Kosovo

Post Reply
mishic

#1826 Re: Kosovo

Post by mishic »

U ovim i ovakvim postupcima se nalazi odgovor na pitanje ko to, kako i čime proizvodi, stimuliše, štiti i nagrađuje zločin i zločince. Svejedno je kada i koje. Miloševića, Putina, Vučića, Dodika, Karadžića i desetine i desetine drugih. Neprincipijelnost, dvostruki standardi, pristrasnost, korupcija, mito, kriminal sve je to upleteno u ovim i ovakvim slučajevima.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1827 Re: Kosovo

Post by JoseMujica »

u međunarodnim odnosima se poštuje moć i snaga....samo iz tog razloga SAD, UK i EU vide Srbiju kao partnera, a sve ostale BiH, Crnu Goru i Kosovo tek kao nužnost. Srbija jeste realno jedina država koja ima neku vojnu i političku snagu u regiji i zato im i povlađuju.

A procesi koji se odvijaju u BiH i ono što Srbija radi Kosovu su povezani i orkestrirani.
breuer

#1828 Re: Kosovo

Post by breuer »

mogu Albina povuć za neku stvar...
mishic

#1829 Re: Kosovo

Post by mishic »

Ovako govore oni koji znaju:

"OSVRT MIODRAGA VLAHOVIĆA: “Milatović će poći u Beograd, jer nam je tamo najbliži pollitički mentor, koji drži krizu sa Kosovom u stanju usijanja i podržava destrukciju u BiH”

A Kurtija i Prištinu kažnjavaju oni koji se prave da ne znaju.
Novi_Nick

#1830 Re: Kosovo

Post by Novi_Nick »

DJELUJU NA SJEVERU KOSOVA: Vlada Kosova proglasila "Civilnu odbranu" i "Severnu brigadu" terorističkim organizacijama

"Na osnovu procjena sigurnosnih institucija Republike Kosovo, nelegalne formacije 'Civilna odbrana' i njena komponenta 'Severna brigada' predstavljaju ozbiljnu i direktnu prijetnju po sigurnost i ustavni poredak Kosova", naglasio je Kurti.

Image

Kosovska vlada proglasila je organizacije "Civilnu odbranu" i "Severnu brigadu" koje djeluju na sjeveru zemlje - terorističkim organizacijama.

Premijer Albin Kurti je na sastanku u četvrtak istakao da ove organizacije predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju po sigurnosti i ustavni poredak Kosova.

"Na osnovu procjena sigurnosnih institucija Republike Kosovo, nelegalne formacije 'Civilna odbrana' i njena komponenta 'Severna brigada' predstavljaju ozbiljnu i direktnu prijetnju po sigurnost i ustavni poredak Kosova", naglasio je Kurti.

Pročitao je neke od razloga zašto ove organizacije treba proglasiti terorističkim.

"Na osnovu činjenice da je prijetnja ustavnom i pravnom poretku beskompromisna, i da ima za cilj zaštitu svih građana Kosova, bez obzira na akcije sa elementima terorizma, uključujući, ali ne ograničavajući se na oružane napade na Policiju Kosova, Kfor i Euleks, napadi na građane i političke protivnike, pozivi na otpor i neposlušnost, izazivanje opšte opasnosti, pa i kroz paljenje javne i privatne imovine, ometanje slobodnog kretanja, primoravanje građana na proteste, barikadama i drugim oblicima otpora, organizovanje i sprječavanje sprovođenja odluka institucija zemlje, regrutovanje i obučavanje pripadnika za upotrebu oružja i metoda borbe u vojnim bazama u Srbiji, u cilju izvođenja napada na lokalne i međunarodne institucije na Kosovu, prijetnji i zastrašivanja građana na sjeveru zemlje, politički subjekti i kandidati sa ciljem povlačenja iz izbornog procesa i sprječavanja učešća na izborima, 'Civilna odbrana' i 'Severna brigada', proglašeni su terorističkim organizacijama u Republici Kosovo", rekao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da oni rade na identifikaciji i reagovanju na prijetnje ustavnom poretku i sigurnosti Kosova. On je rekao da s tim u vezi, terorizam i nasilni ekstremizam ostaju jedna od glavnih briga koje su prijetile Kosovu.

