Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sumirprimus

#51 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by sumirprimus »

Mi i jesmo skoro svi za psiholoske psihijatrijske pomoci nazalost.
Ako se iko nudi da pomogne ili da konacno radi treba to prihvatit jebte .
Ko misli da nije tog treba preko reda slati na konsultacije.
LikeLike

#52 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by LikeLike »

Truba wrote: 13/05/2023 17:07 Dodjes na roditeljski sa sjekirom ko Zuti sa cengic vile i popricas s roditeljem problematicnog djaka
Kod nas dosao u masinsku sa sjekirom i polumutavom profesoru prijetio. Vjeruj da se od nas uceniko niko nije pomjerio kad je prolazio. Sreca nije na nekog od ucenika krenuo, sastavljali bi ga kao i jos par takvih koji su dolazili da tuku neke od ucenika. Ja ga znam od malih nogu kroz sport i uvijek sam se pitao kako tog lika nije neko vec davno razgulio :-D Znam mu i kcerke i nisu ni one neka prilika iskreno :-D
no_sikiriki

#53 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by no_sikiriki »

DebelinJoe wrote: 13/05/2023 20:03 Postoje države i ovakve, ali mi smo država-psihijatrijska klinika otvorenog tipa...
prosetas malo ulicom i gledaš po tlu bačene kutije leksilijuma, apaurina, Xanaxa...
ali ne bi da te ko vidi kod psihologa ili psihijatra :-)
¤ jelena ¤

#54 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by ¤ jelena ¤ »

Haj reci njemu u facu to što pišeš anonimno po forumu za njegove ćerke!

Sve tako iskreno i s tim osmijehom na licu...
sumirprimus

#55 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by sumirprimus »

Da mojoj mladuncadi zaprijeti ili u bilo kom obliku dovede u opasnost najmanja stvar koji bih uradio je rekao mu nesto u facu . Znam, nema boga nema pravde, pravda je u mojom rukama.
Satori

#56 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Satori »

Nemam nista protiv toga da djeca koja prijete (samo) ubistvom, cak i u sali, budu poslana psihologu/psihijatru na procjenu. Ali kada je drzava vec odlucila da procjenjuje potencijalno opasne i da otklanja opasnost od nas, molim vas:
- hospitalizujte vec postojece problematicne pacijente, posebno one agresivne, ogroman broj njih i nakon bezbroj prijava je i dalje na slobodi,
- pobrinite se za senilne, Alzhajmerovce i dementne starce o kojima nema niko da brine, oni su opasnost i za sebe i druge,
- ne dozvolite da se, kao prije par godina, ponovo desi situacija da bude nestasica lijekova kriticnim pacijentima (konkretno lijekovi za paranoidnu sizofreniju, manicno-depresivne pacijente, anksioznost, itd),
- pocnite sa procjenama kod psihologa/psihijatara svih drugih koji su vec ranije dokazali da su opasnost za sebe i drustvo: nesavjesni vozaci, osobe sklone nasilju, alkoholicare, narkomane, itd.

Dokazite da brinete o nasem mentalnom zdravlju, skinite nam prvo te brige s vrata. Sa djecom ce, nakon ovoga, biti lako.
mali_balon

#57 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by mali_balon »

¤ jelena ¤ wrote: 13/05/2023 20:14 Ako je problem to što neko nekompetentan šalje dijete kod nekog nekompetentnog psihologa, neka ga odvede roditelj kod nekog koji je kompetentan.

Roditelju za to ne treba nikakva kompetencija.

Uputnica je sasvim dovoljna.
Ali za roditelja je njegovo dijete zlatno...ko ce rodtelju reci e znate imate problem sa djeteom....da roditelji vide problem ne bi nam trebali psiholozi i pedagozi.....

