Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#7326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 03/06/2023 09:22 Pa o tome ja govorim. Kaze ona to je Njemacki .... rekoh, meni nije
Ona je u pravu. JEr ovdje govorimo o porodicama/familijama jezika na onom drvetu lingvistiČkom. Vidi nas https://cdn.britannica.com/92/1992-050- ... y-tree.jpg
Fina, poštena familija slavenskih jezika. :D
Standardni njemački i bavarski dijalekti nisu Abstandsprache, više su ausbau odnosno krovni Dachsprache je Hoch Deutsch..odnosno pod krovom jednog jezika (standardni njemacki isto kao i kod nas je usvojen, npr. mi smo uvojili štokavski dijalekt da bude standard) postoji više dijalekata. Da sad ne pisem traktate o high german low german i trucblabla...

Moj savjet je, ako se već družiš i privatno sa Bavarcima, nauči par izraza:
https://omniglot.com/language/phrases/bavarian.php
https://www.goethe.de/ins/us/en/kul/liv/bav.html
https://absolutemunich.com/bavarian-phrases/

Vidjet ćeš kako im se lice ozari, pogotovo starijoj generaciji.

Taj osjecaj dijele svi ljudi, a pogotovo auslanderi. Kada ti se neko obrati na jeziku na kojem si odrastao i koji ti je drag. :-D

Bavarci su tu, na velikoj grani germanskoj, a vidi braće albanaca...svoju granu imaju :D

Image
Dope_Man

#7327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

skafiskafsnjak wrote: 03/06/2023 09:23
Bloo wrote: 03/06/2023 09:12

Sta cini Norvezane Norvezanima? Jezik? Kultura? Religija?

Adis Ahmetovic je sta? Bosanac porijeklom, Nijemac rodenjem. Odrekao se naseg pasosa i drzavljanstva da bi mogao da bude politicki aktivan i da mu ne treba viza :D
Roden u Njemackoj, skolovao se u Njemackoj, radio u Njemackoj, politicki aktivan u Njemackoj, zastupnik u Njemackoj, njemacki mu je bolji od bosanskog.
Dovoljuno je "naš" da nam je simpa i dovoljno je Nijemac da ga izaberu na određene pozicije.

Ne postoje jedinke u jasno razgraničenim prostorima, samo ovo i samo ono.
I ti si Bosanac ali i Hercegovac. Ti si se uklopio u drugoi drustvo i integrisao. Tvoja djeca ce jos bolje. Njihova djeca ce biti apsolutno asimilirana. a o tvojim praunucima da i ne govorimo. Tako je otkako je svijeta i vijeka.
Ma mislio sam u smislu, za domace ce uvijek biti stranac .... a koji ce pasos imati, kako ce se ponasati itd. To je neshto drugo.
Hocemo ja i ti, nasa djeca ne moraju osim ako ih mi izdvojimo, a unuci jos manje.
ZoomZoomKiwi

#7328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Najgori su ovi uralski, tipa mađarski i finski. Bukvalno veze ni s jednim drugim jezikom nemaju i nikakve sličnosti ni najmanje.

Rendorseg je svugdje policaj, polis, policija, samo je kod neizgovoriva riječ :lol:
Bloo
Globalna šefica

#7329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 03/06/2023 09:32 Uzasan je. Ima po austriji slicnih
Ja ne bih nikada rekla da jezik da je uzasan.
:|
Kada si stariji, jezik moze biti samo "tezak" jer ima glasove na koje tvoj govorni aparat nije navikao.
Moze zvucati odbojno jer ne razumijes i/ili ima glasove na koje nisi navikao.

