Udavice jednog, nece osmero. Manje zlo u svakom slucaju.
Dešavanja u Srbiji
- dječak sa šibicama
#60627 Re: Dešavanja u Srbiji
Ocekuje se izjava buduceg ministra unutrasnjih poslova RS, Kristijana Golubovica - u moje vremene, probleme smo resavali pesnicama, postojali su kodeksi
- dr_Evil
#60628 Re: Dešavanja u Srbiji
Ma da nek se saketa, kako ono to danas biva, 3 te cuvaju, a 13 mlati.geralt wrote: ↑03/05/2023 16:04Sprijeciti pristup oruzju tinejdzerima, pa ce se sprijeciti i naredni slucajevi. Sljedeci koji pukne neka se saketa, tu barem nece biti trajnih posljedica.DonieBrasco wrote: ↑03/05/2023 16:00
Mora se znaci za buducnost, da se naredni slucajevi sprijece. Ima uzrok problema nije tek tako pukao.
-
Bodkin
#60629 Re: Dešavanja u Srbiji
Za tebe osim ako ti sina ili cerku ne udavi ne daj Boze. Kako rekoh..
-
ja71
#60630 Re: Dešavanja u Srbiji
greska
Last edited by ja71 on 03/05/2023 16:16, edited 1 time in total.
-
splinter
#60631 Re: Dešavanja u Srbiji
Dijete od 13 godine je pokazalo zavidnu vještinu baratanja vatrenim oružjem, odnosno može se govoriti o gotovo stoprocentnoj efikasnosti.
Usudio bih se reći, da je spremniji nego prosječan policajac MUP KS koji zamazan burekom bistri tiket u nekoj zapušenoj kladionici i sve su prilike da isti ne bi imao šansi protiv ovog klinca.
Da nije imao pristup pištolju i dovoljnoj količini municije, vjerovatno se nikada ne bi odlučio na ovakav potez, jer je svjestan da mu ni jedna druga solucija ne bi dala ovakvu prednost koju je imao koristeći vatreno oružje. Hladno oružje ne daje tu prednost, a vrlo vjerovatno da i drugi učenici u razredu možda nose nož ili nešto slično, treniraju borilačke vještine i teško da bi se osoba poput ovoga dječaka odlučila na neki scenarij u kojem ne bi imao potpunu kontrolu.
Sa 13 godina definitivno nisam znao puno toga, zapravo ništa oko vatrenog oružja, furali smo neke druge stvari. Nije baš da se za 15 danas savlada rukovanje pištoljem i stekne rutina. Tu se možda radilo o godinama kontakata između njega i njemu dostupnog oružja uz nadzor neke odrasle osobe.
Usudio bih se reći, da je spremniji nego prosječan policajac MUP KS koji zamazan burekom bistri tiket u nekoj zapušenoj kladionici i sve su prilike da isti ne bi imao šansi protiv ovog klinca.
Da nije imao pristup pištolju i dovoljnoj količini municije, vjerovatno se nikada ne bi odlučio na ovakav potez, jer je svjestan da mu ni jedna druga solucija ne bi dala ovakvu prednost koju je imao koristeći vatreno oružje. Hladno oružje ne daje tu prednost, a vrlo vjerovatno da i drugi učenici u razredu možda nose nož ili nešto slično, treniraju borilačke vještine i teško da bi se osoba poput ovoga dječaka odlučila na neki scenarij u kojem ne bi imao potpunu kontrolu.
Sa 13 godina definitivno nisam znao puno toga, zapravo ništa oko vatrenog oružja, furali smo neke druge stvari. Nije baš da se za 15 danas savlada rukovanje pištoljem i stekne rutina. Tu se možda radilo o godinama kontakata između njega i njemu dostupnog oružja uz nadzor neke odrasle osobe.
- dr_Evil
#60632 Re: Dešavanja u Srbiji
Nije heroj, jer nije moguce da su ga ovi svi maltretirali, mali je psihopata. Ali da jeste ohladio samo one sta jesu onda je heroj, a to je nemoguce uraditi na ovaj nacin!Thorgerson wrote: ↑03/05/2023 16:05 Ja ne kontam u kojem univerzumu iko moze ovog malog debila nazvati herojom. Pa cak i da je likvidirao egzaktno one koji su ga, hipoteticki receno, maltretirali.
Zar vi fkt mislite da je mali toliki eto specijalac da uleti u razred i tacno ubije te osobe?!?! Pa na cemu ste vi? Sta, i domar ga jel maltretirao?
Uletio je u skolu i nasumicno pucao. Pa je uletio u razred i opet nasumicno pucao.
