Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Paul Gascoigne

#8276 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Paul Gascoigne »

Pandakonda wrote: 24/04/2023 13:14
Pa mora biti neki zastitni mehanizam ispod kojeg se ne moze ici jebemu.
Evo sada ga nema i kakvi su uslovi ???
Mora postojati neki osnov gdje bi barem dvoje ljudi sa tim nekim nazovi minimalnim platama mogli da prehrane sebe i porodicu.
Ovog kod nas nema...nego je uvijek prica,radi vise,uci vise,prekvalifikuj se a ljudi koji sve to imaju,opet ili nemaju nikako posao ili imaju mizeran.
A za sve je krivac ono iz prve recenice sto sam napisao u prethodnom postu.

Ne moze ba sve biti prepusteno trzistu i ponudi i potraznji...moraju biti i zastitni mehanizmi i standardi.
Taj osnov ne moze postojati jer osnov je subjektivan stav svakog pojedinca. Nekome ce biti dovoljno milju a nekome nece ni dvije. Krivci su ljudi koji ili rade losu prekvalifikaciju ili ne znaju traziti posao. Opletite sad po meni koliko hocete ali posao treba znaci i naci. Te socijalisticke budalastine sa nekim biroima treba pozatvarati i mlade od kraja osnovne skole polako uciti moderne alate i vjestine kako mogu pronaci posao.

Ovako imas armiju ljudi odraslih u bivsem sistemu, i njihove potomke koji su donkle preuzeli mentalitet, da je dovoljno samo prijavit se na biro i posao te sam zove. Naravno ne moze svako biti IT ili neki masinski inzinjer, ali se onda pomiri da ces imati manji standard od te osobe jer je taj neko vise napregnuo mozdane vijuge da bude na tom mjestu. Ili jos veci apsurd ovo gore sto je objavljeno da portir ima skoro pa istu platu kao med. sestra a nadleznosti nebo i zemlja :skoljka:
[/quote]

Sve si lijepo rekao i svidja mi se. Medjutim, ima dodatak: to sto opisujes, taj novi poduzetni covjek koji se "izbori sam" je uvijek bila i ostace osobina rijetkih. Ta vrsta poslovne snalazljivosti je neka vrsta talenta koju nemamo svi. Problem u Bosni je što prosječan, običan, osrednji radnik, kakvih je uvijek najviše, obično ne može, ili jedva može doseći stepen pristojnog života. Zato što umjesto 8 radi 9-10 sati dnevno, zato što radi subotama, zato što samo pola plate prima regularnim putem, itd itd.
Officer Crabtree

#8277 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Officer Crabtree »

Sve je to siva zona.
Šta je prosječni život?

Evo radnici "obični", "prosječni" u mojoj firmi imaju bolji život od par inženjera trenutno.

Sa sela, poljoprivreda, kuća i okućnica naslijeđena, dograđena, uz platu koji imaju ušivaju inženjera u firmi u zadovoljstvu životom.

On bi novi iPhone, njima Golf 3 sasvim dovoljan čak i poželjan, on bi sve što vole mladi, oni kući pregrađuju, dorađuju.

Inženjeru početniku je jebeno odmah u startu, al kasnije kroz vrijeme on dođe na svoje negdje u nekom institutu ili ode u inostranstvo. Starih inžinjera ionako slabo ima u proizvodnji, oni su se negdje smjestili bolje.

Konobari, prodavači, ovi po bivšim državnim koje su profiteri pojeli oni su donji... I mlada raja koja dolazi da radi, njima je loše, al zato i idu iz BiH i uvijek će ići.