Slaveni npr. ismijavaju kineski jezik jer zvukovi kineskog jezika (kojeg ne razumijemo ni 1%) su nam strani. Jezik postoji već hiljadama godina, još od vremena kada nas Slavena nije bilo ni na mapi, a kamoli našeg jezika.
goredole

#7330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by goredole »

anelsol wrote: 02/06/2023 17:40
Bodkin wrote: 02/06/2023 15:21

Odlicna dok ne pocnu cijene nekretnina skakati kao lude i cijene po restoranima i kaficimazz pa ces vidjeti protesta protiv digitalnih nomada i ovakvih ideja
E jbg., po tvom treba ukinuti turizam.
ne treba ukinuti turizam ali smjer u kojem razmišljaš je prilično jednodimenzionalan jer turizam itekako ima negativne efekte na lokalnu zajednicu. npr. u dijelovim Splita koji su bliži rivi ne možeš više naći ni jednog domaćeg jer je postalo preskupo za živjeti. pogledaj cijene nekretnina u Begoradu i koliko je teško kupiti vlastiti stan u 2023. godini. o gradovima kao što su london, pariz ili venecija da ne govorimo.

digitalni nomadi su super dok ne počnu utjecati na lokalnu ekonomiju, a kada počnu utjecati onda će biti "idite odakle ste došli" :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#7331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

EFD22 wrote: 03/06/2023 09:43 Najgori su ovi uralski, tipa mađarski i finski. Bukvalno veze ni s jednim drugim jezikom nemaju i nikakve sličnosti ni najmanje.

Rendorseg je svugdje policaj, polis, policija, samo je kod neizgovoriva riječ :lol:
Vidis da je odvojeno drvo i još pride odvojene grane. :lol:
ALi fascinantno je to.
Drvo Ind-evropskih jezika pokriva ogroman jebeni prostor planete zemlje.
I onda ovaj jedan žbuNJ uralske familije jezika pokriva naše komšije.
Ti ljudi su par sati (ili konjem par dana :D) od nas...i opet...gulaš! :D
forumskivojnik

#7332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Adis Ahmetovic je sta? Bosanac porijeklom, Nijemac rodenjem. Odrekao se naseg pasosa i drzavljanstva da bi mogao da bude politicki aktivan i da mu ne treba viza :D
Roden u Njemackoj, skolovao se u Njemackoj, radio u Njemackoj, politicki aktivan u Njemackoj, zastupnik u Njemackoj, njemacki mu je bolji od bosanskog.
Dovoljuno je "naš" da nam je simpa i dovoljno je Nijemac da ga izaberu na određene pozicije.

I ti si Bosanac ali i Hercegovac. Ti si se uklopio u drugoi drustvo i integrisao. Tvoja djeca ce jos bolje. Njihova djeca ce biti apsolutno asimilirana. a o tvojim praunucima da i ne govorimo. Tako je otkako je svijeta i vijeka.
Ma mislio sam u smislu, za domace ce uvijek biti stranac .... a koji ce pasos imati, kako ce se ponasati itd. To je neshto drugo.

Radim skupa sa jednim unfallchirurgom koji ima kosovsko porijeklo i njemacki pasos. Mlad, Oberarzt, dinamican, profesionalno izuzetno sposoban i ispred mnogih bio Nijemaca.
Prije dva dana dodje iznerviran i isprica mi da je dan prije, da bi zaobisao auto koje je se zaustavilo ispred njega i cekalo da moze skrenuti lijevo, popeo se sa dva tocka desno na trotoar i zaobisao ga u namjeri da nastavi dalje voziti, zaustavljen od policajca koji je tu negdje stajao.
Dao mu je vozacku i do tada je sve bilo u redu, ali kada ga je pitao za nacionalnost a ovaj rekao Nijemac, policajac ga je jos jednom pitao da ponovi koje je nacionalnosti on mu ponovi jos jednom Nijemac.
Tek tada policajac od njega zatrazi licnu kartu da to provjeri i kada se uvjerio da stvarno ima njemacko drzavljanstvo spucao mu je 150 eura kazne.
ZoomZoomKiwi

#7333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Bloo wrote: 03/06/2023 09:46
EFD22 wrote: 03/06/2023 09:43 Najgori su ovi uralski, tipa mađarski i finski. Bukvalno veze ni s jednim drugim jezikom nemaju i nikakve sličnosti ni najmanje.