Ili evo cak i da nije, evo recimo da je bas ciljao odredjenu osobu ispred te osobe i iza te osobe sjede mozda djeca koja ga nisu maltretirala.
Dakle, fkt ne mogu sa vjerujem sta citam.
Top komentar na klixu isti. Ko biva ako je rokno one koji su ga maltretirali svaka mu cast. Pa jebote zivot s kim ja zivim.
Takvo razmisljanje nas je i dovelo gdje jesmo, a to je da ce neko prebiti 2 starca pred smrt po nacionalnoj osnovi, izivljavati se nad njima satima, dok ostatak Bosne duma nargilu.
Ja ne valjam, do mene je!
- Ateista
#60633 Re: Dešavanja u Srbiji
Upravo to, previse oruzja, sto legalnog sto ilegalnog, puno vrsnjackog nasilja koje se ne rjesava na adekvatan nacin, roditelji otudjeni od djece i ne znaju prepoznati problem, pedagozi nezainteresovani da djeluju preventivno, sto da sprijece nasilje koje je vjerovatno motiv za ovo sto da prepoznaju sociopate sosobne da urade ovakve stvari.
-
Osmi Socrates
#60634 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne bih ja rekao da je ovo nasumično. Izabrao dan kad je njegov razred imao čas u učionici koja je najbliža ulazu. Navodno je planirao sve mjesec dana. Imao i listu.
Ne znam zašto je portira prvog ubio. Možda zato što je zaključio da ga on može prvi i jedini zaustaviti kad počne pucnjavu.
Da, djeca znaju biti okrutna. Ali pravdati ovog dječaka bilo čim je suludo.
Ne znam zašto je portira prvog ubio. Možda zato što je zaključio da ga on može prvi i jedini zaustaviti kad počne pucnjavu.
Da, djeca znaju biti okrutna. Ali pravdati ovog dječaka bilo čim je suludo.
-
laik1981
#60635 Re: Dešavanja u Srbiji
Mnogima ce postati heroj i mnogi ce ga pokusavati opravdati. Zivis sa ljudima koji vjerovatno kod svakog problema razmisljau o ovakvom rjesavanju tog problema.Thorgerson wrote: ↑03/05/2023 16:05 Ja ne kontam u kojem univerzumu iko moze ovog malog debila nazvati herojom. Pa cak i da je likvidirao egzaktno one koji su ga, hipoteticki receno, maltretirali.
Zar vi fkt mislite da je mali toliki eto specijalac da uleti u razred i tacno ubije te osobe?!?! Pa na cemu ste vi? Sta, i domar ga jel maltretirao?
Uletio je u skolu i nasumicno pucao. Pa je uletio u razred i opet nasumicno pucao.
Ili evo cak i da nije, evo recimo da je bas ciljao odredjenu osobu ispred te osobe i iza te osobe sjede mozda djeca koja ga nisu maltretirala.
Dakle, fkt ne mogu sa vjerujem sta citam.
Top komentar na klixu isti. Ko biva ako je rokno one koji su ga maltretirali svaka mu cast. Pa jebote zivot s kim ja zivim.
Mnogi krive internet, drustvene mreze, tik tok i ostale gluposti za potez ovo malca. Ja mislim da je uticaj tik toka ipak puno izrazeniji kod ovih koji traze nacin da glorifikuju ubistvo osam cetrnaestogodisnjaka.
- Blek Stena
#60636 Re: Dešavanja u Srbiji
Mogao si i Dzerija Springera okacit komotnodječak sa šibicama wrote: ↑03/05/2023 16:03U pravu si, samo na ovom klipu vidim nekoliko vrhunskih sportista u nastajanju <3
- geralt
#60637 Re: Dešavanja u Srbiji
Opravdavas stvarni zlocin u kojem je pobijeno 8 djece sa hipotetickom situacijom u kojem ce mozda biti ubijeno jedno. Koliko si vijesti procitao da je neko nekoga udavio BJJ zahvatom? Udaviti nekoga je puno teze nego sto mislis i puno lakse za zaustaviti od strane ljudi oko tebe nego pucnjava.
Imam i kcerku i sina, i zamisljam sta bi bilo da imaju ovakvog monstruma u razredu sa sobom.
- dr_Evil
-
Bodkin
#60639 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne opravdavam nikoga nego se ti bavis posljedicama. Nadam se da tvoji malisani nikad nece prolazi vrsnjacko nasiljegeralt wrote: ↑03/05/2023 16:14Opravdavas stvarni zlocin u kojem je pobijeno 8 djece sa hipotetickom situacijom u kojem ce mozda biti ubijeno jedno. Koliko si vijesti procitao da je neko nekoga udavio BJJ zahvatom? Udaviti nekoga je puno teze nego sto mislis i puno lakse za zaustaviti od strane ljudi oko tebe nego pucnjava.
