Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- anelsol
- Didier
#7302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mogu se porediti Amerika i Evropa ni po čemu. U Evropi i dalje postoje isključivo nacionalne države, dok Amerika nije takva. Iz Amerike ljudi mnogo rjeđe idu kući, i onda im se prirodnije maternji jezik brže izgubi.Bodkin wrote: ↑02/06/2023 09:53Kojim ce jezikom pricat?
A stvorio se naglasak istonkao medju turcima u njemackoj ili nasima u austriji kao otpor tom nekom iskljucivanju. Holandjani ne vole marokance. Njemci ne vole turke.
A i ti isto turci, kako ono ima klip integracija da, asimilacija ne.
Isto tako mozes odmah u americi i da si slijep znati da li pricas sa crncem ili latinosom
Jednostavno, što si dalje od rodne grude, manje su šanse da ćeš pričati svoj jezik.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Joj lave de ziv bio smanji ribuDope_Man wrote: ↑02/06/2023 08:59Sto se mene tice - moj jezik je svaki jezik koji znam pricati. Apsolutno nista u zivotu mi nikad nije bio vazniji bosanski od engleskog, ili spanskog, ili sad njemackog koji tek ucim. Jezik je alat za sporazumjevanje sa drugima, sto vise znas to bolje, al da imam sentimentalnu vezanost za bilo koji - nemam.
Koliko si postova nabio na spanskim i engleskim forumima?
-
Bodkin
#7304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema uporiste u stvarnosti to sto argumentujes. Govorim da u americi crnci i latinosi isto pricaju drugaciji i prepoznatljiv engleski iako su rodjeni gore. Isto kao marokanci u holandijiDidier wrote: ↑02/06/2023 14:15Ne mogu se porediti Amerika i Evropa ni po čemu. U Evropi i dalje postoje isključivo nacionalne države, dok Amerika nije takva. Iz Amerike ljudi mnogo rjeđe idu kući, i onda im se prirodnije maternji jezik brže izgubi.Bodkin wrote: ↑02/06/2023 09:53
Kojim ce jezikom pricat?
A stvorio se naglasak istonkao medju turcima u njemackoj ili nasima u austriji kao otpor tom nekom iskljucivanju. Holandjani ne vole marokance. Njemci ne vole turke.
A i ti isto turci, kako ono ima klip integracija da, asimilacija ne.
Isto tako mozes odmah u americi i da si slijep znati da li pricas sa crncem ili latinosom
Jednostavno, što si dalje od rodne grude, manje su šanse da ćeš pričati svoj jezik.
-
Bodkin
#7305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Odlicna dok ne pocnu cijene nekretnina skakati kao lude i cijene po restoranima i kaficimazz pa ces vidjeti protesta protiv digitalnih nomada i ovakvih idejaanelsol wrote: ↑02/06/2023 14:07 Dobra inicijativa za digitalne nomade
https://www.klix.ba/biznis/privreda/svj ... /230602055
- Dope_Man
#7306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na engleskim daleko vise nego ovdje._BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2023 14:30Joj lave de ziv bio smanji ribuDope_Man wrote: ↑02/06/2023 08:59
Sto se mene tice - moj jezik je svaki jezik koji znam pricati. Apsolutno nista u zivotu mi nikad nije bio vazniji bosanski od engleskog, ili spanskog, ili sad njemackog koji tek ucim. Jezik je alat za sporazumjevanje sa drugima, sto vise znas to bolje, al da imam sentimentalnu vezanost za bilo koji - nemam.![]()
- anelsol
#7307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E jbg., po tvom treba ukinuti turizam.Bodkin wrote: ↑02/06/2023 15:21Odlicna dok ne pocnu cijene nekretnina skakati kao lude i cijene po restoranima i kaficimazz pa ces vidjeti protesta protiv digitalnih nomada i ovakvih idejaanelsol wrote: ↑02/06/2023 14:07 Dobra inicijativa za digitalne nomade
https://www.klix.ba/biznis/privreda/svj ... /230602055
-
belfy
#7308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
totalno glupo poredjenje. jer ti nece postovi na forumu poboljsati zivot. no, evo, i ja sam ih vise ostavio na engleskom nego ovdje. tacnije, kada sam ih tamo ostavljao nasi nisu ni postojali... primjer los i nikakav._BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2023 14:30Joj lave de ziv bio smanji ribuDope_Man wrote: ↑02/06/2023 08:59
Sto se mene tice - moj jezik je svaki jezik koji znam pricati. Apsolutno nista u zivotu mi nikad nije bio vazniji bosanski od engleskog, ili spanskog, ili sad njemackog koji tek ucim. Jezik je alat za sporazumjevanje sa drugima, sto vise znas to bolje, al da imam sentimentalnu vezanost za bilo koji - nemam.![]()
-
nuki_cika
#7309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni su nasmiješniji ovi po grupama za Njemačku gdje traže poslove, napišu "engleski odlično ili perfektno pričam, njemački slabo"
Halo, dolaziš u Njemačku, boli ga uho za tvojim engleskim, ne ideš u US.
