Pa vazio bi jedan covjek - jedan glas, samo je onda bitnije ko definise sta je to covjek. Neki kad hoce jedan covjek - jedan glas, to je dzamahirija i narusavanje dobrosusjedskih odnosa, te skretanje sa stvarnih zivotnih pitanja.Ozimician wrote: ↑29/06/2023 00:05Pa ako bi važio jedan čovjek - jedan glas, ta stranka bi bila u najmanju ruku 3. po broju glasova u toj kvazi-državi.noviforumas wrote: ↑29/06/2023 00:04 I u toj hipotetickoj konfederaciji, bi od neke bosnjacke stranke zavisio samo broj sezonskih radnika u Dubrovniku i na Makarskoj rivijeri.![]()
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
noviforumas
#108301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Ozimician
#108303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno, onda dobijemo situaciju da stranka koja osvoji ispod 10% glasova bude glavna u sastavljanju vlast i ubjedljivo najzastupljenija u svim institucijama.noviforumas wrote: ↑29/06/2023 00:10Pa vazio bi jedan covjek - jedan glas, samo je onda bitnije ko definise sta je to covjek. Neki kad hoce jedan covjek - jedan glas, to je dzamahirija i narusavanje dobrosusjedskih odnosa, te skretanje sa stvarnih zivotnih pitanja.![]()
-
saimidin
#108304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da se gubi smisao sa ovim pricama o pripajanju f
u hr, od toga nema nista, bar ne dok tu ima bosnjaka koliko ima, tu je stvar u ostvarivanju kontrole, pa nisu ludi da daju bosnjama glas u saboru, a kontrolu su ucvrstili smitovim izmjenama
Naravno kada dodje do prilike da pripoje par kantona/podrucja sa stvarnom ili zeljenom vecinom stanovnika hrvata, nece se ustrucavati ni "oluje"
Ali sve sto ce susjedi uraditi zavisi od glavne igre sa cetnitetom/komsijama, a tu je sada mrka kapa, biti ce neki novi status quo, dok komsije ne povuku novi potez, dok sa druge strane tesko je vidjeti da nasi uopste vuku poteze
Ps
Bila je prica tko ce voditi bosnjake, I smijesno mi zvuci tvrditi da ce to biti reis, pa zar pored zeljka I denisa sa stotinama hiljada glasova, mozda da bude moralna podrska vjernicima
Pss
Puno stvarno na forumu ima neke price koja ne pije vode u realnosti ni malo, ali kad vidim ove bombe denisa I heleza, nije ni cudo
Naravno kada dodje do prilike da pripoje par kantona/podrucja sa stvarnom ili zeljenom vecinom stanovnika hrvata, nece se ustrucavati ni "oluje"
Ali sve sto ce susjedi uraditi zavisi od glavne igre sa cetnitetom/komsijama, a tu je sada mrka kapa, biti ce neki novi status quo, dok komsije ne povuku novi potez, dok sa druge strane tesko je vidjeti da nasi uopste vuku poteze
Ps
Bila je prica tko ce voditi bosnjake, I smijesno mi zvuci tvrditi da ce to biti reis, pa zar pored zeljka I denisa sa stotinama hiljada glasova, mozda da bude moralna podrska vjernicima
Pss
Puno stvarno na forumu ima neke price koja ne pije vode u realnosti ni malo, ali kad vidim ove bombe denisa I heleza, nije ni cudo
-
pinkman
#108305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta ce Hrvatima Federacija BIH kad tu imaju uticaj nakon Schmidtove odluke? Ako RS dobije nezavisnost, iduci korak je entitet za Hrvate.
Orban smatra da dio Hrvatske pripada Madjarskoj i zato zeli napraviti presedan sa prekrajanjem granica u Europi.
Orban smatra da dio Hrvatske pripada Madjarskoj i zato zeli napraviti presedan sa prekrajanjem granica u Europi.