Imam i kcerku i sina, i zamisljam sta bi bilo da imaju ovakvog monstruma u razredu sa sobom.
-
laik1981
#60640 Re: Dešavanja u Srbiji
Malac nije bio glup. Planirao pohod mjesec dana. Vjerujem da bi nasao neki recept na netu za kakvu eksplozivnu napravu da nije imao pistolj. Mali bi napravio sranje kako god jer ocito da mu je neka sklopka u glavi prebacila na taj ludi mod. Jedino sto razmjere sranja vjerovatno ne bi bile iste.splinter wrote: ↑03/05/2023 16:09 Dijete od 13 godine je pokazalo zavidnu vještinu baratanja vatrenim oružjem, odnosno može se govoriti o gotovo stoprocentnoj efikasnosti.
- dr_Evil
#60641 Re: Dešavanja u Srbiji
Da mu curica nedo Bog digne ruku na sebe on bi prvi otisao da ohladi roditelje istog.Bodkin wrote: ↑03/05/2023 16:19Ne opravdavam nikoga nego se ti bavis posljedicama. Nadam se da tvoji malisani nikad nece prolazi vrsnjacko nasiljegeralt wrote: ↑03/05/2023 16:14
Opravdavas stvarni zlocin u kojem je pobijeno 8 djece sa hipotetickom situacijom u kojem ce mozda biti ubijeno jedno. Koliko si vijesti procitao da je neko nekoga udavio BJJ zahvatom? Udaviti nekoga je puno teze nego sto mislis i puno lakse za zaustaviti od strane ljudi oko tebe nego pucnjava.
- geralt
#60642 Re: Dešavanja u Srbiji
Sva ce djeca proci vrsnjacko nasilje, na ovaj ili onaj nacin, fizicko ili psiholosko, manjeg ili veceg intenziteta. To je priroda ljudskog drustva koja se ne moze promijeniti. Ne mogu ih drzati pod staklenim zvonom.Bodkin wrote: ↑03/05/2023 16:19Ne opravdavam nikoga nego se ti bavis posljedicama. Nadam se da tvoji malisani nikad nece prolazi vrsnjacko nasiljegeralt wrote: ↑03/05/2023 16:14
Moj posao kao roditelja je da ih odgojim na nacin da ne reaguju na to dizanjem ruke na sebe ili na druge, i da im pruzim psiholosku podrsku i ljubav kod kuce. Ne mogu uticati na to sta ce druga djeca raditi, ali mogu uticati na svoju.
Last edited by geralt on 03/05/2023 16:28, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#60643 Re: Dešavanja u Srbiji
Uz sve tvoje najbolje zelje, a imam i ja curicu i djecaka, doduse ne jos u toj dobi, nekad neke stvari nisu moguce. I svi misle da se njima takvo nesto ne moze desit
- muha_sa
#60644 Re: Dešavanja u Srbiji
Bodkin wrote: ↑03/05/2023 15:31 Ne znam jel veci odron ovi sto na ovu tragediju uspiju pisati o vucicu ili ovi sto opravdaju vrsnjacko nasilje nekakvim “i meni su samare udarali na bistriku”
Tito te jebo mali likvidirao 8 osoba kao u filmu. I pored toga perspektiva, odlikas, takmicenja i nagrade. Kakve zasruge i o kakvim kurcima pricate zivota vam
Stvarno je forum dijagnoza i zamjena za psihologe
Dragan Bjelogrlić lovers
2 h ·
Tragedija u školi "Vladislav Ribnikar" liči na nešto što smo, do sada, zamišljali da se dešava samo "preko bare". Međutim, godine medijske promocije kriminalaca, mafijaša, rijaliti monstruma, šunda, nasilja, dekadencije, bolesnih vrednosti i nebrige o čoveku dovele su do konačnog poraza našeg društva. Naše iskreno saučešće porodicama žrtava, ranjenima od srca želimo što brži oporavak. Hoće li neko pomoći bolesnom društvu pre nego što i kod nas scene policijskih kordona i uplakane dece oko škola postanu svakodnevica? Ili ćemo se ponovo baviti posledicama umesto lečenja uzroka...
- darius_maximus
#60645 Re: Dešavanja u Srbiji
Psihopata i sociopata ima na svakom koraku.geralt wrote: ↑03/05/2023 16:14Opravdavas stvarni zlocin u kojem je pobijeno 8 djece sa hipotetickom situacijom u kojem ce mozda biti ubijeno jedno. Koliko si vijesti procitao da je neko nekoga udavio BJJ zahvatom? Udaviti nekoga je puno teze nego sto mislis i puno lakse za zaustaviti od strane ljudi oko tebe nego pucnjava.