Može poslužiti i engleski u ustanovama ali u svakodnevnoj komunikaciji Nijemca boli briga što ti znaš engleski.
Halo, dolaziš u Njemačku, boli ga uho za tvojim engleskim, ne ideš u US.
Može poslužiti i engleski u ustanovama ali u svakodnevnoj komunikaciji Nijemca boli briga što ti znaš engleski.
- skafiskafsnjak
#7310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam se iznenadio koliko starijih Njemaca zna engleski ....prije nego sam otisao, bila je prica, kao engleski nista , Njemci samo njemacki hoce itd. Totalno pogresno ....nuki_cika wrote: ↑03/06/2023 03:09 Meni su nasmiješniji ovi po grupama za Njemačku gdje traže poslove, napišu "engleski odlično ili perfektno pričam, njemački slabo"![]()
Halo, dolaziš u Njemačku, boli ga uho za tvojim engleskim, ne ideš u US.![]()
-
konami666
#7311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi od posla.nuki_cika wrote: ↑03/06/2023 03:09 Meni su nasmiješniji ovi po grupama za Njemačku gdje traže poslove, napišu "engleski odlično ili perfektno pričam, njemački slabo"![]()
Ja sam imao ponudu za posao u Njemačkoj, samo engleski je bio bitan a nudili su mi pravo dobru platu, bonuse, auto itd. A osim toga, skoro sve svabe u urbanim dijelovima pričaju eng
-
mali_balon
#7312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Boga mi ja sve vise primjecujem engleski govor....npr na pumpama, prodavnicama, fast foodovima i nekim fabrikama....pogotovu kako su ukrajince poceli primati....fali svabama radnika, evo za kamiondzije, u nekom firmama vise nije bitan ni jezik moze cak i na nasim jezicima, ali frime daju papir sa nekih 20ak rijeci njemackog da naucis radi eto lakseg sporazumjevanja u firmama, tj da ne bi doslo do zajebakonami666 wrote: ↑03/06/2023 08:08Zavisi od posla.nuki_cika wrote: ↑03/06/2023 03:09 Meni su nasmiješniji ovi po grupama za Njemačku gdje traže poslove, napišu "engleski odlično ili perfektno pričam, njemački slabo"![]()
Ja sam imao ponudu za posao u Njemačkoj, samo engleski je bio bitan a nudili su mi pravo dobru platu, bonuse, auto itd. A osim toga, skoro sve svabe u urbanim dijelovima pričaju eng
- Bloo
- Globalna šefica
#7313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti vjerovatno misliš na: SOCIOLEKTE
Da, sto se tice sociolingvistike, može se prepoznati rasa/nacija/druga pripadnost na osnovu govora
Ljudi koji koriste sociolekte, njima je engleski amtzernji jezik, te koriste sociolekt u svojim zajednicama (ne svi). Sociolekti imaju svoja pravila kao i standardni jezik. Sto se tice crnaca u Americi, taj sociolekt se naziva AAVE - African American Vernacular English.
S druge strane, imaš turkendeutsch i druge pojave gdje dolazi do promjena osnovnnog jezika u kombinaciji sa maternjim jezikom govornika ili pak pod utjecajem okruzenja. U ligvistici te skupine nazivano pidgin jezik. Mozda si cuo za onu havajsku varijantu.
- Bloo
- Globalna šefica
#7314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi gdje.skafiskafsnjak wrote: ↑03/06/2023 04:53Ja sam se iznenadio koliko starijih Njemaca zna engleski ....prije nego sam otisao, bila je prica, kao engleski nista , Njemci samo njemacki hoce itd. Totalno pogresno ....nuki_cika wrote: ↑03/06/2023 03:09 Meni su nasmiješniji ovi po grupama za Njemačku gdje traže poslove, napišu "engleski odlično ili perfektno pričam, njemački slabo"![]()
Ti si u gradu.
Dodi u bavarski gradic ili selo. Ne znaju ni njemacki ponekad.
