Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#61901 Re: Zeničani
Nije mozda nego je gentoo to prvi spomenuo a EFD se nadovezao.
Uostalom ne moras ici na utakmicu da bi takve stvari znao.
Uostalom ne moras ici na utakmicu da bi takve stvari znao.
- Ja_Ja
#61902 Re: Zeničani
Navodno su ti bez reklame pukli odmah. Ja uzeo dva bijela…sa reklamom…da ko ne zamjeri.
-
belfy
#61903 Re: Zeničani
prejudiciram? mozda. rijeci ne izvrcem zasigurno. ali, evo posto si ti covjek koji (valjda) stoji iza svojih rijeci sta mislis da se sretnemo? dobijes gratis rostilj i upoznas jos neke ljude koji forumaju ovdje. jesi za? dogovorimo se na pp za sekund.Ja_Ja wrote: ↑14/06/2023 21:55 @belfy prejudiciras i izvrces rijeci. Nisam rekao da su propalice. Ono sto sam rekao jeste da vecina nije postigla u zivotu nesto toliko vrijedno da su bili ili su jos uvijek bolji od ostalih, a pogotovo da im se daje neki kultni status koji se moze povezati sa urbanom rajom i nekim trendseterskim dostignucima u kulturi, nauci ili ne znam ni ja cemu. Ljudi ne moraju da dotaknu zvijezde da bi bili vrijedni ali ako cemo vec da pravimo neki kult oko njih onda moraju da istnski odskacu od drugih. Razumijem da vas gimnazijalce (ukoliko si gimnazijalac) pomalo mozda i vrijedja ovaj stav ali mi nije to uopste namjera. Evo zauzvrat ti meni mozes reci sta zelis o tehnickoj skoli ja se necu ljutiti.
A na Smetovima sam na "ti" sa rampom. Pisao sam i pisem na forumu vec nekoliko godina o problemu Smetova i mogu ponosno da kazem da sam jedan od onih koji i kada gore odu jednom godisnje (jer ne mogu od muke vise puta ni da idem) svaki put odvojim svoje vrijeme i pokupim i snesem odozgo i po par vreca smeca koje siguran sam i gimnazijalci ostave. Pisao sam i urgirao i gradskoj upravi, i EKO forumu i svima koji su bili voljni da slusaju o problemu Smetova i peksina koji zaobidju rampu pa jos gore rade ono sto rade.
Mislim valjda shvatate ( a mislim da si ti mozda i stariji od mene) da nije uredu taj nacin prozivanja, pa i ovog omalozavanja grada koje neki po forumu rade. Bukvalno sam na ovom forumu 17 godina (registrovan, puno duze ako sa ne registrovanim periodom). Duze sam na forumu nego sto pojedinci imaju godina, i par stvari je gotovo konstantna prica ovdje, pljuvanje, carsijske p****, hrana i ti pokusaji "carsijske" raje da se dijele na "nas" i "njih", gdje smo mi "iz" carsije bolji od "njih" koji nisu, te su nam oni za sve probleme krivi, ali u sustini nije ta carsijska raja nista bolja od "dosla" (a ovo ti pise neko ko moze bar od 1700 godine da imenom i prezimenom navede svoje predke koji manje vise zive u istom dijelu Zenice u kojem su zivjeli i 1700 i neke. Za mene je to dovoljno uvredljivo da reagujem.
-
belfy
#61904 Re: Zeničani
koja je tvoja struka?skoronikako wrote: ↑14/06/2023 23:51 Djeca koja ne idu na islamsku vjeronauku, imaju katolicku ili pravoslavnu vjeronauku (gdje recimo radi jednog ucenika dolazi pravoslavni teolog u jednoj skoli) ili pak kulturu zivljenja. Dakle nema "cekanja".
To je samo jedna neistina koja je predstavljena ovdje kao apsolutna istina. Bilo ih je jos.
Meni je zanimljivo kako recimo EFD nije bio na stadionu 15 godina, ali pametuje za jednog igraca i njegov dres. Zanimljivo.
Jos mi je zanimljivije ovo "ko je shvatio, shvatio je". Opet me nekako podsjeca na ovu jednu grupu vjernika koja isto rezonuje, samo ima suprotno uvjerenje.