Vrlo vjerovatno i ti znaš dosta takvih ljudi, bez i da si toga svjestan.
Nije svaki psihopata ili sociopata nasilan, niti je svaki nasilnik psihopata ili sociopata.
Treba se dosta stvari posložiti da bi se ovako nešto desilo.
-
Osmi Socrates
#60646 Re: Dešavanja u Srbiji
Da, milion se stvari treba posložiti. I mislim da svi mi možemo samo otprilike lupati, jer niko i ne zna šta je zapravo rješenje. Mnogi pričaju o uzrocima, ali, kako se društvo može i boriti sa uzrocima na efikasan način u današnjem dobu? Možemo raspravljati do ujutro, savršeno rješenje nećemo naći. Osim policijske države, a to, nadam se, niko ne zagovara.
Nije ni svaki slučaj za istu ocjenu. Nekad se roditelji ubice mogu kriviti, nekad ne, nekad je sve siva zona.
Baš sam nedavno odgledao film Mass, gdje se priča o obje strane, i roditeljima ubijenog djeteta i roditeljima ubice. Film je prošao nezapaženo, jer je skoro dva sata dijaloga. Devastirajući film, u svakom pogledu.
Nije ni svaki slučaj za istu ocjenu. Nekad se roditelji ubice mogu kriviti, nekad ne, nekad je sve siva zona.
Baš sam nedavno odgledao film Mass, gdje se priča o obje strane, i roditeljima ubijenog djeteta i roditeljima ubice. Film je prošao nezapaženo, jer je skoro dva sata dijaloga. Devastirajući film, u svakom pogledu.
Last edited by Osmi Socrates on 03/05/2023 16:47, edited 1 time in total.
- House
#60647 Re: Dešavanja u Srbiji
ona operisana djevojčica ima teške povrede mozga 
oj tuge jebem ti sunce.
oj tuge jebem ti sunce.
- dr_Evil
- Kamper
#60649 Re: Dešavanja u Srbiji
U Stocholmu su istocne vrijednosti.
- Plavo-bijeli
#60650 Re: Dešavanja u Srbiji
Nit ima veze USA, ni tik tok, ni zadruga, ni pola stvari koje se ovdje spominje, nego samo ODGOJ roditelja pa sve ide odatle.
Ovog dječaka nisu naučili kako da se nosi sa lošim emocijama i kako da se riješi istih kad se nakupe.
Koga su kod nas uopšte naučili tome, mozda 1 na 1000, to prije svega govori o nasim zatucalim metodama odgoja.
Kako to da ovaj mali ovako reagovo, a 999 drugih nije?
Prvo, nisu sva djeca ista.
Velika većina prolazi kroz maltretiranje, ali neki imaju dosta veće, neki dosta manje, neki reaguju manje, neki više.
Ovaj post nije opravdavanje malog, nego shvatanje kako bi se potencijalno mogli drugi sprijeciti.
Djecak je sigurno prolazio kroz maltretiranje iz godine u godinu, zeznuto je to kad si svaki dan okruzen sa osobama koje te zadirkuju, a kao dijete si jos 'forsiran' da budes sa istim. Zamislite na poslu da vas podyebavaju saradnici i stariji ljudi ne bi to podnijeli, ili bi promjenili posao, ili nesto...
Primjera radi, mi smo imali dječaka u razredu koji je bio iznimno inteligentan(sad radi u Googleu) porijeklom iz Australije, koji je meni drag bio, ali sad shvatamo da je imao autizam i nije ga nikad zanimao sport, samo igrice i učenje.
To kroz šta je on prolazio...svakodnevno udaranje, stipanje, zadirkivanje, omalovazavanje... a bio mal, mrsav, ako uslijed nakupljenog bijesa krene na nekog jos vise dobije po nosu i tako iz dana u dan.
Ja se ponekad znao sa njim druzit i igrat igrica, ali poslije i ja smanjio jer je uvijek bilo s kim si - takav si...
Jednom dobio iz geografije trojku i jedno sat vremena je lezao u mjestu i plakao do te mjere da je to za nepovjerovati...dok je lezao bilo ih je par sto su ga dodatno udarali i zadirkivali...
nastavnici, nastavnice, psiholozi, pedagozi, who?
Mozda da je on imao pistolj i da je znao kako da ga koristi, mozda bi isto reagovao, mozda ne bi.
