horor je i ovo što imamoHakiz wrote: ↑08/06/2023 14:49I moraju biti. Svuda su.JoseMujica wrote: ↑08/06/2023 14:42
i to je 100% tačno...trenutne cijene koje mi plaćamo su socijalne i struje i vode i odvoza smeća i održavanja
Čak i kada bi cijene sa potpuno socijelnih porasle na pošteno tržišne, recimo da se donese odluka nije voda više spomenutih 5 KM koliko realno košta za količinu koju potrošiš, kada bi se privatizovalo, ne bi plaćao pošteno tržišnih na primjer 30, plaćao bi 100 ili 200. Plaćao bi skuplje od realne cijene koju čine troškovi i neki human profit. Plaćao bi ekstraprofit. Imao bi jednu firmu koja upravlja vodom u gradu, a koja bi bila privatni monopolost. Horor.
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#651 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
-
Hakiz
#652 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
U tom slučaju, ako svakako imaš horor, bolje ga je plaćati manjeJoseMujica wrote: ↑08/06/2023 14:53horor je i ovo što imamoHakiz wrote: ↑08/06/2023 14:49
I moraju biti. Svuda su.
Čak i kada bi cijene sa potpuno socijelnih porasle na pošteno tržišne, recimo da se donese odluka nije voda više spomenutih 5 KM koliko realno košta za količinu koju potrošiš, kada bi se privatizovalo, ne bi plaćao pošteno tržišnih na primjer 30, plaćao bi 100 ili 200. Plaćao bi skuplje od realne cijene koju čine troškovi i neki human profit. Plaćao bi ekstraprofit. Imao bi jednu firmu koja upravlja vodom u gradu, a koja bi bila privatni monopolost. Horor.
Ozbiljno, ja problem sa vodom nemam, redovna je, sigurna i plaćam je po prihvatljivoj cijeni. Pa mi je Vodovod OK. Struja slično, podnošljiva je. Rad pogotovo. Jedine dvije komunalne firme koje mi se ne sviđaju su Toplane jer je njihova usluga skupa i upravitelj jer ga plaćam kako mi se čini ni za šta.
To što neko želi posao i ne može ga dobiti u komunalnoj firmi, pa je ljut na tu firmu, mene ne interesuje. Interesovalo bi me da ja tražim tamo posao, ovako me baš briga za nepotizam. A ako bi mogućnost da se on zaposli meni digla cijenu usluge te firme, on bi mi bio neprijatelj.
Sada sam ja njemu zato što on ne može dobiti posao da bi meni usluga bila cjenovno podnošljiva
- Bloo
- Globalna šefica
#653 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Pa gledaj ljepoto..ako je vec slucaj privukao ovoliku paznju javnosti onda i imas sanse kada tuzis ako smatras da si upravu. Slazes se?JoseMujica wrote: ↑08/06/2023 14:35 čuj da se žalijebote ovo je vrh cinizma, al onog pokvarenog
kome? istim likovima koji su naštimali konkurs![]()
ovo je baš situacija kadija te tuži, kadija ti sudi
zbog ovakvih stvari ja bih ovdje sve, ama baš sve, privatizovao, pa nek ide sve u tri pizde materine...barem:
1. ove firme ne bi imale povlašteni položaj i zaštitu politike/države da jebu građane kako im je ćeif
2 ko zna raditi radio bi, a ko ne zna propao bi
3. sranke bi izgubile značajnu moć koju crpe kroz pogodovano zapošljavanje poput ovoga Sarajevogas slučaja o kome tabirimo
- JoseMujica
#654 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
ZNG-ovski zumbule barem pročitaj post na koji repliciraš..postavljaš pitanje na odgovor na to isto pitanje , biće da se malo vrtimo u krug dok nam se ne zamantaBloo wrote: ↑08/06/2023 15:29Pa gledaj ljepoto..ako je vec slucaj privukao ovoliku paznju javnosti onda i imas sanse kada tuzis ako smatras da si upravu. Slazes se?JoseMujica wrote: ↑08/06/2023 14:35 čuj da se žalijebote ovo je vrh cinizma, al onog pokvarenog
kome? istim likovima koji su naštimali konkurs![]()
ovo je baš situacija kadija te tuži, kadija ti sudi
zbog ovakvih stvari ja bih ovdje sve, ama baš sve, privatizovao, pa nek ide sve u tri pizde materine...barem:
1. ove firme ne bi imale povlašteni položaj i zaštitu politike/države da jebu građane kako im je ćeif
2 ko zna raditi radio bi, a ko ne zna propao bi
3. sranke bi izgubile značajnu moć koju crpe kroz pogodovano zapošljavanje poput ovoga Sarajevogas slučaja o kome tabirimo
ne znam jel to nakaradna logička postavka ili temeljna pokvarenost
sad mi je puno jasnije što po forumu puštaš ljubitelje ruskog i ravnogorskog fašizma da nesmetano trolaju teme, a banuješ prozapadnu raju
Last edited by JoseMujica on 08/06/2023 16:02, edited 2 times in total.