- skafiskafsnjak
#7315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A dobro jbg i ne ocekujem u nekim selima da znajuBloo wrote: ↑03/06/2023 08:59Zavisi gdje.skafiskafsnjak wrote: ↑03/06/2023 04:53
Ja sam se iznenadio koliko starijih Njemaca zna engleski ....prije nego sam otisao, bila je prica, kao engleski nista , Njemci samo njemacki hoce itd. Totalno pogresno ....![]()
Ti si u gradu.
Dodi u bavarski gradic ili selo. Ne znaju ni njemacki ponekad.Via hoassn si?
Ali prica je bila da nece da pricaju i da ne znaju. A ono sto vidim je suprotno. Plus sto sam se iznenadio od starijih ljudi .... za mladje je ocekivano da znaju.
Bas smo nedavno bili vani sa zeninom prijateljicom Svabicom i njenim prijateljem. I uhvatili se teme bavarskog. Ja kazem, meni je to kao drugi jezik.... eto kad malo pogledas, slicnost sa hochdeutsch je 10%
-
Bodkin
#7316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidis ti sa kakvim se predznanjem komentarise na forumuBloo wrote: ↑03/06/2023 08:56Ti vjerovatno misliš na: SOCIOLEKTEvrsta nestandardnog dijalekta
Da, sto se tice sociolingvistike, može se prepoznati rasa/nacija/druga pripadnost na osnovu govora
Ljudi koji koriste sociolekte, njima je engleski amtzernji jezik, te koriste sociolekt u svojim zajednicama (ne svi). Sociolekti imaju svoja pravila kao i standardni jezik. Sto se tice crnaca u Americi, taj sociolekt se naziva AAVE - African American Vernacular English.
S druge strane, imaš turkendeutsch i druge pojave gdje dolazi do promjena osnovnnog jezika u kombinaciji sa maternjim jezikom govornika ili pak pod utjecajem okruzenja. U ligvistici te skupine nazivano pidgin jezik. Mozda si cuo za onu havajsku varijantu.
Hvala na pojasnjenju. Nemam sta reci jer nemam pojma na tu temu profesionalno
Ali u principu to su meni barem iste stvari ako ih gledam u drustvu. I ne vidim kakav zakljucak se moze izvesti na osnovu te pojave
- Bloo
- Globalna šefica
#7317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta cini Norvezane Norvezanima? Jezik? Kultura? Religija?
Adis Ahmetovic je sta? Bosanac porijeklom, Nijemac rodenjem. Odrekao se naseg pasosa i drzavljanstva da bi mogao da bude politicki aktivan i da mu ne treba viza
Roden u Njemackoj, skolovao se u Njemackoj, radio u Njemackoj, politicki aktivan u Njemackoj, zastupnik u Njemackoj, njemacki mu je bolji od bosanskog.
Dovoljuno je "naš" da nam je simpa i dovoljno je Nijemac da ga izaberu na određene pozicije.
Ne postoje jedinke u jasno razgraničenim prostorima, samo ovo i samo ono.
I ti si Bosanac ali i Hercegovac. Ti si se uklopio u drugoi drustvo i integrisao. Tvoja djeca ce jos bolje. Njihova djeca ce biti apsolutno asimilirana. a o tvojim praunucima da i ne govorimo. Tako je otkako je svijeta i vijeka.
- skafiskafsnjak
#7318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neki dan Turcin kolega prica na telefon s bratom. Pricaju oni na turskom, ali svako malo se ubaci neka njemacka rijec. Kaze ovaj Svabo kolega, sta je to , Sucuk mit Wurst 
- Bloo
- Globalna šefica
#7319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto se tice lingvistike, nama je to fascinantno.Bodkin wrote: ↑03/06/2023 09:09Vidis ti sa kakvim se predznanjem komentarise na forumuBloo wrote: ↑03/06/2023 08:56
Ti vjerovatno misliš na: SOCIOLEKTEvrsta nestandardnog dijalekta
Hvala na pojasnjenju. Nemam sta reci jer nemam pojma na tu temu profesionalno
Ali u principu to su meni barem iste stvari ako ih gledam u drustvu. I ne vidim kakav zakljucak se moze izvesti na osnovu te pojave
Sto se tice commonera, oni to povremeno koriste za podsticanje rasne i drugih mrznjI.
Mozemo se zajebavati i da Sarajevo ima svoj sociolekt, Biscani svoj...
