Taj osnov ne moze postojati jer osnov je subjektivan stav svakog pojedinca. Nekome ce biti dovoljno milju a nekome nece ni dvije. Krivci su ljudi koji ili rade losu prekvalifikaciju ili ne znaju traziti posao. Opletite sad po meni koliko hocete ali posao treba znaci i naci. Te socijalisticke budalastine sa nekim biroima treba pozatvarati i mlade od kraja osnovne skole polako uciti moderne alate i vjestine kako mogu pronaci posao.Pandakonda wrote: ↑24/04/2023 13:14
Pa mora biti neki zastitni mehanizam ispod kojeg se ne moze ici jebemu.
Evo sada ga nema i kakvi su uslovi ???
Mora postojati neki osnov gdje bi barem dvoje ljudi sa tim nekim nazovi minimalnim platama mogli da prehrane sebe i porodicu.
Ovog kod nas nema...nego je uvijek prica,radi vise,uci vise,prekvalifikuj se a ljudi koji sve to imaju,opet ili nemaju nikako posao ili imaju mizeran.
A za sve je krivac ono iz prve recenice sto sam napisao u prethodnom postu.
Ne moze ba sve biti prepusteno trzistu i ponudi i potraznji...moraju biti i zastitni mehanizmi i standardi.
Ovako imas armiju ljudi odraslih u bivsem sistemu, i njihove potomke koji su donkle preuzeli mentalitet, da je dovoljno samo prijavit se na biro i posao te sam zove. Naravno ne moze svako biti IT ili neki masinski inzinjer, ali se onda pomiri da ces imati manji standard od te osobe jer je taj neko vise napregnuo mozdane vijuge da bude na tom mjestu. Ili jos veci apsurd ovo gore sto je objavljeno da portir ima skoro pa istu platu kao med. sestra a nadleznosti nebo i zemlja
[/quote]
Sve si lijepo rekao i svidja mi se. Medjutim, ima dodatak: to sto opisujes, taj novi poduzetni covjek koji se "izbori sam" je uvijek bila i ostace osobina rijetkih. Ta vrsta poslovne snalazljivosti je neka vrsta talenta koju nemamo svi. Problem u Bosni je što prosječan, običan, osrednji radnik, kakvih je uvijek najviše, obično ne može, ili jedva može doseći stepen pristojnog života. Zato što umjesto 8 radi 9-10 sati dnevno, zato što radi subotama, zato što samo pola plate prima regularnim putem, itd itd.