- Pandakonda
#108306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja mislim da pola ljudi ovdje koji traze intervenciju MZ ne razumiju perspektivu iz koje MZ gleda nas. Vi morate shvatiti da je Dodik covjek koji je preskocio cak i Komsica po broju glasova kada je bio kandidat za clana predsjednistva. Njegova stranka redovno zadnjih mandata ima 2/3 parlamenta i opozicija izgleda smjesna pored njega.
Ako ste vi MZ, sta vi mislite da ce se tacno desiti ako ukines Dodika ? Da ce sad taj silni narod odjednom glasati za nekog umjerenog Srbina koji umire od ljubavi za BiH, ili ce glasati za nekoga ko je kao Dodik i idemo opet ispocetka ? Osobe/vlast su samo manifestacija volje naroda. MZ je svjesna da oni mogu maknuti Dodika koliko god zele puta ali ako narod ne zeli drugacije samo ces dobivat neke nove osobe poput njega. Mozda cak i vece radikale jer ce ljudi misliti da im se petljas u njihovu volju. Mislim da MZ ceka da postepeno Dodik sam dovuce RS do bankrota i da se narod sam okrene protiv njega. Drugacije ne moze. A vec se polako obruc steze jer jedva uspjeva vracati dugove i tenzije su mu potrebne da narod ne prica o tome. Opozicija ovdje mora biti dosta glasnija jer ga ocigledno to boli. Je li to sasvim slucajno da je on bio sve radikalniji kako se priblizava rok za naplatu ? I kao sto forumas jedan napisa, niti jedna intervencija ne moze srusiti autokratu kao sto moze njegov kriminal i korupcija i osiromasenje vlastitih građana.
On je posebno poostrio retoriku jer je prije imao s kim igrati tenisa sa bombasticnim izjavama. On ce lupit neku izjavu, onda ulijece Bakir sa time kako ce on fol ukinuti RS i sve tako tamo vamo. Sada kako mu dugovi dolaze na naplatu njemu treba nesto da skrene pozornost naroda u RS za ono sto ih sljedi. Licno mislim da jako teska vremena dolaze za RS i da ih ceka masovno rezanje javne potrosnje da bi se dug mogao sanirati. Da li ce to biti u vidu stagniranja penzija, rezanje budzetskih korisnika, ukidanje nekih projekata ili socijalnih benifita itd. nisam siguran, ali to je neko moje viđenje situacije. Ono sto hocu reci i sto treba podcrtati milion puta, DODIK NIJE GLUP. On je svjestan toga da RS nema buducnosti van Bosne i Hercegovine i da bi to bilo ravno suicidu. RS i ovako opstaje radi zajednickog novca. Bosna nije Kipar da ima ratnu zonu ili Sjeverna Irska. Narod bi samo bjezao iz te iste RS. A na drugoj strani također imate Dodikov ego da on zeli biti baja barem jedne teritorije i jednog naroda. Je li vi mislite da bi Dodik zrtvovao poziciju i privilegiju RS-a zarad neke nerealne situacije da se pripoje srbiji gdje bi bio drugi baja ispod Vucica, a mozda cak ni to ? Ovdje u RS krade i radi sta hoce sto ne bi mogao nigdje drugo. I je li vi stvarno mislite da Srbiji trebaju budalastine sa proruskim covjekom dok pokusavaju spasit sto se spasit da na Kosovu ? Ako nista ovo sto Dodik radi samo skodi Vucicu jer daje Evropljanima uvid sta se moze desiti ako Srbima daju prevelike ustupke na sjeveru.
I jos sto treba pisati na svakoj temi, Europa nikad nece dozvoliti prekrajanje teritorija jer je to pandorina kutija koja se njima moze obiti o glavu. Sjetite se dogovora između Pristine i Beograda za razmjenu teritorija i kako je Europa brzo ugasila taj dogovor ? A sasvim slucajno Taci tad zavrsio u zatvoru kad je pristao na to
Hrvatska je u EU i ljudi imaju druge prioritete, tako da shodno tome shvatite da raspad Bosne nije moguc. Da su htjeli raspad to bi odma dogovorili 92e ili 95e a ne da investiraju i salju milijarde vamo koje samo progutaju politicari.