Ovisno o vrsti industrije, dok ih ovi stariji sa sela mogu zamijeniti, mladi su najebali. Stariji radi koliko može i dovoljno mu je...
Pandakonda

#8278 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Pandakonda »

Paul Gascoigne wrote: 24/04/2023 19:01
Sve si lijepo rekao i svidja mi se. Medjutim, ima dodatak: to sto opisujes, taj novi poduzetni covjek koji se "izbori sam" je uvijek bila i ostace osobina rijetkih. Ta vrsta poslovne snalazljivosti je neka vrsta talenta koju nemamo svi. Problem u Bosni je što prosječan, običan, osrednji radnik, kakvih je uvijek najviše, obično ne može, ili jedva može doseći stepen pristojnog života. Zato što umjesto 8 radi 9-10 sati dnevno, zato što radi subotama, zato što samo pola plate prima regularnim putem, itd itd.
Slazem se, samo mislim da pojedinci krive pogresnu stranu sto je prosjecnom obicnom i osrednjem radniku lose. Mislim da tu nije problem nekih zlih kapitalista nego da je problem u samoj drzavi koja uzima i od poslodavaca i radnika sakom i kapom. Dovoljno je pogledati svoju platnu listu pa da vidis koliko ti radis za sebe a koliko za drzavu.

A onda pogledaj koliko drzava uzima od poslodavaca za svakog zaposlenog radnika i mislim da ce onda slika biti malo jasnija zasto su plate niske. Mene da se pita smanjio bi namete i poreze a povecao minimalac i onda bi vidjeli ko je ustvari od poslodavaca samo škrtica a ko je imao legitimnu kočnicu zasto ne moze toliko lagano nekome povisiti platu. A da ne govorim o konceptu toplog obroka i prevoza koji samo skode radniku jer mu se onda manje obracunava penzija a i to sad hoce da oporezuju :-)
zippoo87

#8279 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Pandakonda wrote: 24/04/2023 22:11
Slazem se, samo mislim da pojedinci krive pogresnu stranu sto je prosjecnom obicnom i osrednjem radniku lose. Mislim da tu nije problem nekih zlih kapitalista nego da je problem u samoj drzavi koja uzima i od poslodavaca i radnika sakom i kapom. Dovoljno je pogledati svoju platnu listu pa da vidis koliko ti radis za sebe a koliko za drzavu.

A onda pogledaj koliko drzava uzima od poslodavaca za svakog zaposlenog radnika i mislim da ce onda slika biti malo jasnija zasto su plate niske. Mene da se pita smanjio bi namete i poreze a povecao minimalac i onda bi vidjeli ko je ustvari od poslodavaca samo škrtica a ko je imao legitimnu kočnicu zasto ne moze toliko lagano nekome povisiti platu. A da ne govorim o konceptu toplog obroka i prevoza koji samo skode radniku jer mu se onda manje obracunava penzija a i to sad hoce da oporezuju :-)
A gdje je u tvojoj prici siva zona ?
Kod mene mozes kupiti bukvalno svaki moguci artikal bez da dobijes fiskalni racun.
Takodjer u svakoj firmi dio plate dobijas u koverti .
Koliko si ovdje ukrao od drzave i radnika ,mozes li izracunati ?

Kukas na drzavu,nameti,porezi a ne smeta ti sto je drzava dozvolila svakome da krade i nju i radnike ???
Nisi li malo licemjeran ?
mali_balon

#8280 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Pandakonda wrote: 24/04/2023 13:14
Pa mora biti neki zastitni mehanizam ispod kojeg se ne moze ici jebemu.
Evo sada ga nema i kakvi su uslovi ???
Mora postojati neki osnov gdje bi barem dvoje ljudi sa tim nekim nazovi minimalnim platama mogli da prehrane sebe i porodicu.
Ovog kod nas nema...nego je uvijek prica,radi vise,uci vise,prekvalifikuj se a ljudi koji sve to imaju,opet ili nemaju nikako posao ili imaju mizeran.
A za sve je krivac ono iz prve recenice sto sam napisao u prethodnom postu.

