Ukrajina
- madner
#161001 Re: Ukrajina
Dakle sad vise odgovara borba van urbanog centra, a dva mjeseca bilo cetnik cetnik 
- agent_zero
#161002 Re: Ukrajina
To je to što se Bahmuta tiče, a ofanzivne operacije se sele sjeverno od grada, barem tako izgleda:
- istra_hr
#161003 Re: Ukrajina
Ako su Ameri uspjeli umrezit cijeli Atlantik sa mali milijun podvodnih senzora (na dnu, podvodni naravno)
.... nije nikakav problem pronaci i ta cetiri ruska poluproizvoda- koji MORAJU relativno cesto izronit.
- SpecialOffer
#161004 Re: Ukrajina
Ti si izgleda prvoligas u nerazumijevanju napisanog.
Borba unutar grada odgovara da se postepeno povlacis i trosis neprijatelja jer je lakse nego na livadi gdje to ne mozes uraditi jer si vidljiv i lakse te poklopoti. Ovako imas kakavu takvu zastitu i neprijatelj mora mnogo vise resursa u ljudstvu i tehnici da potrosi da bi dobio isto ili skoro isto.
- madner
#161005 Re: Ukrajina
Pa sad nam govore da ce biti lakse kada se povuku na livadu, tu Rusima ne ide.SpecialOffer wrote: ↑17/05/2023 10:32Ti si izgleda prvoligas u nerazumijevanju napisanog.
Borba unutar grada odgovara da se postepeno povlacis i trosis neprijatelja jer je lakse nego na livadi gdje to ne mozes uraditi jer si vidljiv i lakse te poklopoti. Ovako imas kakavu takvu zastitu i neprijatelj mora mnogo vise resursa u ljudstvu i tehnici da potrosi da bi dobio isto ili skoro isto.
Mislim i ja da je tako, jer na livadi nisu rjesili problem UA artiljerije, ali nije ono sto su govorili dosad.
Trazim samo konzistetnost, ako je livada bolja bila bi bolja i prije dva mjeseca, ako nije onda je pad problem.
-
Gvozdeni1
#161006 Re: Ukrajina
Ukrajinci su probali, udarili zestoko. Uzeli su jedan mali dio linije, kao sto ti rece par livada-nekoliko desetina rovova. I kada su krenuli da eksploatisu taj napad, tj da uvedu svjeze snage koje bi nastavile proboj i rasirile po krilima, stigle su ruske interventne jedinice ali i zestoko poklapanje artiljerijom i akcija je generalno uz velike zrtve propala.agent_zero wrote: ↑17/05/2023 09:49Meni nije jasna akcija od početka, osim nanošenja gubitaka neprijatelju, njegovog demoralisanja i stvaranja unutrašnjih razmirica. To je, hajmo reći, uspjelo.lajkujMe wrote: ↑17/05/2023 08:11
Akcija u Bakhmutu je neuspjela odmah da vam kazem.
Sam grad je skoro pa pao Ruse dijeli par zgrada od potpunog osvajanja grada pitanje je sati/dana kad ce officially pasti.
Znam ne zato sto sam to vidio nedje nego zato sto Ukrajinci sute vec 5 dan zadnji izvjestaj je bio za Klischivku.
A to kad sute smo vidjeli kod Khersona ljetos, znaci da su naisli na ozbiljan otpor i da su nagrubusili.
Da se islo dalje do sada bi bilo itekako opipljivih dokaza...
S obzirom da je grad pred samim padom a flankove su samo ispeglali a ne urusuli po meni je znak da je Bakhmut gotova prica.
Vojno, u smislu oslobađanja teritorije, ništa osim 4 livade, a rusofašisti i dalje u gradu napreduju.
Takodje isto je pokusano i kod Soledara i isto se zavrsilo. Rusi su ih zestoko poklopili artiljerijom u vec spremljenjm klopkama.
Bilo je puno snimaka tih art poklapanja.
Ali mislim da je ovo i dalje pipkanje, Bahmut se pokazao kao tvrd, ukrajinci ce sad probati negdje drugo. I kad nadju gdje je mekano tu ce ici zesce.
