Samo, ako taj pametni nastavi stalno, svakodnevno, emotivno, mentalno, diskusijama na ovom forumu vraćati se tamo odakle je otišao, u toj izjavi nešto nije tačno.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Hakiz
#7101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#7102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta nije tacno? Treba da zaboravi porijeklo, mladost, djetinjstvo, prijstelje, roditelje, promijeni mentalitet, kulturu, socijalne vrijednost...cim predje preko granice??
- skafiskafsnjak
#7103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
#7105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.klix.ba/vijesti/sarajka-prv ... /230528022
Naravno da je ispravna odluka otići jer se u bosni ništa ne mijenja. Karavane prolaze a Bosna stoji gdje jeste. Kriminalci vladaju već 30 godina.
Naravno da je ispravna odluka otići jer se u bosni ništa ne mijenja. Karavane prolaze a Bosna stoji gdje jeste. Kriminalci vladaju već 30 godina.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pitanje je samo kome ti to ponavljas, sebi ili nama...
Kako god, nek si ziv i zdrav
Kako god, nek si ziv i zdrav
-
belfy
#7107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kakvo poredjenje... pa ako je otisao iz drzave nije otisao i sa foruma. ili je mozda trebao? pises gluposti Hakize.
-
Avetinho
- ZoomZoomKiwi
#7109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko god, makar na trenutak, nije poželio da ode iz ovog kurca od države, taj se definitivno još nikad nije morao boriti sa sistemom, ili bilo kojim jednim njegovim dijelom.
Ili to, ili jednostavno neće da zna da neke stvari ne da mogu, nego moraju bolje.
Ili to, ili jednostavno neće da zna da neke stvari ne da mogu, nego moraju bolje.
-
konami666
#7110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onima koji se dvojne da li se isplati otici._BataZiv_0809 wrote: ↑28/05/2023 12:27 Pitanje je samo kome ti to ponavljas, sebi ili nama...
Kako god, nek si ziv i zdrav![]()
-
konami666
#7111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje mu je bolje označava prvenstveno kvalitet života, tj.bolji kvalitet zivota. Kakav kvalitet života ima neko u Bosni VS neko ko živi na zapadu. Kvalitet života se ne mjeri samo novčanicama (kao sto ti misliš da tvrdim) nego i edukacijom, poslovnim mogućnostima, kvalitetu zdravstva, socijalizacijom, sigurnosti te mnogim drugim parametrima. Osim toga, bitno je razmisljati i o budućim generacijama, potomcima. U bosni jednostavno nemaju nikakvu budućnost dok na zapadu imaju. Imat će bolje obrazovanje, visi stepen sigurnosti, udisat će čišći zrak, imat ce bolju zdravstvenu uslugu te mnoge druge stvari koje se ne mogu riješiti u bosni bez obzira na primanja.
Edit: i još jedna stvar, meni licno nije drago vidjeti da ako ja imam visoka primanja dok oni koji me okružuju rade za 200 eura mjesečno 7 dana u sedmici. Ne volim te velike socijalne razlike i tesko mi padaju te stvari. Vidjeti nekog političara ili lopova da se vozaju u audiju od 150k eura dok zaustavljaju saobracaj dok prolaze kroz crveno dok žena čeka da pređe pješački da stigne na posao koji plaća 200 eura je apsurd.
Last edited by konami666 on 28/05/2023 13:08, edited 1 time in total.
- Didier
#7112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mislim stvarno raspravljati na njemačkom, izgleda da ti nije dosta što će ti se djeca obraćati na tom jeziku.forumskivojnik wrote: ↑27/05/2023 16:48
I opet si izvadio iz konteksta ono sto tebi odgovara pisuci insinuacije iz ko zna kakvih pobuda.
Objavio si komentar u koji si ubacio, sa srpskog portala, jednog od, navedenih, serijskih ubica namjerno izuzimajuci ostale.
Ako si htio njega, Niels Högel, usporediti sa njemackim sistemom trebao si barem malo vise istraziti sta je taj sistem, u njegovom slucaju, poduzeo da rasvijetli kako i zasto je uopce to mogao uraditi a da drugi nista ne poduzmu.
