Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
dječak sa šibicama

#95176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dječak sa šibicama »

Mi smo zemlja apsurda, nevjerovatna inflacija i svakodnevno siromasenje gradjana, a bukvalno sve stranke se za naklonost glasackog tijela bore samo i iskljucivo sto ratobornijim izjavama.

Ko pokaze jacu ratnu retoriku u javnom izricaju, dobija izbore.

Ovaj narod bolje ni ne zasluzuje, nego da krepa od gladi a spase se oni koji prvi poberu uskoro cvjetajucu koprivu.
Bossona

#95177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

Vojska u Ruminiji nije poslušala diktarski par da uguši demonstrante pucajući u njih već su stali uz svoj narod i zaštitili ga od diktatorskog zločinačkog para i presudli mu i spsili državu od krvoprolića i ubijanja građana.
Image

Orban držao govor ispred karte velike Mađarske. Na Rumuhne se trebaju ugledati Bjelorusi i Rusi i rijšiti se svojih bolesnih diktatora Putlera i Brkašenka da spase sebe i svoju budućnost.

Da su devedesetih godina suđeni i strijeljani oni koji su poveli ratove i narode u krvave sukobe po ugledu na Rumune, danas bi bili u EU i NATO paktu sa životnim standardom dostojnog čovjeka i imali desetine miliona više građana a ne stotine hiljada mrtvih, osakaćenih i unesrećenih nesretnika na čijem stradanju i tagediji su profitirali upravo ovi koji će ih opet gurnutu u rat samo da sačuvaju svoje fotelje i koaliciono ratno poslijeratne pljačke društvenih i državnih firmi ali stotina milijardi poreskog novca tih istih glasača koji ih decenijama biraju da vladaju i pljačkaju i one koji ih biraju .

Bolje je skloniti usijane glave na vlasti nego da stradaju nevine i zavedene, jer njihove i njhovih neća zasigurno kao što nisu ni devedesetih, stoga pamet u glavu.
Prpa.ba

#95178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Pustimo se nerkinih nekih njiva , fokusirajmo se na zivotna pitanja jer nam svake godine iseli 15 miliona stanovnika. :(
Završena priča o ukidanju akciza i smanjivanju PDV-a: Dom naroda odbio prijedloge
:mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#95179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 22/04/2023 08:35 Mi smo zemlja apsurda, nevjerovatna inflacija i svakodnevno siromasenje gradjana, a bukvalno sve stranke se za naklonost glasackog tijela bore samo i iskljucivo sto ratobornijim izjavama.

Ovaj narod bolje ni ne zasluzuje, nego da krepa od gladi a spase se oni koji prvi poberu uskoro cvjetajucu koprivu.
Kakvo ba siromasenje, svi aranzmani za prvi maj rasprodati mjesec unaprijed.
problemnatravunu

#95180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by problemnatravunu »

_BataZiv_0809 wrote: 22/04/2023 10:47
dječak sa šibicama wrote: 22/04/2023 08:35 Mi smo zemlja apsurda, nevjerovatna inflacija i svakodnevno siromasenje gradjana, a bukvalno sve stranke se za naklonost glasackog tijela bore samo i iskljucivo sto ratobornijim izjavama.

Ma nije to mjerilo, nikakvo, brate...
Eto o koliko tu aranžmana govorimo, koliko osoba, je li hiljadu, dvije , pet hiljada... Pa jebemga ako se i u najjadnijoj zemlji ne može naći 5 hiljada ljudi koji dobro zarađuju i idu gdjegod za 1.maj...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#95181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

problemnatravunu wrote: 22/04/2023 10:51

Eto o koliko tu aranžmana govorimo, koliko osoba, je li hiljadu, dvije , pet hiljada... Pa jebemga ako se i u najjadnijoj zemlji ne može naći 5 hiljada ljudi koji dobro zarađuju i idu gdjegod za 1.maj...
Gorivo 3 marke, svi vozaju
laik1981