-
sumirprimus
#161007 Re: Ukrajina
jedna recenica budanova, i neprijatelj je dezorijentiran, ne zna sta cemo uradit, ni mnogi ukrajincima nije jasno, tek kad se slozi sira slika i kad se sve zavrsi stvari ce biti jasnije, dotad. naravn da vjerujemo zsu
- madner
#161008 Re: Ukrajina
Pipka se sirom fronte, Bakmut samo ima najvise medija. Celo se nastupima izborio za preferencijalni tretman.
Moja teorija je da su zbog gubitaka u Bakmutu morali pomjeriti pocetak akcije.
Moja teorija je da su zbog gubitaka u Bakmutu morali pomjeriti pocetak akcije.
Last edited by madner on 17/05/2023 10:50, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#161009 Re: Ukrajina
celo je rek posle bahmuta idu na zalsuzeni odmor. doduse i dosad je sve lago tako da ko ce ga znat. 
-
sumirprimus
#161010 Re: Ukrajina
oluja se sprema svakako, nadam se da su ruje spremle traktore...
-
sumirprimus
#161011 Re: Ukrajina
nasuprot njima risto djogo propaganda, ovakvih klauna smo se naslusali, samo nazalost nismo imali pomoc svijeta ko ukri da ih ukinemo do konca.
-
mishic
#161012 Re: Ukrajina
nažalost paralelno sa tom olujom i oni oblaci koji se vide ne idu joj baš u prilogsumirprimus wrote: ↑17/05/2023 10:51 oluja se sprema svakako, nadam se da su ruje spremle traktore...
- madner
#161013 Re: Ukrajina
Vrijeme u Ukraini ne moze biti bolje trenutno. Suncano i vedro.mishic wrote: ↑17/05/2023 11:02nažalost paralelno sa tom olujom i oni oblaci koji se vide ne idu joj baš u prilogsumirprimus wrote: ↑17/05/2023 10:51 oluja se sprema svakako, nadam se da su ruje spremle traktore...
-
sumirprimus
#161014 Re: Ukrajina
juce sa mgledao bas od 15og maja i zvnaicno vise nisu u rasputici, zemlja je suha i tvrda. dovoljno za pokrete masinerije
- SanskiBiser
#161015 Re: Ukrajina
madner wrote: ↑17/05/2023 10:09Opet dodavanje recenica koje nisam rekao. Ucinak ne mogu ocjeniti. Mozda je probusena guma na lanseru, mozda je unisteno nesto puno bitnije. Unistenje cijele baterije je malo vjerovatno.SanskiBiser wrote: ↑17/05/2023 07:08
ok napravio si licnu dogmu i u nju vjerujes...na osnovu ovoga
molim porotu da zabiljezi da "optuzeni" smatra da je ovo prizor eksplozije dva kinzala ili kalibr projektila (ekvivalent 1500 kilograma TNT) koji unistavaju bateriju patriota...i Gokua...( kamera ni da mrdne a tresle bi se zgrade iz temelja u radiusu do 3 kilometra)
Madnerov "objektivni" narativ i dogma =ruski narativ i dogma.
"Eksperiment s američkim protuzračnim obrambenim sustavom Patriot nije uspio. U Ukrajinu su isporučeni objekti proturaketne obrane kako bi se ocijenila njihova učinkovitost u stvarnim borbenim uvjetima. Kao rezultat toga, propagirani kompleksi nisu uspjeli u prvoj ozbiljnoj bitci. Nisu se mogli ni zaštititi. Oštećeni kompleks ne može se obnoviti."
https://t.me/svarschiki/7148
Sto se tice eksplozije ovdje mozes vidjeti ucinak tomahawk naspram kontainera. Glava je u 5 deka (490 vs 500 kg).
https://youtu.be/y9YyMh1lICI
nista ja tebi ne dodajem samo objasnjavam kako te tumacim i ono sto pises, sumnjam u tvoju "objektivnost, strucnost i odmjerenost" kad je ovo od juce u pitanju, kao i u ovom slucaju kad sad stavljas eksploziju tomahawk projektila koja je skracena bez razvoja pecurke i oblaka dima koji ide nakon ove prve faze detonacije i pocetka ekspanzije da bi kao objasnio sto je samo bljesak pa eto to je dovoljno da potvrdi tvoje rezonovanje...khm bias...
