/07/2023 10:59

evo ti samo u IST Hercegovini cuvena Koricka jama izmedju Gacka i Bilece na magistrali, pa 2 jame iznad Ljubinja ka Popovom Polju Pandurica i Rzani Do, ustase pobile Srbe u 2. svjetskom ratu, isto na magistrali, imaju spomenici pa ko ne vjeruje nek ode i posjeti...ima ih jos, ali su ove najpoznatije..no da ne spamujemo temu...
Pa nisam tebe pitao nego njega.

I narativ je rat 92-95 sad odjednom se spominje 2. Svjetski rad. Al hajde.
mirota

#5434 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

zigson wrote: 05/07/2023 11:05
mirota wrote: 05/07/2023 11:02

Pa nisam tebe pitao nego njega.

I narativ je rat 92-95 sad odjednom se spominje 2. Svjetski rad. Al hajde.
ajde ajde..ok :)
mirota

#5435 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

drugari, tema je Ist. Sar, ajmo se drzati teme...
citroen xm

#5436 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

Sarajevo/Istočno Sarajevo, manje više uvijek na forumu na red dođe priča o podjelama tako da je to sve normalno :mrgreen: dok u realnosti ljudi normalno funkcionišu.
zigson

#5437 Re: Istočno Sarajevo

Post by zigson »

Zasto je moj post izbrisan a ove bljuvotine od strane doticnog su ostavljene?

Je li to on smije postavljati ustaske zlocine iz 2. Svjetskog rata a ja ne smijem iz srpske agresije?

Pokolj u Višegradu bio je ratni zločin kojeg su počinile srpske paravojne postrojbe na početku rata u Bosni i Hercegovini u proljeće 1992. kada je započeo cijeli niz etničkog čišćenja i masovnih ubojstava bošnjačkih civila u Višegradu.[1][2]

Prema procjenama, protjerano je oko 14.000 Bošnjaka,[3] a Istraživačko dokumentacijski centar (IDC) registrirao je 1.760 žrtava zločina u Višegradu,[4] od čega 100-tinjak djece,[5] čime je to jedan od deset najvećih pojedinačnih pokolja rata. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) navodi da je Višegrad bio podvrgnut “jednoj od najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja u bosanskom sukobu”.[6]

1996., Milan Lukić, Sredoje Lukić i Mitar Vasiljević su optuženi od Međunarodnog suda u Haagu za "istrjebljenje velikog broja civila, uključujući žene, djecu i starce." Sud je zaključio da je u razdoblju između 1992. i 1993. možda ubijeno i tisuće ljudi na tom malom području te da ti pokolji predstavljaju zločin protiv čovječnosti.[9][11][11][20] Presuda je bila sljedeća:[6]

U dugoj, žalosnoj i nesretnoj povijesti čovjekove nečovječnosti prema drugome čovjeku, požari u Pionirskoj ulici i Bikavcu moraju se rangirati visoko...Sudska komora je utvrdila da je postojala jedinstvena okrutnost u brisanju svih tragova individualnih žrtava koja moraju povećati težinu pripisanu tim zločinima.
Sveukupno, Haaški sud i sud u BiH donijeli su sljedeće presude za zločine u Višegradu:

Milan Lukić (doživotni zatvor)[9]
Sredoje Lukić (30 godina)[9]
Mitar Vasiljević (15 godina)[11]
Boban Šimšić (14 godina)[21]
Željko Lelek (13 godina)[22]
Momir Savić (18 godina)[23]
Nenad Tanasković (12 godina,[24] smanjeno na 8 nakon podignute žalbe)[25]
Novo Rajak (14 godina)[26

Etničko čišćenje Prijedora,[1] također poznato kao Zločini nad Bošnjacima Prijedora, odnosi se na brojne ratne zločine počinjene za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od strane srpskog političkog i vojnog rukovodstva, uglavnom nad bošnjačkim civilnim stanovništvom općine Prijedor. Nakon genocida u Srebrenici, to je drugi najveći masovni zločin počinjen tokom rata 1992. godine u Bosni i Hercegovini. Prema Istraživačko-dokumentacionom centru u Sarajevu (IDC), oko 5.200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora su nestali ili su ubijeni tokom perioda vršenja zločina i oko 14.000 ljudi u široj regiji Prijedora (Pounje).[2] Do oktobra 2013. godine locirano je ukupno 96 masovnih grobnica a oko 2.100 žrtava zločina su identifikovane, uglavnom DNK analizom.[3]