Reci da je Zenica isto tolerantna kao BLuka ili ZMostar je smijesno. Ta osoba nije bila u tim gradovima, ili nije bila u Zenici.
I jos mi je zanimljivo ovo babo vs tata. Tu nam je turski ok?
- Sanjarko
#61905 Re: Zeničani
Ja nisam bio duze na stadionu i gledao Celik kako igra ali kazem nije samo do mene, ali uvijek sam se i dalje za uspjeh Celika zanimao. Pratio sam jedno vrijeme i rukomet i to poslije nogometa. Jednostavno tako doslo kod mene vrijeme.
Osamio se, jbga.
Osamio se, jbga.
-
skoronikako
-
skoronikako
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#61908 Re: Zeničani
Uuu kako su se neki nasli u nekim situacijama pa onda "islamofobija"
Ne mogu vam ja otvarati oci.. boli me qrac realno. Ali priznajte sebi, ja sam islamofob jer se vecina vas pronasla u onom sto sam ja spominjao. Otislo se preduboko a pokusalo se objasniti ono "od kad nema katolika, nema ni gospode".. E to je ono sto vecina bukvalaca nije i ne moze da shvati. Isto kao i za dres.. nije poenta taj jedan dres ili taj jedan igrac licno.. nego reprezent onoga kako je do tog doslo.
Selam
Ne mogu vam ja otvarati oci.. boli me qrac realno. Ali priznajte sebi, ja sam islamofob jer se vecina vas pronasla u onom sto sam ja spominjao. Otislo se preduboko a pokusalo se objasniti ono "od kad nema katolika, nema ni gospode".. E to je ono sto vecina bukvalaca nije i ne moze da shvati. Isto kao i za dres.. nije poenta taj jedan dres ili taj jedan igrac licno.. nego reprezent onoga kako je do tog doslo.
Selam
- Casual's
#61909 Re: Zeničani
Kakav je reprezent što je Čelik jedini klub kojeg Pan/Carlsberg sponzoriše, i jedini grad gdje se bukvalno održava akcija "'ko može više popit'"...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#61910 Re: Zeničani
Pa ne bi trebao da bude sporan uopste. Alkohol je legalna supstanca u ovoj drzavi i zapravo sama prica o tome da neko tolerise nesto sto se moze kupit u svakoj prodavnici i jeste dobar pokazatelj stanja.
- gentoo
#61911 Re: Zeničani
Jel to sad povlacis paralelu izmedju tih sponzora i "reci ne alkoholu" iz vjerskih razloga ? Jer ako upravo to ne shvatas onda je to ono "ko je shvatio, shvatio je".. Tj. ne shvatas da je onaj "default" koji sam spominjao upravo to.. Kad nesto cemu je mjesto u "4 zida" postane "default" drustva
Zasto bi se neko bunio zato sto je piva sponzor ? Jedino prihvatljivije i "zdravije" bi bilo da je npr Medicom kao zdravstvena ustanova sponzor pa da se povuce neka paralela izmedju "Alkohol je los za vase zdravlje" i "besplatan ultrazvuk za clanove kluba"
- likce
#61912 Re: Zeničani
Islamofobija, nacionalizam, fasizam upakovan kroz neku toleranciju i liberalizam se mogao procitati na zadnjih par stranica. Dosta frustriranih ljudi, mrznjom zadojenih koji se skrivaju iza "tolerancije" i koji pljuju po svom gradu i svojim sugradjanima.
Covjek govori da nema "gospode" bez krscana, odreduje se kako se muski roditelj treba zvati(tata), zene koje su pokrivene su zamotane koje primaju novac za to, muskarci sa bradama su ekstremisti koji ga ne vade iz ovih zamotanih i imaju po petero djece, covjeku koji svojim novcem djeci kojoj predaje organizuje rucak se spocitavaju najgore osobine, objekti bez alkohola se oznacavaju i indirektno im se stavlja ekstremni prefiks, itd......
Ljudi puni tolerancije i suzivota bi jednoj skupini(u ovom slucaju muslimanima) odredivali kako da praktikuju vjeru, koliko da se jebu, kome da placaju rucak, kako da se oblace, itd... jebena ova tolerancija
Jedina istina je da nijedan krscanin, pravoslavac, jevrej kao i sve njihove bogomolje u Zenici nisu ugrozene i da za svakoga ima mjesta.