Psychologe prüft Högels Glaubwürdigkeit
Am Dienstagvormittag betrat Högel ohne Handschellen und unter Begleitung von Justizbeamten den für den Prozess abgetrennten Saal der Weser-Ems-Halle in Oldenburg. Der Vorsitzende Richter wies den 45-Jährigen darauf hin, dass er die Wahrheit sagen müsse. Weil er als narzisstisch und als notorischer Lügner gilt, soll der psychologische Sachverständige Max Steller seine Aussagen auf Glaubhaftigkeit prüfen. Steller hatte Högel damals im Mordprozess "eine hohe Lügenneigung und eine hohe Lügenbereitschaft" attestiert. Högel sei in der Lage, qualitativ hochwertige Falschaussagen zu machen, so Steller im Mordprozess.
https://www.ndr.de/nachrichten/niedersa ... el802.htmlKao sto @Bloo napisa osobe sa Angel od Death sindromom (andjeo milosrdja ili andjeo smrti) su kriminalci (cesto serijske ubojice) koji se zaposljavaju kao njegovatelji i namjerno ozljedjuju ili ubijaju ljude o kojima se brinu.Gericht spricht Vorgesetzte von Serienmörder Högel frei
Es seien zwar Fehler von den Angeklagten gemacht worden, sagte Bührmann. Högel sei eine auffällige Person gewesen, Kollegen und Vorgesetzte hätten ihm zunehmend misstraut. "Man hätte sich gewünscht, dass viel klarer diesem Misstrauen nachgegangen wäre", sagte der Richter. Dennoch sei im Verfahren deutlich geworden, dass niemand in den Kliniken Högel bewusstes Töten zugetraut habe. "Das ist das Tragische des Unbegreifbaren", führte Bührmann weiter aus. "Dieses Verfahren lässt uns alle traurig zurück.
Angeklagt waren drei Ärzte, zwei leitende Pflegerinnen und ein leitender Pfleger sowie ein Ex-Geschäftsführer der Kliniken Oldenburg und Delmenhorst.
https://www.zeit.de/gesellschaft/2022-1 ... ch-gericht
U Njemackoj npr. Cum-Ex skandal,.....razotkriven i javno se o njemu raspravljalo, jos uvijek se detaljno istrazuje, pocinioci razotkriveni, dobili sta su zasluzili.Postao/la Didier » 27/05/2023 14:59
Korupciju u Njemačkoj nećeš vidjeti na svakom koraku jer je na mnogo višem nivou, a ne na nivou malinara i sličnih njemu.
Ovaj članak je samo dokaz koliko su naši ljudi ispranih mozgova, kad se desi masovno ubistvo u Njemačkoj, tad je to pojedinac, a kad se desi kod nas, tad je sistem kriv.
U BiH uz pomoc samog vrha drzavnog aparata "kupe" mobilne respiratore, koji nigdje u Evropi i zapadnim zemljama, nisu dobili upotrebnu dozvolu i zabranjeni su za upotrebu, te respiratore predstave javnosti kao podobne za mehanicku ventilaciju u jedinicama intenzivne njege i bez zakonom propisane validacije (izdata od Verlaba nekakva potvrda (da su "ispravni") iako ta firma po zakonu ne moze raditi validaciju tih respiratora) stavljaju ih u upotrebu.
Umjesto kao u Njemackoj, da se ucesnici kriminala razotkriju i kazne, u BiH se svim silama, na svim nivoima vlasti, nastoji sve zataskati i ucesnike kriminala osloboditi bilo kakve odgovornosti.
Drugi primjer je Sebija Izetbegovic i njen akademski uspon,... laziran postdiplomski, a kao posljedica toga i sve ostalo, magisterij, doktorat, profesura,...zataskavano i skrivano 2 decenije od strane svih nivoa vlasti.
U BiH korupcija na "mnogo visem nivou" zavrsi ogoljavanjem fabrika i basnoslovnim bogacenjem bh. politicara, kao gikil u Lukavcu, kao Soko Mostar,...nastavi niz.
Koliko sam shvatio, ulica iz milosrđa je Nijemac. Kod nas bi bio najgori serijski ulica svih vremena, i razlog da se ode iz države.