Ne moze ba sve biti prepusteno trzistu i ponudi i potraznji...moraju biti i zastitni mehanizmi i standardi.
Taj osnov ne moze postojati jer osnov je subjektivan stav svakog pojedinca. Nekome ce biti dovoljno milju a nekome nece ni dvije. Krivci su ljudi koji ili rade losu prekvalifikaciju ili ne znaju traziti posao. Opletite sad po meni koliko hocete ali posao treba znaci i naci. Te socijalisticke budalastine sa nekim biroima treba pozatvarati i mlade od kraja osnovne skole polako uciti moderne alate i vjestine kako mogu pronaci posao.

Ovako imas armiju ljudi odraslih u bivsem sistemu, i njihove potomke koji su donkle preuzeli mentalitet, da je dovoljno samo prijavit se na biro i posao te sam zove. Naravno ne moze svako biti IT ili neki masinski inzinjer, ali se onda pomiri da ces imati manji standard od te osobe jer je taj neko vise napregnuo mozdane vijuge da bude na tom mjestu. Ili jos veci apsurd ovo gore sto je objavljeno da portir ima skoro pa istu platu kao med. sestra a nadleznosti nebo i zemlja :skoljka:
[/quote]

Vas dvojica ili nemate dodir sa relanoscu jer ste uhljebi ili niste u Bosni....
Lupetate ko pizde po samaru...onaj serucka o birou...pa moras se prijavit na biro ako hoces zdravstvenu zastitu, ko jos ocekuje da mu neko sa biroa nadje posau, ustvari znam jedan slucaj da je lik dobio poso u telekomu preko biroa sim zaima backovica...
Kakva ba poslovna snalazljivost u bosni mozda na pijaci, bosnaska poslovna snalazljivost je otmi prevari zajebi ....
De se malo spustite na zemlju
zippoo87

#8281 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Ja citam danas ove postove i ne vjerujem ocima sta vidim :-)
Stvarno sta sve ljudi nece napisati,to je nevjerovatno.

Onaj pise kako su radnici lijeni i neproduktivni i da ustvari i ne zarade svoje plate.
Ovaj spominje neki socijalizam i nekakve biroe.
Onaj treci pise kako se eto treba prekvalifikovati i obrazovati,jer ako nisi inzinjer,ti i ne vrijedis ustvari i da je to razlog zasto je plata mala.
A iz BiH najvise otislo kvalifikovanih i najboljih ljudi,jer ovdje za takve nema mjesta ni u drzavnim firmama ni u privatnim,jer takvi pametni ljudi nisu klimoglavci i dupelisci.

Pa jebem ti dan kada sam se rodio u BiH,sa ovakvim pajserima.
mali_balon

#8282 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

zippoo87 wrote: 24/04/2023 23:45 Ja citam danas ove postove i ne vjerujem ocima sta vidim :-)

Onaj pise kako su radnici lijeni i neproduktivni i da ustvari i ne zarade svoje plate.
Onaj treci pise kako se eto treba prekvalifikovati i obrazovati,jer ako nisi inzinjer,ti i ne vrijedis ustvari i da je to razlog zasto je plata mala.
A iz BiH najvise otislo kvalifikovanih i najboljih ljudi,jer ovdje za takve nema mjesta ni u drzavnim firmama ni u privatnim,jer takvi pametni ljudi nisu klimoglavci i dupelisci.

Ima poente ta sva njihova prica ali u nekim utopijskim sistemim i zemljama ili njihovim glavama ali ovo je BiH.....gdje sva logika prestaje i pocinje kriminal, korupcija, nepotizam itd itd itd....
Zato kazem omi pisu iz nekih svojih zona komfora gdje cuju sta se desava i onda daju neke analize i komentare a osnovu nekih svojih misljenja, ali nemaju, ili nisu imal, ili jesu nekad davno pa zaboravili, direktan dodir sa situacijom na terenu...tj realnoscu bosanskog privatnika rahmana i trazenja posla i rada kod istog
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8283 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Officer Crabtree wrote: 24/04/2023 19:13 Sve je to siva zona.
Šta je prosječni život?

Evo radnici "obični", "prosječni" u mojoj firmi imaju bolji život od par inženjera trenutno.