- insaneinthebrain
#655 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
...
Last edited by insaneinthebrain on 10/06/2023 15:32, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#656 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
nije tačno, ne lupaj gluposti.
- Chmoljo
#657 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
sabiraju se bodovi pismenog i usmenog i onda se na to dodaju bodovi u procentu koji je određen.Bloo wrote: ↑07/06/2023 15:41Onda ja drugacije razumijem ovo
jer UKUPNO oznacava ukupan broj bodova, a kolone prije bodove po kategoriji, odnosno i taj procenat je bod. E sad, moje je pitanje, da li se ovaj procenat posebnim kategorijama dodaje jedino kada imaju isti broj bodova kad se zbroji usmeni i pismeni kao i drugi kandidat ili je to default ILI pak je situacija ako posebna kategorija cak i sa procentom ima jednak broj bodova kao i drugi kandidat onda ima prednost (a postotak je vec dodan)
![]()
taj propis postoji već nekoliko godina, i ko god prati te konkurse zna za to. ovo što su im različiti procenti je najvjerovatnije na osnovu dužine perioda koji su im roditelji proveli u armiji.
ima više varijanti kako se određuju ti procenti i to je posebna priča, ali ništa mimo propisa koji su već dugo na snazi nije napravljeno u tom pogledu. nego ljudi nemaju pojma oko nečega i naslijepo pričaju oko stvari sa kojima se nisu susreli niti žele da prvo provjere o čemu je riječ.
da li se konkurs mogao našiljiti?
jeste. ali je činjenica da onaj ko ima određene procente, odnosno šehidsko je dijete ili dijete demobilisanog borca, mnogo lakše može dobiti posao i vrlo je teško tu smuljati konkurs bez rizikovanja činjenja krivičnog djela.
- Bloo
- Globalna šefica
#658 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Thank you.
Ne pratim konkurse, nisam se nikada prijavila na javni (zasto da zivim u iluziji da imam sanse), ono sto pokusavam da shvatim ovdje je kakafonija izvora (FAKTOR, STAV Itd.), pravilnika i stvarnog stanja. Usput sam stranacki NS bot.
Jasno je da se procenti kao bodovi dodaju na bodove zbira pismenog i usmenog i da to, tek ONDA, predstavlja UKUPAN broj bodova i tako je i Tarik prvi.
Tako piše i u pravilniku koji sam iskopala za Sarajevogas/kantonalni nivo.
Problem se javlja jer u clancima pise da se zapravo taj procenat dodaje jedino i iskljucivo ako kandidati imaju jednak zbir bodova U + P i onda je taj procenat odlucujuci, odnosno iskljucuje procente kao bodove koji se dodaju prije UKUPNOG broja bodova (kolona u tabeli).
Takode, pokusah skrenuti paznju gospodinu Mujici da ako je slucaj vec dobio ovoliko paznje, da onda drugoplasirani mozda i ima sanse sa ulaganjem zalbe koja ce biti popracena budnim okom javnosti, naravno ako ima osnova.
- Chmoljo
#659 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
ti koji pišu članke često ne razumiju razliku između državne službe i državnih ustanova i preduzeća, pa onda ne mogu ni znati da se zapošljavanje vrši po različitim procedurama, a ne nešto drugo.Bloo wrote: ↑08/06/2023 16:20Thank you.