"Relevantne institucije su u okviru relevantnih mandata identifikovale nekoliko terorističkih grupa koje sprovode direktne terorističke akcije protiv Kosova. Ove grupe su tolerisane godinama. Više od 2 godine naše zakonske odluke se osporavaju barikadama, oružanim napadima na pripadnike policije, napadima na državne objekte, napadima na političke protivnike, napadima na novinare i sl. MUP je angažovan na identifikaciji ovih lica koja su izvršila krivična djela”, rekao je on.

On je rekao da privođenje ovih grupa pravdi osigurava mir i sigurnost grupama koje su do sada bile ugrožene. Dodao je da ova odluka ne ugrožava članove ovih organizacija koji su ranije amnestirani.

Ovom prijedlogu Vlade usprotivio se ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić. Rašić je zatražio od ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçle da preispita prijedlog, kako se "ne bi donosile hitne odluke". On je bio jedini glas protiv.

"Neki prijedlozi su žurni i mislim da treba da postupamo veoma oprezno. Što se tiče vas ministre, vi ste vrijedni radnik. Preklinjem vas, ako bude druge prilike, da razmislite još jednom da vidite ovaj prijedlog i odluku, jer se bojim da ćemo biti odvojeni od naših sagovornika na sjeveru. Takav pristup će nas daleko odvesti“, rekao je Rašić.

Xhelal Sveçla je odgovorio da je proglašenje ovih organizacija terorističkim ključno za građane.

"Upravo ova dva entiteta nasiljem i ucjenama sprječavaju ovaj razgovor sa tamošnjim građanima. Uvjereni smo da je privođenje pravdi pripadnika ova dva entiteta garancija da je dijalog i saradnja mogući i da će donijeti rezultate", rekao je Svecla.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da su u vezi sa proglašenjem "Civilne odbrane" i "Severne brigade" terorističkim organizacijama koordinirali sa međunarodnim partnerima.

„Mi kontinuirano koordiniramo sa svim našim saveznicima. Nekad se slažemo, nekad ne slažemo“, rekao je on.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/30 ... ijama.html
Dope_Man

#1831 Re: Kosovo

Post by Dope_Man »

Bravo. Tako se to radi.
mishic

#1832 Re: Kosovo

Post by mishic »

"Palokaj: Mjere protiv Kosova se već primjenjuju"

Ma bravo majstori! Žrtvu je uvijek lakše dokrajčiti nego sa siledžijom i pravim krivcem ulaziti u klinč. To se zove "PRAVDA"!
Bossona

#1833 Re: Kosovo

Post by Bossona »

:thumbup:
Svaka čast Keith Self-u kako u par pitanja ogoli maloruske čmaroljube predvođene Escobarom i Hilom koji podilaze Aci i njegovim rusofilnim četnicima,...
Dope_Man

#1834 Re: Kosovo

Post by Dope_Man »

Oouuhh.. al ga je propisno popisao.
mishic

#1835 Re: Kosovo

Post by mishic »

"Kurti: Privremene mjere Evropske unije su nepravedne"

Apsolutno si u prvu gospodine Kurti. EU će i sama to shvatiti kada se otkrije da su to izlobirali njeni činovnici koji su predugo na Balkanu pa se i sami zarazili korupcijom. Vučićev lobi naslijeđen još od Miloševića veoma je uspješan u tome pa su čak i do Haga pustili pipke. No EU to često otkrije.

