de ba... kad je najskuplje gorivo bilo snizili cijenu na 1.40. Nego vidjeli hahari da i ovi mogu klepat po usima. Ovaj Steta je dobro radio, sad se uklopio i on u siviloSanjarko wrote: ↑03/07/2023 19:04Poskupilo gorivo, poskupio dolar itd.ANamelessGhoul wrote: ↑03/07/2023 19:01 Pa jebem im sve. Koja je logika da dizu ovoliko kartu ? Neko ide dvije stanice i mora toliko platiti kao i sooba koja ide skroz do Hrasnice. Šteta smradu.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- ANamelessGhoul
#13126 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
akcija007
#13127 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Gorivo je isto skupo bilo kada su spustali s 1,8 na 1,4.
- banjaluka078
#13128 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U BL je pojedinačna karta 2,30 KM još od decembra prošle godine.
- Sanjarko
#13129 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ironija/sarkazam? Vidila zaba da se..... Jednostavno koriste guzvu. Ne znam sto ste iznenadzeni.ANamelessGhoul wrote: ↑03/07/2023 19:08de ba... kad je najskuplje gorivo bilo snizili cijenu na 1.40. Nego vidjeli hahari da i ovi mogu klepat po usima. Ovaj Steta je dobro radio, sad se uklopio i on u sivilo
- forumskivojnik
#13130 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ANamelessGhoul wrote: ↑03/07/2023 19:01 Pa jebem im sve. Koja je logika da dizu ovoliko kartu ? Neko ide dvije stanice i mora toliko platiti kao i sooba koja ide skroz do Hrasnice. Šteta smradu.
Da i ja sam to pomislila.
Umjesto da uvedu i kartu za kratke linije (2-3 stanice), zatim dnevnu kartu koja vazi 24h oni i dalje u srednjem vijeku.
-
Hakiz
#13131 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Gdje postoji karta za kratku relaciju?forumskivojnik wrote: ↑03/07/2023 20:42ANamelessGhoul wrote: ↑03/07/2023 19:01 Pa jebem im sve. Koja je logika da dizu ovoliko kartu ? Neko ide dvije stanice i mora toliko platiti kao i sooba koja ide skroz do Hrasnice. Šteta smradu.
Umjesto da uvedu i kartu za kratke linije (2-3 stanice), zatim dnevnu kartu koja vazi 24h oni i dalje u srednjem vijeku.
Imaš dva pristupa:
1. Karta za jedan smjer i jedan oblik prevoza, bez obzira na broj stanica.
2. Vremenska karta, bez obzira na broj stanica, smjerove, vrste prevoza.
Pa kao primjer prvog pristupa u Lisabonu pojedinačna karta je ista za 1 ili 20 stanica u jednom vidu prevoza u jednom smjeru, ako hoćeš promijeniti tramvaj za metro, plaćaš novu kartu. Imaju i dnevna, višednevna i sa njima mijenjaš i vrste prevoza i smjerove dok traje njeno važenje.
Primjer drugog pristupa je Prag u kojem pojedinačna karta ima za 30 minuta, za 90 minuta, dan, tri dana itd i možeš unutar tog vremena mijenjati vrste prevoza, smjerove itd.
Ali nigdje ne postoji jedna karta do, recimo, 3 stanice, druga do 5, treća do 10, četvrta za više od 10 itd.
- forumskivojnik
#13132 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hakiz wrote: ↑03/07/2023 20:52Gdje postoji karta za kratku relaciju?forumskivojnik wrote: ↑03/07/2023 20:42
Imaš dva pristupa:
Pa kao primjer prvog pristupa u Lisabonu pojedinačna karta je ista za 1 ili 20 stanica u jednom vidu prevoza u jednom smjeru, ako hoćeš promijeniti tramvaj za metro, plaćaš novu kartu. Imaju i dnevna, višednevna i sa njima mijenjaš i vrste prevoza i smjerove dok traje njeno važenje.
Primjer drugog pristupa je Prag u kojem pojedinačna karta ima za 30 minuta, za 90 minuta, dan, tri dana itd i možeš unutar tog vremena mijenjati vrste prevoza, smjerove itd.
Ali nigdje ne postoji jedna karta do, recimo, 3 stanice, druga do 5, treća do 10, četvrta za više od 10 itd.
Postoji u Njemackoj, ovdje gdje sam ja, karta za kratke relacije; ako kupujes kartu online kliknes stanicu sa koje kreces i na kojoj izlazis i pokaze ti da li je kratka relacija ili ne, na automatu pored ulice pise ti sifra koju ukucas i opet ti automat pokaze da li je u pitanju kratka voznja ili ne (vrijedi samo za jedan smjer 1,40 eura).