Vidis da je odvojeno drvo i još pride odvojene grane. :lol:
ALi fascinantno je to.
Drvo Ind-evropskih jezika pokriva ogroman jebeni prostor planete zemlje.
I onda ovaj jedan žbuNJ uralske familije jezika pokriva naše komšije.
Ti ljudi su par sati (ili konjem par dana :D) od nas...i opet...gulaš! :D
To mi je baš fascinantno. Kako su se tu uopšte se našli. Npr. mađarski koji je bukvalno sa svih strana okružen slavenskim jezicima.

I još mi je jako zanimljiv Japanski koji je upio dosta anglicizama, ali na neki svoj način.

Interesantna tema.
Bloo
Globalna šefica

#7334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

EFD22 wrote: 03/06/2023 09:43Rendorseg
Čuvari reda.

I kod nas je policija, ali i mi kažemo čuvari reda i mira. :D

Oni jednostavno imaju svoju riječ (malo sam pročeprkala - usvojili su je tokom reforme jezika u 19. stoljeću gdje su uveli puno mađarskih riječi i novotvorenica da zamijene latinske (etimološki) riječi), tipa policija. :D
skafiskafsnjak

#7335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 03/06/2023 09:36
skafiskafsnjak wrote: 03/06/2023 09:22 Pa o tome ja govorim. Kaze ona to je Njemacki .... rekoh, meni nije
Ona je u pravu. JEr ovdje govorimo o porodicama/familijama jezika na onom drvetu lingvistiČkom. Vidi nas https://cdn.britannica.com/92/1992-050- ... y-tree.jpg
Fina, poštena familija slavenskih jezika. :D
Standardni njemački i bavarski dijalekti nisu Abstandsprache, više su ausbau odnosno krovni Dachsprache je Hoch Deutsch..odnosno pod krovom jednog jezika (standardni njemacki isto kao i kod nas je usvojen, npr. mi smo uvojili štokavski dijalekt da bude standard) postoji više dijalekata. Da sad ne pisem traktate o high german low german i trucblabla...

Moj savjet je, ako se već družiš i privatno sa Bavarcima, nauči par izraza:
https://omniglot.com/language/phrases/bavarian.php
https://www.goethe.de/ins/us/en/kul/liv/bav.html
https://absolutemunich.com/bavarian-phrases/

Vidjet ćeš kako im se lice ozari, pogotovo starijoj generaciji.

Taj osjecaj dijele svi ljudi, a pogotovo auslanderi. Kada ti se neko obrati na jeziku na kojem si odrastao i koji ti je drag. :-D

Bavarci su tu, na velikoj grani germanskoj, a vidi braće albanaca...svoju granu imaju :D

Image
Naravno da je Njemacki ... nego sam rekao u smislu da ne lice, kao sto i ne lice :D

Slabo Bavaraca ima s kojima komuniciram.... ono sto se druzimo, pricaju Hochdeutsch, mozda zbog mene :lol: od bavarskog znam Mia San Mia :D servus i tako :lol:

Ma kada bi gledao njemacki, koliko ima tih dijalekata i cega vec ne. Otisao u Stutgart nedavno, x stvari me ne razumiju ...

Pogledao sam ove linkove ....i kada malo skontam, znam dosta tih izraza ali nisam znao da su bavarski :D
ZoomZoomKiwi

#7336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Bloo wrote: 03/06/2023 09:53
EFD22 wrote: 03/06/2023 09:43Rendorseg
Čuvari reda.