Važno je da oni Vučića i Dodika smatraju i proglašavaju mirotvorcima. Da njim čine ustupke kakvi su svojevremeno činjeni i Putinu.
Da uopšte ne vide niti ih briga što militarizacija, prijetnje, Miloševićevi planovi i ciljevi se u potpunosti i svakodnevno realizuju.

Činilo se da je u Bosni i Hercegovini naučena lekcija i da ustupci agresoru i ratnim zločinima više neće biti mogući. Činilo se i da će na Kosovu makar djelimično ispraviti. Ali sada se vidi da to nije tako. Žrtve i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini se i dalje ucjenjuju, pritiskaju i kažnjavaju a režimi Vučića i Dodika se nagrađuju. Parlamenti Britanije i Njemačke to vide i o tome govore ali kupljeni lobisti odrade posao pa odluke budu naopake.

Balkanizacija EU ide brže i uspješnije nego demokratizacija Balkana i uvođenje reda i zakona na Balkanu.
DonieBrasco

#1836 Re: Kosovo

Post by DonieBrasco »

Mora nesto biti iza ovih sankcija Kosova ne vjerujem da je to jos jedno sljepilo stranca i ugođavanje srbima, sigurno kosovari tj. alobanci, Albin i tamosnja vlast radi pogresno.

Taj sporazum sto su Srbija i Kosovo potpisali, ako tamo pise ZSO onda mora biti, sad u kojem obliku da li je to nova RS drzava u drzavi ili zajednica po ustavu Kosova vidjet cemo.
Rene Higuita

#1837 Re: Kosovo

Post by Rene Higuita »

Clinton u Tirani poručio vladi Kosova: Prestanite sa glupostima na sjeveru

https://www.klix.ba/vijesti/regija/clin ... /230703163
Sanjarko

#1838 Re: Kosovo

Post by Sanjarko »

Jadarit?
General War

#1839 Re: Kosovo

Post by General War »

mishic wrote: 28/06/2023 15:44 "EU objavljuje kaznene mjere protiv Kosova, Srbiju "poštedili" sankcija"

Nevjerovatno, frapantno, ali istinito i već mnogo puta viđeno! Jedino što se na ovo može reći je: Ko je ovdje lud?!!

Ovakve "pravde" na Balkanu smo se nagledali i gledamo je decenijama. Genocid, ratni zločin i UZP se nagrađuju a žrtve redovno kažnjavaju.

I to, pazite dobro, ove definicije genocida, ratnog zločina i UZP-a nisu proizvoljne, nisu subjektivne prosudbe bilo kojeg pojedinca, nego su definicije koje su donijele najviše sudske instance na svijetu, Međunarodni sudovi, Tribunali i najviši pravni autoriteti čitavog svijeta koji sjede u njima.

I svejedno što je to tako, svejedno što se agresija na Kosovo i zaustavljanje zločina koji su tamo činjeni nije moglo okončati bez podizanja NATO avijacije i bombardovanja snaga koje te zločine čine sve poslije toga evropske zemlje i njihove institucije stavljaju u ravan "sukobljenih strana" gdje se odgovornost i krivica ili dijeli ili se redovno žrtva okrivljuje a počiniocu se prašta i progleda kroz prste. I to traje decenijama!

Napadani su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, a Crna Gora se provlačila kroz pokušaje državnog udara i sve to od istog agresora, počinioca, zločinca, UZP-ovca i genocidaša kome se uvijek sve to, ali i ono što danas čini kroz destabilizaciju prilika i na Kosovu i U Bosni i Hercegovini pa pomalo još i u Crnoj Gori, oprašta a kažnjavaju se žrtve tog počinitelja svih tih nedjela. Nevjerovatno!!!

Jedino što u ovom slučaju preostaje svim tim žrtvama jeste da se ujedine i sve zajedno kao jedna definitivno otkažu svaku saradnju ne samo sa EU i njenim institucijama i činovnicima nego saradnju sa kompletnim Zapadom te da se zajedno i organizovano suprotstave prije svega tom zločincu, miljeniku i štićeniku Zapada a potom i kompletnom Zapadu rizikujući izoliranost koja bi ih manje koštala nego ovi dvostruki standardi koje trpe.

