BiBi911 wrote: ↑01/05/2023 16:17
zippoo87 wrote: ↑01/05/2023 15:57
Rostilj za 2 osobe i par limenki piva i salata...izadje me 40-50 KM

Nije stvar ima se para ili nema...ko je naucio spojiti vikend i praznik i ici na Jadran ili EU,otisao je...evo pola poznanika a vidim i po netu.
To su osobe koje rade normalne poslove a 2-3 puta uspiju odletiti negdje po par dana i to mi je super.
Meni nikada nije bilo zao para na izlete,ekskurzije,putovanja...meni je zao para na klosarluk
A ova pohlepa trgovaca i dobavljaca/proizvodjaca stvarno nema kraja.
Znaci 1kg jebenog cipsa je 20 KM a ima i onog od 30+ KM/kg.
Kikiriki isto,kila izadje 15 KM onog mariniranog.
Najjeftiniji vispakov 387gr 4 KM.
Keksovi,cokolade...kad god udjem u Konzum,visa cijena...ali tu najmanje i kupujem...ako mjesecno ostavim 20 KM u Konzumu,to mi je max.
Ne bi da branim proizvodjace ali cijena sirovina je porasla, cijena rada haos (kod nas traze viljuskariste za 20€/h I ovo sto dodje je ili pjano/nadrogirqno ili nakon 10dana prijavi bolovanje)
radnici u proizvodnji hoce 100% veću platu pa ko to moze platiti nekoga obicnog radnika 40€/h.
Cijena struje se povecala, porez nakav dodali, cijena vode se uduplala,
Svi hoce bez obzira sta su novi Mercedes ali kada od istog tražiš nesto zauzvrat jbga belaj eh onda krajnji potrosac ispasta.
Osnov svih poskupljenja u BiH, a slično je i u Svijetu, je visoka cijena energenata. U BiH je motorno gorivo najznačajniji razlog poskupljenja transporta, i to još od vremena pandemije. Prvo su, do besvijesti, podignute cijene transporta kontejnera, pa onda međunarodnog kopnenog transporta, pa sve sirovine vezane za ta dva oblika transporta, pa su onda domaći proizvođači i posebno trgovci podigli cijene ne uvažavajući realne cijene, i nikad ih nisu spustili, iako je cijena transporta kontejnera snižena na cijene do pred pandemiju, a i motorna goriva su značajno manjih cijena, ovih dana posebno.
Npr. cijena žitarica do prije pola godine bila je jako visoka. Nakon distribucije ukrajinske pšenice i kukuruza, cijena pšenica je drastično opala. Vreća brašna od 25 kg u maloprodaji u BiH bila je preko 30 KM, danas je oko 23-25 KM. Cijene hljeba u velepekarama nisu se mijenjale...
U BiH u oba entiteta postoje propisi kojima se ograničavaju marže u posebnim okolnostima, kakvu smo imali sa pandemijom. Vlade oba entiteta jesu jednom reagirale nekom blagom odlukom o ograničenju marži, ali te su se odluke utopile u politički značajnije teme, svi su zaboravili, a trgovci su nastavili da jarcaju svoje marže i podižu cijene dokle žele.
Veliki, ogroman problem u BiH je provođenje zakona i propisa. Organi i institucije nadležne za nadzor postoje, ali niti rade kako treba, niti ih ima dovoljno, a i od broja zaposlenih, puno njih je na bolovanjima i time je ostavljen prostor trgovačkoj anarhiji.
A država šuti, entitetske Vlade šute, jer s većim cijenama veći je i PDV i više je novca u budžetima, koji se raspoređuje kako se već raspoređuje, najmanje onim koji su ga već platili