Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dope_Man

#126 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

Ima negdje ona slika, ne mogu sad da nadjem.. uglafnom fora je desio se taj famozni brodolom, zavrsili vjernik i ateista na otoku. Jedan se poceo moliti za spas, drugi praviti splav.

Inace je cisti debilizam uzimanje najekstremnije moguce situacije jer najbazicniji instink koji sva ziva bica dijele je instinkt za prezivljavanjem. I mrav se koprca ako ga stisnes, sto ne znaci da se moli bogovima vec da zeli prezivjeti i uhvatice se za bilo kakvu slamku. U tom camcu neki ce se hvatati doslovno za neku slamku (dasku, granu, veslo..), a drugi, manje racionalni, za psiholosku slamku u vidu bogova.
tranquil

#127 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Osmi Socrates wrote: 22/05/2023 15:49 Nisam se našao.

Stvar je u tome da ne možete post nazvati glupim, jer, racionalno gledano, sasvim je realno da određen broj ateista postanu vjernici kada se nalaze u teškim životnim ili po život opasnim situacijama. Iz prostog razloga jer im je obećan "vječni život".

To je racionalan potez. Jer, ako Bog ne postoji, who the fuck cares da li si vjernik ili ne i da li ćeš umrijeti ili ne i istrunuti.

Ako, međutim, postoji, onda sebi daješ priliku za "nastavak života" ot whatever. To je stvar racionalnosti. U čovjekovoj prirodi je da produžava svoje postojanje pa kako god.
Nije realno. To je tvoje priželjkivanje, ali nije realno, a o tome da je to "racionalan potez", ne bih trošio riječi, to je tek izvala.

Vjerovanje u Boga odjednom za nevjernika postaje "racionalan potez". Šta sve neću ovdje pročitati, hljebe dragi.
Osmi Socrates

#128 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

tranquil wrote: 22/05/2023 15:53
Osmi Socrates wrote: 22/05/2023 15:49 Nisam se našao.

Stvar je u tome da ne možete post nazvati glupim, jer, racionalno gledano, sasvim je realno da određen broj ateista postanu vjernici kada se nalaze u teškim životnim ili po život opasnim situacijama. Iz prostog razloga jer im je obećan "vječni život".

To je racionalan potez. Jer, ako Bog ne postoji, who the fuck cares da li si vjernik ili ne i da li ćeš umrijeti ili ne i istrunuti.

Ako, međutim, postoji, onda sebi daješ priliku za "nastavak života" ot whatever. To je stvar racionalnosti. U čovjekovoj prirodi je da produžava svoje postojanje pa kako god.
Nije realno. To je tvoje priželjkivanje, ali nije realno, a o tome da je to "racionalan potez", ne bih trošio riječi, to je tek izvala.

Vjerovanje u Boga odjednom za nevjernika postaje "racionalan potez". Šta sve neću ovdje pročitati, hljebe dragi.
Prijatelju moj, ti blage veze o racionalnosti nemaš.

Dakle, imaš dvije mogućnosti. Jedna je da Bog postoji i da ti se obećava "vječni život" ako se pokaješ za svoje grijehe i prihvatiš njegovo postojanje.

Druga je da Bog ne postoji, umrijećeš i istrunuti i doviđenja. That's it folks. Nikad više ništa od tebe.

Nalaziš se, recimo, pred smrću, bez obzira na okolnosti.

Između dvije gore navedene mogućnosti, šta racionalan čovjek bira kad je pred smrću?

Samo glup čovjek ne uzima mogućnost broj 1. Ekstremno glup, rekao bih. Istina, dosljedan sebi do kraja, dosljedan onom što smatra da je istina, ali glup k'o ćuskija.
Last edited by Osmi Socrates on 22/05/2023 16:08, edited 1 time in total.
Dope_Man

#129 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

I opet vracanje na pogresni argument gdje postoji il ne postoji samo 1 bog. A sta cemo sa par hiljada drugih?

Tebi jasno da skoro svi bogovi ikad namisljeni imaju licnost koja im nalaze da preziru ljude koji se mole drugim bogovima?

Pa cak i da se odlucimo igrati samo sa jednim (dakle da zanemarimo 99.99% drugih bogova), tim koji furaju jevreji/krscani/muslimani - prvo izmedju te tri skupine moras odabrati jednu, pa onda unutar svake od tih imas bar nekoliko velikih denominacija koje drugacije shvataju.. uglavnom, dok odaberes ode i camac i sve u helac :-)
Osmi Socrates

#130 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Neću ja sad ulaziti u ljudske gluposti oko milijardu bogova. To me ne interesira. Ja navodim sasvim jasan primjer zašto je nevjerovanje u Boga suštinska glupost, pa ako ni zbog čega drugog, a onda zbog samoodržanja. Pogotovo ako se radi o ekstremnim situacijama u kojima ti je život u opasnosti, kao što je čamac za spašavanje u olujnom moru.

