Rusenje balkonskog zida
- dulekrele
#26 Re: Rusenje balkonskog zida
Ja legalista u pm. Citav grad pozatvarao balkone i vi sada pametujete covjeku. Te opštinska inspekcija te ovo te ono 
-
breuer
#27 Re: Rusenje balkonskog zida
dobro, ako je čitav grad onda da se poklopimo i šutimo...
neću vala, to je pokazatelj našeg niskog civilizacijskog nivoa i sveopšte gluposti koja vlada društvom i tačka...
odma to mora nešto mijenjati, nadograđivati, po svom praviti, njemu se tako sviđa i kao rezultat dobiješ Kandahar u sred Evrope...
- Ateista
#28 Re: Rusenje balkonskog zida
Ni ja to ne bih radio, kako zbog inspekcije tako i zbog toga sto volim imati pravi balkon ili lodju.VladaFBiH wrote: ↑08/05/2023 08:49onog trenutka kada neko od komšija zovne građevinsku inspekciju dobijaš kaznu i moraš sve vratiti u prethodno stanje... e sad da li će i kad će ti je zvati to niko ne zna. U principu ja se ne bih zezao s tim jer kad tad ćeš morati da vraćaš u prethodno stanje jer nema teorije da to možeš legalizirati + eventualna kazna.
P.S. Opštinska građevinska inspekcija izlazi po prijavi
Ibam dvije lodje u svom stanu i ni jedna nije zatvorena, s tim sto je i raspored takav da ni zatvaranjem ne bih dobio neki koristan prostor.
Medjutim, vidim toliko zatvorenih balkona i nikad nisam vidio da je neko vratio kako je bilo, da li stvarno tako malo prijavljuju?
Mozda mnogi ne prijavljuju jer su i sami to uradili ili namjeravaju da urade.
Ja imam jednog komsiju koji me maltretirao, grebao mi auto i svasta nesto, ima zarvoren balkon i razmisljao sam da mu zovnem inspekciju, medjutim zgrada je felika, ako inspekcija uzadje po prijavi za neki konkretan stan, da li bi morali sankcionisati i ostale u zgradi ili haustoru koji to rade?
- VladaFBiH
#29 Re: Rusenje balkonskog zida
on ne pita za zatvaranje balkona (koje je isto upitno btw.) već o rušenju/uklanjanju dijela vanjskog zida. Istina je da je kod nas divlji zapad ali je pitanje do kada...
- dulekrele
#30 Re: Rusenje balkonskog zida
Nije govno vec se pas posro
Last edited by dulekrele on 08/05/2023 09:14, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#31 Re: Rusenje balkonskog zida
zavisi, dolaze po konkretnoj prijavi i da ne reaguju očekuj da će onda "načepljeni" komšija da zove svima inspekciju... kod nas imaš kult "nezamjeranja" i zato niko ne zove inspekciju + ljudi ni ne znaju da mogu za svaku izmjenu vanjskog pa i unutrašnjeg izgleda zgrade zvati inspekciju.Ateista wrote: ↑08/05/2023 09:08Ni ja to ne bih radio, kako zbog inspekcije tako i zbog toga sto volim imati pravi balkon ili lodju.VladaFBiH wrote: ↑08/05/2023 08:49
onog trenutka kada neko od komšija zovne građevinsku inspekciju dobijaš kaznu i moraš sve vratiti u prethodno stanje... e sad da li će i kad će ti je zvati to niko ne zna. U principu ja se ne bih zezao s tim jer kad tad ćeš morati da vraćaš u prethodno stanje jer nema teorije da to možeš legalizirati + eventualna kazna.
P.S. Opštinska građevinska inspekcija izlazi po prijavi
Ibam dvije lodje u svom stanu i ni jedna nije zatvorena, s tim sto je i raspored takav da ni zatvaranjem ne bih dobio neki koristan prostor.
Medjutim, vidim toliko zatvorenih balkona i nikad nisam vidio da je neko vratio kako je bilo, da li stvarno tako malo prijavljuju?
Ja imam jednog komsiju koji me maltretirao, grebao mi auto i svasta nesto, ima zarvoren balkon i razmisljao sam da mu zovnem inspekciju, medjutim zgrada je felika, ako inspekcija uzadje po prijavi za neki konkretan stan, da li bi morali sankcionisati i ostale u zgradi ili haustoru koji to rade?