Neshvatljivo je i neobjašnjivo, do kraja iritantno i za sve siledžije stimulativno ovakvo ponašanje Zapada prema Vučiću i Srbiji. Pa i posljednja budala zna i vidi ko i zbog čega na sjevernoj granici Kosova izaziva ekscese, pravi probleme i ugrožava mir samo to ne vide, ne znaju i svjetskoj javnosti drugačije prezentiraju činovnici međunarodne zajednice koji su nekakvi višedecenijski medijatori koje je, sada je to potpuno jasno i očito, Vučić pokupovao, korumpirao, podmitio i učinio pristrasnim.

Koliko god ove optužbe bile teške i proizvoljno i "bez čvrstih dokaza" izrečene one su apsolutne, činjenične i ne treba ih posebno dokazivati jer same sebe dokazuju i potvrđuju ovako očitom i bolnom pristranošću koja se ponavlja desetinam puta. Sram i stid nisu pravne nego moralne kategorije i spominjati njih u vezi sa ovim činovnicima i institucijama koje oni predstavljaju besmisleno je ali je to nažalost još jedino što žrtvi preostaje pred ivako besramnim i beskurpuloznim djelima ove bagre i političke mafije. Sramota! Jad! Beznađe! I bijeda!!!
:-)
30% Bosne i 89% Kosova da se udruze...good luck with that
Sanjarko

#1840 Re: Kosovo

Post by Sanjarko »

General War wrote: 04/07/2023 00:41
mishic wrote: 28/06/2023 15:44 "EU objavljuje kaznene mjere protiv Kosova, Srbiju "poštedili" sankcija"

Nevjerovatno, frapantno, ali istinito i već mnogo puta viđeno! Jedino što se na ovo može reći je: Ko je ovdje lud?!!

Ovakve "pravde" na Balkanu smo se nagledali i gledamo je decenijama. Genocid, ratni zločin i UZP se nagrađuju a žrtve redovno kažnjavaju.

I to, pazite dobro, ove definicije genocida, ratnog zločina i UZP-a nisu proizvoljne, nisu subjektivne prosudbe bilo kojeg pojedinca, nego su definicije koje su donijele najviše sudske instance na svijetu, Međunarodni sudovi, Tribunali i najviši pravni autoriteti čitavog svijeta koji sjede u njima.

I svejedno što je to tako, svejedno što se agresija na Kosovo i zaustavljanje zločina koji su tamo činjeni nije moglo okončati bez podizanja NATO avijacije i bombardovanja snaga koje te zločine čine sve poslije toga evropske zemlje i njihove institucije stavljaju u ravan "sukobljenih strana" gdje se odgovornost i krivica ili dijeli ili se redovno žrtva okrivljuje a počiniocu se prašta i progleda kroz prste. I to traje decenijama!

Napadani su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, a Crna Gora se provlačila kroz pokušaje državnog udara i sve to od istog agresora, počinioca, zločinca, UZP-ovca i genocidaša kome se uvijek sve to, ali i ono što danas čini kroz destabilizaciju prilika i na Kosovu i U Bosni i Hercegovini pa pomalo još i u Crnoj Gori, oprašta a kažnjavaju se žrtve tog počinitelja svih tih nedjela. Nevjerovatno!!!

Jedino što u ovom slučaju preostaje svim tim žrtvama jeste da se ujedine i sve zajedno kao jedna definitivno otkažu svaku saradnju ne samo sa EU i njenim institucijama i činovnicima nego saradnju sa kompletnim Zapadom te da se zajedno i organizovano suprotstave prije svega tom zločincu, miljeniku i štićeniku Zapada a potom i kompletnom Zapadu rizikujući izoliranost koja bi ih manje koštala nego ovi dvostruki standardi koje trpe.