Dodik zeli Bosnjake navuci na tanak led isto kao sto je Vucic uspio navuci Kurtija. Ako pratite sukob Vucic - Kurti malo duze, mozete vidjeti da je Kurti uzivao podrsku zapada i sve je izgledalo super za njega. Onog momenta kad ga je Vucic uspio isprovocirati protestima i raznim smicalicama, i kada je Kurti impulsivno reagovao, odjednom se situacija mjenja i njemu idu sankcije a Vucic izgleda kao normalni pregovarac. Dodik ovim djelima pokusava navuci Bosnjake i probosanske snage da urade neki radikalan korak gdje bi bili stavljeni u istu ravnu sa njim da se moze reci pa evo isti smo. Bosnjaci, Hrvati i Srbi koji su normalni se moraju drzati slova zakona i ne padati na provokacije i dopustiti da se meta zapada skine sa dodika. Ohrabrujuci su istupi HDZa 90 i HRS-a i da su i oni svjesni da je sada bas presao granicu ali niposto ne treba ici u blato sa njim.
Ako ste vi MZ, sta vi mislite da ce se tacno desiti ako ukines Dodika ? Da ce sad taj silni narod odjednom glasati za nekog umjerenog Srbina koji umire od ljubavi za BiH, ili ce glasati za nekoga ko je kao Dodik i idemo opet ispocetka ? Osobe/vlast su samo manifestacija volje naroda. MZ je svjesna da oni mogu maknuti Dodika koliko god zele puta ali ako narod ne zeli drugacije samo ces dobivat neke nove osobe poput njega. Mozda cak i vece radikale jer ce ljudi misliti da im se petljas u njihovu volju. Mislim da MZ ceka da postepeno Dodik sam dovuce RS do bankrota i da se narod sam okrene protiv njega. Drugacije ne moze. A vec se polako obruc steze jer jedva uspjeva vracati dugove i tenzije su mu potrebne da narod ne prica o tome. Opozicija ovdje mora biti dosta glasnija jer ga ocigledno to boli. Je li to sasvim slucajno da je on bio sve radikalniji kako se priblizava rok za naplatu ? I kao sto forumas jedan napisa, niti jedna intervencija ne moze srusiti autokratu kao sto moze njegov kriminal i korupcija i osiromasenje vlastitih građana.
On je posebno poostrio retoriku jer je prije imao s kim igrati tenisa sa bombasticnim izjavama. On ce lupit neku izjavu, onda ulijece Bakir sa time kako ce on fol ukinuti RS i sve tako tamo vamo. Sada kako mu dugovi dolaze na naplatu njemu treba nesto da skrene pozornost naroda u RS za ono sto ih sljedi. Licno mislim da jako teska vremena dolaze za RS i da ih ceka masovno rezanje javne potrosnje da bi se dug mogao sanirati. Da li ce to biti u vidu stagniranja penzija, rezanje budzetskih korisnika, ukidanje nekih projekata ili socijalnih benifita itd. nisam siguran, ali to je neko moje viđenje situacije. Ono sto hocu reci i sto treba podcrtati milion puta, DODIK NIJE GLUP. On je svjestan toga da RS nema buducnosti van Bosne i Hercegovine i da bi to bilo ravno suicidu. RS i ovako opstaje radi zajednickog novca. Bosna nije Kipar da ima ratnu zonu ili Sjeverna Irska. Narod bi samo bjezao iz te iste RS. A na drugoj strani također imate Dodikov ego da on zeli biti baja barem jedne teritorije i jednog naroda. Je li vi mislite da bi Dodik zrtvovao poziciju i privilegiju RS-a zarad neke nerealne situacije da se pripoje srbiji gdje bi bio drugi baja ispod Vucica, a mozda cak ni to ? Ovdje u RS krade i radi sta hoce sto ne bi mogao nigdje drugo. I je li vi stvarno mislite da Srbiji trebaju budalastine sa proruskim covjekom dok pokusavaju spasit sto se spasit da na Kosovu ? Ako nista ovo sto Dodik radi samo skodi Vucicu jer daje Evropljanima uvid sta se moze desiti ako Srbima daju prevelike ustupke na sjeveru.