Samo se slazem da se u gradu povecao krkanluk i seljakljuk ali to je u citavoj drzavi jer ljudi koji imaju priliku masovno iseljavaju i onda njihova mjesta u dosta slucaju upraznjavaju neki krkani koji prije nisu imali tu priliku.
Covjek govori da nema "gospode" bez krscana, odreduje se kako se muski roditelj treba zvati(tata), zene koje su pokrivene su zamotane koje primaju novac za to, muskarci sa bradama su ekstremisti koji ga ne vade iz ovih zamotanih i imaju po petero djece, covjeku koji svojim novcem djeci kojoj predaje organizuje rucak se spocitavaju najgore osobine, objekti bez alkohola se oznacavaju i indirektno im se stavlja ekstremni prefiks, itd......
Ljudi puni tolerancije i suzivota bi jednoj skupini(u ovom slucaju muslimanima) odredivali kako da praktikuju vjeru, koliko da se jebu, kome da placaju rucak, kako da se oblace, itd... jebena ova tolerancija
Jedina istina je da nijedan krscanin, pravoslavac, jevrej kao i sve njihove bogomolje u Zenici nisu ugrozene i da za svakoga ima mjesta.
Samo se slazem da se u gradu povecao krkanluk i seljakljuk ali to je u citavoj drzavi jer ljudi koji imaju priliku masovno iseljavaju i onda njihova mjesta u dosta slucaju upraznjavaju neki krkani koji prije nisu imali tu priliku.
- Casual's
#61913 Re: Zeničani
Ovaj grad se predstavlja kao mjesto gdje se ne moze popiti pivo zbog islamskih terorista..gentoo wrote: ↑15/06/2023 08:36
Jel to sad povlacis paralelu izmedju tih sponzora i "reci ne alkoholu" iz vjerskih razloga ? Jer ako upravo to ne shvatas onda je to ono "ko je shvatio, shvatio je".. Tj. ne shvatas da je onaj "default" koji sam spominjao upravo to.. Kad nesto cemu je mjesto u "4 zida" postane "default" drustva
Zasto bi se neko bunio zato sto je piva sponzor ? Jedino prihvatljivije i "zdravije" bi bilo da je npr Medicom kao zdravstvena ustanova sponzor pa da se povuce neka paralela izmedju "Alkohol je los za vase zdravlje" i "besplatan ultrazvuk za clanove kluba"![]()
-
skoronikako
#61914 Re: Zeničani
Meni je porazno da neko misli da je ovaj grad jednako radikalan kao ZMostar ili BLuka. Jos mi je gore sto to kaze osoba koja bi trebala da je iz ovog grada.
Smijesno mi je da ovaj lik "ko je shvatio, shvatio je" jos uvijek nije shvatio.
Smijesno mi je da ovaj lik "ko je shvatio, shvatio je" jos uvijek nije shvatio.
- gentoo
#61915 Re: Zeničani
Ja to nisam rekao.. U tim gradovima u zadnjih 5+ godina sam bio samo u prolazu. Ja nisam htio da budem bukvalista i direktno da govorim neke stvari koje je npr @EFD22 donekle dotakao.skoronikako wrote: ↑15/06/2023 09:04 Meni je porazno da neko misli da je ovaj grad jednako radikalan kao ZMostar ili BLuka
Ali evo opet sa navodnicima da pokusam docarati: kad su oni kojima je do 90-ih Tito "branio da budu muslimani" doselili u grad, tad su "katolici" odselili iz njega. I to je ono sto meni ( i nadam se svakom normalnom covjeku) smeta. Ne brada, ne pokrivena zena itd, itd.. Ali da, smeta mi brada koja misli da samo zato sto je brada i samo zato sto umjesto 35x ide 1x sedmicno na namaz ima "stealth mode" da parkira na trotoaru.
Molim vas samo da pokusate shvatiti prenesena znacenja ovog u " " , nemojte biti glupi
-
skoronikako
#61916 Re: Zeničani
A ti si kao strucnjak za tumacenje postova?
