Sta ti onda govori guranje lijevog i desnog krila?kroz sredinu ne moze.to se vidi. Vidis da sada udaraju po lijevom i desnom krilu tj tamo gdje su rusi najtanji (po mapama). Shvatas li da ce ukrqjinci kad tad preci minska polja i da ce usput iz prelaska jednog polja ili dva, tri nauciti lekciju, i isto primjeniti negdje drugo. Vjerovqtno d im aneka shem akoju ce nauciti jer sve se svodi u shemama kako nesto funkcionise npr ruska odbrana.minska polja i skratiti razdanjinu za npr 10 km.ond adolaze do rovova sa tehnikom a vidjeli smo kako ukrajinci napadaju rovove.transporteri i tenk zajedno djeluju dok se pjesadija priblizavamadner wrote: ↑18/06/2023 22:22Malo vjerovatno, to je ono na sta je spalo ali to nije bio pocetni plan.lajkujMe wrote: ↑18/06/2023 21:55
Ovo sve sto se desava u Zaproziju meni se cini ima samo jednu svrhu.
Zauzimanje pocetnih pravaca, deminiranje glavnih minskih polja i uklanjanje glavnih prepreka prve crte odbrane.
Pogledajte svaki dosadasnji napad je bio oko 1 do 2 km dubok to su vjerovatno Minska polja koje Ukrajinci sad ciste da tehnika moze proci u masovnom broju.
Usput udaraju pozadinu ono sto treba i tjeraju Ruse da salju dodatna pojacanja.
Ono sto je primjetno tu prvu crtu odbrane drze i najbolji rusi u smislu motivacije i obuke.
Imate tu miks Mornarickih, Spetznats i dokazanih volonterskih grupa kao sto je BARS i izmedju su popunjeni mobiksima i zatvorenicima.
Ovo je sve i dalje battle shaping pripremaju teren u Zaporoziju za ofanzivu.
To je najtezi dio jer iziskuje velike gubitke i tezak rad.
Nista Kahovka nije poremetila sem sto je otezala dalje proces jer su Rusi jos pojacanja dovukli
Pogresne predpostavke su dovele do toga da je ofanziva presla u rovosku borbu za svaki metar, uz velike gubitke u tehnici.
Ono sto je meni upalo u oci jeste nevjerovatna nekordinacija oruzanih snaga i GRU.
Ovaj upad u Rusiju i partizanske akcije su trebale biti izvedene istovremeno sa velikim napadom, ali iz nekog razloga nije doslo do pravilne kordinacije.
Sto se tice drzanja linije, jedinice koje su tu bile prosle godine jos uvijek su tu. Ne vidim ni jednu vecu formaciju RF da je prebacena i angazovana mada ovo jeste glavni pravac napada.
Ali svakako jeste glupo bilo napasti sa novom brigadom vjerovatno najbolju jedinicu tog korpusa RF, to nema smisla kao prvi potez. Osim ako ne mislis da ti je jedinica tako dobra da ce odmah razbiti protivnika.
Uglavnom, ako se u analizi ne podje od zelja nego od onog sto vidimo, bude jasno doklo smo.
Ukrajina
-
Honda Rajvosa
#169826 Re: Ukrajina
- drug_profi
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#169828 Re: Ukrajina
Posjet baki, otok mira u olujnom moru života. Svaki put kad dođem kod nje dobijem mentalnu snagu i višak kilograma
Ovo su knedle s jagodama kuhane posebno za mene

Ovo su knedle s jagodama kuhane posebno za mene

- madner
#169829 Re: Ukrajina
To je stvar obavjestajne sluzbe, ako zelis, a zelili su, da sto prije dodju do glavne linije prije nego sto otpor postane jake onda je ovo bio ispravan potez da je odbrana stvarno bila slaba.lajkujMe wrote: ↑18/06/2023 22:51Jedinica je dobra, samo lose poslana u borbu.madner wrote: ↑18/06/2023 22:22
Malo vjerovatno, to je ono na sta je spalo ali to nije bio pocetni plan.
Pogresne predpostavke su dovele do toga da je ofanziva presla u rovosku borbu za svaki metar, uz velike gubitke u tehnici.
Ono sto je meni upalo u oci jeste nevjerovatna nekordinacija oruzanih snaga i GRU.