- dulekrele
#32 Re: Rusenje balkonskog zida
A cime si to ti ugrozio komsiju ako si zatvorio balkon jer ti recimo golubovi stalno orgijaju po balkonu ili je u pitanju neki drugi razlog. Cista obijest i pakost. Nista vise. Tako da se manete ti zakonski preseravanja.VladaFBiH wrote: ↑08/05/2023 09:14zavisi, dolaze po konkretnoj prijavi i da ne reaguju očekuj da ne "načepljeni" komšija onda da zove svim inspekciju... kod nas imaš kult "nezamjeranja" i zato niko ne zove inspekciju + ljudi ni ne znaju da mogu za svaku izmjenu vanjskog pa i unutrašnjeg izgleda zgrade zvati inspekciju.Ateista wrote: ↑08/05/2023 09:08
Ni ja to ne bih radio, kako zbog inspekcije tako i zbog toga sto volim imati pravi balkon ili lodju.
-
HelaS
-
breuer
- Ateista
#35 Re: Rusenje balkonskog zida
Ma ja, na kraju bi opet doslo do toga da svi najebu, a ne bih volio biti odgovoran za to.VladaFBiH wrote: ↑08/05/2023 09:14zavisi, dolaze po konkretnoj prijavi i da ne reaguju očekuj da će onda "načepljeni" komšija da zove svima inspekciju... kod nas imaš kult "nezamjeranja" i zato niko ne zove inspekciju + ljudi ni ne znaju da mogu za svaku izmjenu vanjskog pa i unutrašnjeg izgleda zgrade zvati inspekciju.Ateista wrote: ↑08/05/2023 09:08
Ni ja to ne bih radio, kako zbog inspekcije tako i zbog toga sto volim imati pravi balkon ili lodju.
To je tacno, prvi ja ne volim da se zamjeram komsijama ako nemam licni problem sa njima. Meni je to sto neko zatvori balkon ni iz dzepa ni u dzep. Podrzavam uredjenost drzave,ali kao sto sam govorio za neke druge stvari - to treba krenuti odozgo prema dole.
- Sanjarko
#36 Re: Rusenje balkonskog zida
Ne znam bas. Ti zidovi imaju funkciju mnogi. Sa prozorima tj s okvirom od prozora i ostalim djeluju kao potpora. Sad ako ce se graditi nesto slicno i sta moze cuvati plafon i ostalo. Uglavnom moze se ovo i bez dozvole jer smo Basna.
- dulekrele
- VladaFBiH
#38 Re: Rusenje balkonskog zida
1. smanjio si mu vrijednost nekretnine za početak jer zgrada izgleda kao pričije *ebalištedulekrele wrote: ↑08/05/2023 09:16A cime si to ti ugrozio komsiju ako si zatvorio balkon jer ti recimo golubovi stalno orgijaju po balkonu ili je u pitanju neki drugi razlog. Cista obijest i pakost. Nista vise. Tako da se manete ti zakonski preseravanja.VladaFBiH wrote: ↑08/05/2023 09:14
zavisi, dolaze po konkretnoj prijavi i da ne reaguju očekuj da ne "načepljeni" komšija onda da zove svim inspekciju... kod nas imaš kult "nezamjeranja" i zato niko ne zove inspekciju + ljudi ni ne znaju da mogu za svaku izmjenu vanjskog pa i unutrašnjeg izgleda zgrade zvati inspekciju.
2. primoran je svaki dan da gleda rugobu koju si napravio
3. komšija koji to radi je primitivac koji je i zaslužio da mu zoveš inspekciju
4. ovako mogu do ujutru - neka komšija sebi napravi kuću i neka od nje pravi kokošinjac ako u tome uživa
- VladaFBiH
#39 Re: Rusenje balkonskog zida
propast je stav kao tvoj (poslao me Asim) i to nas je dovelo na dno
Last edited by VladaFBiH on 08/05/2023 09:22, edited 1 time in total.