Stavi u varijantu 1000 osoba koje prolaze kroz iste stvari, sa istim odgojom, a pristup oruzju, pa ces znati koliko ce ih reagovati na taj nacin...
Ovaj sad vec momak, 30 godina ima, ne zivi ovdje, jos sa 16g zakucao neki test googlea gdje im je poslao skicu nekakvog robota sta vec, i cekao do 18e da ga mogu zvanicno zaposliti, za one sto su ga vidjeli i pricali sa njim ga usporedjuju sa robotom, bez ikakvih osjecanja...a znam ga ko malog kao vrlo nasmijanog, zeljnog druzenja i drugova...
Budem ovdje u jednom parku gdje igram fudbala, isto ima djecak od 15,16godina koji ima autizam i prolazi kroz ista zadirkivanja i omalovavanje i sramocenje pred svima, isto niko sa njim nece da se druzi, zadirkuju ga i smiju mu se i djecaci i curice...nema veze tik tok sa tim...
Znaci odgoj, pa drzava koja nije omogucila bolje obrazovanje ucenicima i umjesto sto ucimo neke stvari sto nam nikad nece trebati, osim mozda za kvizova, bolje bi bilo da ucimo to kako sebe voljeti, kako se nositi sa stresom, kako se nositi sa unutarnjim bolovima itd...
Ovog dječaka nisu naučili kako da se nosi sa lošim emocijama i kako da se riješi istih kad se nakupe.
Koga su kod nas uopšte naučili tome, mozda 1 na 1000, to prije svega govori o nasim zatucalim metodama odgoja.
Kako to da ovaj mali ovako reagovo, a 999 drugih nije?
Prvo, nisu sva djeca ista.
Velika većina prolazi kroz maltretiranje, ali neki imaju dosta veće, neki dosta manje, neki reaguju manje, neki više.
Ovaj post nije opravdavanje malog, nego shvatanje kako bi se potencijalno mogli drugi sprijeciti.
Djecak je sigurno prolazio kroz maltretiranje iz godine u godinu, zeznuto je to kad si svaki dan okruzen sa osobama koje te zadirkuju, a kao dijete si jos 'forsiran' da budes sa istim. Zamislite na poslu da vas podyebavaju saradnici i stariji ljudi ne bi to podnijeli, ili bi promjenili posao, ili nesto...
Primjera radi, mi smo imali dječaka u razredu koji je bio iznimno inteligentan(sad radi u Googleu) porijeklom iz Australije, koji je meni drag bio, ali sad shvatamo da je imao autizam i nije ga nikad zanimao sport, samo igrice i učenje.
To kroz šta je on prolazio...svakodnevno udaranje, stipanje, zadirkivanje, omalovazavanje... a bio mal, mrsav, ako uslijed nakupljenog bijesa krene na nekog jos vise dobije po nosu i tako iz dana u dan.
Ja se ponekad znao sa njim druzit i igrat igrica, ali poslije i ja smanjio jer je uvijek bilo s kim si - takav si...
Jednom dobio iz geografije trojku i jedno sat vremena je lezao u mjestu i plakao do te mjere da je to za nepovjerovati...dok je lezao bilo ih je par sto su ga dodatno udarali i zadirkivali...
nastavnici, nastavnice, psiholozi, pedagozi, who?
Mozda da je on imao pistolj i da je znao kako da ga koristi, mozda bi isto reagovao, mozda ne bi.
Stavi u varijantu 1000 osoba koje prolaze kroz iste stvari, sa istim odgojom, a pristup oruzju, pa ces znati koliko ce ih reagovati na taj nacin...
Ovaj sad vec momak, 30 godina ima, ne zivi ovdje, jos sa 16g zakucao neki test googlea gdje im je poslao skicu nekakvog robota sta vec, i cekao do 18e da ga mogu zvanicno zaposliti, za one sto su ga vidjeli i pricali sa njim ga usporedjuju sa robotom, bez ikakvih osjecanja...a znam ga ko malog kao vrlo nasmijanog, zeljnog druzenja i drugova...
Budem ovdje u jednom parku gdje igram fudbala, isto ima djecak od 15,16godina koji ima autizam i prolazi kroz ista zadirkivanja i omalovavanje i sramocenje pred svima, isto niko sa njim nece da se druzi, zadirkuju ga i smiju mu se i djecaci i curice...nema veze tik tok sa tim...
Znaci odgoj, pa drzava koja nije omogucila bolje obrazovanje ucenicima i umjesto sto ucimo neke stvari sto nam nikad nece trebati, osim mozda za kvizova, bolje bi bilo da ucimo to kako sebe voljeti, kako se nositi sa stresom, kako se nositi sa unutarnjim bolovima itd...