- Bloo
- Globalna šefica
#7320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bavarski je zapravo skupina dijalekata. Nije jedan jezik. Tako da imas jedan bavarski dijalekat u jednom selu, vozis se 20 km dalje, imas drugi.skafiskafsnjak wrote: ↑03/06/2023 09:06 Bas smo nedavno bili vani sa zeninom prijateljicom Svabicom i njenim prijateljem. I uhvatili se teme bavarskog. Ja kazem, meni je to kao drugi jezik.... eto kad malo pogledas, slicnost sa hochdeutsch je 10%
Ono sto je pravo interesantno kod bavarskog je da nemaju službene pisane gramatike niti pravila, svo znanje bavarskog se prenosi zapravo usmeno sa generacije na generaciju. Nema službene ortografije. Zato imaš varijacije u pisanju.
I opet, ti bavarski dijalekti žive i dalje od Njemačke, preko Austrije, Češke, sve do Poljske.
Sličnost sa standardnim njemačkim je manja od 10%.
- skafiskafsnjak
#7321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa o tome ja govorim. Kaze ona to je Njemacki .... rekoh, meni nijeBloo wrote: ↑03/06/2023 09:19Bavarski je zapravo skupina dijalekata. Nije jedan jezik. Tako da imas jedan bavarski dijalekat u jednom selu, vozis se 20 km dalje, imas drugi.skafiskafsnjak wrote: ↑03/06/2023 09:06 Bas smo nedavno bili vani sa zeninom prijateljicom Svabicom i njenim prijateljem. I uhvatili se teme bavarskog. Ja kazem, meni je to kao drugi jezik.... eto kad malo pogledas, slicnost sa hochdeutsch je 10%
Ono sto je pravo interesantno kod bavarskog je da nemaju službene pisane gramatike niti pravila, svo znanje bavarskog se prenosi zapravo usmeno sa generacije na generaciju. Nema službene ortografije. Zato imaš varijacije u pisanju.
I opet, ti bavarski dijalekti žive i dalje od Njemačke, preko Austrije, Češke, sve do Poljske.
Sličnost sa standardnim njemačkim je manja od 10%.Njima je standardni njemački Schriftdeutsch.
- skafiskafsnjak
#7322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma mislio sam u smislu, za domace ce uvijek biti stranac .... a koji ce pasos imati, kako ce se ponasati itd. To je neshto drugo.Bloo wrote: ↑03/06/2023 09:12Sta cini Norvezane Norvezanima? Jezik? Kultura? Religija?
Adis Ahmetovic je sta? Bosanac porijeklom, Nijemac rodenjem. Odrekao se naseg pasosa i drzavljanstva da bi mogao da bude politicki aktivan i da mu ne treba viza
Roden u Njemackoj, skolovao se u Njemackoj, radio u Njemackoj, politicki aktivan u Njemackoj, zastupnik u Njemackoj, njemacki mu je bolji od bosanskog.
Dovoljuno je "naš" da nam je simpa i dovoljno je Nijemac da ga izaberu na određene pozicije.
Ne postoje jedinke u jasno razgraničenim prostorima, samo ovo i samo ono.
I ti si Bosanac ali i Hercegovac. Ti si se uklopio u drugoi drustvo i integrisao. Tvoja djeca ce jos bolje. Njihova djeca ce biti apsolutno asimilirana. a o tvojim praunucima da i ne govorimo. Tako je otkako je svijeta i vijeka.
-
Bodkin
#7323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dosljo njemcima govori sta je njemacki. Nije ni cudo da hitlera hoce nazadskafiskafsnjak wrote: ↑03/06/2023 09:22Pa o tome ja govorim. Kaze ona to je Njemacki .... rekoh, meni nijeBloo wrote: ↑03/06/2023 09:19
Bavarski je zapravo skupina dijalekata. Nije jedan jezik. Tako da imas jedan bavarski dijalekat u jednom selu, vozis se 20 km dalje, imas drugi.
Sličnost sa standardnim njemačkim je manja od 10%.Njima je standardni njemački Schriftdeutsch.
![]()
Sala sala
- mayab
#7324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja znam da je bavarski dijalekt vrlo zajeban većini original Nijemaca koji žive sjevernije od BavarskeBodkin wrote: ↑03/06/2023 09:26Dosljo njemcima govori sta je njemacki. Nije ni cudo da hitlera hoce nazadskafiskafsnjak wrote: ↑03/06/2023 09:22
Pa o tome ja govorim. Kaze ona to je Njemacki .... rekoh, meni nije![]()
Sala sala
-
Bodkin