Ovaj upad u Rusiju i partizanske akcije su trebale biti izvedene istovremeno sa velikim napadom, ali iz nekog razloga nije doslo do pravilne kordinacije.
Sto se tice drzanja linije, jedinice koje su tu bile prosle godine jos uvijek su tu. Ne vidim ni jednu vecu formaciju RF da je prebacena i angazovana mada ovo jeste glavni pravac napada.
Ali svakako jeste glupo bilo napasti sa novom brigadom vjerovatno najbolju jedinicu tog korpusa RF, to nema smisla kao prvi potez. Osim ako ne mislis da ti je jedinica tako dobra da ce odmah razbiti protivnika.
Uglavnom, ako se u analizi ne podje od zelja nego od onog sto vidimo, bude jasno doklo smo.
Ovo je od samog pocetka ovako trebalo raditi s pjesadijskim napadima da zauzmu minska polja i ociste ih.
Mislim da su Ukrajinci na samom pocetku htjeli malo i psihologiju iskoristiti da vide hoce li Rusi pobjeci (hint nisu).
E sad sto se tice Belgoroda, nisu to uradili kao pripremu za ofanzivu, sama cinjenica da Rusi nisu reagovali i dalje pro Ukrajinski Rusi drze par sela tu...
Mislim da je to vise Budanov napravio da se uvede dodatna pometnja medju Rusima i da se Ruski narod navikne na sta sljedi.
Pravi napad jos nije na vidiku mene nervira samo jedna stvar.
Ovi pjesadijski napadi su se trebali desavati jos od ljeta prosle godine s postepenim nagrizanjem odbrane.
Inace na citavoj fronti mi smeta sto Ukrajinci ne rade stalno manje napade sirinom fronta nego se poklope i cekaju da Rusi dodju.
To nije bas proaktivno od strane Ukrajinaca.
Da i to je tacno, zaboravlja se sada da je to bila prica, da je moral Rusa 0 i da ce se raspasti.
Ovako nisu, ali da su istovremeno kao sto je trebalo napali i tamo Rusi bi mozda mislili da je puno ozbiljniji napad.
To su klasicne operacije SF, prepisane iz Britanske knjige iz WW2, ali tajming nije bio dobar.
Nisu imali municije, pogledaj one dokumente sto su procurili. Nije bilo samo do Bakmuta ali je bilo i jako puno do istog, trosili su vise od zapadne produkcije i nisu mogli praviti zalihe za ovo. Zato i Korejske i Japanske posiljke, ali to ce doslo tek poslje.
- madner
#169830 Re: Ukrajina
Govori mi da imaju problem da prodju. Nema magicnog stapica za minsko polje, treba ti puno inzinjerije i opet je problem jer i Uragan i ove ostale igracke mogu jako brzo posijati novo polje. Ali nije sve do minskih polja, problem je i artiljerija i avijacija i helikopteri.Honda Rajvosa wrote: ↑18/06/2023 23:08Sta ti onda govori guranje lijevog i desnog krila?kroz sredinu ne moze.to se vidi. Vidis da sada udaraju po lijevom i desnom krilu tj tamo gdje su rusi najtanji (po mapama). Shvatas li da ce ukrqjinci kad tad preci minska polja i da ce usput iz prelaska jednog polja ili dva, tri nauciti lekciju, i isto primjeniti negdje drugo. Vjerovqtno d im aneka shem akoju ce nauciti jer sve se svodi u shemama kako nesto funkcionise npr ruska odbrana.minska polja i skratiti razdanjinu za npr 10 km.ond adolaze do rovova sa tehnikom a vidjeli smo kako ukrajinci napadaju rovove.transporteri i tenk zajedno djeluju dok se pjesadija priblizavamadner wrote: ↑18/06/2023 22:22
Malo vjerovatno, to je ono na sta je spalo ali to nije bio pocetni plan.
Ako ZSU ima srece, ove jedinice sto su sada angazovane ce uspjeti probiti ove prve linije. Nakon toga ce ova grupacija od 5-6 stvarno sjajnih brigada pokusati da napravi vise. Ako nemaju srece ili znanja, morat ce angazovati i te brigade prije vremena i onda mozemo govoriti o taktickim uspjesima ofanzive.