Tvoja tvrdnja je da nisu dva projektila oborena i da su pogodila PVO sisteme...Tu si svjesno napravio izbor na osnovu dokaznog materijala dovoljnog samo treceligasima za takvu tvrdnju i izbor..objektivnost u kanti za smece...Sveo si se na nivo vidjelica iz Medjugorja. Problem je u TVRDNJI da su dva projektila prosla za sta nemamo nikakve dokaze i argumente a za pad PVO raketa imamo...
Sve te eksplozije izgledaju kao na 22 sec videa ispod, bilo da je zgrada ili betonska podloga ili kontejner, ovo sto si stavio je usporeni snimak vjerovatno 1000 FPS prve faze detonacije koji ide na vodu tvom "biasu"...kratak bljesak i razvoj pecurke i da ne spominjemo to da se mora osjetiti na objektima vibracija u radiusu par kilometara svaka takva detonacija je mali povrsinski zemljotres...kamera fiksirana u mjestu ni da mrdne.
22 sekunda
Sad da pravimo anketu : Da li bi madner isto ovo tvrdio da je snimak iz Moskve? Pa jedno 99% ljudi na temi bi glasalo da ne bi tvrdio ...Ti si napravio izbor i vjerujes u nesto i to je ok..nista protiv samo mani se price o objektivnosti...reci "ja vjerujem"...jer dok ne budemo imali konkretnije dokaze to je samo to vjerovanje.
Kad kog smatram da si upravu imas moju podrsku cak cu i pojacati sa argumetnima ali kad smatram da nisi imaces izazov
-
sumirprimus
#161016 Re: Ukrajina
ovako izdajnici zavrse u ukrajini
-
sumirprimus
#161017 Re: Ukrajina
ovako kako god Kijv je grad od cca par miliona ljudi koliko 3? NEMOGUCE je ponavljam nemoguce u nasim gradovima 10sk puta 20 put manjim zastitit lokaicju da je neko ne snimi, pogotovu da neko ne snimi pdrucje udara kinzala. nije udari minobacackom pa da se zataska, zamisli 2 kinzala da su roknula u gradskoj zoni? o cem pricamo?
-
statixx
#161018 Re: Ukrajina
Mozda su livade bolje, ali da su se povukli prije mjesec-dva, wagner bi otisao na Avdiivku i sad bi vjerovatno bila pred padom.madner wrote: ↑17/05/2023 10:43
Pa sad nam govore da ce biti lakse kada se povuku na livadu, tu Rusima ne ide.
Mislim i ja da je tako, jer na livadi nisu rjesili problem UA artiljerije, ali nije ono sto su govorili dosad.
Trazim samo konzistetnost, ako je livada bolja bila bi bolja i prije dva mjeseca, ako nije onda je pad problem.
-
sumirprimus
#161019 Re: Ukrajina
British intelligence has confirmed Russia’s loss of several Kinzhal missiles in Ukraine, noting that these events came as a surprise to the Russian Federation, which presented the missiles as "invincible". Source: https://censor.net/en/n3418907
3. A fierce battle is going on in the Russian Defense Ministry between Gerasimov’s group and the group of the commander of the Air and Space Forces Surovikin. Therefore, many of Surovikin’s supporters are trying to hide his unsuccessful actions, and are ready to invent anything to save the reputation of this famous “fighter with transformers”.
Last edited by sumirprimus on 17/05/2023 11:19, edited 1 time in total.