Ne pratim konkurse, nisam se nikada prijavila na javni (zasto da zivim u iluziji da imam sanse), ono sto pokusavam da shvatim ovdje je kakafonija izvora (FAKTOR, STAV Itd.), pravilnika i stvarnog stanja. Usput sam stranacki NS bot.
Jasno je da se procenti kao bodovi dodaju na bodove zbira pismenog i usmenog i da to, tek ONDA, predstavlja UKUPAN broj bodova i tako je i Tarik prvi.
Tako piše i u pravilniku koji sam iskopala za Sarajevogas/kantonalni nivo.
Problem se javlja jer u clancima pise da se zapravo taj procenat dodaje jedino i iskljucivo ako kandidati imaju jednak zbir bodova U + P i onda je taj procenat odlucujuci, odnosno iskljucuje procente kao bodove koji se dodaju prije UKUPNOG broja bodova (kolona u tabeli).
Takode, pokusah skrenuti paznju gospodinu Mujici da ako je slucaj vec dobio ovoliko paznje, da onda drugoplasirani mozda i ima sanse sa ulaganjem zalbe koja ce biti popracena budnim okom javnosti, naravno ako ima osnova.
to što je pisano je glupost, a što se tiče transparentnosti, sva pitanja i literatura za ispite se mora objaviti, poslovnici o radu komisije... Ured za borbu protiv korupcije ima svoju stranicu na kojoj se mora objaviti svaki oglas, pa tako ne može neko zaboravljeno preduzeće objaviti oglas ili ga sakriti na svojoj stranici da samo odabrani znaju za njega.
pomaka ima.
-
breuer
#660 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
bude i član Komisije ispred Kantona u vidu supervizora i opet se sve vrlo jednostavno namjesti...ne budite naivni...
- Chmoljo
- Bloo
- Globalna šefica
#662 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Pa eto, Tariku je namjesten. Dali mu prividno manje bodova na usmenom jer znaju da ima procente koji ce ga na kraju uciniti najboljim kandidatom.
Pitanja su bila dostupna (nasla sam pitanja na web stranici Sarajevogasa), na usmenom su mu davi lafo manje.
Problem je u clancima koji tvrde da mu se procenti nisu trebali davati prije ukupnog broja bodova, vec samo jedino i iskljucivo ako zbroj P + U bude isti kao i drugom kandidatu.
- JoseMujica
#663 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
vrati se stranicu nazad pa vidi moje iskustvo, a prema tim pravilnicima koje spominjete sam valjda kao RVI i maloljetni borac imao tu prednost
svakome ko misli da ovaj konkurs nije namješten samo želim da dožive to na vlastitoj koži, pa da vidim koliko će vam pomoći zakoni, pravilnici i žalbe
i shvatite da njih boli neka stvar za svim tim pravilima kad našilje neko mjesto, a obično našilje da nekome vrate dug ili naprave uslugu, da bi sličnu uslugu dobili natrag...a sve će uredno pokriti papirima i ispoštovati procedure
Pravna Država Od Ponedjeljka
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Dimu1927
#665 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
vidim i ja, svaki nivo vlasti pa onda i tip ustanove ima svoje zakone o zaposljavanju. nema sta ovo je bas transparentno, koliko god da fula pitanja dobije bodove dodatne... cuj 20% na ukupne bodove... i to na cifre bodova tipa 70 80 90... e tugo moja i transparentnosti...
Sto se tice pitanja pa na usmenom svakako mogu upisati sta zele to se nigdje ne objavljuje ni sta ga pitaju ni kako je odgovorio
- Chmoljo
#666 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
De malo prelistaj sta je relevantno pa onda se cerekaj. Vec smo utvrdili da nisi nacisto kako ide procedura.Dimu1927 wrote: ↑08/06/2023 17:15vidim i ja, svaki nivo vlasti pa onda i tip ustanove ima svoje zakone o zaposljavanju. nema sta ovo je bas transparentno, koliko god da fula pitanja dobije bodove dodatne... cuj 20% na ukupne bodove... i to na cifre bodova tipa 70 80 90... e tugo moja i transparentnosti...
Sto se tice pitanja pa na usmenom svakako mogu upisati sta zele to se nigdje ne objavljuje ni sta ga pitaju ni kako je odgovorio
![]()
![]()
Zakon o radu je eksplicitno propisao da svaki kanton donosi uredbu o zaposljavanju u svom javnom sektoru.