Dalje imas jednokratnu kartu za jedan pravac (2,50eura za prvu zonu, za svaku sljedecu zonu cijena se povecava, dnevnu 24h za sve pravce i sve vrste javnog prevoza u odradjenoj zoni (pojedinacna ili grupna, pojedinacna 5,50eura za prvu zonu)
Dalje sedmicna, mjesecna, godisnja.
I najnovija Deutschlandticket 49 eura.
-
Hakiz
#13133 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
OK.forumskivojnik wrote: ↑03/07/2023 21:22Hakiz wrote: ↑03/07/2023 20:52
Gdje postoji karta za kratku relaciju?
Imaš dva pristupa:
Postoji u Njemackoj, ovdje gdje sam ja, karta za kratke relacije; ako kupujes kartu online kliknes stanicu sa koje kreces i na kojoj izlazis i pokaze ti da li je kratka relacija ili ne, na automatu pored ulice pise ti sifra koju ukucas i opet ti automat pokaze da li je u pitanju kratka voznja ili ne (vrijedi samo za jedan smjer 1,40 eura).
Dalje imas jednokratnu kartu za jedan pravac (2,50eura za prvu zonu, za svaku sljedecu zonu cijena se povecava, dnevnu 24h za sve pravce i sve vrste javnog prevoza u odradjenoj zoni (pojedinacna ili grupna, pojedinacna 5,50eura za prvu zonu)
Dalje sedmicna, mjesecna, godisnja.
I najnovija Deutschlandticket 49 eura.
-
Hakiz
#13134 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Najbolji sistem bi bio ovaj:
Jedna stanica košta, na primjer, 0,2 KM. Karta se puni, sa koliko novca napuniš, toliko imaš. Kartu moraš poništiti na ulazu i na izlazu vozila ili stanice. Na osnovu poništavanja na ulazu i na izlazu sistem ti izračuna broj stanica koje si prešao, recimo 5 stanica i skine sa karte 1 KM. Za 6 stanica skine 1,2 KM, za 10 stanica skine 2 KM itd. Kada se karta "isprazni", ponovo je puniš.
Ako ne poništiš kartu i na ulazu i na izlazu, neće je sistem prepoznati pri novom ulasku u vozilo/stanicu i onda možeš doći u situaciju da platiš kaznu, ne možeš ući u vozilo itd.
Jedna stanica košta, na primjer, 0,2 KM. Karta se puni, sa koliko novca napuniš, toliko imaš. Kartu moraš poništiti na ulazu i na izlazu vozila ili stanice. Na osnovu poništavanja na ulazu i na izlazu sistem ti izračuna broj stanica koje si prešao, recimo 5 stanica i skine sa karte 1 KM. Za 6 stanica skine 1,2 KM, za 10 stanica skine 2 KM itd. Kada se karta "isprazni", ponovo je puniš.
Ako ne poništiš kartu i na ulazu i na izlazu, neće je sistem prepoznati pri novom ulasku u vozilo/stanicu i onda možeš doći u situaciju da platiš kaznu, ne možeš ući u vozilo itd.
Last edited by Hakiz on 03/07/2023 21:42, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#13135 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sto ne bi mi prvi to uveli u svijetu? Iako vidim, a i znam da u DE ima to vec neko vrijeme, kako sam iz DW emisije shvatio i za autobuse i vozove tj javni saobracaj.Hakiz wrote: ↑03/07/2023 20:52Gdje postoji karta za kratku relaciju?forumskivojnik wrote: ↑03/07/2023 20:42
Imaš dva pristupa:
-
Hakiz
#13136 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ispravili su me, rečeno je da ima.Sanjarko wrote: ↑03/07/2023 21:41Sto ne bi mi prvi to uveli u svijetu? Iako vidim, a i znam da u DE ima to vec neko vrijeme, kako sam iz DW emisije shvatio i za autobuse i vozove tj javni saobracaj.Hakiz wrote: ↑03/07/2023 20:52
Gdje postoji karta za kratku relaciju?
Imaš dva pristupa:
- vjeshalica
#13137 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Merkator Dobrinja
1,85 banany
2,95 crvene paprike
1,85 banany
2,95 crvene paprike
- Sanjarko
#13138 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
+1 Dobra ideja, ali u Bosni tesko bi se to implementiralo jer nam je velik broj ljudi informaticki nepismen. Bolje bi bilo s kovanicama to tako odraditi. U automat se ubaci kovanica, a automat izbaci kartu za jednu ili vise stanica.Hakiz wrote: ↑03/07/2023 21:37 Najbolji sistem bi bio ovaj:
Ubacis kovanicu od 20 feninga, automat izbaci kartu za 1 stanicu, pola KM za 3 stanice i slicno. A ostaviti i za naravno ko hoce da kupi preko online karte, dnevne, sedmicne, mjesecne i slicno.