Okej.
- skafiskafsnjak
#7113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Covjek je napisao gdje mu je bolje. Gdje sugerise na novcanice ?
- Ozimician
#7114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slažem se, samo i dalje mi nije jasno, nakon 2 god. iste priče, šta si ti uradio na tome da odeš iz ovog kurca od države? Ja kad sam odlučio da idem, nisam 2 god. pisao po forumu, nego sam u roku od 3 mjeseca sve završio i otišao. Kažeš da si fakultetski obrazovan, takvi ne idu na lutriju nego na Plavu kartu, viza za 15 dana max.
-
Alles-Tamam
#7115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Hakiz
Onda ova Thema ne treba da postoji.
Ljudi koji su otisli ne trebaju da pisu zasto su otisli, i zasto zele da odu,po tvom rezonovanju.
A ljudi koji su jos u Bosni nemaj pravo pisati jer su jos dole?
@Didier
Jako ruzno spominjati neciju djecu koja uopste nisu dio rasprava.
Ljudi koji su otisli ne trebaju da pisu zasto su otisli, i zasto zele da odu,po tvom rezonovanju.
@Didier
- Ozimician
#7116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ovo da se ne mjeri brojem novčanica je najveća laž, mjeri se itekako brojem novčanica, trenutnih ili potencijalnih, jer šta znači "da će djeca imati bolje mogućnosti" ako ne to ?
I ne, nemojte pričati o školama, preksinoćnjem ubistvu, sigurnosti i ostalom. Jer za svaku takvu stvar u BIH; ja mogu izvući članak i iz razvijenih zemalja i ako mislite da se ovakvi likovi "drastično sankcionišu" u tim zemljama, varate se, i ovamo izlaze članci kako kriminalci po 5 god. budu na slobodi jer nema mjesta u zatvoru da odsluže kaznu. Te drastične kazne su za pošten narod, koji npr. pere auto u svom dvorištu, kosi travu nedjeljom, ne razdvaja smeće kako treba propisno... itd. A krimosi ordiniraju izvan sistema svakako.
I ne, nemojte pričati o školama, preksinoćnjem ubistvu, sigurnosti i ostalom. Jer za svaku takvu stvar u BIH; ja mogu izvući članak i iz razvijenih zemalja i ako mislite da se ovakvi likovi "drastično sankcionišu" u tim zemljama, varate se, i ovamo izlaze članci kako kriminalci po 5 god. budu na slobodi jer nema mjesta u zatvoru da odsluže kaznu. Te drastične kazne su za pošten narod, koji npr. pere auto u svom dvorištu, kosi travu nedjeljom, ne razdvaja smeće kako treba propisno... itd. A krimosi ordiniraju izvan sistema svakako.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#7117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa onaj čovjek što je ubio Šabana Šaulića dobio 2-3 godine... ja mislim da je čak bilo i uslovno.Ozimician wrote: ↑28/05/2023 13:25 A ovo da se ne mjeri brojem novčanica je najveća laž, mjeri se itekako brojem novčanica, trenutnih ili potencijalnih, jer šta znači "da će djeca imati bolje mogućnosti" ako ne to ?
Glavni razlog su pare, i to je to. Svako ko drugačije govori laže samog sebe ili možda čini 10% emigranata.
- Ozimician
#7118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iz mog iskustva, pare su glavni USLOV, možda ne razlog, ali tek kad se taj uslov ispuni, onda se traže drugi razlozi da se sebi i okolini opravda, jer je svima glupo reći: otišao zbog veće love.sehohari wrote: ↑28/05/2023 13:28Pa onaj čovjek što je ubio Šabana Šaulića dobio 2-3 godine... ja mislim da je čak bilo i uslovno.Ozimician wrote: ↑28/05/2023 13:25 A ovo da se ne mjeri brojem novčanica je najveća laž, mjeri se itekako brojem novčanica, trenutnih ili potencijalnih, jer šta znači "da će djeca imati bolje mogućnosti" ako ne to ?
Glavni razlog su pare, i to je to. Svako ko drugačije govori laže samog sebe ili možda čini 10% emigranata.
Sljedeći najčešći razlog je SPAJANJE PORODICE, udaja, ženidba i slično.