I jos sto treba pisati na svakoj temi, Europa nikad nece dozvoliti prekrajanje teritorija jer je to pandorina kutija koja se njima moze obiti o glavu. Sjetite se dogovora između Pristine i Beograda za razmjenu teritorija i kako je Europa brzo ugasila taj dogovor ? A sasvim slucajno Taci tad zavrsio u zatvoru kad je pristao na to
Dodik zeli Bosnjake navuci na tanak led isto kao sto je Vucic uspio navuci Kurtija. Ako pratite sukob Vucic - Kurti malo duze, mozete vidjeti da je Kurti uzivao podrsku zapada i sve je izgledalo super za njega. Onog momenta kad ga je Vucic uspio isprovocirati protestima i raznim smicalicama, i kada je Kurti impulsivno reagovao, odjednom se situacija mjenja i njemu idu sankcije a Vucic izgleda kao normalni pregovarac. Dodik ovim djelima pokusava navuci Bosnjake i probosanske snage da urade neki radikalan korak gdje bi bili stavljeni u istu ravnu sa njim da se moze reci pa evo isti smo. Bosnjaci, Hrvati i Srbi koji su normalni se moraju drzati slova zakona i ne padati na provokacije i dopustiti da se meta zapada skine sa dodika. Ohrabrujuci su istupi HDZa 90 i HRS-a i da su i oni svjesni da je sada bas presao granicu ali niposto ne treba ici u blato sa njim.
- ultima_palabra
#108307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dodik pravi od sebe babarogu da bi Vucic dobio sto vecu cijenu od zapada kada bude vrijeme da ga zrtvuje. Kada ta cijena bude dovoljno velika, Dodik ide na zasluzeni odmor negdje u ruski svet, a u igru ulazi Trivicka ili neko drugi.
- Gandalf
#108308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Skidam kapu majstorePandakonda wrote: ↑29/06/2023 02:51 Ja mislim da pola ljudi ovdje koji traze intervenciju MZ ne razumiju perspektivu iz koje MZ gleda nas. Vi morate shvatiti da je Dodik covjek koji je preskocio cak i Komsica po broju glasova kada je bio kandidat za clana predsjednistva. Njegova stranka redovno zadnjih mandata ima 2/3 parlamenta i opozicija izgleda smjesna pored njega.
I jos sto treba pisati na svakoj temi, Europa nikad nece dozvoliti prekrajanje teritorija jer je to pandorina kutija koja se njima moze obiti o glavu. Sjetite se dogovora između Pristine i Beograda za razmjenu teritorija i kako je Europa brzo ugasila taj dogovor ? A sasvim slucajno Taci tad zavrsio u zatvoru kad je pristao na toHrvatska je u EU i ljudi imaju druge prioritete, tako da shodno tome shvatite da raspad Bosne nije moguc. Da su htjeli raspad to bi odma dogovorili 92e ili 95e a ne da investiraju i salju milijarde vamo koje samo progutaju politicari.
-
made_in_sarajevo
#108309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pandakonda nemas pojma sutra rat krece, samo su bosnjaci glupi dok sda ne vrate da predvodi to.
Inace za tvoje pisanje jedan mali dokaz sto sam vec pisao. Plate sa budzeta in vec kasne i ljudi su vec nervozni. Treba hranu kupiti, racune platiti, ratu kredita uplatiti...
Inace za tvoje pisanje jedan mali dokaz sto sam vec pisao. Plate sa budzeta in vec kasne i ljudi su vec nervozni. Treba hranu kupiti, racune platiti, ratu kredita uplatiti...
- Grean
#108310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja samo znam da je juzni Kipar primljen krnjav u EU a da na sjeverni ne smije ni avion iz EU sletiti niti brod uploviti, takav je nivo sankcija.
A mi se i dalje mozemo zavaravati nemoci EU i kolektivnog zapada i zmiriti pred cinjenicom sta je razlog duplih arsina.
A mi se i dalje mozemo zavaravati nemoci EU i kolektivnog zapada i zmiriti pred cinjenicom sta je razlog duplih arsina.