I kod nas je policija, ali i mi kažemo čuvari reda i mira. :D

Oni jednostavno imaju svoju riječ (malo sam pročeprkala - usvojili su je tokom reforme jezika u 19. stoljeću gdje su uveli puno mađarskih riječi i novotvorenica da zamijene latinske (etimološki) riječi), tipa policija. :D
Ma ja, kao što je u njemačkom Fernseher ustvari dalekovidnica, odnosno grčki tele i latinski vizija :mrgreen:
konoplja

#7337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Pa ovisi kako kome i od karakteristika "stranca".
Sto je grupa stranaca etnicki ili rasno udaljenija od domacih i sto su vece razlike u fenotipu tako su vece sanse da ih nece prihvatiti kao domace.
U nasem slucaju to nije veliki problem sto se Europe tice jer pripradamo istoj velikoj rasnoj grupi.
Mozemo se integrirati i utopiti sa domacima u jednoj generaciji.
Bodkin

#7338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 03/06/2023 09:44
Bodkin wrote: 03/06/2023 09:32 Uzasan je. Ima po austriji slicnih
Ja ne bih nikada rekla da jezik da je uzasan.
:|
Kada si stariji, jezik moze biti samo "tezak" jer ima glasove na koje tvoj govorni aparat nije navikao.
Moze zvucati odbojno jer ne razumijes i/ili ima glasove na koje nisi navikao.

Slaveni npr. ismijavaju kineski jezik jer zvukovi kineskog jezika (kojeg ne razumijemo ni 1%) su nam strani. Jezik postoji već hiljadama godina, još od vremena kada nas Slavena nije bilo ni na mapi, a kamoli našeg jezika.
Jezik kao i sve drugo je stvar ukusa. Nekome su hardcore metal zvuci top. Meni nisu. Svakako su slicni sa njemackim :D
Mislim ja govorim njemacki i iako je ruzan jezik(meni), hochdeutsch je acquired taste :D ti lokalni dijalekti su :(
Bodkin

#7339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

konoplja wrote: 03/06/2023 09:56
Sto je grupa stranaca etnicki ili rasno udaljenija od domacih i sto su vece razlike u fenotipu tako su vece sanse da ih nece prihvatiti kao domace.
U nasem slucaju to nije veliki problem sto se Europe tice jer pripradamo istoj velikoj rasnoj grupi.
Grupa ljudi ce uvijek imati strance. I desnicarima u sarajevu su oni iz NS strani tijelo.
A to da nece biti etnicki domacin nikad nije uopste lose. U americi je to nebitno. U evropi i dalje jeste nazalost
Bloo
Globalna šefica

#7340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 03/06/2023 09:53 Naravno da je Njemacki ... nego sam rekao u smislu da ne lice, kao sto i ne lice
Slabo Bavaraca ima s kojima komuniciram.... ono sto se druzimo, pricaju Hochdeutsch, mozda zbog mene od bavarskog znam Mia San Mia servus i tako
Ma kada bi gledao njemacki, koliko ima tih dijalekata i cega vec ne. Otisao u Stutgart nedavno, x stvari me ne razumiju ...
Da, zbog stranaca pričaju hoch deutsch, ali probaj sa par izraza. :D Imaš čak i Wiki komplet na bavarskom. :D
I mia san mia zvuči tako lijepo naspram wir sind wir. :D

Habediehre!
Bloo
Globalna šefica

#7341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 03/06/2023 09:57 Jezik kao i sve drugo je stvar ukusa. Nekome su hardcore metal zvuci top. Meni nisu. Svakako su slicni sa njemackim
Mislim ja govorim njemacki i iako je ruzan jezik(meni), hochdeutsch je acquired taste ti lokalni dijalekti su
Vidjeh negdje meme...
Image

Meni su svi jezici fascinantni.
Njemački je insane sa svojim složenicama i rodovima, engleski je šizofreničan sa ortografijom i izgovorom (hajd nekom objasni zašto se piše enough a izgovara ɪˈnʌf (IPA)), BHS sa č i ć i lj i Vojnik Sandra je morala trčati i hrpom PADEŽA, japanski sa svojim manjkom vremena, rumunski koji zvuči kao latinski ali dodaje sufikse za plural i određeni član na kraju riječi i onda to provučeš kroz padeže... :D
Seyfo