A kazu ja nemam ideja i da su mi ideje lude.
- forumskivojnik
#13139 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa vidis da jesuSanjarko wrote: ↑03/07/2023 21:49+1 Dobra ideja, ali u Bosni tesko bi se to implementiralo jer nam je velik broj ljudi informaticki nepismen. Bolje bi bilo s kovanicama to tako odraditi. U automat se ubaci kovanica, a automat izbaci kartu za jednu ili vise stanica.Hakiz wrote: ↑03/07/2023 21:37 Najbolji sistem bi bio ovaj:
Ubacis kovanicu od 20 feninga, automat izbaci kartu za 1 stanicu, pola KM za 3 stanice i slicno. A ostaviti i za naravno ko hoce da kupi preko online karte, dnevne, sedmicne, mjesecne i slicno.
A kazu ja nemam ideja i da su mi ideje lude.
Ja od 2019 nisam kupila kartu za prevoz u parirnoj formi, sve online preko aplikacije, udje kontrola ocita sa svojim automatom kartu i QR kod na mom mobilnom.
jednom u 1,5 mjeseci podignem 100eura da imam za pekare, kafe, rucka u kantini na poslu, sitnih kupovina, inace placan sve karticom ili internet bankarstvom.
Kada putujem za BiH autom gorivo, vignette i cestarinu, Karavanke tunel kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku mogu platiti karticom ili online preko aplikacije kupiti da nigdje ne moram stati, udjem u BiH traze mi za cestarinu papirni novac, nista kartica, nista online cestarina kao u Austriji i Sloveniji.
-
HelaS
#13140 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ideja nije loša. Čak se karta i ne mora ručno evidentirati na ulazu u tramvaj i izlasku, umetanjem u "poništač", može nekim skenerom na vratima sve to automatski odrađivati.Hakiz wrote: ↑03/07/2023 21:37 Najbolji sistem bi bio ovaj:
Kako će kontrolor provjeriti validnost putne karte?
-
Hakiz
#13141 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ima ručni skener, kao u mnogim gradovima.HelaS wrote: ↑03/07/2023 22:32Ideja nije loša. Čak se karta i ne mora ručno evidentirati na ulazu u tramvaj i izlasku, umetanjem u "poništač", može nekim skenerom na vratima sve to automatski odrađivati.Hakiz wrote: ↑03/07/2023 21:37 Najbolji sistem bi bio ovaj:
Kako će kontrolor provjeriti validnost putne karte?
To bi i vaspitalo narod, morali bismo ulaziti na vrata za ulaz i izlaziti na vrata za izlaz
- Sanjarko
#13142 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U BiH je pola ljudi informaticki nepismeno, onda mora se uzeti u obzir sta da online zakaze zbog necega, da li nekog kvara u sistemu ili slicno. Danas gledao emisiju o tome, DW emisija, Shift se zove.forumskivojnik wrote: ↑03/07/2023 22:26Pa vidis da jesuSanjarko wrote: ↑03/07/2023 21:49
+1 Dobra ideja, ali u Bosni tesko bi se to implementiralo jer nam je velik broj ljudi informaticki nepismen. Bolje bi bilo s kovanicama to tako odraditi. U automat se ubaci kovanica, a automat izbaci kartu za jednu ili vise stanica.
A kazu ja nemam ideja i da su mi ideje lude., dok se novac u papirnoj i metalnoj formi potiskuje u korist karticnog i online placanja ti bi placao kovanicama na automatu koji bi kao neko trebao jos i servisirati i taj metal tegliti negdje i brojati
.
Ja od 2019 nisam kupila kartu za prevoz u parirnoj formi, sve online preko aplikacije, udje kontrola ocita sa svojim automatom kartu i QR kod na mom mobilnom.
jednom u 1,5 mjeseci podignem 100eura da imam za pekare, kafe, rucka u kantini na poslu, sitnih kupovina, inace placan sve karticom ili internet bankarstvom.
Kada putujem za BiH autom gorivo, vignette i cestarinu, Karavanke tunel kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku mogu platiti karticom ili online preko aplikacije kupiti da nigdje ne moram stati, udjem u BiH traze mi za cestarinu papirni novac, nista kartica, nista online cestarina kao u Austriji i Sloveniji.
Znaci mogla bi i dalje placati online sve i zavrsiti online sve, samo bi se ostavila i mogucnost da moze se i kovanicama i slicno platiti tj i informaticki manje pismeni ljudi da mogu da koriste ovo sve.
Nisi ti dobro mislim shvatila sta sam kazivao o ovome u prethodnim komentarima.
Sad da li je luda ideja ili nije ne znam.
- Sanjarko
#13143 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- forumskivojnik
#13144 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
Hakiz
#13145 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I to su drugi gradovi riješili, samo prepišemo.forumskivojnik wrote: ↑03/07/2023 23:16hahh, dok ti ne udje prva pokondirena tikva i aga-skorojevic. Stas ti meni,....