Sa sela, poljoprivreda, kuća i okućnica naslijeđena, dograđena, uz platu koji imaju ušivaju inženjera u firmi u zadovoljstvu životom.

On bi novi iPhone, njima Golf 3 sasvim dovoljan čak i poželjan, on bi sve što vole mladi, oni kući pregrađuju, dorađuju.

Inženjeru početniku je jebeno odmah u startu, al kasnije kroz vrijeme on dođe na svoje negdje u nekom institutu ili ode u inostranstvo. Starih inžinjera ionako slabo ima u proizvodnji, oni su se negdje smjestili bolje.

Konobari, prodavači, ovi po bivšim državnim koje su profiteri pojeli oni su donji... I mlada raja koja dolazi da radi, njima je loše, al zato i idu iz BiH i uvijek će ići.

Ovisno o vrsti industrije, dok ih ovi stariji sa sela mogu zamijeniti, mladi su najebali. Stariji radi koliko može i dovoljno mu je...
Ovakve goveđe glave sa sela su nam i jebale znanje! Šuti i muti i drži se one seljačke "ćuti dobro je samo da se radi"...a to što nemaš na kraju mjeseca 10 maraka u džepu nema veze...ima malo bajtice oko kuće pa se posadi, niko nije krepao od gladi.. :zzzz:
Officer Crabtree

#8284 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Officer Crabtree »

Tako je, i takvih je puno koji rade i nakon penzije i time mladi nemaju mjesto.

Btw nije tačno da svaka firma isplaćuje dio u koverti, mi sve dobijemo na račun, ne može na jednoj temi biti da nema radnika ispod kamena vise a na drugoj da su potlačeni do daske...

Sredina
madner

#8285 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by madner »

Moze jer svako sebe gleda a malo koji ispodprosjecni radnik za sebe ne misli da je bar iznad crte.

Uglavnom prazna puska ne puca, slabo trziste, slabi proizvodi slabe plate.

Srecom poboljsava se stanje ali tu nismo ni krivi ni duzni, drugi rat je nama brat.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8286 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Officer Crabtree wrote: 25/04/2023 08:51 Tako je, i takvih je puno koji rade i nakon penzije i time mladi nemaju mjesto.

Btw nije tačno da svaka firma isplaćuje dio u koverti, mi sve dobijemo na račun, ne može na jednoj temi biti da nema radnika ispod kamena vise a na drugoj da su potlačeni do daske...

Sredina
Nije tačno, da...neke firme dio plate isplaćuju u bonovima koje možeš potrošiti kod njih ili partnerskom marketu...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8287 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

plaća direktor iz svog džepa na licu mjesta kad mu nešto treba što je za drugu firmu ili nije u sklopu posla
nabiju ljudi po milju
na placu od 800
najbolje prolaze fizikaneri i vozači
Pandakonda

#8288 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Pandakonda »

mali_balon wrote: 24/04/2023 23:33
Vas dvojica ili nemate dodir sa relanoscu jer ste uhljebi ili niste u Bosni....
Lupetate ko pizde po samaru...onaj serucka o birou...pa moras se prijavit na biro ako hoces zdravstvenu zastitu, ko jos ocekuje da mu neko sa biroa nadje posau, ustvari znam jedan slucaj da je lik dobio poso u telekomu preko biroa sim zaima backovica...
Kakva ba poslovna snalazljivost u bosni mozda na pijaci, bosnaska poslovna snalazljivost je otmi prevari zajebi ....
De se malo spustite na zemlju
Ja zivim u BiH i nisam nikakav uhljeb koji radi u javnom sektoru. Osoba sam koja je radila od krecenja i fizickih poslova pa sam ulagao u sebe i snalazio se da sad mogu lupetati kome hocu kada mi kaze kako je Bosna samo otimacina i prevara. Vi ste ti koji zivite u balonu samosazaljevanja gdje je lakse samo kukati kako je sve kriminal i pijaca umjesto da sagledas sta ti sa svoje strane mozes uraditi.

