Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Truba wrote: ↑24/05/2023 15:33
kad opisuju te sezone ja se pitam kako ljudi fizički mogu raditi od međusmjenu 10 ujutro do 24 h onda sljedeći dan prva smjena od 8 h pa do 18 ili 19
kakve su to mašine
I psihicke i fizicke masine
Ali ljudski organizam je najkompleksnija poznata "masina" ,tako ako sinhronizujes um i tijelo,cuda su moguca...milion primjera imas .
kad opisuju te sezone ja se pitam kako ljudi fizički mogu raditi od međusmjenu 10 ujutro do 24 h onda sljedeći dan prva smjena od 8 h pa do 18 ili 19
kakve su to mašine
Ali ljudski organizam je najkompleksnija poznata "masina" ,tako ako sinhronizujes um i tijelo,cuda su moguca...milion primjera imas .
A kako se sve plaća, platiš i to. Pita te statost gdje ti je bila mladost. Ako je tim naporom doživiš.
beli Zagreb grad u duhu teme vracam se u office a znam da si ti jednom spominjao gdje se ima uzeti kvalitetnih bijelih košulja joerdies smece sam pobacao ono samo mogu brkati turci nositi kako je ocajan materijal
A kako se sve plaća, platiš i to. Pita te statost gdje ti je bila mladost. Ako je tim naporom doživiš.
Naravno...zato se ti poslovi rade kratko 3-4 mjeseca i fajront.
Meni je puno gore u firmama u BiH,gdje te cijede psihicki i gdje je mobing nesto sto se podrazumjeva u svakoj firmi.
Od fizickog umora se mozes odmoriti a od psihickog puno teze ide,plus su posljedice obicno puno gore.
Masa naroda na posao dolazi pod sedativima,zene posebno.
Muski sada furaju droge...lagano na pauzi se uredis malo i vozis dalje
beli Zagreb grad u duhu teme vracam se u office a znam da si ti jednom spominjao gdje se ima uzeti kvalitetnih bijelih košulja joerdies smece sam pobacao ono samo mogu brkati turci nositi kako je ocajan materijal
zippoo87 wrote: ↑24/05/2023 21:34
Meni je puno gore u firmama u BiH,gdje te cijede psihicki i gdje je mobing nesto sto se podrazumjeva u svakoj firmi.
Od fizickog umora se mozes odmoriti a od psihickog puno teze ide,plus su posljedice obicno puno gore.
Ne postoji stresniji posao od konobara.To su mnoge studije potvrdile i nije teško ni za shvatiti.Dobro si rekao,od fizičkog posla se može odmoriti.A kako da se odmori jedan konobar koji radi jednu dvanaestočasovnu smjenu do nekih cirka 4-5h ujutru i onda mora opet na novu dvanaesku u novi dan?O psihičkom umoru je besmisleno i pisati,pored tog logoraško-robovlasničkog sistema koji je uveden u taj posao i ne planira se odustati od toga,jer pobogu to je najlakši način da gazde se obogate što više i za što kraće vrijeme.Tako da su ostali poslovi gdje ljudi možda i idu pod nekim sedativima mila majka za ugostiteljstvo.Nažalost.
zippoo87 wrote: ↑24/05/2023 21:34
Ne postoji stresniji posao od konobara.To su mnoge studije potvrdile i nije teško ni za shvatiti.Dobro si rekao,od fizičkog posla se može odmoriti.A kako da se odmori jedan konobar koji radi jednu dvanaestočasovnu smjenu do nekih cirka 4-5h ujutru i onda mora opet na novu dvanaesku u novi dan?O psihičkom umoru je besmisleno i pisati,pored tog logoraško-robovlasničkog sistema koji je uveden u taj posao i ne planira se odustati od toga,jer pobogu to je najlakši način da gazde se obogate što više i za što kraće vrijeme.Tako da su ostali poslovi gdje ljudi možda i idu pod nekim sedativima mila majka za ugostiteljstvo.Nažalost.