#7342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Offtopicarite odavno. Možda da pročitate naslov teme. Ima dijasporskih tema,život u Njemačkoj isl pa tamo o svapskim dijalektima
Bloo
Globalna šefica

#7343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Seyfo wrote: 03/06/2023 10:07 Offtopicarite odavno. Možda da pročitate naslov teme. Ima dijasporskih tema,život u Njemačkoj isl pa tamo o svapskim dijalektima
Gomen'nasai.

Neću više. :D
Bodkin

#7344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Seyfo wrote: 03/06/2023 10:07 Offtopicarite odavno. Možda da pročitate naslov teme. Ima dijasporskih tema,život u Njemačkoj isl pa tamo o svapskim dijalektima
Da su barem izmislili nacin da prekocis postove koji te ne zanimaju
anelsol

#7345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

goredole wrote: 03/06/2023 09:45
anelsol wrote: 02/06/2023 17:40

E jbg., po tvom treba ukinuti turizam.
ne treba ukinuti turizam ali smjer u kojem razmišljaš je prilično jednodimenzionalan jer turizam itekako ima negativne efekte na lokalnu zajednicu. npr. u dijelovim Splita koji su bliži rivi ne možeš više naći ni jednog domaćeg jer je postalo preskupo za živjeti. pogledaj cijene nekretnina u Begoradu i koliko je teško kupiti vlastiti stan u 2023. godini. o gradovima kao što su london, pariz ili venecija da ne govorimo.

digitalni nomadi su super dok ne počnu utjecati na lokalnu ekonomiju, a kada počnu utjecati onda će biti "idite odakle ste došli" :mrgreen:
Slazem se da postoji taj segment priče o kojem govoriš, ali postoji i druga strana medalje. Evo npr. u Mostaru tokom turističke sezone koja traje od aprila pa tamo negdje do polovine oktobra se izdaje nekih 500 do 600 privatnih apartmana. Ti apartmani su prazni skori pola godine, i vlasnici istih nemaju u tom periodu nikakve zarade. Isto je i sa restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. Druga stvar, niko ne očekuje da će se preko noći u Mostaru pojaviti 100 000 digitalnih nomada. Te cifre će biti puno skromnije, ako ih uopšte i bude u nekon značajnijem broju, tako da sumljam da će se to odraziti nesto posebno na cijene.
konoplja

#7346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Bodkin wrote: 03/06/2023 09:58
konoplja wrote: 03/06/2023 09:56

Grupa ljudi ce uvijek imati strance. I desnicarima u sarajevu su oni iz NS strani tijelo.
A to da nece biti etnicki domacin nikad nije uopste lose. U americi je to nebitno. U evropi i dalje jeste nazalost
Naravno, naravno. Dajem svoje misljenje o tome na Skafovo "za domace ce uvijek biti stranac" i kako stvari funkcioniraju u Europi.
U useljenickim drzavama "novog svijeta" stvari su drugacije.
dr_Evil

#7347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 02/06/2023 09:21
U pravu si, 100 ljudi 100 ćudi. Nismo svi isti, ne razmišljamo isto...
E sada.Za određeni broj urođenika ja ću vazda biti jebeni stranac. Fair enough i libo me rac...svuđe svakakvi ljudi šta ću im ja.
Za zamljake i šta će mislit/reći...mislim da postoji oko 20ak ljudi na planeti do čijeg mišljenja mi je stalo, za ostale liboe rac...na kvadrat, bili oni zemljaci ili ne.
Ali moja djeca neće biti jebeni stranci i u tome je skoro cjela poenta.
Tvoje dijete je stranac, mozda mu je jezik maternji ali je stranac, i on kao i ti mora biti bolji od norskea da bi uspio, sto realno cesto nije problem.