Ta prica kako je neko "odvojen" od realnosti je samo vrsta izgovora da se ne preuzme odgovornost za vlastiti zivot, ako si ti od osnovne skole imao tricu kao ocjenu ili ako si jedva progurao srednju a faks nisi ni upisao, nemas se pravo zaliti kako ti je lose jer nisi nista uradio da ti bude bolje. Naravno ima radikalnih slucajeva gdje je bila losa socijalna situacija kod porodice sto utice na razvoj nekoga ali ti ljudi su velika manjina, na nivou statisticke greske. A i tu znam puno slucajeva gdje su ljudi iz te pozadine se trudili, dobili stipendije i na kraju sebe i porodicu izvukli iz toga. Slobodno ti nastavi tako razmisljati da je Bosna samo prevera pa vidi dokle te dogura, ako ne odes vec van nje :bih:
mali_balon wrote: 25/04/2023 07:08
zippoo87 wrote: 24/04/2023 23:45 Ja citam danas ove postove i ne vjerujem ocima sta vidim :-)

Ima poente ta sva njihova prica ali u nekim utopijskim sistemim i zemljama ili njihovim glavama ali ovo je BiH.....gdje sva logika prestaje i pocinje kriminal, korupcija, nepotizam itd itd itd....
Zato kazem omi pisu iz nekih svojih zona komfora gdje cuju sta se desava i onda daju neke analize i komentare a osnovu nekih svojih misljenja, ali nemaju, ili nisu imal, ili jesu nekad davno pa zaboravili, direktan dodir sa situacijom na terenu...tj realnoscu bosanskog privatnika rahmana i trazenja posla i rada kod istog
Pa tako i ja isto mogu tebi reci da ti pricas i svog balona i svoje glave jer si dozivio kriminal i korupciju a nisi imao priliku raditi za normalnu firmu :-) Upravo jer sam prozivio dosta stvari imam pravo dati svoje misljenje jer sve sto sam radio, radio sam u privatnom sektoru.

Iz BiH je najvise otislo niskokvalifikovane radne snage koja pretezno dolazi iz manjih mjesta i bolje im je otici u njemacku nego recimo se relocirati u drugi blizi veci grad. Imam poznanike od Sarajeva, Zenice, Mostara, Banja Luke itd. i ljudi ne mogu doci do vodoinstalatera, elektricara jer su bukirani pola godine unaprijed koliko posla ima. To su ljudi kojima je servirana prica kako je trava drasticno zelenija sa druge strane a onda ih opali ta ista trava kada dođu tamo. Kad si zadnji put cuo da je neko ko je deficitaran kadar bio primoran da ode u drugu drzavu a da se ustvari potrudio da pronađe posao u BiH ? Kako ti opisujes BiH ispade da smo Uganda a ne solidna drzava koja se jos bori sa tranzicijom.

Niko nije rekao da ti ne vrijedis kao inzinjer, samo je receno da ne mozes ocekivati isti standard zivota ako si portir i ako si inzinjer. Takodjer je logicno da ces lakse i brze naci posao ako si kadar koji je u deficitu a ne suficitu. Samim time ce se poslodavac vise truditi da te zadrzi jer si neko ko vrijedi, ako si neko ko se lagano moze zamijeniti onda se prilagodis situaciji. Ovo ti se ne mora sviđati ali je tako, sto lakse ljudi prihvate ovu realnost nego tu o kojoj pricas bit ce svima lakse. I naravno ovdje ne kazem da pustis da te poslodavac gazi, ali nekad se treba znati i progutati nesto ako zelis stabilan posao.
fortaleza

#8289 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by fortaleza »

zippoo87 wrote: 24/04/2023 12:02
sabanss wrote: 24/04/2023 11:56
Čovjek hoće da kaže da je 50 miliona prihoda i 2 miliona dobiti
za naše uslove vau a realno je goli k**ac za standarde Europe kojoj težimo.

