Puno sam ljudi radio antenske sustave, pa onda naravno i spremao kanale itd.ami8 wrote: ↑13/05/2023 11:14 Da se i ja kao laik uključim na temu. Kod stare majke u dnevnom boravku imam Total TV a u drugoj sobi je onaj stari televizor sa analognim tunerom na koji je povezana vanjska antena riblja kost i taj TV je jedva uspijevao uhvatiti par analognih kanala od kojih je jedino na FTV slika bila odlična, ostalo promjenjivo i sa rižom na ekranu.
Zgrada inače u rupi, brda sa svih strana, antena montirana na prozoru u prizemlju i usmjerena otprilike u pravcu zapada prema Kiseljaku. Jednom prilikom se nakanim i prenesem taj noviji LED TV iz dnevnog boravka koji ima u sebi DVB-T2 tuner i spojim pa preskeniram šta će uhvatiti od digitalnih kanala. Uhvatilo 5-6 kanala sa odličnim signalom, ove standardne BHT,FTV,RTRS i još par.
Hajd' bolje išta nego ništa, odem u Bigo i kupim digitalni DVB-T2 risiver, najjeftiniji oko 40 KM i spojim na njega vanjsku antenu pa skartom na TV. Ugodno se iznenadim kada je poslije automatskog skeniranja memorisao čak 19 kanala, svi super signal i sve super radi, to je bilo prije oko mjesec i ne primjećujem nikakva gubljenja signala, sve je stabilno i dobro radi. Malo mi je čudno da je TV sa integrisanim DVB-T2 uspio uhvatiti samo tih 5-6 kanala a ovo kino svih 19.
Stara prezadovoljna, kaže ovo ima skoro sve što ja gledam, vidim da sada više koristi taj TV nego onaj sa Totalom.
Ali ovo mi je prvi glas
Ok je mala razlika u jačini prijema 2 tunera, par %, ali da jedan lovi sve, a drugi tek nešto
Da nije DVB-T2 ne bi ulovio nijedan, znači to nije...
Jedino logično što ostaje da je na tv oštećen antenski priključak
Drugi nijedan razlog mi ne pada na pamet