Ja bi volio da to bude kako treba, da se sa problematicnom djecom radi....ali znam ja nas jebo ti nas...pa kod nas jos uvijek mentalitet hamo vidi mu glave....skola posalje dijete psihologu procuje se medju krezubom stokom i onda to dijete mahala proglasi ludim, mene boli k za mahalu , ali dijete nece boilti k.... Nema drugova, upiru prstom u njega kazu mu da je lud budala a ti ga kao lijecis jer je ima psihickih problema, znam sad cete vi pa prica se objasni se, da prica se i objasni se ali to je osjetljivo dijete....to je jedan problem...drugi problem je funkionalnost te prodice....treci problem nedojebana iskomplekisrana klimaktericna osoba u pedagogoa/ucitelja/psihologa i njihove kvalifikacije

Zato ja trubim nije problem da se to sve radi ali mora se to duboko i nasiroko raditi planski skolovani ljudi, neko ko ce preuzet odgovornst...ozbiljno a ne samo populizma radi, eto zato jer je doslo do pucnjave u bg da ne bude da mi nista ne radimo po tom pitanju....
Last edited by mali_balon on 13/05/2023 22:19, edited 1 time in total.
Haris.ba

#58 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Haris.ba »

Satori wrote: 13/05/2023 21:10 Nemam nista protiv toga da djeca koja prijete (samo) ubistvom, cak i u sali, budu poslana psihologu/psihijatru na procjenu. Ali kada je drzava vec odlucila da procjenjuje potencijalno opasne i da otklanja opasnost od nas, molim vas:
- hospitalizujte vec postojece problematicne pacijente, posebno one agresivne, ogroman broj njih i nakon bezbroj prijava je i dalje na slobodi,
- pobrinite se za senilne, Alzhajmerovce i dementne starce o kojima nema niko da brine, oni su opasnost i za sebe i druge,
- ne dozvolite da se, kao prije par godina, ponovo desi situacija da bude nestasica lijekova kriticnim pacijentima (konkretno lijekovi za paranoidnu sizofreniju, manicno-depresivne pacijente, anksioznost, itd),
- pocnite sa procjenama kod psihologa/psihijatara svih drugih koji su vec ranije dokazali da su opasnost za sebe i drustvo: nesavjesni vozaci, osobe sklone nasilju, alkoholicare, narkomane, itd.

Dokazite da brinete o nasem mentalnom zdravlju, skinite nam prvo te brige s vrata. Sa djecom ce, nakon ovoga, biti lako.
I kakve veze ministarstvo obrazovanja ima sa tim?
LikeLike

#59 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by LikeLike »

¤ jelena ¤ wrote: 13/05/2023 20:37 Haj reci njemu u facu to što pišeš anonimno po forumu za njegove ćerke!

Sve tako iskreno i s tim osmijehom na licu...
Zuti nije medju zivima koliko ja znam? Ili ne pricamo o istom covjeku :-)
BiBi911

#60 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by BiBi911 »

mali_balon wrote: 13/05/2023 16:32 https://www.klix.ba/vijesti/bih/roditel ... /230512119

Pa zamislite da vam neko ko je primljen preko stele i zavrsio fakultet pteko stele salje dijete psihologu, psiholog primljen preko stele i zavrsio faks preko stele...
Jos jedno skidanje sa odgovornosti tipa posalji pshihologu i rijesio si problem....
Strava i uzas nam se djeci sprema...mislim vec jeste a tek sad ce da bude momacki

Zasto svu odgovornost svaljujete na losi sistem.
To je i vase dijete, vi mu pokazujete kako je ceca,caco,buba, jala, alija.... ok.
Vi mu ubacujete misli kako je ok da ono pobije djecu.
Vi mu dajete oruzje (koje je Vase ali ga ne drzite na sigurnom).
Sistem je sranje ali veća je odgovornost na rodutelju koji pusti dijete da gleda farmu jer se to vama svidja.

Škola je takva kada je ali sta da ucitelj da radi kada Vase dijete kaze otac mi dao pistolj(sve poslije te riječi je nevazno) sta treba ucitelj da kaze, idi u cosak.

Koliko vas roditelja serete ucitiljima sa raznih porukama, prijetnjama, da je Vase dijete najbolje da zasluzuje veću ocijenu jer to Vi mislite a vas IQ kao sobna temperatura.

Ja da se pitam svako dijete koje takvu ideju kaze roditelje sa 100milja maraka odro, pa drugi nekr razmisle.
Isto bi bi bilo ako dijete spomene ove cace,cece,jale,alije, bube.
mali_balon

#61 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by mali_balon »

BiBi911 wrote: 13/05/2023 22:36
mali_balon wrote: 13/05/2023 16:32 https://www.klix.ba/vijesti/bih/roditel ... /230512119

Pa zamislite da vam neko ko je primljen preko stele i zavrsio fakultet pteko stele salje dijete psihologu, psiholog primljen preko stele i zavrsio faks preko stele...
Jos jedno skidanje sa odgovornosti tipa posalji pshihologu i rijesio si problem....
Strava i uzas nam se djeci sprema...mislim vec jeste a tek sad ce da bude momacki

To je i vase dijete, vi mu pokazujete kako je ceca,caco,buba, jala, alija.... ok.
Sistem je sranje ali veća je odgovornost na rodutelju koji pusti dijete da gleda farmu jer se to vama svidja.