Masakr u Zvorniku odnosi se na čin masovnog ubistva i nasilja počinjenog nad Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovnicima Zvornika. Ovaj ratni zločin izvršile su srpske paravojne formacije[1][2][3] (Arkanovci, Beli orlovi, snage Teritorijalne odbrane, Žute ose[4]) početkom rata u Bosni i Hercegovini 1992. Procijenjeno je da je 40.000 Bošnjaka protjerano s područja Zvornika.[5] To je bio drugi grad u Bosni i Hercegovini koji su silom preuzele srpske snage tokom rata.[6] Prema Istraživačko-dokumentacionom centru u Sarajevu, u periodu od 1992. do 1995. u općini Zvornik poginulo je ili nestalo 3.936 osoba.[7]
neki

#5438 Re: Istočno Sarajevo

Post by neki »

Jako glupa rasprava
citroen xm

#5439 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

zigson wrote: 05/07/2023 14:43 Zasto je moj post izbrisan a ove bljuvotine od strane doticnog su ostavljene?

Je li to on smije postavljati ustaske zlocine iz 2. Svjetskog rata a ja ne smijem iz srpske agresije?

Pokolj u Višegradu bio je ratni zločin kojeg su počinile srpske paravojne postrojbe na početku rata u Bosni i Hercegovini u proljeće 1992. kada je započeo cijeli niz etničkog čišćenja i masovnih ubojstava bošnjačkih civila u Višegradu.[1][2]

Prema procjenama, protjerano je oko 14.000 Bošnjaka,[3] a Istraživačko dokumentacijski centar (IDC) registrirao je 1.760 žrtava zločina u Višegradu,[4] od čega 100-tinjak djece,[5] čime je to jedan od deset najvećih pojedinačnih pokolja rata. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) navodi da je Višegrad bio podvrgnut “jednoj od najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja u bosanskom sukobu”.[6]

1996., Milan Lukić, Sredoje Lukić i Mitar Vasiljević su optuženi od Međunarodnog suda u Haagu za "istrjebljenje velikog broja civila, uključujući žene, djecu i starce." Sud je zaključio da je u razdoblju između 1992. i 1993. možda ubijeno i tisuće ljudi na tom malom području te da ti pokolji predstavljaju zločin protiv čovječnosti.[9][11][11][20] Presuda je bila sljedeća:[6]

U dugoj, žalosnoj i nesretnoj povijesti čovjekove nečovječnosti prema drugome čovjeku, požari u Pionirskoj ulici i Bikavcu moraju se rangirati visoko...Sudska komora je utvrdila da je postojala jedinstvena okrutnost u brisanju svih tragova individualnih žrtava koja moraju povećati težinu pripisanu tim zločinima.
Sveukupno, Haaški sud i sud u BiH donijeli su sljedeće presude za zločine u Višegradu:

Etničko čišćenje Prijedora,[1] također poznato kao Zločini nad Bošnjacima Prijedora, odnosi se na brojne ratne zločine počinjene za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od strane srpskog političkog i vojnog rukovodstva, uglavnom nad bošnjačkim civilnim stanovništvom općine Prijedor. Nakon genocida u Srebrenici, to je drugi najveći masovni zločin počinjen tokom rata 1992. godine u Bosni i Hercegovini. Prema Istraživačko-dokumentacionom centru u Sarajevu (IDC), oko 5.200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora su nestali ili su ubijeni tokom perioda vršenja zločina i oko 14.000 ljudi u široj regiji Prijedora (Pounje).[2] Do oktobra 2013. godine locirano je ukupno 96 masovnih grobnica a oko 2.100 žrtava zločina su identifikovane, uglavnom DNK analizom.[3]