![]()
Samo
Piši propalo
- Ateista
#13146 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U istanbulu, bar prije nekoliko godina ali vjerujem da je jos isto, provuces karticu da ti omoguci uopste ulaz na stanicu, a isto se cini mi se moralo i na izlazu, tako da bi i na taj nacin mogli rijesiti to da se biljezi gdje si usao i izasao,znaci moras provuci karticu u oba smjera da bi prosao.
Tamo je ista cijena bila nevezano za broj stanica, ali je bio popust ako u nekom kracem roku udjes na drugi vid prevoza pa je druga karta jeftinija, bolje bi bilo po broju stanica da se obracunava ili po km.
Nema potrebe za klasicnin kontrolama,samo zastitari na stanicama koji paze da neko ne preskoci preko ograde.
Tamo je ista cijena bila nevezano za broj stanica, ali je bio popust ako u nekom kracem roku udjes na drugi vid prevoza pa je druga karta jeftinija, bolje bi bilo po broju stanica da se obracunava ili po km.
Nema potrebe za klasicnin kontrolama,samo zastitari na stanicama koji paze da neko ne preskoci preko ograde.
-
HD_2015
#13147 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koja se ovdje naučna fantastika piše. Kao da ne živite u Sarajevu. Vi biste u vrijeme najvećih gužvi tjerali ljude da ulaze na jedna vrata i poništavaju kartu. To bi jako usporilo tramvajski saobraćaj.
Neko će reći da je tako i u komercijali. Komercijale prevoze manji procenat ljudi.
Onaj bi stavljao na svakoj stanici osiguranje - ko će to plaćati. Ko će ograditi stanice. Dvije stanice u srajevu se rade nekoliko godina. Utrošeni milioni.
Ideja mora biti provodljiva, a ne samo da lijepo izgleda u glavi.
Neko će reći da je tako i u komercijali. Komercijale prevoze manji procenat ljudi.
Onaj bi stavljao na svakoj stanici osiguranje - ko će to plaćati. Ko će ograditi stanice. Dvije stanice u srajevu se rade nekoliko godina. Utrošeni milioni.
- drugtito2011
#13148 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tačno je da bi se malo usporio saobraćaj, ali i to bi trajalo mjesec dana dok se stoka ne nauči poštovati pravila i onda bi postalo normala. Ako sve to funkcioniše u hiljadama gradova širom svijeta, ne vidim razlog zašto ne bi u gradu od 300K stanovnika.HD_2015 wrote: ↑05/07/2023 09:15 Koja se ovdje naučna fantastika piše. Kao da ne živite u Sarajevu. Vi biste u vrijeme najvećih gužvi tjerali ljude da ulaze na jedna vrata i poništavaju kartu. To bi jako usporilo tramvajski saobraćaj.
Izgradnja stanica i kontrola naplate karata bi se u svakom slučaju isplatila kroz povećan broj prodatih karata.
I naravno postaviti zaštitnu ogradu najmanje 2 metra visine, cijelom dužinom pruge da nevaspitana stoka ne može prelaziti cestu i prugu gdje im padne na pamet jer im je mrsko hodati 100 metara do pjesačkog prelaza ili ući na stanicu da ne plate kartu.
- dječak sa šibicama
#13149 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

u kakvom supku od drzave mi zivimo
- Ateista
#13150 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma cak i ne mora tolika ograda, dovoljno je zastitar i videonadzor koji bi usput cuvali stanice i od vanda, onda ne bi trebali revizori pa i ne bi bila tolika razlika.drugtito2011 wrote: ↑05/07/2023 10:00Tačno je da bi se malo usporio saobraćaj, ali i to bi trajalo mjesec dana dok se stoka ne nauči poštovati pravila i onda bi postalo normala. Ako sve to funkcioniše u hiljadama gradova širom svijeta, ne vidim razlog zašto ne bi u gradu od 300K stanovnika.HD_2015 wrote: ↑05/07/2023 09:15 Koja se ovdje naučna fantastika piše. Kao da ne živite u Sarajevu. Vi biste u vrijeme najvećih gužvi tjerali ljude da ulaze na jedna vrata i poništavaju kartu. To bi jako usporilo tramvajski saobraćaj.
Izgradnja stanica i kontrola naplate karata bi se u svakom slučaju isplatila kroz povećan broj prodatih karata.
I naravno postaviti zaštitnu ogradu najmanje 2 metra visine, cijelom dužinom pruge da nevaspitana stoka ne može prelaziti cestu i prugu gdje im padne na pamet jer im je mrsko hodati 100 metara do pjesačkog prelaza ili ući na stanicu da ne plate kartu.