Škola je takva kada je ali sta da ucitelj da radi kada Vase dijete kaze otac mi dao pistolj(sve poslije te riječi je nevazno) sta treba ucitelj da kaze, idi u cosak.

Koliko vas roditelja serete ucitiljima sa raznih porukama, prijetnjama, da je Vase dijete najbolje da zasluzuje veću ocijenu jer to Vi mislite a vas IQ kao sobna temperatura.

Ja da se pitam svako dijete koje takvu ideju kaze roditelje sa 100milja maraka odro, pa drugi nekr razmisle.
Nadrobi ti svasta a nidze veze.....ali da i ja nadrobim dosadno mi

Zato sto sada pletemo o sistemu...pleli smo o odgoju, roditeljstvu, skoli...

Ko smo to mi ili vi......ako mislis na roditelje ima nas svakavih i ovih sto si nabrojao a i onih uglednih....ako mislis na drustvo i tu nas ima i ovakih i onakih.....sistem je los ali mi smo dio tog sistema pa ispadamo i mi losi.....dakle nije to samo sistem to jedna cjelina.....

sto je to dijete lose ako slusa bubu ili cecu a ono sto slusa wagnera je zlatno....a sta ako ovo zlatno pobije drugare ono lose igra lopte...hocemo li wagnera zabranit.

A sistem dozvoli bube jale zadruge i cece jer tako zatupljuje masu, hljeba i igara, da masa je bi pocela razmisljati.....

Naravno, treba krenuti od sebe, ali ako sistem i drzava ne pomazu mos ga jebat...
forumskivojnik

#62 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by forumskivojnik »

Satori wrote: 13/05/2023 21:10 Nemam nista protiv toga da djeca koja prijete (samo) ubistvom, cak i u sali, budu poslana psihologu/psihijatru na procjenu. Ali kada je drzava vec odlucila da procjenjuje potencijalno opasne i da otklanja opasnost od nas, molim vas:

Zasto opravdavas asocijalno, nasilno ponasanje djece i prijetnje ubistvom bilo drugoga, bilo suicidom demencijom nekog starca koji zivi sam?
Takve roditelje i njihovo "zlatno" potomstvo, koje su socijalizovali i odgojili kao buduceg clana ovog drustva na svoju sliku i priliku, treba u pakete sprovesti na psihijatriju radi uspostave dijagnoze pa tek onda im odrediti licnog psihoterapeuta.
forumskivojnik

#63 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by forumskivojnik »

mali_balon wrote: 13/05/2023 23:49

Ko smo to mi ili vi......ako mislis na roditelje ima nas svakavih i ovih sto si nabrojao a i onih uglednih....ako mislis na drustvo i tu nas ima i ovakih i onakih.....sistem je los ali mi smo dio tog sistema pa ispadamo i mi losi.....dakle nije to samo sistem to jedna cjelina.....

sto je to dijete lose ako slusa bubu ili cecu a ono sto slusa wagnera je zlatno....a sta ako ovo zlatno pobije drugare ono lose igra lopte...hocemo li wagnera zabranit.

A sistem dozvoli bube jale zadruge i cece jer tako zatupljuje masu, hljeba i igara, da masa je bi pocela razmisljati.....

Naravno, treba krenuti od sebe, ali ako sistem i drzava ne pomazu mos ga jebat...

Eto, Sistem i drzava su odlucili pomoci, sto sada dizete uzbunu zbog te pomoci?
Sam eto priznajes da nisi u stanju, bez sistema i drzave, da socijalizujes i odgojis svoje potomstvo kao korisne clanove ove drustvene zajednice.
Skupa sa potomstvom psihijatru na uspostavu dijagnoze ako vase potomstvo prijeti suicidom ili prijeti nekome da ce ga ubiti ili to vi prijetite.
Satori

#64 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Satori »

forumskivojnik wrote: 14/05/2023 00:01

Zasto opravdavas asocijalno, nasilno ponasanje djece i prijetnje ubistvom bilo drugoga, bilo suicidom demencijom nekog starca koji zivi sam?
Takve roditelje i njihovo "zlatno" potomstvo, koje su socijalizovali i odgojili kao buduceg clana ovog drustva na svoju sliku i priliku, treba u pakete sprovesti na psihijatriju radi uspostave dijagnoze pa tek onda im odrediti licnog psihoterapeuta.
Ne opravdavam, cak sam rekla da treba djecu, a slazem se, i roditelje takve djece, uputiti na procjenu.