Neshvatljivo je i neobjašnjivo, do kraja iritantno i za sve siledžije stimulativno ovakvo ponašanje Zapada prema Vučiću i Srbiji. Pa i posljednja budala zna i vidi ko i zbog čega na sjevernoj granici Kosova izaziva ekscese, pravi probleme i ugrožava mir samo to ne vide, ne znaju i svjetskoj javnosti drugačije prezentiraju činovnici međunarodne zajednice koji su nekakvi višedecenijski medijatori koje je, sada je to potpuno jasno i očito, Vučić pokupovao, korumpirao, podmitio i učinio pristrasnim.

Koliko god ove optužbe bile teške i proizvoljno i "bez čvrstih dokaza" izrečene one su apsolutne, činjenične i ne treba ih posebno dokazivati jer same sebe dokazuju i potvrđuju ovako očitom i bolnom pristranošću koja se ponavlja desetinam puta. Sram i stid nisu pravne nego moralne kategorije i spominjati njih u vezi sa ovim činovnicima i institucijama koje oni predstavljaju besmisleno je ali je to nažalost još jedino što žrtvi preostaje pred ivako besramnim i beskurpuloznim djelima ove bagre i političke mafije. Sramota! Jad! Beznađe! I bijeda!!!
:-)
30% Bosne i 89% Kosova da se udruze...good luck with that
Mislis oko 3 miliona Bosanaca i Albanaca, ali nema od toga nista slazem se. Pustaju nas niz vodu radi Jadarita i drugih resursa u Srbiji i RS-u. Iz RS-a hoce struju, iz Srbije minerale tj metale. Ima na prostoru Srbije i RS-a i zlata.
mayab

#1841 Re: Kosovo

Post by mayab »

https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/bill- ... Naslovnica

:lol: :lol: :lol: :lol:
Bivši američki predsjednik Bill Clinton je u Albaniji! Uz odlikovanje, Clinton je upoznao i 12 imenjaka s Kosova!

Svi odreda nose njegovo ime u znak zahvale za Clintonovu ulogu u okončanju rata krajem devedesetih. I nema samo Bill imenjake, već i njegova supruga Hillary.

"Pozdrav predsjedniče. Ja sam Clinton Popova iz Prištine. Ja sam Clinton Grabanica iz Kline, hvala vam. Ja sam Clinton Bajgora. Ja sam Clinton Gorshe iz malog mjesta Lipljan", redom su se predstavljali imenjaci.

"Moje ime je Bill Clinton Krasniqi. Dolazim iz Mitrovice na Kosovu. Ponosan sam jer imam tvoje ime, ime i prezime. Ja sam Bill Clinton s Kosova. Hvala ti jer si ti Bill Clinton svijeta", poručio mu je Bill Clinton Krasniqi.

"Zdravo! Ja nisam Bill ili Clinton, ja sam Hillary Alidema i ja sam iz Vitine, Kosovo. Hvala Bill", rekla mu je Hillary Alidema.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sinuhe

#1842 Re: Kosovo

Post by sinuhe »

Žive Ameriku punim plućima. Doći će i novinari da ih uslikaju.
mishic

#1843 Re: Kosovo

Post by mishic »

I Klinton nasjeo trećerazrednim činovnicima koji situaciju na Kosovu predstavljaju potpuno drugačije od realne. Način da se SAD i EU ozbiljnije pozabavi Kosovom jeste da uprkos svim pritiscima Kurti ostane pri svome i da Zapad konačno pošalje kompetentnije ljude da ustanove šta se tamo zaista događa. Trećerazredni Vučkovci štite svoga mecenu. I ko zna kako je Klintonu ta situacija predstavljena. Kurti mora u diplomatsku inicijativu da se to raskrinka.
Peacean

#1844 Re: Kosovo

Post by Peacean »