A ko onda nece biti stranac, pa Hitler je trazio papir da je dedo bio Njemac. Onda tek tvoje unuce/praunuce.

Jedina razlika je jezik, i sto ce tvoje dijete imati akumuliran kapital koji si mu ti osigurao, a sto ti nisi realno imao, morao si sve iz nule.
auspuhc

#7348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by auspuhc »

Bloo wrote: 03/06/2023 10:04
Bodkin wrote: 03/06/2023 09:57 Jezik kao i sve drugo je stvar ukusa. Nekome su hardcore metal zvuci top. Meni nisu. Svakako su slicni sa njemackim
Mislim ja govorim njemacki i iako je ruzan jezik(meni), hochdeutsch je acquired taste ti lokalni dijalekti su
Vidjeh negdje meme...
Image

Njemački je insane sa svojim složenicama i rodovima, engleski je šizofreničan sa ortografijom i izgovorom (hajd nekom objasni zašto se piše enough a izgovara ɪˈnʌf (IPA)), BHS sa č i ć i lj i Vojnik Sandra je morala trčati i hrpom PADEŽA, japanski sa svojim manjkom vremena, rumunski koji zvuči kao latinski ali dodaje sufikse za plural i određeni član na kraju riječi i onda to provučeš kroz padeže... :D
Njemacki jezik nikako ne moze biti tezak kad ga je Edin Dzeko naucio bez problema za godinu dana.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

auspuhc wrote: 03/06/2023 18:42
Bloo wrote: 03/06/2023 10:04

Vidjeh negdje meme...
Image

Njemacki jezik nikako ne moze biti tezak kad ga je Edin Dzeko naucio bez problema za godinu dana.
Pa Džeko priča i češki, engleski, sad sigurno i italijanski...
Cijenim to što se trudi da se obrazuje i nauči jezik u kojoj boravi što je prije moguće.
I dan-danas mrzim to što Ronaldo već 20 godina aktivno igra nogomet, a do dana današnjeg se novinarima mora obraćati preko prevodioca.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 03/06/2023 14:48
broj dva wrote: 02/06/2023 09:21
U pravu si, 100 ljudi 100 ćudi. Nismo svi isti, ne razmišljamo isto...
E sada.Za određeni broj urođenika ja ću vazda biti jebeni stranac. Fair enough i libo me rac...svuđe svakakvi ljudi šta ću im ja.
Za zamljake i šta će mislit/reći...mislim da postoji oko 20ak ljudi na planeti do čijeg mišljenja mi je stalo, za ostale liboe rac...na kvadrat, bili oni zemljaci ili ne.
Ali moja djeca neće biti jebeni stranci i u tome je skoro cjela poenta.
Tvoje dijete je stranac, mozda mu je jezik maternji ali je stranac, i on kao i ti mora biti bolji od norskea da bi uspio, sto realno cesto nije problem.

A ko onda nece biti stranac, pa Hitler je trazio papir da je dedo bio Njemac. Onda tek tvoje unuce/praunuce.

Jedina razlika je jezik, i sto ce tvoje dijete imati akumuliran kapital koji si mu ti osigurao, a sto ti nisi realno imao, morao si sve iz nule.
Ne bih baš rekao.

Mislim, ne znam kako je to gore u Skandinaviji, ali ja lično nisam nikad doživio neku veću diskriminaciju.

Jednostavno, kada se uklapaš po nekim parametrima (jezik, izgled, ponašanje i tkd.) toliko se utapaš da te ovi i ne doživljavaju kao stranca. Evo, ja nekim drugovima po pet puta moram ponavljati da sam porijeklom iz Bosne, a 10x puta da sam musliman. Bukvalno svaki put zaborave i svaki put ponovo budu iznenađeni.
Doduše, ja govorim Njemački gdje koristim toliko visok nivo da neke riječi ni "pravi Nijemci" ne znaju, a ime mi je za njemačke uslove "neutralno".
Post Reply