Veći je problem što su ta dva miliona zasnovana na jeftinoj radnoj snazi. Mi smo još i skupi koliko samo malo efikasni.
Jasta smo vec neproduktivni...samo ne znam kako ti neproduktivni kada odu u Njemacku postanu najproduktivniji i najbolji radnici????
Ja predlazem tebi i slicnim,da lobirate na smanjenje plata i uslova,jer zaista jesu predobri ,obzirom da su radnici "malo efikasni" 😂😂😂
Sta sve ljudi napisu,za nepovjerovati.
Radis 250 sati mjesecno za 400 eura i lik kaze jos da si malo efikasan 😂😂😂😂
Lik želi reći da njemački rudar iskopa uglja kao naših 27 rudara. Džaba lopata i 250h mjesečno kad smo neučinkoviti.

To što smo neučinkoviti ne znači da ne slamamo leđa.
Ateista

#8290 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ateista »

fortaleza wrote: 25/04/2023 11:41
Jasta smo vec neproduktivni...samo ne znam kako ti neproduktivni kada odu u Njemacku postanu najproduktivniji i najbolji radnici????
Ja predlazem tebi i slicnim,da lobirate na smanjenje plata i uslova,jer zaista jesu predobri ,obzirom da su radnici "malo efikasni" 😂😂😂
Lik želi reći da njemački rudar iskopa uglja kao naših 27 rudara. Džaba lopata i 250h mjesečno kad smo neučinkoviti.

To je tacno, ali koliko je do rudara toliko je i do sistema rada. Vecina tih rudara koji su neefikasni kod nas bi bili puno efikasniji tamo gdje je bolji sistem rada.
Gdje nema sistema vise se zavisi od individualnog angazmana, licne organizacije rada i savjesti, gdje je bolji sistem fu sve to manje dolazi do izrazaja.
Ja sam jos kao pripravnik na svom prvom poslu insistirao da se neke stvari urede i sam uvodio neki sistem, i tako sam radio u svakoj firmi u kojoj sam radio i u kojoj sad radim, jer su rijetki oni koji imaju sistem i dobru organizaciju kod nas.
madner

#8291 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by madner »

Poenta je da ako je rudar 27x manje produktivan a plata 4-5x manja, poslodavac u BIH je merhametniji od onog u Njemackoj.
Samo na kraju dana niko ne zivi od toga.

Rjesenje je ili otici vani, ili raditi nesto je produktivnije i bolje placeno ili otvoriti svoju firmu. Kmecati nece pomoci.
zippoo87

#8292 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Znam ja i od prvog njegovog upisa sta on govori ali po vasoj logici,rudar je kriv sto ugalj kopa lopatom a ne sirokom čelom pa je samim tim manje produktivan,je li tako?
Nije rudar kriv,nego kriminalna uprava ...isto kao sto u privatnika nije radnik kriv sto kopa rupu za podzidu rukama a ne bagerom...pa po vasoj logici,taj radnik je manje vrijedan od radnika u Njemackoj.Tacno je da manje uradi,ali nije do njega.
Pa vi kriminalni vlasnici biznisa ste krivi,sve pare sebi u dzep a radniku krampa i lopata i mars na posao.
Ni alata za rad,ni opreme,ni zastitne opreme,ni kurca palca...gdje god treba da gazda potrosi koju KM,to automatski firmi ne treba i moze bez toga.
Moze bez HTZ opreme,moze bez sljema...kamion moze po snijegu sa celavim gumama i raspadnut,bager moze sa hidraulikom koja pisa konstantno...jeftinije dnevno doliti 5l ulja,nego odvuci majstori da popravit,itd itd.

Ovdje neki pisu kao eto oni su uspjeli i govore drugim ono kao Fikret malinar "trudte se,radte se" i to je recept a nikako da shvate da ja ovdje ne kukam na licnu situaciju i na sebe,nego na sistem i ono sto me okruzuje i ono sto vidim ocima a i ono sto sam dozivio.