#95182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Jesi li ti uzeo neki od tih aranzmana? Ja nisam, niti mi je to palo na pamet..Vecina tih sto su pokupovali te aranzmane ce iste otplacivati naredne dvije godine.. 90% ljudi u ovoj drzavi su na dvije plate udaljenosti od teske socijalne dubioze..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#95183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

laik1981 wrote: 22/04/2023 10:53
Jesi li ti uzeo neki od tih aranzmana? Ja nisam, niti mi je to palo na pamet..Vecina tih sto su pokupovali te aranzmane ce iste otplacivati naredne dvije godine.. 90% ljudi u ovoj drzavi su na dvije plate udaljenosti od teske socijalne dubioze..
Pa kako ce ti banka dati karticu da otplacujes ako nemas stabilna i redovna primanja u visini limita? Logy
problemnatravunu

#95184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by problemnatravunu »

_BataZiv_0809 wrote: 22/04/2023 10:52
problemnatravunu wrote: 22/04/2023 10:51

Gorivo 3 marke, svi vozaju
Naravno, i opet, eto pitam , zna li se koliko je to hiljada aranžmana rasprodato , i konstatujem da mi nismo baš toliko jadni (gledano u cjelini i u prosjeku) da se ne bi taj neki broj aranžmana prodao...
Znaš ono, neko jede meso, a sirotinja kupus, a u prosjeku uopće nije loše, svi jedu sarmu ... :mrgreen: :mrgreen: :lol:
mirza_15

#95185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Gdje će se odvojiti? Od čega će živjeti kada se odvoji? Kako će regulisati platni promet? Kako će finansirati nekakvu buduću vojsku? Kako će nešto uvesti/izvesti? Preko koje granice i od koga/kome? Šta će proizvoditi? Kako će funkcionisati platni sistem u nekakvom ostrvu (ili dva, tri ostrva ispresjecana kod Brčkog, a možda i Goražda) odsječenom od ostatka Svijeta? Pa i ovako su jadni, a bez razmjene roba, ljudi i usluga čak i sa FBiH bi umirali od gladi nakon nekog vremena ili bi živjeli od humanitarne pomoći ako bi im neko slao. Ne bi to puškom morao da rušiš. Srušilo bi se samo od sebe i ispraznilo za godinu, dvije. Ostala bi samo teška sirotinja. Evo u startu ovi iz IS ostaju bez posla u Sarajevu. Šta će s njima?

Treba se naravno spremiti za svaki scenarij i ne biti naivan, ali budala vidi da nekakva samostalna RS koju niko ne bi priznao i sa njom imao bilo šta ne bi imala šansu da opstane. I ovako plače za kreditima i grozničavo traži da ga bilo ko pogura sa bilo kakvim. Zamisli tri regije (BL, Bjeljina i Trebinje) odsječene jedna od druge, a sve zajedno od ostatka svijeta.

Meni samo taj narod u RS-u nije jasan. Sve debil do debila (čast rijetkim izuzetcima). Pa kralju kontaš li gdje te sve ovo vodi? Imaš li djecu? Šta imaš konkretno od svog ovog silnog srbovanja?
laik1981

#95186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

_BataZiv_0809 wrote: 22/04/2023 10:55
Pa kako ce ti banka dati karticu da otplacujes ako nemas stabilna i redovna primanja u visini limita? Logy
Na trenutnu minimalnu platu ce ti dati potrosacki limit na kreditnoj od preko 2500.. Ljudi dizu kredite za sve moguce gluposti.. Ni mikrorkeditne organizacije sa kamatama od 25% nisu nepozeljne.. Uglavnom vecina tih koji vole da se pokazuju isto to rade zaduzujuci se gdje god to mogu..

Evo ja i zena u kucu mjesecno unesemo skoro 4000KM.. Marke nismo nikome duzni ni po kojoj osnovi.. Imamo jedno dijete i vlastitu kucu.. Nikada mi nije palo na pamet da i pomislim na te aranzmane od 4-5k, na auta od preko 20k i na ostale precijenjene nebuloze kojima ljudi u ovoj drzavi pokusavaju izlijeciti komplekse.. I sa ovakvim kucnim budzetom imamo ustedjevine od koje bi, da sutra ostanemo bez posla, mogli prezivjeti plafon 5-6 mjeseci.. Svi smo mi ovdje na par plata od teskog siromastva.. Oni koji ne rade su vec u teskom siromastvu..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#95187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