- Sanjarko
#108311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ljudi titraju jajca Srbima i Srbiji da je okrenu ka EU i NATO savezu ne bi li je sklonili od Rusije i Ruskog uticaja itd. Evo jutros i jedan analiticar i historicar to rece. Dat ce im i RS, CG i ZSO na Kosovu samo da se okrenu od Rusije i Ruskog uticaja itd.
Samo zjb u tome svemu ima prilican. That is not going to happen tj taj film nece gledati.
- escobar__
#108312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U konačnici će i dobit sve to, a i dalje ostat uz Rusiju, a time će i Međunarodna zajednica svakako posijati još sjemena zla i sukoba na tom prostoru.
-
Vaya
#108313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja cu povjerovati da ce se Srbija okrenuti od Rusije, kada u Srbiji nestanu SPC i SANU, te ako se nadju dvije dovoljne 2 velike organizacije sa dijametralno suprotnim stavovima, a koje bi narod podrzao identicno kao ove 2 postojece - a svi znamo da od toga nema nista....Sanjarko wrote: ↑29/06/2023 08:04Ljudi titraju jajca Srbima i Srbiji da je okrenu ka EU i NATO savezu ne bi li je sklonili od Rusije i Ruskog uticaja itd. Evo jutros i jedan analiticar i historicar to rece. Dat ce im i RS, CG i ZSO na Kosovu samo da se okrenu od Rusije i Ruskog uticaja itd.
Samo zjb u tome svemu ima prilican. That is not going to happen tj taj film nece gledati.
Sutra, kada bi Rusi izgubili totalno rat i Rusija se raspala na 20 drzava...ideologija carske Rusije bi se cuvala i branila u Beogradu...
A ovdje strucnjaci fantaziraju o prosvjetljenim, modernim, liberalnim i pro-zapadno orijentisanim Srbima...
-
Test1234
#108314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jako kvalitetno napisano!Pandakonda wrote: ↑29/06/2023 02:51 Ja mislim da pola ljudi ovdje koji traze intervenciju MZ ne razumiju perspektivu iz koje MZ gleda nas. Vi morate shvatiti da je Dodik covjek koji je preskocio cak i Komsica po broju glasova kada je bio kandidat za clana predsjednistva. Njegova stranka redovno zadnjih mandata ima 2/3 parlamenta i opozicija izgleda smjesna pored njega.
I jos sto treba pisati na svakoj temi, Europa nikad nece dozvoliti prekrajanje teritorija jer je to pandorina kutija koja se njima moze obiti o glavu. Sjetite se dogovora između Pristine i Beograda za razmjenu teritorija i kako je Europa brzo ugasila taj dogovor ? A sasvim slucajno Taci tad zavrsio u zatvoru kad je pristao na toHrvatska je u EU i ljudi imaju druge prioritete, tako da shodno tome shvatite da raspad Bosne nije moguc. Da su htjeli raspad to bi odma dogovorili 92e ili 95e a ne da investiraju i salju milijarde vamo koje samo progutaju politicari.
Daj Bože da imamo više ovakvih ljudi koji zaista dobra analiziraju i razumiju situaciju, nego ovaj polusvijet koji lupeta šta stigne..
- Prpa.ba
#108315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sve bi to pisanje bilo odlicno da se pravoslavna i katolicka politika u BiH vode racionalno. Devedesete su pokazale da to nije tako. Ciljevi odavno poznati, metode dokazane sudski.
Kad je premisa pogresna, sve dalje pada u vodu.
DODIK NIJE GLUP. On je svjestan toga da RS nema buducnosti van Bosne i Hercegovine i da bi to bilo ravno suicidu.
Kad je premisa pogresna, sve dalje pada u vodu.
-
ljubijankic
#108316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ljudi koji glasaju za Bakira govore o tome ko je drzavnik a ko nije sunce ti jebem. Uz ovako debilno stanovnistvo ova drzava ni ne zasluzuje da postoji
-
svi u napad
#108317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bravoultima_palabra wrote: ↑29/06/2023 03:02 Dodik pravi od sebe babarogu da bi Vucic dobio sto vecu cijenu od zapada kada bude vrijeme da ga zrtvuje. Kada ta cijena bude dovoljno velika, Dodik ide na zasluzeni odmor negdje u ruski svet, a u igru ulazi Trivicka ili neko drugi.