Neki iz Sarajeva,koji su od prvog posla u tim nekim nazovi pismenijim bransama,ne mogu zamisliti a ni znati kakva je situacija u manjim sredinama i gradovima i kakva su govna gazde,jer sa njima nemaju nikakvog kontakta.
To su sve ljudi koji ne dobace ni do prvog grada,samo lokalno ordiniraju i tlace .

I svi razmisljaju iz svoje komfor zone a da ga povedes 2 dana sa sobom na posao,da vidi kako je,cudom bi se cudio.

Evo ova tema je skolski primjer koliko su ljudi postali nesolidarni i kako vise niko nikome nece da pomogne,nego samo gleda da ti nogu potkvaci
Ovdje ljudi ne mogu da se samo barem u mislima postave u stanje onih slabijih a kolo srece se zacas okrene...najvece svjetske firme propale preko noci a da se tvoja sudbina ne moze promijeniti.
sabanss

#8293 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sabanss »

Ne može se puno uraditi oko toga što ti govoriš. Kapitalizam ne radi tako da gazda ima platu 2000 KM i ti da imaš platu 2000 KM. Čovjek hoće da bude poslodavac jer hoće da zaradi 10x više. Tržište je globalno tako da ne pomaže to što je proces proizvodnje sa svim resursima skuplji i manje efikasan nego slovenski, njemački ili švedski.

Jedino rješenje:

"Rjesenje je ili otici vani, ili raditi nesto je produktivnije i bolje placeno ili otvoriti svoju firmu. Kmecati nece pomoci."

Kako vidimo većina ljudi je ovo skontala i otišla vani ili se preorjentisala na nešto drugo....
Haris.ba

#8294 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Haris.ba »

sabanss wrote: 25/04/2023 13:50 Ne može se puno uraditi oko toga što ti govoriš. Kapitalizam ne radi tako da gazda ima platu 2000 KM i ti da imaš platu 2000 KM. Čovjek hoće da bude poslodavac jer hoće da zaradi 10x više. Tržište je globalno tako da ne pomaže to što je proces proizvodnje sa svim resursima skuplji i manje efikasan nego slovenski, njemački ili švedski.

Jedino rješenje:

"Rjesenje je ili otici vani, ili raditi nesto je produktivnije i bolje placeno ili otvoriti svoju firmu. Kmecati nece pomoci."

Kako vidimo većina ljudi je ovo skontala i otišla vani ili se preorjentisala na nešto drugo....
Postoji jos jedno rjesenje. Otvoriti vlastitu firmu i biti "solidaran".
detroit-mercy

#8295 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

zippoo87 wrote: 25/04/2023 13:20

Znam ja i od prvog njegovog upisa sta on govori ali po vasoj logici,rudar je kriv sto ugalj kopa lopatom a ne sirokom čelom pa je samim tim manje produktivan,je li tako?
Nije rudar kriv,nego kriminalna uprava ...isto kao sto u privatnika nije radnik kriv sto kopa rupu za podzidu rukama a ne bagerom...pa po vasoj logici,taj radnik je manje vrijedan od radnika u Njemackoj.Tacno je da manje uradi,ali nije do njega.
Pa vi kriminalni vlasnici biznisa ste krivi,sve pare sebi u dzep a radniku krampa i lopata i mars na posao.
Ni alata za rad,ni opreme,ni zastitne opreme,ni kurca palca...gdje god treba da gazda potrosi koju KM,to automatski firmi ne treba i moze bez toga.
Moze bez HTZ opreme,moze bez sljema...kamion moze po snijegu sa celavim gumama i raspadnut,bager moze sa hidraulikom koja pisa konstantno...jeftinije dnevno doliti 5l ulja,nego odvuci majstori da popravit,itd itd.

Ovdje neki pisu kao eto oni su uspjeli i govore drugim ono kao Fikret malinar "trudte se,radte se" i to je recept a nikako da shvate da ja ovdje ne kukam na licnu situaciju i na sebe,nego na sistem i ono sto me okruzuje i ono sto vidim ocima a i ono sto sam dozivio.