Isto tako napada i RF rovove, rekao bi da mi izgleda da je malo rucnih PO sredstava na obje strane.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#169831 Re: Ukrajina
Ruski predsjednik Vladimir Putin je počeo zamuckivati kada je spomenuto ime Valerija Zalužnog.
*polomićeš olovku jadan bio. kažu šteta što neko nije tad kakav teg ispustio na pod u ovoj sobi hehe
Spoiler
Show
- drug_profi
#169832 Re: Ukrajina
...posto se vjerovatno radi o amaterskim organizacijama na nekom takmicenju....
Last edited by drug_profi on 19/06/2023 00:19, edited 1 time in total.
- Čitalac
#169833 Re: Ukrajina
Jermak nastoji da pridobije Brazil i Indiju za mirovni plan Kijeva koji predviđa povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, a saveznike u Latinskoj Americi traži i preko društvenih mreža, piše Wall Street Journal.
Šef ureda predsjednika Andrij Jermak pokušava uključiti Brazil i Indiju u mirovni plan predsjednika Zelenskog, koji predviđa povlačenje ruskih trupa sa cijele teritorije Ukrajine. Prema pisanju lista Wall Street Journal, Jermak je razgovarao s visokim vladinim zvaničnicima u New Delhiju i Brazilu kako bi ih ohrabrio da prisustvuju mirovnom samitu. U isto vrijeme, Jermak je napomenuo da je Ukrajina u stanju rata, ljudi ginu, a brzo otvaranje Latinske Amerike zahtijeva više od diplomatskih suptilnosti i službenih papira.
Jermak je skrolovao kroz društvene mreže kako bi pronašao druge mete. Jedna od njih je i kolumbijski pjevač Maluma, koji ima 63 miliona pratilaca na Instagramu, što je ogroman potencijal publike za ukrajinsku poruku. "Ne poznajem ovog pjevača, to nije moja muzika. Ali nam je potreban", rekao je Jermak.
- Hame_
#169834 Re: Ukrajina
Unutar ukrajinskog T-80BV utovaruje se i puca, Donjecka oblast.
*tenk? bez mene k'o domina. ovdje sekunda fali da ti nešto otkine ruku ili detonuje granatu ili...
Spoiler
Show
- drug_profi
#169835 Re: Ukrajina
Mene sada zanima otkud 4 clana posade?
Ili je imao putnike na sebi. Ne vidim na telefonu.
Last edited by drug_profi on 19/06/2023 00:23, edited 1 time in total.
- Hame_
- drug_profi
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#169838 Re: Ukrajina
Rusi su rusenjem brane, osujetili Ukrajinske planove o prelasku Djepra i povukli VDV jedinice na Zaporoski front. Posto je ofanziva bila u punom tjeku, osujetili su brze prodore kroz rusku odbranu.
Po ruskim mapama odbrane, ima utvrdjena linije duz Melitopolja prema Tokmaku prema Djepru. Znaci rusi su unaprijed znali da iz tog pravca lezi opasnost i da utvrdom Melitopolja pa nastavljanje na Tokmak, brane taj bok koji je osjetljiv i da nedaju Ukrima sazada.
Znaci da su rusi predvidjeli gubitak teritorija izmedju Djepra-Krima-Melitopolja-Tokmaka. To im je sto bi rekli ameri Alamo ili rusi Staljingrad, nema dalje ili ode kompletan jug pa i Krim.
Jako pronicljivo s ruske strane. Sto znaci da Ukri moraju probiti neki dio glavnog fronta, uz ogromne zrtve.
Desant ce biti al izgleda nema dalje od Tokmak-Melitopolj. Forsiranje prema Mariupolju i udara sazada. Bit ce tu jebade za Ukre. Rusi su naucili lekciju iz bahatosti. Mada opet, to su rusi a oni su po prirodi arogantni i bahati.
Po ruskim mapama odbrane, ima utvrdjena linije duz Melitopolja prema Tokmaku prema Djepru. Znaci rusi su unaprijed znali da iz tog pravca lezi opasnost i da utvrdom Melitopolja pa nastavljanje na Tokmak, brane taj bok koji je osjetljiv i da nedaju Ukrima sazada.
Znaci da su rusi predvidjeli gubitak teritorija izmedju Djepra-Krima-Melitopolja-Tokmaka. To im je sto bi rekli ameri Alamo ili rusi Staljingrad, nema dalje ili ode kompletan jug pa i Krim.