- dulekrele
#40 Re: Rusenje balkonskog zida
De se presaberi malo i ne pisi gluposti. Ne sramoti se.VladaFBiH wrote: ↑08/05/2023 09:201. smanjio si mu vrijednost nekretnine za početak jer zgrada izgleda kao pričije *ebalište![]()
![]()
![]()
2. primoran je svaki dan da gleda rugobu koju si napravio![]()
4. ovako mogu do ujutru - neka komšija sebi napravi kuću i neka od nje pravi kokošinjac ako u tome uživa
Last edited by dulekrele on 08/05/2023 09:23, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#41 Re: Rusenje balkonskog zida
ja se sramotim pored gluposti koje ti pišešdulekrele wrote: ↑08/05/2023 09:22De se presaberi malo i ne pisi gluposti. Ne sramoti se.VladaFBiH wrote: ↑08/05/2023 09:20
1. smanjio si mu vrijednost nekretnine za početak jer zgrada izgleda kao pričije *ebalište
2. primoran je svaki dan da gleda rugobu koju si napravio
-
breuer
#42 Re: Rusenje balkonskog zida
pa to je samo očit i banalan primjer kakvi smo na svim poljima...ko to ne vidi ćorav je...
nemoj se bolan uvrijediti, očito da si i ti sudjelovao u favelizaciji Sarajeva, nažalost, nisi jedini, ne brini...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#43 Re: Rusenje balkonskog zida
Ja mislim da je ovo nacionalni interes.
- JohnnyS
#44 Re: Rusenje balkonskog zida
Nekad davno mi je netko rekao da to može dovesti do gljivica u stanovima poviše i ispod jer nije ista izolacija na balkonskom zidu i unutrašnjem, pa da može doći do pretjeranog nakupljanja vlage. Volio bih ako ima neko inžinjer da to pojasni.dulekrele wrote: ↑08/05/2023 09:16A cime si to ti ugrozio komsiju ako si zatvorio balkon jer ti recimo golubovi stalno orgijaju po balkonu ili je u pitanju neki drugi razlog. Cista obijest i pakost. Nista vise. Tako da se manete ti zakonski preseravanja.VladaFBiH wrote: ↑08/05/2023 09:14
zavisi, dolaze po konkretnoj prijavi i da ne reaguju očekuj da ne "načepljeni" komšija onda da zove svim inspekciju... kod nas imaš kult "nezamjeranja" i zato niko ne zove inspekciju + ljudi ni ne znaju da mogu za svaku izmjenu vanjskog pa i unutrašnjeg izgleda zgrade zvati inspekciju.
-
breuer
#45 Re: Rusenje balkonskog zida
tako tako, samo relativizirajte seljakluk po gradu...kako se otkrivaju papci, to je čudo 
- dulekrele
#46 Re: Rusenje balkonskog zida
Ocito ne kontas sta hocu da kazem. To je uzelo toliki zamah da sve ovo sto pisete je glupost jer ima sto stvari koje su u zgradama gore od zastakljenog balkona.
- JohnnyS
#47 Re: Rusenje balkonskog zida
Svi oni koji misle "neće država propasti zbog ustakljvanja balkona" neka izguglaju "broken window policy" pa da vide kako promjene sitnica dovode do opet dobra.
Ovako je "ja ustaklim balkon" jer mogu, a Čović ukrade milijardu jer može. Ukrao bi i ja očito kao i on, samo nisam u prilici
Ovako je "ja ustaklim balkon" jer mogu, a Čović ukrade milijardu jer može. Ukrao bi i ja očito kao i on, samo nisam u prilici
-
breuer
#48 Re: Rusenje balkonskog zida
pa otvori temu i raspravljajte o tim stvarima, ovdje je potencijalni papčić tj. papak larva otvorio temu o čemu je otvorio...
- dulekrele
#49 Re: Rusenje balkonskog zida
- Haris.ba
#50 Re: Rusenje balkonskog zida
Kuda je balkon orjentisan da ti treba bolji pogled?TLOP wrote: ↑02/05/2023 19:17 Pozz
Volio bi ugraditi vece prozore za lodzu i za te potrebe bi trebao skratit zid
Znaci umjesto ograde je zid otprilike 120 visok, i neko je to davno zatvorio i stolarija je stara pa je vrijeme da se mijenja al bi ja da ugradim skandinavski sistem prozora i da budu malo veci od ovih
Kako pristupiti tome
Trebaju li neke dozvole, kakve i od koga?
Ne bi puno skracivao, mozda 20cm samo da je bolji pogled kad se sjedi tu
Ja bih ostavio kako jeste visina zida i stavio ove panele.
Vec su ti objasnili kako legalno mozes skratiti zid.

Ja razumijem da su zgrade projektovane sa otvorenim lodjama i balkonim, ali to jednostavno je greska za sarajevsku mikroklimu. Evo, maj je, a panele jos nismo skroz otvorili.
Last edited by Haris.ba on 08/05/2023 09:49, edited 1 time in total.