Oni koji emigriraju bez obzira na novac su REMOTE WORKERS - koji odlaze na Bali, Filipine, Karibe i ostale otoke radi stila života i eventualno istih ili nižih troškova života ili poreza nego u matičnim zemljama. Njima prihod ostaje isti gdje god da su, a mogu priuštiti da vide svijeta. Jer ne može niko reći da seli iz Njemačke u Indoneziju - radi sigurnosti, sistema, korupcije i ostalog... ne stoji.
I da, od ovih poznanika koji su dolazili na razgovore za posao u Njemačku, Austriju, Sloveniju - glavni razlog odustajanje je bio: sve super, ali nismo se mogli naći u parama, dakle - pramala plata u odnosu na očekivanu, da nisu novci bitni, takvi bi sigurno prihvatili bilo kakvu ponudu i preselili se tamo u uređena društva.
P.S. Ja sam negdje pročitao i članak sa naslovom "200 € kazne za smrt djeteta" i nakon žalbe tužitelja i aktiviranja javnosti dobio 6 mjeseci (za to nisam siguran da li je odležao ili je i to bilo uslovno).
-
nuki_cika
#7119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dajte ljudi šta pričate?Pa u Minhenu sad možeš dobiti vozačku za 2000 eura a da ne sjedneš auto.I kod njih važi ona "para vrti gdje burgija neće".Kao što neko gore već reče mi jesmo najkorumpiranija zemlja ali tamo je korupcija na mnogo većem levelu pa se to parama zataškava dok je kod nas lokalnog tipa gdje se sve zna ali smo naučeni da šutimo i trpimo nadajući se da će se svijest spontano promijeniti i početi procesuirati lopovi i kriminalci
- Ozimician
#7120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma mi smo mala i homogena sredina i mahala. Svako svakog zna, svako ima nekog negdje, rodbinske veze, etc. u velikim društvima, gradovima, sa puno strane radne snage, jako malo rodbinskih veza - jednostavno ljudi se ne poznaju.nuki_cika wrote: ↑28/05/2023 13:43 Dajte ljudi šta pričate?Pa u Minhenu sad možeš dobiti vozačku za 2000 eura a da ne sjedneš auto.I kod njih važi ona "para vrti gdje burgija neće".Kao što neko gore već reče mi jesmo najkorumpiranija zemlja ali tamo je korupcija na mnogo većem levelu pa se to parama zataškava dok je kod nas lokalnog tipa gdje se sve zna ali smo naučeni da šutimo i trpimo nadajući se da će se svijest spontano promijeniti i početi procesuirati lopovi i kriminalci
Vjerujem da svako od nas u Sarajevu može nabrojati 10-20 ljudi koji rade u nekim državnim službama i sa kojima je bar jednom kafu popio. Koliko nas to može u Berlinu uraditi (ne računajući zdravstvo kao državnu službu) ?
-
Hakiz
#7121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A, vidi, ova tema ne daje odgovor na pitanje iz njenog naslova. Pisanje šta treba uraditi da bi u Njemačkoj ili Tukmenistanu tvoja diploma iz BiH bila priznata, kolika je plata vodoinstaltera u Karlovim Varima a cijena stanarine u Lilu itd ne odgovara na pitanje kada se isplati iseliti iz BiH.Alles-Tamam wrote: ↑28/05/2023 13:21 @Hakiz
@Didier
Niko od nas koji smo na temi pisali nije na to pitanje odgovorio.
I ne možemo. Kako ti znaš kada se meni isplati napustiti BiH. Ili kako da ja znam kada se tebi isplatilo.
Usput, ako ima onih koji su rođeni vani, čiji roditelji su napustili BiH pa su djecu dobili vani, pa ta djeca sada na temi pišu, šta ta djeca znaju? Ona nisu napustila BiH, nisu bila u BiH da bi je napustila, kako ona mogu odgovoriti na pitanje teme?
- Rugafet
#7122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma meni je vala i lova draga nek priča ko šta hoće. Sve ostale prednosti su plus naravno. Jbg fino je kad svaki mjesec kane fina svotica na račun lice se mahinalno razvuče u jedan prelijepi osmjeh.