Jako pronicljivo s ruske strane. Sto znaci da Ukri moraju probiti neki dio glavnog fronta, uz ogromne zrtve.
Desant ce biti al izgleda nema dalje od Tokmak-Melitopolj. Forsiranje prema Mariupolju i udara sazada. Bit ce tu jebade za Ukre. Rusi su naucili lekciju iz bahatosti. Mada opet, to su rusi a oni su po prirodi arogantni i bahati.
- drug_profi
#169839 Re: Ukrajina
Imaju ukrajinici bar 30.000 za izgubiti i opet ce proci.
A ja mislim da ce proci i sa manje.
Ne znam zasto je noeko ocekivao Oluju ili Desert Storm.
Nema nekoliko brigada jos ni na vidiku.
U augustu/septembru stizu Abramsi, a tad nekad i F16.
Dotle ide ovo 500 metara po 500 metara.
A ja mislim da ce proci i sa manje.
Ne znam zasto je noeko ocekivao Oluju ili Desert Storm.
Nema nekoliko brigada jos ni na vidiku.
U augustu/septembru stizu Abramsi, a tad nekad i F16.
Dotle ide ovo 500 metara po 500 metara.
- Hame_
- Hame_
#169841 Re: Ukrajina
Postoji li pametan način za obavljanje glupog zadatka? Postoji li nešto što ne možemo vidjeti što objašnjava očiglednu ludost Rusije u jurišanju na komadić nebranjenog teritorija?
Oprezan sam da motive Rusije u potpunosti prebacujem na Putina. U pozadini su veći problemi završetka istok-zapad. Rusija je postala trećerazredna nacija bez Ukrajine. Kad bi Ukrajina ušla u EU, Rusija bi skliznula u četvrtorazrednu naciju.
Uništavanje ukrajinske infrastrukture manje je osveta, a više osiguranje da se ukrajinske farme, rudnici i industrije neće moći natjecati s ruskim u skorije vrijeme.
Oprezan sam da motive Rusije u potpunosti prebacujem na Putina. U pozadini su veći problemi završetka istok-zapad. Rusija je postala trećerazredna nacija bez Ukrajine. Kad bi Ukrajina ušla u EU, Rusija bi skliznula u četvrtorazrednu naciju.
Uništavanje ukrajinske infrastrukture manje je osveta, a više osiguranje da se ukrajinske farme, rudnici i industrije neće moći natjecati s ruskim u skorije vrijeme.
- Hame_
#169842 Re: Ukrajina
Par sati do zore, valjda ne popijem ozbiljniji ban
-
Helios
#169843 Re: Ukrajina
Meni interesantno kako se ovako krece paralelno sa rovom,kupola okrenuta prema rovu,tijelo tenka na izvolite da bude pogodjen relativno tanji oklop na boku, uz to lakše ga brzinski nanisaniti nego da je isao direkt na rov.Uz podrsku mitraljeza ,mislim da ne bi ni bio gadjan.Ali ko ce znati kakve su prilike bile.drug_profi wrote: ↑19/06/2023 00:26Prvi fula drugi pogodak, a kad je već tako blizu rova bio, zašto nije zajahao preko i koristio gusjenice i spregnuti mitraljez
-
sumirprimus
#169844 Re: Ukrajina
Al ih naslagase
Bubovi
-
DebelinJoe
#169845 Re: Ukrajina
Isti video bez blura. Kao stara FPS igrica, tipa Wolfenstein. Rusi u ovom rovu su izgleda ljudi koji su dva sata prije pokupljeni s ulice.
- Gandalf
#169846 Re: Ukrajina
Odoše rujani u k...... Rovovi u modernom ratovanju su grobovi, prvenstveno za one što su ih iskopali i koji tu borave duže.
- Gandalf
#169847 Re: Ukrajina
Lijepa priča ponedeljkom
-
DebelinJoe
- Gandalf
#169849 Re: Ukrajina
Upecani somovi iz Mordora, dobro gluplji od klasičnih riječnih somova
- drug_profi
#169850 Re: Ukrajina
Ovo baš iznenađenje bilo. Nisu ni skontali da su napadnuti dok im u rov nisu ušli, a i tad su skontali samo oni kojima je vec bilo kasno.