Masakr u Zvorniku odnosi se na čin masovnog ubistva i nasilja počinjenog nad Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovnicima Zvornika. Ovaj ratni zločin izvršile su srpske paravojne formacije[1][2][3] (Arkanovci, Beli orlovi, snage Teritorijalne odbrane, Žute ose[4]) početkom rata u Bosni i Hercegovini 1992. Procijenjeno je da je 40.000 Bošnjaka protjerano s područja Zvornika.[5] To je bio drugi grad u Bosni i Hercegovini koji su silom preuzele srpske snage tokom rata.[6] Prema Istraživačko-dokumentacionom centru u Sarajevu, u periodu od 1992. do 1995. u općini Zvornik poginulo je ili nestalo 3.936 osoba.[7]
Zašto bljuvotine?

Nemam ja problem da kažem da su ta govna, šizofrenici, zločinci i ne znam šta drugo poput Lukića zaslužili najgoru kaznu. Što se mene lično tiče trebali su ih Srbi pobiti, objesiti na sred trga za primjer ostalim idiotima kako će završiti. To na žalost jeste pripadnik mog naroda, ali to nije čovjek i sa njim se nikada neću poistovjetiti niti ću mu ime pomenuti bez gađenja.

Problem je u tome što se kao trudiš da dođeš do pravde, ali samo u jednom smjeru, one pravde koja tebi odgovara. Za tuđe žrtve te boli neka stvar.
Ozimician

#5440 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ozimician »

Kakva je ovo rasprava na temi Istocno Sarajevo.

Cijeli svijet zna ko je cinio zlocine, zna to i Haski tribunal.

Tako da je imputiranje zlocina nad Srbima od strane Bosnjaka bespredmetno u raspravi, pogotovo ovoj. :bih: :bih: :bih:

Sve ostalo je relativiziranje, a nismo bili isti, niti cemo kad biti isti.
zigson

#5441 Re: Istočno Sarajevo

Post by zigson »

citroen xm wrote: 05/07/2023 15:37
zigson wrote: 05/07/2023 14:43 Zasto je moj post izbrisan a ove bljuvotine od strane doticnog su ostavljene?

Zašto bljuvotine?

Nemam ja problem da kažem da su ta govna, šizofrenici, zločinci i ne znam šta drugo poput Lukića zaslužili najgoru kaznu. Što se mene lično tiče trebali su ih Srbi pobiti, objesiti na sred trga za primjer ostalim idiotima kako će završiti. To na žalost jeste pripadnik mog naroda, ali to nije čovjek i sa njim se nikada neću poistovjetiti niti ću mu ime pomenuti bez gađenja.

Problem je u tome što se kao trudiš da dođeš do pravde, ali samo u jednom smjeru, one pravde koja tebi odgovara. Za tuđe žrtve te boli neka stvar.
Nije tacno.
Nigdje to nisam rekao niti je tako.

Obrisan mi je post bez razloga u kojem sam sve rekao.
citroen xm

#5442 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

Onda u redu.

Glupo i otrcano zvuči, ali treba biti čovjek i priznati da je bilo žestokih sranja sa svih strana.
zigson

#5443 Re: Istočno Sarajevo

Post by zigson »

citroen xm wrote: 05/07/2023 15:48 Onda u redu.

Glupo i otrcano zvuči, ali treba biti čovjek i priznati da je bilo žestokih sranja sa svih strana.
Opet ti isto vrtis :shock:
Nije bilo zestokih sranja sa svih strana nego je bio genocid, etnicko ciscenje, masakri, silovanja, od strane srpske strane.

Bilo je pojedinacnih zlocina u MNOGO manjoj mjeri od strane ARBIH koji su priznati i procesuirani, po kratkom ili sudskom postupku.

Ti opet mjesas babe i zabe. Drugi svjetski rat i ustaske zlocine a narativ je na srpskoj agresiji na RBiH 92-95.

