Hakiz wrote: ↑17/05/2023 10:36
Im na youtube snimak kao na jednoj stanici, željeznička ili metro, nije bitno, jedan u tom trenutku čuveni, cijenjeni klasični violinist svira. I ljudi prolaze, rijetko ko zastane. Komentar na video sličan tvom, kaže komentator kako je nevjerovatno da (skoro) niko od prolaznika nije u stanju čuti, prepoznati vrhunski kvalitet izvođenja.
Bio je ulaz u metro stanicu i u pitanju je bio violinista (ne sjećam se imena

) koji je tu veče imao koncert za koji je ulaznica bila čini mi se 800 $
Bilo je čak i istraživanje na tu temu, zašto ljudi npr plate stotine dolara za ulaznicu a kad se besplatno svira niko i ne zastane.
Pa je jedan od mogućih odovora bio i to što se ljudi pripreme za 2 sata sjedenja u koncertnoj dvorani, odvoje vrijeme za to da bi se baš posvetili slušanju i uživanju.
A kad se to dogodi na ulici, ljudi su u prolazu, u nekom poslu, žurbi, nešto i jednostavno nemaju vremena da se zadrže iako bi možda željeli. I samu sebe sam uhvatila u sličnoj situaciji kad je neko na ulici svirao nešto što inače volim, stala sam na minutu i otrčala dalje

za drugim obavezama.
Inače, mišljenja sam da ulica i nije neko mjesto gdje bi se takvi koncerti trebali održavati, zbog buke i drugih "neželjenih" zvukova, jer i to umanjuje kvalitet slušanja.