Ugostiteljstvo jeste generalno jedna od najgorih bransi i tu je stres na 1000 u svakoj sferi tog posla...kuhinja,personal,vlasnici,voditelji...svi su pod stresom i svi se na nekoga istresaju.
Dodaj na to i bezobrazne goste koji se izdrkavaju,za poluditi.
Ja sam 100 puta rekao,svaka cast ljudima koji to rade 12 mjeseci u godini...meni dopizdi za 3-4 mjeseca i onda se bavim drugim stvarima koje nemaju veze sa tom bransom.
markopd wrote: ↑25/05/2023 14:37
Ovo je istina. Jedno vrijeme sam konstantno radio organizacije evenata i proslava...koji je to nivo stresa i napetosti Nakon toga budem dva dana kao prebijen i samljeven na sitnu šajbu A što se tiče robovlasničkog odnosa, uskoro će krenuti zatvaranja većine kafana i ugostiteljskih objekata, jer em nema dovoljno radnika (koje su otjerali), em nema više ni trošenja u istima kao nekada (takođe iseljavanje)...
Nemali broj manjih kafića izdržavaju tombole i slot mašine koje im pokrivaju kiriju i pola računa.
ANamelessGhoul wrote: ↑26/05/2023 14:24
Cuo sam da jedan poznati pub u Starom Gradu se zatvara ubrzo jer ne mogu naci radnike
Mi kao firma zainteresovani za prostor na dobroj lokaciji. Do sada su tu bili restorani i picerije. Kada smo pitali šta je razlog zatvaranja,jer je stvarno za tu branšu top lokacija,vlasnica kaže da ne može naći radnike.U istom nizu lokala sam prije par mjeseci sjedio u slastičarni,naručili milk shake. Kada je stiglo ,vidimo nije to to...donese čovjek druge,ni to nije to. Rekoh konobaru,šta se dešava,kaže nemamo radnika. Ovaj ne zna šta je milk shake...
Truba wrote: ↑26/05/2023 14:41
ja i dalje ne mogu pojmit da neko može dulje od 8 sati radit
fizički ne bih to mogao podnijeti
lego u pola 2 ustao u 6 radio sjedeći cijeli dan do 4 kući
u pola 8 navečer sjedim za stolom... lagano osjećam kako ću se srušiti
Pojmio bi i podnosio da si morao. Recimo, u situaciji kada imaš troje staraca i dvoje maloljetnika u kući.
Da vidiš onda kako možeš i 16 sati.
Jeste da se desi da zaspeš stojeći naslonjen na zid sa upaljenom cigarom u ustima, ali sve je to trening za umiranje.
Cuo sam da jedan poznati pub u Starom Gradu se zatvara ubrzo jer ne mogu naci radnike
Mi kao firma zainteresovani za prostor na dobroj lokaciji. Do sada su tu bili restorani i picerije. Kada smo pitali šta je razlog zatvaranja,jer je stvarno za tu branšu top lokacija,vlasnica kaže da ne može naći radnike.U istom nizu lokala sam prije par mjeseci sjedio u slastičarni,naručili milk shake. Kada je stiglo ,vidimo nije to to...donese čovjek druge,ni to nije to. Rekoh konobaru,šta se dešava,kaže nemamo radnika. Ovaj ne zna šta je milk shake...
- Konobaru, mogu li dobiti sirće?
- Ne znam šta je to.
- Ocat.
- Oca m'.
pa neka zatvore, šta fali?
Upravo tako.Nigdje u Zakonu ne piše da taj i taj objekat mora raditi,da je od Javnog dobra,značaja...Ko želi da ima kafanu,neka izvoli raditi zajedno sa porodicom,rodbinom,prijateljem.Tako se u Americi već odavno radi,porodični biznis.Još gori su mi oni što idu svakodnevno na Zavod i misle da im je država dužna stvoriti radnika koji će raditi za minimalac 300h mjesečno.