Evo aBd sad u junu opet do Floride lagano, malo farbe ufatit…meni je jedina briga sad u životu koju kremu kupit sa kolikim zaštitnim faktorom. Ha ja
Evo aBd sad u junu opet do Floride lagano, malo farbe ufatit…meni je jedina briga sad u životu koju kremu kupit sa kolikim zaštitnim faktorom. Ha ja
- Ozimician
#7123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima smisla ovo što pišeš, odgovoreno je na ta pitanja na prvoj stranici uglavnom, ali svakako svako iz svoje perspektive.Hakiz wrote: ↑28/05/2023 14:08A, vidi, ova tema ne daje odgovor na pitanje iz njenog naslova. Pisanje šta treba uraditi da bi u Njemačkoj ili Tukmenistanu tvoja diploma iz BiH bila priznata, kolika je plata vodoinstaltera u Karlovim Varima a cijena stanarine u Lilu itd ne odgovara na pitanje kada se isplati iseliti iz BiH.Alles-Tamam wrote: ↑28/05/2023 13:21 @Hakiz
@Didier
Niko od nas koji smo na temi pisali nije na to pitanje odgovorio.
I ne možemo. Kako ti znaš kada se meni isplati napustiti BiH. Ili kako da ja znam kada se tebi isplatilo.
Usput, ako ima onih koji su rođeni vani, čiji roditelji su napustili BiH pa su djecu dobili vani, pa ta djeca sada na temi pišu, šta ta djeca znaju? Ona nisu napustila BiH, nisu bila u BiH da bi je napustila, kako ona mogu odgovoriti na pitanje teme?
Ova tema se nametnula kao vrhovna (najmanje specifična) tema o iseljavanju. Na ovoj temi se uglavnom poredi život u BIH i u određenim državama ponaosob. Ali svakako mislim da je ova tema vrlo korisne iz ugla nas koji smo napustili BIH, ne treba biti isključiv jer takve odluke nisu crno-bijele, nego su sive. Također po meni je dobro i upozoriti one koji dolaze očekujući da će sistem biti u odnosu na BIH druga dimenzija, da se pripreme i na razočarenja i birokratiju, sličnu BIH.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#7124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mister Rugafete, šta si po zanimanju, ako sijem pitati? Baš me interesuje koji su tamo poslovi dobro plaćeni, jer zna biti ogromnih razlika između evrope. U Americi je npr. vozač kamiona super zanimanje, dok je u evropi to velikom konkurencijom iz istočnih zemalja postao posao za puko preživljavanje.Rugafet wrote: ↑28/05/2023 14:13 Ma meni je vala i lova draga nek priča ko šta hoće. Sve ostale prednosti su plus naravno. Jbg fino je kad svaki mjesec kane fina svotica na račun lice se mahinalno razvuče u jedan prelijepi osmjeh.
Evo aBd sad u junu opet do Floride lagano, malo farbe ufatit…meni je jedina briga sad u životu koju kremu kupit sa kolikim zaštitnim faktorom. Ha ja![]()
Plus, koje floridske plaže preporučuješ?
- Rugafet
#7125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Konobar
a ovamo radim nešto sasvim drugo, održavanje je u pitanju. A plaćeno je dosta toga dobro, šta znam monteri klima, (hladjenje/grijanje) keramika, postavljanje parketa, carpeta mislim skoro svi zanati bukvalno mlate pare.
Sto se plaža tiče ne znam, ja sam bio na dvije za sad Panama city i Clearwater, ova druga je za desetku, zeleno/tirkizna vida, super bijeli pijesak, nema puno valova i tako sve u svemu milina. Mada mi ni Panama nije losa blizu mi je pa zato idem. Slijedeci put idem (možda) u Destin ili Tampu vidjeti ću
Sto se plaža tiče ne znam, ja sam bio na dvije za sad Panama city i Clearwater, ova druga je za desetku, zeleno/tirkizna vida, super bijeli pijesak, nema puno valova i tako sve u svemu milina. Mada mi ni Panama nije losa blizu mi je pa zato idem. Slijedeci put idem (možda) u Destin ili Tampu vidjeti ću