mirza_15 wrote: 22/04/2023 11:09 Gdje će se odvojiti? Od čega će živjeti kada se odvoji? Kako će regulisati platni promet? Kako će finansirati nekakvu buduću vojsku? Kako će nešto uvesti/izvesti? Preko koje granice i od koga/kome? Šta će proizvoditi? Kako će funkcionisati platni sistem u nekakvom ostrvu (ili dva, tri ostrva ispresjecana kod Brčkog, a možda i Goražda) odsječenom od ostatka Svijeta? Pa i ovako su jadni, a bez razmjene roba, ljudi i usluga čak i sa FBiH bi umirali od gladi nakon nekog vremena ili bi živjeli od humanitarne pomoći ako bi im neko slao. Ne bi to puškom morao da rušiš. Srušilo bi se samo od sebe i ispraznilo za godinu, dvije. Ostala bi samo teška sirotinja. Evo u startu ovi iz IS ostaju bez posla u Sarajevu. Šta će s njima?

Treba se naravno spremiti za svaki scenarij i ne biti naivan, ali budala vidi da nekakva samostalna RS koju niko ne bi priznao i sa njom imao bilo šta ne bi imala šansu da opstane. I ovako plače za kreditima i grozničavo traži da ga bilo ko pogura sa bilo kakvim. Zamisli tri regije (BL, Bjeljina i Trebinje) odsječene jedna od druge, a sve zajedno od ostatka svijeta.

Meni samo taj narod u RS-u nije jasan. Sve debil do debila (čast rijetkim izuzetcima). Pa kralju kontaš li gdje te sve ovo vodi? Imaš li djecu? Šta imaš konkretno od svog ovog silnog srbovanja?
Poruci NIP-ovcima da ne nasjedaju na blef i nek ga puste da se krcka.
Pandakonda

#95188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

Prijatelju ja ne znam gdje ti zivis ali u svim malo vecim BiH gradovima imas itekako stabilnu srednju klasu. Svi restorani, atrakcije, pubovi itd. su puni a naravno sve malo vece prodavnice (zara, buzz itd.) posluju bez ikakvih problema. Ako se odlucis ici na malo dalje destinacije onda je logicno da ces uzeti neki kredit/otplatu jer je tako lakse nego da iskesiras. A nece te pogoditi ako iole imas normalna primanja 1700km plus.

Mislim da je to jedna od vecih lazi kako smo mi neki siromasi jer te realnost demantuje.
noviforumas

#95189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Mozda su pravoslavni ekstremisti iracionalni, ali Dodik nije. Da li bi krenuo u akciju da mu kazu "Ne" necemo nikad saznati jer, kao i uvijek, MZ ce mu dati sta zeli.

Das malo Zagrebu, pa malo Beogradu, i na kraju problem zvani BiH rijesen. Pametni su stranci, pragmaticni. :thumbup:
Prpa.ba

#95190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

mirza_15 wrote: 22/04/2023 11:09 Gdje će se odvojiti? Od čega će živjeti kada se odvoji? Kako će regulisati platni promet? Kako će finansirati nekakvu buduću vojsku? Kako će nešto uvesti/izvesti? Preko koje granice i od koga/kome? Šta će proizvoditi? Kako će funkcionisati platni sistem u nekakvom ostrvu (ili dva, tri ostrva ispresjecana kod Brčkog, a možda i Goražda) odsječenom od ostatka Svijeta? Pa i ovako su jadni, a bez razmjene roba, ljudi i usluga čak i sa FBiH bi umirali od gladi nakon nekog vremena ili bi živjeli od humanitarne pomoći ako bi im neko slao. Ne bi to puškom morao da rušiš. Srušilo bi se samo od sebe i ispraznilo za godinu, dvije. Ostala bi samo teška sirotinja. Evo u startu ovi iz IS ostaju bez posla u Sarajevu. Šta će s njima?

Pravoslavni ekstremisti ne razmisljaju tako kao ti i ja. Oni su spremni jesti korijenje da bi ostvarili svoje ciljeve. Jedna generacija provede genocid i etnicko ciscenje, sljedeca provodi administrativnu blokadu, ona tamo knjizi grunt, i na koncu cetvrta iznosi teritoriju.