A evo ti cetnicki/srpski zlocin u visegradu iz drugog svj. rata
DRINA SE CRVENILA OD KRVI CIVILA’ Međeđa: Mjesto gdje su četnici skalpirali muslimane i katolike te njihova tijela bacili u rijeku
Stanovnici Međeđe južno od Višegrada, njih nekoliko stotina, zaklani su i ubijeni u istočnim dijelovima NDH 30. studenoga 1941. Radilo se uglavnom o djeci i ženama. Srpski vojnici su u obližnjem Koritniku skalpirali dvadeset civila, ubili mnoge ljude i bacili njihova tijela u rijeku Drinu. U Koraju kod Bijeljine zapalili su 150 kuća i ubili 300 ljudi, a u Tuholju su zaklali dvadeset dva čovjeka. Tu je ubijeno mnoštvo žena, djece i staraca.

Sve se to dogodilo, i još mnogo gore, stanovništvu na području rijeke Drine na samoj granici prema Srbiji. Ubojice su bili srpski vojnici, službeni pripadnici vojske Jugoslavije – rojalisti Draže Mihajlovića, poznatiji u narodu kao četnici. No, četnici nisu samo neka zločinačka banditska skupina pljačkaša i pijanaca kako ih se već 80 godina namjerno prikazuje. Četnici su imali status službene vojske Jugoslavije, pod imenom Jugoslavenska vojska u domovini (otadžbini) (skraćeno JVO). Ta vojska je jedina od svih dobila službeni ukaz vlasti Jugoslavije i kralja Petra II 10. lipnja 1942. godine, a raspuštena je pred kraj rata ukazom od 29. kolovoza 1944. godine. To je bilo, ne slučajno, isti mjesec kada su četnici amnestirani i masovno prešli u partizane, jednim drugim ukazom – Josipa Broza Tita.

Ta srbijanska vojska, sastavljena od etničkih Srba, počinila je stravične zločione na teritoriju NDH od Brotnja u Lici preko zapadne Bosne, pa sve do granica istočne Bosne, od šibenskog zaleđa preko Hercegovine do Brodskog posavlja, gdje su upadali u hrvatska sela preko Save.

Neposredno prije počinjenja ovog gnjusnog ratnog zločina, u kotaru Rogatica, 25. studenoga 1941., ti su četnici do temelja spalili čak 71 selo, te poklali tristo ranjenika i bolesnika u rogatičkoj bolnici, te ih bacili u rijeku Drinu.

Kasnije su ti isti četnici u kotarima Foča i Goražde nastavili pokolje katolika i muslimana u istočnoj Bosni. Te pokolje je opisao pokojni don Anto Baković koji je rodom iz Goražda. Računa se da je rezultat tog stravičnog četničkog pothvata bio više od sedam tisuća poklanih ljudi, koji su zatim bili bačeni u Drinu.

Rijeka Drina bila je krvava od leševa ubijenih. U tom zločinu ubijene su i časne sestre Drinske mučenice.

Samo jedan zlocin od mnogih koji je enormno veci od onih svih zajedno sto si ti pobrojao.
team87

#5444 Re: Istočno Sarajevo

Post by team87 »

Ionako ce se Lukavica i Sarajevo na neki nacin spojiti kroz 50, pa hajmo rec i 100 godina ako treba, raja se vec mijesa, sto zbog posla, sto zbog jeftinijih stanova u Lukavici, ne bi me iznenadilo da uvedu neki gradski prevoz iz Lukavice do recimo Ilidze jer ce to biti realna potreba za 20-30 godina. Sarajevo se nema gdje siriti, a vec je tijesno tako da predvidjam da ce sve bit jedan grad, od Bascarsije, do Trnova, to je i logicno, tako se sve svjetske metropolo sire, nadam se da ce tako i prestati prica o nacionalizmu, prirodno je da evoluiramo, da se gradovi sire, da se spajamo i gradimo, kome budu smetali Srbi ili Bosnjaci taj nece imati mjesta u tom gradu, ali nadam se metropoli od Carsije do Trnova gdje ce zivjeti raja koja ne ratuje svakih 40 godina i gdje se nece gledati vjera (a nadam se da ista nece ni postojati) i nacija.