Ali ovo je populisticki i povrsan potez, i ne postoji stvarna briga za zdravlje bilo koga, pa ni te iste djece, vec se samo peru ruke od odgovornosti i prebacuje loptica na sistem koji to ionako nije u stanju iznijeti.
MehmedPasaMoric

#65 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by MehmedPasaMoric »

Psiholog nikad nikom nije pomogao, pogotovo u ovako nenormalnom drustvu kakvo je nase, to je klasicna zapadna fancy profesija koja presipa iz supljeg u prazno. Neuropsihijatru treba slati problematicnu djecu, ali nazalost nema ih dovoljno i nema ih dobrih

Stari ljudi su govorili da odgoj djeteta pocinje 20 godina prije njegovog rodjenja, sto ja tad nisam razumio sta znaci, ali sada se to itekako pokazuje kao istinito... Ne moze mater kojoj je najvece dostignuce u zivotu slikanje guzova i pratioci na instagramu i otac koji je pola zivota presjedio u kladionici odgojiti normalno dijete, tu je strucna pomoc neophodno potrebna
JohnnyS

#66 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by JohnnyS »

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m

Sumnjam da je u nas postotak puno manji
mali_balon

#67 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by mali_balon »

forumskivojnik wrote: 14/05/2023 00:12

Eto, Sistem i drzava su odlucili pomoci, sto sada dizete uzbunu zbog te pomoci?
Sam eto priznajes da nisi u stanju, bez sistema i drzave, da socijalizujes i odgojis svoje potomstvo kao korisne clanove ove drustvene zajednice.
Skupa sa potomstvom psihijatru na uspostavu dijagnoze ako vase potomstvo prijeti suicidom ili prijeti nekome da ce ga ubiti ili to vi prijetite.
Ne kontas...jer si ogranicen
elcaliente

#68 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by elcaliente »

Ne treba nista raditi, trebao sve ostaviti tako kako sada funkcionise do sada.
Sanjarko

#69 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Sanjarko »

Pa i sa diplomama slabo neki šta rade, općenito govoreći. Meni 3 godine skoro niko u CZMZ nije primio. Samo mi propisuju staru terapiju.

Psiholog me je samo jednom pregledao u 11 godina. Srećom pa smo naletili na par dobrih psihijatara, žena većinom ali se nisam zadržao kod njih dugo.

Srećom ja sam solidan, u stagnaciji, i John Nash je bio dugo godina u stagnaciji i možda čak u remisiji nakon izlaska iz bolnice, i nisu psihičke sve bolesti kako se misli.

Šizofrenija je slična kao autizmu po što šta čemu ali samo možemo bolje samo malo od autista da funkcionišemo ali ne opet svi iako i autista ima koji bolje funkcionišu, maltene normalno žive, koliko se s ovim bolestima može normalno da živi.
Skorpija39

#70 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Skorpija39 »

Naravno da treba, sve psihijatru zajedno sa roditeljima kojima je sve to "slatko, simpaticno".
Moj sin je prvi razred osnovne skole ( Dobrinja ).
Prije 2-3 sedmice, djecak u njegovom razredu je dosao sa nozem u skolu!
Drugi djecak iz cista mira na casu fizickog bez ikakvog razloga je udario djevojcicu nogom u stomak. Isti taj djecak je drugoj djevojcici, dok je bila u wc, poderao svesku i kad je dijete pocelo plakati, keslao se kako ce on njoj kupiti drugu.
Sutradan je istoj toj djevojcici razvalio kutiju od uzine. Vecina djece u razredu imaju modricu od tog djecaka.
Sta treba da se ceka, naravno da je za psihijatra, to je dijete od 7 godina! Sta ce biti kad bude 6,7 ili 8 razred?!
Da cekamo novog Mahira, Haruna Mujkica?
Ispred mog prozora je igraliste nogometno/kosarkasko. Uglavnom budu djeca 9,10 godina. Takav rjecnik,psovke, pa to je fuj. A sve su to"mamina i tatina slatka djeca", istih ovih koji traze sastanak sa ministricom jer pobogu ko ce njihovog princa/princezu poslati psihijatru.
moimoi