Srbija je definitivno organizovala većinu događaja koji se dešavaju na sjeveru Kosova, ali i Albanci previše agresivno reaguju na njih i to ide Vučiću na ruku. Za Albance bi najbolje bilo da zauzmu višu moralnu poziciju i forsiraju međunarodnu istragu događaja i time šire svijest o stvarnoj situaciji. Ovako su u očima svijeta završili u istom košu sa srpskim nacionalistima i to im neće pomoći u borbi za priznanje države.
Sanjarko

#1845 Re: Kosovo

Post by Sanjarko »

mishic wrote: 04/07/2023 10:19 I Klinton nasjeo trećerazrednim činovnicima koji situaciju na Kosovu predstavljaju potpuno drugačije od realne. Način da se SAD i EU ozbiljnije pozabavi Kosovom jeste da uprkos svim pritiscima Kurti ostane pri svome i da Zapad konačno pošalje kompetentnije ljude da ustanove šta se tamo zaista događa. Trećerazredni Vučkovci štite svoga mecenu. I ko zna kako je Klintonu ta situacija predstavljena. Kurti mora u diplomatsku inicijativu da se to raskrinka.
Nije nasjeo nego promjenio je pricu, kupljen tj izlobiran.
Dope_Man

#1846 Re: Kosovo

Post by Dope_Man »

Sanjarko wrote: 03/07/2023 23:32Jadarit?
Bitan jer sadrzi litij koji se koristi u baterijama od mobitela do elektricnih auta. Nasli ga oni iz Rio Tinto koji su imali plan da prekopaju Srbiju za tim, pa su protesti sve to odgodili zasad.
mishic

#1847 Re: Kosovo

Post by mishic »

To je potvrda da su se albanski lobisti opustili i ušutili. Njihova dijaspora je dugi niz godina bila neuporedivo jača od bilo koje druge balkanske ali su se malo razjedinili, malo pasivizirali i na Kurtiju je da ih aktivira.
Sanjarko

#1848 Re: Kosovo

Post by Sanjarko »

Dope_Man wrote: 04/07/2023 10:44
Sanjarko wrote: 03/07/2023 23:32Jadarit?
Bitan jer sadrzi litij koji se koristi u baterijama od mobitela do elektricnih auta. Nasli ga oni iz Rio Tinto koji su imali plan da prekopaju Srbiju za tim, pa su protesti sve to odgodili zasad.
Ma kazivao sam da ce kopati Jadarit itd, prije ili kasnije kad spadne na nizi nivo populacija u Srbiji. Ne znam samo sta i gdje. Ovdje upravo na ovom forumu. Ali mene svi ismijavaju i sl. Kazu da su mi ideje i sl, lude itd.

Jedno od vrlina nekih ljudi je predvidzanje. Koliko dobro neke stvari mogu predvidjeti. Ne kazem da sam ja u tome dobar i sl. Nisam ohol kao Dodik primjerice. Kaze juce znam da me hoce skembati, ali ja sam lukav za njih ili samo lukav, tako nekako.
Sanjarko

#1849 Re: Kosovo

Post by Sanjarko »

mishic wrote: 04/07/2023 10:46 To je potvrda da su se albanski lobisti opustili i ušutili. Njihova dijaspora je dugi niz godina bila neuporedivo jača od bilo koje druge balkanske ali su se malo razjedinili, malo pasivizirali i na Kurtiju je da ih aktivira.
Pajdo u pitanju su resursi, milijarde u igri. Nace neko rjesenje raspleta u vezi Srbije i Kosova da bude vuk sit, i ovce skoro sve na broju.
mishic

#1850 Re: Kosovo

Post by mishic »

Srbijanski resursi su više Vučićeva propaganda nego ralne količine sirovina. To je ona klasika "Srbija nikada jača, nikada stabilnija, nikada bogatija" a u suštini ništa od toga nije tačno!
Post Reply