Nisu oni Bosnjaci pa da mrze sve svoje zbog manjih nedaca, i da gledaju "u se, na se i pod se", istovremeno cudeci se cinjenicom da ih svakih 50 godina impresioniraju kocije, pa fabrike, pa tramvaji, u mjeri da pocnu vjerovati u "bolje sutra" a doceka ih kama.
Prpa.ba

#95191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

noviforumas wrote: 22/04/2023 11:48 Mozda su pravoslavni ekstremisti iracionalni, ali Dodik nije. Da li bi krenuo u akciju da mu kazu "Ne" necemo nikad saznati jer, kao i uvijek, MZ ce mu dati sta zeli.

Das malo Zagrebu, pa malo Beogradu, i na kraju problem zvani BiH rijesen. Pametni su stranci, pragmaticni. :thumbup:
Stoji i to. Vidimo da i Trojanci i njihovi kozmopolitski podrzavaoci koji glasaju za npr. NiP samo jer HDZ i SNSD nemaju jake liste u ZDK, KS i sl. sasvim podrzavaju varijantu u kojoj su Bosnjaci Enis Beslagic, a Zagreb i Beograd provode svoje vizionarske politike boljeg sutra.
laik1981

#95192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Pandakonda wrote: 22/04/2023 11:45
Prijatelju ja ne znam gdje ti zivis ali u svim malo vecim BiH gradovima imas itekako stabilnu srednju klasu. Svi restorani, atrakcije, pubovi itd. su puni a naravno sve malo vece prodavnice (zara, buzz itd.) posluju bez ikakvih problema. Ako se odlucis ici na malo dalje destinacije onda je logicno da ces uzeti neki kredit/otplatu jer je tako lakse nego da iskesiras. A nece te pogoditi ako iole imas normalna primanja 1700km plus.

Mislim da je to jedna od vecih lazi kako smo mi neki siromasi jer te realnost demantuje.
Vjerovatno zato iz drzave svake godine ode desetine hiljada ljudi.. Zivim u Sarajevu.. Osim restorana isto tako su pune i javne kuhinje, kao i redovi ljudi u opstinama koji predaju molbe za jednokratnu pomoc.. Jako dobro vidim sta se desava i na koji nacin ljudi bjeze od realnosti.. Trecina ljudi u ovoj drzavi su teski siromasi.. Druga trecina ima dovoljno da prezivi i dva mjeseca bez plate su udaljeni od prve trecine.. Treca trecina ucestvuje u potrosnji deset puta vise od prve dvije trecine zajedno.. Samo ta treca trecina je solventna.. Sve ostalo je na zor..
Last edited by laik1981 on 22/04/2023 12:04, edited 1 time in total.
plavi_E

#95193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ove prijetnje secesijom i one prosle nemaju isti uzrok. Dosadasnje prijetnje su bile zbog dodikovog stada ova trenutna prijetnja je zbog dodikovih kreditora. Dodik ako na virijemene nadje nesto sto moze zaloziti za nova zaduzenja kako bi vratio stara vodi entitet u bankrot. To znaci da niko vise sa njim nece da razgovara o novcu. Nece niko ni sad. Madjari i Kinezi su ga odbili. U slucaju bankrota drzavni nivo bi morao preuzeti skrbnistvo nad dodikovim entitetom a to je veoma blizu gubitka entiteta. Osim ako se Dodiku daju ti drzavni elementi koji bi vrsili skrbnistvo kao sto su Uprava za indirektno oporezivanje.
plavi_E

#95194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Dodikov trenutni izbor je ili bankrot bez secesije ili bankrot sa secesijom.
plavi_E

#95195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ovo je prva dodikova prijetnja secesijom na koju su Amerikanci trazili pojacanje snaga EUFOR-a u BiH. Jos da vidimo dali je pojacanje tu da izadje na granicu entiteta ili da stavi pod kontrolu tih nekoliko strateskih tacaka u BiH. Prvo bi bilo podrska secesiji a drugo bi bilo sprecavanje secesije.
Škobo Habu

#95196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Škobo Habu »

Prpa.ba wrote: 22/04/2023 11:55
noviforumas wrote: 22/04/2023 11:48 Mozda su pravoslavni ekstremisti iracionalni, ali Dodik nije. Da li bi krenuo u akciju da mu kazu "Ne" necemo nikad saznati jer, kao i uvijek, MZ ce mu dati sta zeli.