Uostalom, koji vrag uopste tumacis njegov post? Nije ga napisao na nama stranom jeziku. Nije ga napisao prije 50 godina da moras dodati kontekst. Nije ga napisao ni neki aman zaman strucnjak pa da nam ti kao drugi vrli strucnjak moras spustiti na nivo koji mozemo razumjeti.
Nego, problem je 35x, ne 1x. A svakako je veliki problem naseg naroda ova tolerantnost. Tolerantni dok se uklapaju u ponasanje koje mi zelimo vidjeti u drugom, sve van toga nije dobro. I to je jednako za vjernike kao i za ove koji to nisu.
Inace je Zenica kao radnicki grad bila izvor kulture i obrazovanja. Sve bili akademici.
Uostalom, koji vrag uopste tumacis njegov post? Nije ga napisao na nama stranom jeziku. Nije ga napisao prije 50 godina da moras dodati kontekst. Nije ga napisao ni neki aman zaman strucnjak pa da nam ti kao drugi vrli strucnjak moras spustiti na nivo koji mozemo razumjeti.
Nego, problem je 35x, ne 1x. A svakako je veliki problem naseg naroda ova tolerantnost. Tolerantni dok se uklapaju u ponasanje koje mi zelimo vidjeti u drugom, sve van toga nije dobro. I to je jednako za vjernike kao i za ove koji to nisu.
Inace je Zenica kao radnicki grad bila izvor kulture i obrazovanja. Sve bili akademici.
-
NecuVise
#61917 Re: Zeničani
Kako da te neko ozbiljno shvati kad napišeš da su katolici odselili 90tih i to jer su se doselili muslimani seljaci? Baš trebaš biti zao da to napišeš.gentoo wrote: ↑15/06/2023 09:21
Ja to nisam rekao.. U tim gradovima u zadnjih 5+ godina sam bio samo u prolazu. Ja nisam htio da budem bukvalista i direktno da govorim neke stvari koje je npr @EFD22 donekle dotakao.
Ali evo opet sa navodnicima da pokusam docarati: kad su oni kojima je do 90-ih Tito "branio da budu muslimani" doselili u grad, tad su "katolici" odselili iz njega. I to je ono sto meni ( i nadam se svakom normalnom covjeku) smeta. Ne brada, ne pokrivena zena itd, itd.. Ali da, smeta mi brada koja misli da samo zato sto je brada i samo zato sto umjesto 35x ide 1x sedmicno na namaz ima "stealth mode" da parkira na trotoaru.
Molim vas samo da pokusate shvatiti prenesena znacenja ovog u " " , nemojte biti glupi![]()
-
Ci-Nick
#61918 Re: Zeničani
Pričati o radikalnoj Banja Luci a ne živjeti tamo je bez veze isto kao i pričati o toleranciji većine u Zenici a pripadati većini.
Po popisu 1991. u Banja Luci živjelo 28.558 Bošnjaka ili 14,6 % a 2013. živjelo 7.681 ili 4,2%
U Zenici živjelo 1991. ne malih 23.512 Srba ili 16% a 2013. samo 2.309 ili 2,2 %
Ili u Prijedoru od 49.000 prijeratnih sad živi 29.000 Bošnjaka i čine 32 % stanovništva Prijedora.
Dakle u radikalnoj Banja Luci živi 3 puta više Bošnjaka nego Srba u Zenici.
Da bi pričali o toleranciji na zapadnoj obali Mostara treba pričati sa bošnjacima koji tamo žive.
Tako sam i ja uporedio vrijeme osamdesetih u kojem sam živio sa današnjim vremenom a zaskočiše me djeca koja tad nisu bila ni rođena.
Po popisu 1991. u Banja Luci živjelo 28.558 Bošnjaka ili 14,6 % a 2013. živjelo 7.681 ili 4,2%
U Zenici živjelo 1991. ne malih 23.512 Srba ili 16% a 2013. samo 2.309 ili 2,2 %
Ili u Prijedoru od 49.000 prijeratnih sad živi 29.000 Bošnjaka i čine 32 % stanovništva Prijedora.
Da bi pričali o toleranciji na zapadnoj obali Mostara treba pričati sa bošnjacima koji tamo žive.