Zivi bili pa vidjeli :bih:
Ozimician

#5445 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ozimician »

team87 wrote: 05/07/2023 16:01 Ionako ce se Lukavica i Sarajevo na neki nacin spojiti kroz 50, pa hajmo rec i 100 godina ako treba, raja se vec mijesa, sto zbog posla, sto zbog jeftinijih stanova u Lukavici, ne bi me iznenadilo da uvedu neki gradski prevoz iz Lukavice do recimo Ilidze jer ce to biti realna potreba za 20-30 godina. Sarajevo se nema gdje siriti, a vec je tijesno tako da predvidjam da ce sve bit jedan grad, od Bascarsije, do Trnova, to je i logicno, tako se sve svjetske metropolo sire, nadam se da ce tako i prestati prica o nacionalizmu, prirodno je da evoluiramo, da se gradovi sire, da se spajamo i gradimo, kome budu smetali Srbi ili Bosnjaci taj nece imati mjesta u tom gradu, ali nadam se metropoli od Carsije do Trnova gdje ce zivjeti raja koja ne ratuje svakih 40 godina i gdje se nece gledati vjera (a nadam se da ista nece ni postojati) i nacija.

Naravno, samo treba poticati saradnju.

U Sarajevu nikad nikome nisu smetali Srbi i Bosnjaci, niti se gledala vjera, nadam se da ce se to potpuno prenijeti i sa druge strane entitetske linije.

Ova gradnja na Trebevicu je s te strane jako pozitivna.
citroen xm

#5446 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

Ne vrtim sada uopšte 2. svjetski već ovaj. Ako se vraćaš na taj isti 2. i na n Drinu, stradali su u njoj i Srbi koji su natjerani da uđu u duboku rijeku i udave se.

Istorija kaže, kao i svi dokazi da su Srbi ubjedljivo najviše stradali u prošlom vijeku. Gdje je proglašen neki genocid nad srbima uopšte? A nemoj mi reći da nije bio?

Ko je to procesuiran iz Armije BiH? Šta je sa Orićem, da ne idemo na druge. Njegove trupe su klale žene i djecu oko Bratunca i Srebrenice. Čovjek slobodno šetka bez ikakve osude, čak ga da paradoks bude veći brane Majke srebrenice :-) O čemu pričamo druže...

Znači OK smo ako samo ja priznam naše zločine, a ako pomenem tuđe onda već nešto ne štima. I ja sam agresor bez obzira što sam rođen i živio na tlu BiH. :-)
zigson

#5447 Re: Istočno Sarajevo

Post by zigson »

citroen xm wrote: 05/07/2023 16:04 Ne vrtim sada uopšte 2. svjetski već ovaj. Ako se vraćaš na taj isti 2. i na n Drinu, stradali su u njoj i Srbi koji su natjerani da uđu u duboku rijeku i udave se.

Istorija kaže, kao i svi dokazi da su Srbi ubjedljivo najviše stradali u prošlom vijeku. Gdje je proglašen neki genocid nad srbima uopšte? A nemoj mi reći da nije bio?

Ko je to procesuiran iz Armije BiH? Šta je sa Orićem, da ne idemo na druge. Njegove trupe su klale žene i djecu oko Bratunca i Srebrenice. Čovjek slobodno šetka bez ikakve osude, čak ga da paradoks bude veći brane Majke srebrenice :-) O čemu pričamo druže...

Znači OK smo ako samo ja priznam naše zločine, a ako pomenem tuđe onda već nešto ne štima. I ja sam agresor bez obzira što sam rođen i živio na tlu BiH. :-)
https://www.icty.org/bcs/sid/9939

Caco procesuiran po kratkom postupku.

Ne vracam se ja nego mi pricamo o agresiji 92-95 ti spominjes zlocine iz 2. Svjetskog rata.

Je li se desio genocid u Srebrenici pocinjen od strane sprskih vojnih i paravojnih struktura?