Stoji i to. Vidimo da i Trojanci i njihovi kozmopolitski podrzavaoci koji glasaju za npr. NiP samo jer HDZ i SNSD nemaju jake liste u ZDK, KS i sl. sasvim podrzavaju varijantu u kojoj su Bosnjaci Enis Beslagic, a Zagreb i Beograd provode svoje vizionarske politike boljeg sutra.
Ista priča k'o u rahmeti Dede Alije, koji je vama - bajraktarima tradicionalne izetbegovićevske misli - zakletva.

Ova retorika zagovornika moderne bošnjačke talibanštine me podsjeti na onu ratnu zgodu sa Tunjom, kada je razriješen sa dužnosti ambasadora zbog pronevjere sredstava tipa iznajmljivanja skupocjenog fraka za cermenonijalne svečanosti. Hajd' što je Tunjo im'o svojih promašaja, ali što nam je Alija nakon toga dao mogućnost da svaka šuša pronevjeri milione i milone, ostavi iza sebe armiju unesrećenih, tako što mu je mladomuslimanski sistem vrijednosti funkcionisao na osnovu stranačke iskaznice, merhaba i selam alejk.
Škobo Habu

#95197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Škobo Habu »

plavi_E wrote: 22/04/2023 12:10 Ovo je prva dodikova prijetnja secesijom na koju su Amerikanci trazili pojacanje snaga EUFOR-a u BiH. Jos da vidimo dali je pojacanje tu da izadje na granicu entiteta ili da stavi pod kontrolu tih nekoliko strateskih tacaka u BiH. Prvo bi bilo podrska secesiji a drugo bi bilo sprecavanje secesije.
Jedina dobra stvar u cijeloj priči jeste da nema izetbegovićevske političke kaste da istog tog Dodika spašava.

Onako kako je Alija, devedesetih, spašav'o SDS.
PM72

#95198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Škobo Habu wrote: 22/04/2023 12:13
plavi_E wrote: 22/04/2023 12:10 Ovo je prva dodikova prijetnja secesijom na koju su Amerikanci trazili pojacanje snaga EUFOR-a u BiH. Jos da vidimo dali je pojacanje tu da izadje na granicu entiteta ili da stavi pod kontrolu tih nekoliko strateskih tacaka u BiH. Prvo bi bilo podrska secesiji a drugo bi bilo sprecavanje secesije.
Jedina dobra stvar u cijeloj priči jeste da nema izetbegovićevske političke kaste da istog tog Dodika spašava.

Onako kako je Alija, devedesetih, spašav'o SDS.
Mene brine što ovi koji su sad na vlasti upravo produkt SDA...Alija jugend.
To je ista matrica i škola.Dobaciće mu neko pojas za spašavanje-u to ne sumnjaj.
plavi_E

#95199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Dodik i ako nekim cudom nadje novac za ovogodisnje rate samo bi produzilo agoniju. A sanse da ih nadje bez drzavnog nivoa su ravne nuli. Buducnost dodikovog entiteta se bazira na drzavnoj imovini ili sto b Niksic reko "tamo nekim njivama koje nikom ne trebaju". Bez drzavne imovine potrebne za nova zaduzivanja entitet ce se osusiti ko slomljena grana.
Škobo Habu

#95200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Škobo Habu »

PM72 wrote: 22/04/2023 12:17

Mene brine što ovi koji su sad na vlasti upravo produkt SDA...Alija jugend.
To je ista matrica i škola.Dobaciće mu neko pojas za spašavanje-u to ne sumnjaj.
Ako su Konaković i Zvizdić za to da mu dodaju pojas za spasavanje, onda oni otvoreno lažu kada kažu da je zakon o državnoj imovini zadnja crta odbrane.

Kao prvo, ne vidim da bi blokada državnih institucija učinila veću štetu bošnjačkim nego li srpskim interesima.

Ovako imamo čistu situaciju kada je u pitanju granica do koje će ići Dodik i njegovi politički saveznici. Ta se granica mora jednom utvrditi.

Moramo imati na umu da Dodik izaziva đavola, odnosno NATO, a ne Bošnjaci.
Locked