Tako sam i ja uporedio vrijeme osamdesetih u kojem sam živio sa današnjim vremenom a zaskočiše me djeca koja tad nisu bila ni rođena.
-
skoronikako
#61919 Re: Zeničani
To je isto. Jedni napustili samovoljno, drugi protjerani, ubijani. Bitno je da je 4 vise nego 2.
- gentoo
#61920 Re: Zeničani
Ajd procitaj jos jednom sta sam napisao sa posebnim naglaskom na stvari u " ". Jebo majku, sta vam je ? Jel iko gimnaziju zavrsio ovdje ?
- ZoomZoomKiwi
#61921 Re: Zeničani
gentoo wrote: ↑15/06/2023 08:21 Uuu kako su se neki nasli u nekim situacijama pa onda "islamofobija"![]()
Selam![]()
Upravo to mi je point._BataZiv_0809 wrote: ↑15/06/2023 08:32 Pa ne bi trebao da bude sporan uopste. Alkohol je legalna supstanca u ovoj drzavi i zapravo sama prica o tome da neko tolerise nesto sto se moze kupit u svakoj prodavnici i jeste dobar pokazatelj stanja.
Znači pravi se hampa oko stvari koja bi trebala biti normalna. A nenormalne stvari koje bi trebale biti izuzetak se veličaju i stavljaju pod normalno, pod standard, ili što gentoo reče default.
Došlo je do te promjene gdje je default da je vjera baza odnosno okosnica svake daljnje, produktivne ili ne, konverzacije. Da je default selam a ne dobar dan, iako Zenica nije homogeno društvo, valjda u Zenici ima i katolika i pravoslavaca i jevreja a bogme i ateista.
Ne može i ne smije u jednom sekularnom društvu selam biti default. To je za one koje poznaješ, odnosno za u kući i u džamiji.
Svjedok sam situacija da jedan Pero na tako random selam odgovori sa Alejkumu Selam jer je čovjek tolerantan i gospodin. Baš me zanima kako bi taj selamdžija reagovao na pomoz’bog il’ ‘faljen Isus.
-
scarr
#61922 Re: Zeničani
Tolerancija i islam ne idu jedno s drugim 
- ZoomZoomKiwi
#61923 Re: Zeničani
Islam je prelijep. Ali nažalost se pogrešno tumače neke stvari, odnosno tumače se onako kako koristi tumaču. A to je katastrofa.
Isto kao što i kršćanstvo već hiljadu godina nije ono istinsko pravo.
Vjeru izvrće kako god ko hoće i koristi to da, između ostalog, upravlja masama.
Tada vjera iz nečeg individualnog, intimnog i svetog, prelazi u dogmu i sljepoću.
Nažalost, ali tako je od vajkada i nije ni sad drukčije.
Pročitah u životu i Stari i Novi Zavjet, i Kur'an (dva različita tumačenja na BHS) i izvukoh samo najljepše iz svih tih knjiga. Ali valjda za tako nešto moraš i prije čitanja biti čiste duše.
Nije moje da sudim, ali pravih vjernika je jako malo, i ne dolaze do izražaja od ovih napuhanih paunova koji se vjerom razmeću kao nečim prostim, površnim.
-
NecuVise
#61924 Re: Zeničani
Jedni drugima smo palili kuće i ta priča? Kako te nije stid da relativiziraš etničko čišćenje?Ci-Nick wrote: ↑15/06/2023 09:49 Pričati o radikalnoj Banja Luci a ne živjeti tamo je bez veze isto kao i pričati o toleranciji većine u Zenici a pripadati većini.
-
Ci-Nick
#61925 Re: Zeničani
Ko je spominjao etničko čišćenje ?NecuVise wrote: ↑15/06/2023 10:15Jedni drugima smo palili kuće i ta priča? Kako te nije stid da relativiziraš etničko čišćenje?Ci-Nick wrote: ↑15/06/2023 09:49 Pričati o radikalnoj Banja Luci a ne živjeti tamo je bez veze isto kao i pričati o toleranciji većine u Zenici a pripadati većini.
Govorimo o toleranciji danas,.. o toleranciji drugog i drugačijeg.