Neki iz Sarajeva,koji su od prvog posla u tim nekim nazovi pismenijim bransama,ne mogu zamisliti a ni znati kakva je situacija u manjim sredinama i gradovima i kakva su govna gazde,jer sa njima nemaju nikakvog kontakta.
To su sve ljudi koji ne dobace ni do prvog grada,samo lokalno ordiniraju i tlace .

I svi razmisljaju iz svoje komfor zone a da ga povedes 2 dana sa sobom na posao,da vidi kako je,cudom bi se cudio.

Evo ova tema je skolski primjer koliko su ljudi postali nesolidarni i kako vise niko nikome nece da pomogne,nego samo gleda da ti nogu potkvaci
Ovdje ljudi ne mogu da se samo barem u mislima postave u stanje onih slabijih a kolo srece se zacas okrene...najvece svjetske firme propale preko noci a da se tvoja sudbina ne moze promijeniti.
Pa slusaj, ovdje kad cistas konobari po Sarajvu ubijaju vise nego doktori u Njemackoj, keramicari u BiH davno presisali inzinjere u Svedskoj po zaradi i da ne nabrajam. A na drugu stranu, po manjim mejstima raja radi za 400kmova po ovim malim prodavnicama, al hej to nije BiH.
madner

#8296 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by madner »

To je normalno jer nisu ljudi bolji u Sarajevu nego trziste. Ako on ima kome prodati kafu za 3 KM i da bude pun prostor, moze i konobar imati 2000 KM.

Nije niko rekao da je radnik kriv, ali ti ne kontas da privatnik vec ima manji profit od kolege u Njemackoj iako krade i vara.
zippoo87

#8297 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Pa upravo je to problem mnogih u BiH i ovih koji pisu ovdje.
Njima je BiH 1km kvadratni oko njih i to je to.
Sve dalje od toga,to ne postoji,to nije istina,to izmisljas,itd itd.

Ne mogu ljudi da shvate da i to postoji...odmah pocnu pisati u prvom licu...ja jedem (bananu,jabuku,pastetu,kaviar),ja idem na posao sa (autom,tramvajem,biciklom),ja imam toliku i toliku platu,ja ovo,ja ono i odmah ispade ako nisi pogodio njegove uslove,lazes.
A oni sa nizim platama i losim uslovina sute i zive svoj jadni zivot pa onda ispadne da je na forumu med i mlijeko a 90% i ovih sto pisu,slazu.
zippoo87

#8298 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

madner wrote: 25/04/2023 14:09 To je normalno jer nisu ljudi bolji u Sarajevu nego trziste. Ako on ima kome prodati kafu za 3 KM i da bude pun prostor, moze i konobar imati 2000 KM.

Nije niko rekao da je radnik kriv, ali ti ne kontas da privatnik vec ima manji profit od kolege u Njemackoj iako krade i vara.
Pa zatvoris biznis ovdje i otvoris u Njemackoj,ako ti je pohlepa nezasita.
detroit-mercy

#8299 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

madner wrote: 25/04/2023 14:09 To je normalno jer nisu ljudi bolji u Sarajevu nego trziste. Ako on ima kome prodati kafu za 3 KM i da bude pun prostor, moze i konobar imati 2000 KM.

Profit kao procenat ili pak kao sumu novca. Procentualno gledano, mislim da nasi privatnici ne stoje tako lose, problem je kolicina.
madner

#8300 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by madner »

zippoo87 wrote: 25/04/2023 14:15

Pa zatvoris biznis ovdje i otvoris u Njemackoj,ako ti je pohlepa nezasita.
Mislis u Bangladesu, jer onda je veca ponuda jeftine radne snage. To ljudi i rade, kao sto radnici idu u Njemacku.

Opcija da smanjis dobit i placas ljude vise nego sto moras se ne radi nigdje.
Post Reply