Bolji bi ti argument bio da si naveo da možda Bog postoji, ali da možda i nije toliko dobronamjeran prema ljudima. E to je već drugi par cipela.
Last edited by Osmi Socrates on 22/05/2023 16:14, edited 1 time in total.
tranquil

#131 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Osmi Socrates wrote: 22/05/2023 16:04
tranquil wrote: 22/05/2023 15:53

Prijatelju moj, ti blage veze o racionalnosti nemaš.

Dakle, imaš dvije mogućnosti. Jedna je da Bog postoji i da ti se obećava "vječni život" ako se pokaješ i prihvatiš njegovo postojanje.

Druga je da Bog ne postoji, umrijećeš i istrunuti i doviđenja. That's it folks. Nikad više ništa od tebe.

Između dvije gore navedene mogućnosti, šta racionalan čovjek bira?

Samo glup čovjek ne uzima mogućnost broj 1. Ekstremno glup, rekao bih. Istina, dosljedan sebi do kraja, dosljedan onom što smatra da je istina, ali glup k'o ćuskija.
Ja nisam tvoj prijatelj, ja biram prijatelje.

To o čemu pričaš je argument koji se zove "Paskalova opklada", i davno je osporen. Izbor koji ti predstavljaš kao izbor između nevjere i vjere je zapravo izbor između nevjere i vjera u hiljade različitih bogova, pri čemu pogrešan izbor može prouzrokovati čak i lošiju poziciju ako izabereš Boga sa načelima suprotnim od onih koje zahtjeva "stvarni Bog".

Dakle, taj argument nema veze sa racionalnošću.

Uostalom, tvoj zadnji pasus, u kojem ljude koji nisu napravili izbor koji bi ti napravio nazivaš "ekstremno glupim", ukazuje na emocionalan, a ne racionalan pristup.
Dope_Man

#132 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

Ocito ne zelis skontati poentu, pa ti ne vrijedi dalje nista ni govoriti. Sve sto se ima za reci je receno, a ti nastavi furati svoju pogresnu premisu da se radi o 50/50.

Trebao bi se poceti kladiti il igrati loto, jer sansa da ces dobiti je uvijek 50% - ili ces dobiti, ili neces - eto ti tvoje logike :lol:
Osmi Socrates

#133 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Nije to 50-50 argument, nego argument koji jedini ima smisla. E sad, drugo je ako vi mislite da je OK da je besmisao validna opcija.
Last edited by Osmi Socrates on 22/05/2023 16:20, edited 1 time in total.
tranquil

#134 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Da ne pričamo o jednom grubom potcjenjivanju božije inteligencije, ono, živio sam čitav život kao ateista, i sada se konvertujem par sekundi prije smrti, i onda mi Bog kaže "svaka čast, stigao si na vrijeme", a ja se podmuklo smijem "haha jesam ih sve preveslao".

Kakva notorna glupost. Zamisli da možeš tako, "u slučaju opasnosti, razbijete staklo i pomolite se", a onaj gore će da sve to uzme u obzir :lol:

Prilično glup sistem vjerovanja, ako mislite da Bog, ako ga ima, funkcioniše na tom principu.

Sjetio sam se pjesme na tu temu.

breuer

#135 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by breuer »

ja imam osjećaj da ateisti bolje razumiju ideju boga od vjernika...
DaysleepeR

#136 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by DaysleepeR »

Nemamo nijedan zabilježen slučaj "divine interventiona" gdje su ljudi nekim čudom nakon molitve bili spašeni iz bezizlaznih situacija.
Imamo bezbroj gdje su ljudi koji su se našli u bezizlaznoj situaciji kreativnim razmišljanjem i pametnim potezima uspjeli da se izvuku.

Nema apsolutno nikakve fajde od molitve u čamcu. Bolje veslaj.
konoplja

#137 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by konoplja »

Moze li jedan Spinozin Bog za mene? :D
Hakiz

#138 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 22/05/2023 15:34 Ne znam ja na osnovu čega vi možete tvrditi da je to glup post ako se niste našli u punom čamcu za spašavanje nasred olujnog mora i posmatrali reakcije ljudi.

Bio ranjen u ratu, nekako me sa Žuči dovukli na Koševo. Kaže doktor, šta možemo, uradićemo, znaš kako je, rat.

Nisam se molio prije nego što me je anesteziolog uspavao.
tranquil

#139 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

U smrtnoj opasnosti počnem vikati "Allahu dragi, nema drugog osim tebe, spasi me, prinijeću ti tele za kurban prvom prilikom", ali ipak poginem, kad ono neki indijski bog sa kravljom glavom, gleda me blago iziritirano... Ups...
piupiu

#140 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by piupiu »

Osmi Socrates wrote: 22/05/2023 16:04 Prijatelju moj, ti blage veze o racionalnosti nemaš.

Dakle, imaš dvije mogućnosti. Jedna je da Bog postoji i da ti se obećava "vječni život" ako se pokaješ za svoje grijehe i prihvatiš njegovo postojanje.

Između dvije gore navedene mogućnosti, šta racionalan čovjek bira kad je pred smrću?