-
palermo
#108318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vidim jutros je opet aktuelna priča o tome kako se Dodik samo utvrđuje cijenu i kako se moramo paziti da ne padnemo na njegove foluške. Iliti tišu mišu, pust'' budalu ispuhat će to. Ovo kao dejavu pisanja od prije deset godina.
Al moram priznati, majstori su ovi kuhari žabe na forumu, malo duži tekst, par floskula, pismenost na potrebnom nivou.....i eto Bošnjaka kako radosno klimaju glavom, i viču bravo....
Al moram priznati, majstori su ovi kuhari žabe na forumu, malo duži tekst, par floskula, pismenost na potrebnom nivou.....i eto Bošnjaka kako radosno klimaju glavom, i viču bravo....
- Sanjarko
#108319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
+1 Sam si rekao da taj film necemo gledati. It's not going to happen.Vaya wrote: ↑29/06/2023 08:39Ja cu povjerovati da ce se Srbija okrenuti od Rusije, kada u Srbiji nestanu SPC i SANU, te ako se nadju dvije dovoljne 2 velike organizacije sa dijametralno suprotnim stavovima, a koje bi narod podrzao identicno kao ove 2 postojece - a svi znamo da od toga nema nista....Sanjarko wrote: ↑29/06/2023 08:04
Ljudi titraju jajca Srbima i Srbiji da je okrenu ka EU i NATO savezu ne bi li je sklonili od Rusije i Ruskog uticaja itd. Evo jutros i jedan analiticar i historicar to rece. Dat ce im i RS, CG i ZSO na Kosovu samo da se okrenu od Rusije i Ruskog uticaja itd.
Sutra, kada bi Rusi izgubili totalno rat i Rusija se raspala na 20 drzava...ideologija carske Rusije bi se cuvala i branila u Beogradu...
A ovdje strucnjaci fantaziraju o prosvjetljenim, modernim, liberalnim i pro-zapadno orijentisanim Srbima...
- tramvajtrojka
#108320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa normalno svima je dosta price ti meni vojvodo ja tebi serdare, i najave kakvih ratova i odcjepljenja zadnjih desetak godina nam se to desava dva puta godišnje, i uvijek iste osobe dizu uzbune evo hiiiiinnn silaze niz vraca, i samo sto nisu krenuli i uvijek corak. Otvori teme iz 2019,20,21,22 sve ista tema i ista prica i corak od istih ljudi. Ne kontam samo kako vam ne dosadi da padate na istu foru konstantno neki Dodik sindrom il stapalermo wrote: ↑29/06/2023 09:01 Vidim jutros je opet aktuelna priča o tome kako se Dodik samo utvrđuje cijenu i kako se moramo paziti da ne padnemo na njegove foluške. Iliti tišu mišu, pust'' budalu ispuhat će to. Ovo kao dejavu pisanja od prije deset godina.
-
Vaya
#108321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Cekam samo jos sajber87 da uleti i da kaze, kako smo glupi i kako nista ne kontamo...te kako ce Svhmidt, EU i SAD sve ovo fino stediti na kraju...palermo wrote: ↑29/06/2023 09:01 Vidim jutros je opet aktuelna priča o tome kako se Dodik samo utvrđuje cijenu i kako se moramo paziti da ne padnemo na njegove foluške. Iliti tišu mišu, pust'' budalu ispuhat će to. Ovo kao dejavu pisanja od prije deset godina.
-
ZuzuTop
#108322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma kakva krv.
Dobili su drzavu. Zao mi oca i takvih budala sto su ratovali.
-
breuer
#108323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ko da će te neko pitati želiš li ratovat...
- Haris.ba
#108325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nego, kad se entitet RS osamostali kako je zamislila trojka da ce funkcionisati neko buduce formiranje vlasti na ostatku zemlje?