Ako si se borio na strani VRS ili nekih paravojnih formacija, naravno da si agresor da si se 100 puta rodio u BiH i zivio.
Last edited by zigson on 05/07/2023 16:08, edited 1 time in total.
citroen xm

#5448 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

team87 wrote: 05/07/2023 16:01 Ionako ce se Lukavica i Sarajevo na neki nacin spojiti kroz 50, pa hajmo rec i 100 godina ako treba, raja se vec mijesa, sto zbog posla, sto zbog jeftinijih stanova u Lukavici, ne bi me iznenadilo da uvedu neki gradski prevoz iz Lukavice do recimo Ilidze jer ce to biti realna potreba za 20-30 godina. Sarajevo se nema gdje siriti, a vec je tijesno tako da predvidjam da ce sve bit jedan grad, od Bascarsije, do Trnova, to je i logicno, tako se sve svjetske metropolo sire, nadam se da ce tako i prestati prica o nacionalizmu, prirodno je da evoluiramo, da se gradovi sire, da se spajamo i gradimo, kome budu smetali Srbi ili Bosnjaci taj nece imati mjesta u tom gradu, ali nadam se metropoli od Carsije do Trnova gdje ce zivjeti raja koja ne ratuje svakih 40 godina i gdje se nece gledati vjera (a nadam se da ista nece ni postojati) i nacija.

Budimo realni, nemamo mi stanovništva za toliko širanje. Jedino ako cijelu BiH preseliš u taj jedan veliki grad. I prostranstva koliko hoćeš, nema ljudi, a iz dana u dan sve ih je manje. Sa druge strane neće raja da kupi stan na Dobrinji jer nije "grad", misliš da bi ga neko kupio u Kijevu, Ilijašu, Pazariću?
citroen xm

#5449 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

zigson wrote: 05/07/2023 16:06

Ne vracam se ja nego mi pricamo o agresiji 92-95 ti spominjes zlocine iz 2. Svjetskog rata.

Je li se desio genocid u Srebrenici pocinjen od strane sprskih vojnih i paravojnih struktura?
Da li ti stvarno vjeruješ da je Caco tako završio zbog zločina nad Srbima? Ili možda zbog nečeg drugog? Da je zbog zločina nad Srbima ne bi krili na tabli ko je stradao.

Znaš li ti šta su paravojne strukture?

Presuđeno je da je bio genocid. I imaš više uslova da se nešto tretira genocidom. Jedan od uslova je ova brojka od 8000+, ako nije bilo uslova za koje nije potrebna tolika brojka. Znači jeste.
Pa bih te pitao da li bez obzira na suđenje smatraš da nije bio genocid nad Srbima u okolini Bratunca, Kravici, Srebrenici kada su na praznike ubijane žene, djeca i starci na najmonstruoznije načine. Dakle pobiješ od najmlađeg do najstarijeg, što znači da imaš želju za istrebljenjem te populacije na tom području. Da li je to genocid?

Samo kaži da misliš da jeste ili da nije. Ne treba analiza.
zigson

#5450 Re: Istočno Sarajevo

Post by zigson »

citroen xm wrote: 05/07/2023 16:13
zigson wrote: 05/07/2023 16:06

Da li ti stvarno vjeruješ da je Caco tako završio zbog zločina nad Srbima? Ili možda zbog nečeg drugog? Da je zbog zločina nad Srbima ne bi krili na tabli ko je stradao.

Znaš li ti šta su paravojne strukture?

Presuđeno je da je bio genocid. I imaš više uslova da se nešto tretira genocidom. Jedan od uslova je ova brojka od 8000+, ako nije bilo uslova za koje nije potrebna tolika brojka. Znači jeste.
Pa bih te pitao da li bez obzira na suđenje smatraš da nije bio genocid nad Srbima u okolini Bratunca, Kravici, Srebrenici kada su na praznike ubijane žene, djeca i starci na najmonstruoznije načine. Dakle pobiješ od najmlađeg do najstarijeg, što znači da imaš želju za istrebljenjem te populacije na tom području. Da li je to genocid?

Samo kaži da misliš da jeste ili da nije. Ne treba analiza.
Dobijes na sve odgovor i opet nadjes nesto da izbjegnes :-)

Za ovo ostalo, spiskovi, imena prezimena gdje su?

Nisi mi odgovorio na pitanje tvoj licni stav, je li bio genocid u Srebrenici?

Ti postavljas neke svoje uslove i onda me pitas je li mislim da je bio genocid minus taj i taj uslov :lol:

Udavices se svojim jadom, jadu :)
Post Reply