-
zigzag
#161020 Re: Ukrajina
Dobro je prošo. Mogli su ga selotejpom zavezat za banderu i skinut mu gaće. Jao užas
Last edited by zigzag on 17/05/2023 11:18, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
- apsidejzi
#161022 Re: Ukrajina
Jbg, Kijev nije pao, Harkiv nije pao, Odesa nije pala. Bilo je mnogo gradova koji su napadnuti ali nisu pali. Nemoj zaboraviti da je tada padalo po par hiljada granata svakih sat vremena, a ukri nisu imali dalekometne artiljerije. Veoma je zajebano braniti se kad ovi granatiraju sa 70km udaljenosti i melju sve pred sobom a ti imas domet 20km.lajkujMe wrote: ↑17/05/2023 09:33Znam ja vrlo dobro njihovu taktiku pogotovo kad dovedu TOS i onaj hepek protiv mina.mishic wrote: ↑17/05/2023 09:25
Taktika kojom Rusi napadaju gradove sa neograničenim brojem artiljerijskih oruđa i granata velikih kalibara ne dozvoljava odbranu bez izuzetno velikih žrtava. Oni krenu sistematski razarati zgradu po zgradu i gdje god ima otpora ne odustaju dok je praktično ne sravne sa zemljom. Braniti se pred takvim napadima znači podnijeti ogromne žrtve a to se jednostavno ne isplati. Evo i sada Ukrajinci imaju ogromne snage u rezervi ali ih ne šalju u Bahmut upravo zbog gubitaka.
Ali to nije izgovor, vojno se mora pronaci nacin da se ta oruzija onesposobe ili ucine neefektivnima.
Kako to da Avdika i Marinka i dalje drze Ukrajinci iako od oba grada ostali samo unisteni temelji tu ja mislim da nema 1 zida da stoji uspravno...
Ono sto sam primjetio i kod jednih i kod drugih, nemaju unutar gradova transeja a s druge strane primjetio sam kad Rusi napadaju zgradu to cine kroz bokove zgrade gdje nema puno prozora i mjesta za dejstvo protiv njih.
Last edited by apsidejzi on 17/05/2023 11:46, edited 1 time in total.
-
mishic
#161023 Re: Ukrajina
Malo su mi zbunjujući ovi komentari vezani za Bahmut. Da nije našeg prethodnog uiskustva možda bi ih i razumio. Stari Vitez u potpunom okruženju. Brani se iznutra ali artiljerija HVO-a djeluje. Mi imamo po nekoliko granata po oruđu (haubice i minobacaći) i da bi dejstvovali i zaustavili njihovu artiljeriju morali smo slati logističare u po dva-tri korpusa da dovezu po 5-6 projektila. Tako smo zaustavljali ta granatiranja.
Ukrajina nije i još uvijek ne može trošiti toliko granata koliko Rusi imaju i troše. Ako se u Bahmut ulože desetine hiljada projektila šta će biti sa ostalim pravcima? Rusi to znaju a mi smo ukrajinsku kuknjavu za municijom, oružjima i oruđima ovdje komentirali. Pa nisu to dvije ravnopravne vojske sa približnim zalihama da mogu da se nadmeću. Ukrajinci nažalost moraju racionalizirati jer ovise o tuđoj volji i pomoći daleko više nego Rusi. A Rusi su se pouzdali u svoje zalihe pa vidimo nakon svega kakva je kuknjava i međusobne svađe zbog nedostatka granata.
Ukrajina nije i još uvijek ne može trošiti toliko granata koliko Rusi imaju i troše. Ako se u Bahmut ulože desetine hiljada projektila šta će biti sa ostalim pravcima? Rusi to znaju a mi smo ukrajinsku kuknjavu za municijom, oružjima i oruđima ovdje komentirali. Pa nisu to dvije ravnopravne vojske sa približnim zalihama da mogu da se nadmeću. Ukrajinci nažalost moraju racionalizirati jer ovise o tuđoj volji i pomoći daleko više nego Rusi. A Rusi su se pouzdali u svoje zalihe pa vidimo nakon svega kakva je kuknjava i međusobne svađe zbog nedostatka granata.
-
sumirprimus
#161024 Re: Ukrajina
jebte led fakat po tviteru vidim ovi domaci centici se raduju i likuju unistenjem patriota bez ijedne slike
fakat zamisli 2 kinzala u po kijva i nijedne slike ostecenja
:
koliko im ocajno treba pobjeda ruja sunce ti zarko
fakat zamisli 2 kinzala u po kijva i nijedne slike ostecenja
koliko im ocajno treba pobjeda ruja sunce ti zarko
-
mishic