Imali smo priliku u ratu da testiramo te teorije o očaju koji naprasno izaziva vjeru u Boga. Kad je suočen sa ili pred smrću, čovjek se pozdravlja s voljenim ljudima, sa sobom i sa svijetom. Ne bavi se postojanjem Boga. A Bog ako postoji, sigurno se, ali sasvim sigurno, ne bavi nekakvom tamo mikropojavicom na samrti. Vrlo je narcisoidna ta priča o Bogu koji prati svaki tvoj korak i na kraju te, k'o mater ili ćaća, išamara ili nagradi kad krepaš. To su stvarno vrlo djetinjaste projekcije. Sorry.
Osmi Socrates

#141 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Dobro je da ste od početne "Bog ne postoji" došli do toga da se "Bog ne može varati kako bilo ko zamisli".

Napredak, u svakom slučaju. Otprilike se vratimo na istu početnu tačku kao i kod "ljubav postoji".
Dope_Man

#142 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

Ponavljam za neobrazovane i neupucene - ljubav je hemijska reakcija u mozgu. Stvarni dijelovi tijela ispustaju stvarne cestice koje reaguju sa drugim cesticama i dovode do specificnih stanja.
zagortenej

#143 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by zagortenej »

Image
tranquil

#144 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Osmi Socrates wrote: 22/05/2023 16:28 Dobro je da ste od početne "Bog ne postoji" došli do toga da se "Bog ne može varati kako bilo ko zamisli".

Napredak, u svakom slučaju. Otprilike se vratimo na istu početnu tačku kao i kod "ljubav postoji".
To sam ja rekao. Bog i dalje ne postoji. Govorim o tvojim hipotetičkim slučajevima.
Osmi Socrates

#145 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Dope_Man wrote: 22/05/2023 16:30 Ponavljam za neobrazovane i neupucene - ljubav je hemijska reakcija u mozgu. Stvarni dijelovi tijela ispustaju stvarne cestice koje reaguju sa drugim cesticama i dovode do specificnih stanja.

Za neobrazovane i neupućene, vjera u Boga takođe izaziva hemijske reakcije u mozgu. I sve ovo ostalo što si na par internet članaka našao da soliš pamet po internetu.
konoplja

#146 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by konoplja »

Bog mozda i postoji, ali bas mi je nevjerovatno da je to ovaj iz Biblije, Kurana i ostalih svetih knjiga.
Osmi Socrates

#147 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Ne postoji bilo šta povezano sa ljudskim osjećajima što nije povezano sa hemijskim reakcijama u mozgu.

Međutim, nešto prihvatamo kao validno, pa čak i naučno potkrijepljeno, a nešto odbijamo kao iluziju.
Osmi Socrates

#148 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

konoplja wrote: 22/05/2023 16:38 Bog mozda i postoji, ali bas mi je nevjerovatno da je to ovaj iz Biblije, Kurana i ostalih svetih knjiga.
Ja vjerujem u moć ljudskog mozga. Svakog pojedinačnog.

Ako vjerujemo da u svakom ljudskom biću postoji nešto što se zove duša, a ja nemam drugog izraza za to, onda će svaki čovjek kreirati svoju sudbinu. Tako da onaj koji vjeruje u Boga iz Biblije, imaće svog Boga iz Biblije, i nakon smrti. Sa svim privilegijama i posljedicama.

Isto se odnosi i na sve druga vjerovanja i nevjerovanja. Ateista će istrunuti i uništiti svoju dušu, jer je takvu sudbinu sebi stvorio.

Oni koji vjeruju u reinkarnaciju biće reinkarnirani. And so on.
konoplja

#149 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by konoplja »

Osmi Socrates wrote: 22/05/2023 16:50
konoplja wrote: 22/05/2023 16:38 Bog mozda i postoji, ali bas mi je nevjerovatno da je to ovaj iz Biblije, Kurana i ostalih svetih knjiga.
Ja vjerujem u moć ljudskog mozga. Svakog pojedinačnog.

Ako vjerujemo da u svakom ljudskom biću postoji nešto što se zove duša, a ja nemam drugog izraza za to, onda će svaki čovjek kreirati svoju sudbinu. Tako da onaj koji vjeruje u Boga iz Biblije, imaće svog Boga iz Biblije, i nakon smrti. Sa svim privilegijama i posljedicama.

Isto se odnosi i na sve druga vjerovanja i nevjerovanja. Ateista će istrunuti i uništiti svoju dušu, jer je takvu sudbinu sebi stvorio.

Oni koji vjeruju u reinkarnaciju biće reinkarnirani. And so on.
Nisam te pitao. :D

Salim se... Vjeruj u sta hoces, samo nemoj meni nametati ili zabranjivati da vjerujem u sta hocu.
Osmi Socrates

#150 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Nikom ja ništa ne namećem.

I kad smo već kod nametanja, više nameću ovi ateisti nego vjernici koji su odlučili da vjeruju u Boga iz Biblije i Kur'ana. To je tako što se tiče interneta. Ostavljam mogućnost da u RL trpe nametanje od strane vjernika, pa svoju agresivnost moraju negdje prazniti. Internet je savršen za takvo nešto.

Ja u RL nisam osjetio nikakvo prenaglašeno nametanje od strane vjernika.

Neću dalje ni o jednima ni o drugima.
Post Reply