#71 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by moimoi »

Postoje testovi (upitnici)kojima bise trebali sluziti psiholozi koji vam mogu otkriti da li dijete pati od depresije, da li je anksiozno, da li je sklon nasilju etc. Takve testove bi svakako trebalo odraditi po skolama. Uprincipu, oni koji zaista zele sebi nauditi nazalost to rijetko kada ili nikada ne govore. Pa tako bivaju svi sokirani kada se tako nesto desi
Haris.ba

#72 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Haris.ba »

Skorpija39 wrote: 14/05/2023 10:36 Naravno da treba, sve psihijatru zajedno sa roditeljima kojima je sve to "slatko, simpaticno".
Moj sin je prvi razred osnovne skole ( Dobrinja ).
Prije 2-3 sedmice, djecak u njegovom razredu je dosao sa nozem u skolu!
Drugi djecak iz cista mira na casu fizickog bez ikakvog razloga je udario djevojcicu nogom u stomak. Isti taj djecak je drugoj djevojcici, dok je bila u wc, poderao svesku i kad je dijete pocelo plakati, keslao se kako ce on njoj kupiti drugu.
Sutradan je istoj toj djevojcici razvalio kutiju od uzine. Vecina djece u razredu imaju modricu od tog djecaka.
Sta treba da se ceka, naravno da je za psihijatra, to je dijete od 7 godina! Sta ce biti kad bude 6,7 ili 8 razred?!
Da cekamo novog Mahira, Haruna Mujkica?
Ispred mog prozora je igraliste nogometno/kosarkasko. Uglavnom budu djeca 9,10 godina. Takav rjecnik,psovke, pa to je fuj. A sve su to"mamina i tatina slatka djeca", istih ovih koji traze sastanak sa ministricom jer pobogu ko ce njihovog princa/princezu poslati psihijatru.
I roditelji djece trpe to?
Sanjarko

#73 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Sanjarko »

Ne znam šta se ćudiš. Pa mene za invalidninu niko nije uputio nego u Corona ovom sranju stara mi sama izganja invalidninu.

A šizofrenija je trajno oštećenje, a vode me kao invalida 2 kategorije i to 90% samo.

A vjerojatno trebam biti invalid 1 kategorije s 100% invalidnošću. A jedni me tako i vode.

Bez potpore sam više imao ispada. Sad s potporom od 219,5 tj 380 KM imam manje. A stara će me opet predati na komisiju i to sve do Sarajeva će da se žali ako ovdje odbiju.

A mene strah samo takav jer kažem sad sam solidan, nisam u remisiji ali ok sam koliko se s ovim bolesću može biti.
tramvajtrojka

#74 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by tramvajtrojka »

Satori wrote: 14/05/2023 05:41
forumskivojnik wrote: 14/05/2023 00:01

Ne opravdavam, cak sam rekla da treba djecu, a slazem se, i roditelje takve djece, uputiti na procjenu.

Ali ovo je populisticki i povrsan potez, i ne postoji stvarna briga za zdravlje bilo koga, pa ni te iste djece, vec se samo peru ruke od odgovornosti i prebacuje loptica na sistem koji to ionako nije u stanju iznijeti.
povrsan potez jer gdje si ti da mi kazes da nisam odgojila svoje dijete i moje zlato nije monstrum , jer sta ce okolina reci da mi djetetu treba strucna pomoć bolje je ovako zavaliti se gledati zadrugu i pustiti da neki drugi utjecaji odgajaju male monstrume
Sanjarko

#75 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Sanjarko »

moimoi wrote: 14/05/2023 10:37 Postoje testovi (upitnici)kojima bise trebali sluziti psiholozi koji vam mogu otkriti da li dijete pati od depresije, da li je anksiozno, da li je sklon nasilju etc. Takve testove bi svakako trebalo odraditi po skolama. Uprincipu, oni koji zaista zele sebi nauditi nazalost to rijetko kada ili nikada ne govore. Pa tako bivaju svi sokirani kada se tako nesto desi
Ovo je tačno. A i velika većina ne može sebi ni nauditi jer nema pristupu što šta čemu.

Većina samoubistava završi i ostane na pokušaju samo.
Post Reply