I nauci sta znaci transparentno.
Ako je primijenjeno nesto o cemu se svi imaju priliku upoznati to znaci transparentnost.
- Chmoljo
#667 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Nije pravilnik nego su u pitanju dvije uredbe koje su aktuelne u posljednjih nekoliko godina.JoseMujica wrote: ↑08/06/2023 16:36![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
vrati se stranicu nazad pa vidi moje iskustvo, a prema tim pravilnicima koje spominjete sam valjda kao RVI i maloljetni borac imao tu prednost
svakome ko misli da ovaj konkurs nije namješten samo želim da dožive to na vlastitoj koži, pa da vidim koliko će vam pomoći zakoni, pravilnici i žalbe
i shvatite da njih boli neka stvar za svim tim pravilima kad našilje neko mjesto, a obično našilje da nekome vrate dug ili naprave uslugu, da bi sličnu uslugu dobili natrag...a sve će uredno pokriti papirima i ispoštovati procedure![]()
Pravna Država Od Ponedjeljka![]()
Prvo je pitanje jesu li bile kada si se prijavljivo i drugo je pitanje jesi li prikupio dokumentaciju i zadovoljavao kriterije.
- JoseMujica
#668 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
nisam ništa druže...ja sam glup za toChmoljo wrote: ↑08/06/2023 17:32Nije pravilnik nego su u pitanju dvije uredbe koje su aktuelne u posljednjih nekoliko godina.JoseMujica wrote: ↑08/06/2023 16:36
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i shvatite da njih boli neka stvar za svim tim pravilima kad našilje neko mjesto, a obično našilje da nekome vrate dug ili naprave uslugu, da bi sličnu uslugu dobili natrag...a sve će uredno pokriti papirima i ispoštovati procedure![]()
Pravna Država Od Ponedjeljka![]()
Prvo je pitanje jesu li bile kada si se prijavljivo i drugo je pitanje jesi li prikupio dokumentaciju i zadovoljavao kriterije.
Sebiljski berberin Skaka je bio u pravu što je doveo lika koji nit se školovao za to, niti je imao bilo kakvog radnog iskustva u toj oblasti
I Marjanović je u pravu što zapošljava svog jarana
- Chmoljo
#669 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
To je to. Jedino se na usmenom moze siljiti, al ako onaj kome silje nema tu prednost, onda se sve moze izjaloviti.Bloo wrote: ↑08/06/2023 16:32Pa eto, Tariku je namjesten. Dali mu prividno manje bodova na usmenom jer znaju da ima procente koji ce ga na kraju uciniti najboljim kandidatom.
Pitanja su bila dostupna (nasla sam pitanja na web stranici Sarajevogasa), na usmenom su mu davi lafo manje.
Problem je u clancima koji tvrde da mu se procenti nisu trebali davati prije ukupnog broja bodova, vec samo jedino i iskljucivo ako zbroj P + U bude isti kao i drugom kandidatu.
- Chmoljo
#670 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Onda nemoj kukati jebi ga.JoseMujica wrote: ↑08/06/2023 17:36nisam ništa druže...ja sam glup za to![]()
Sebiljski berberin Skaka je bio u pravu što je doveo lika koji nit se školovao za to, niti je imao bilo kakvog radnog iskustva u toj oblasti
- JoseMujica
#671 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Chmoljo wrote: ↑08/06/2023 17:41Onda nemoj kukati jebi ga.JoseMujica wrote: ↑08/06/2023 17:36
nisam ništa druže...ja sam glup za to![]()
ironija bi
- oldtajmer
#672 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
sta je sa ovim malim ukom,je li ziv 
- Styling
-
last mohicans
#674 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Neka neko kaže Šteti da se ne provaljuje. Koji paket nebuloza kao opravdanje smanjenja brzine. Najveći biser da će "smanjenje brzine i manje zadržavanje na semaforu ubrzati protok"
Kako,moj Adnane?
- Roccohljup
#675 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Ionako od.poste prema gore fakticki imas samo jednu traku jer je druga za javni prevos. A jos lad se mame i tate kod prce gimnazije nacickaju i upale 4 zmigavca da pokupe djecu.....ma milina.