Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Laplace

#12126 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

Qler wrote: 18/04/2023 15:54 Moja zgrada je u fasadi, ali su stanari se utalili... tako da ima i toga.

A ne kontaju ljudi sto se uzimaju krediti. Ne kontaju da ne valja zarobiti pare sve na jedan projekat. I generalno ih zarobiti. I kad imas keš, uzimaš velike stvari na kredit, da se vrti lova...
Kažu "treba uštedjeti, da ne daješ banci kamate" itsl. I onda kreneš da štediš, u međuvremenu jedna kriza pa recesija pa pandemija pa rat i svaki put se vrijednost ušteđenog novca smanjuje. Na kraju skontaš da bi bio manje na gubitku da si prije deset godina digao kredit, em bi odmah riješio stvar em bi manje bio na gubitku.

Lik bi iz budžeta kantona finansirao projekte kao da nema zilion stvari koje se finansiraju iz budžeta. To bi se oteglo ne na nekoliko godina nego na nekoliko decenija.
Thorgerson

#12127 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Thorgerson »

_Reds_ wrote: 18/04/2023 13:58
Thorgerson wrote: 18/04/2023 13:51 Cuj idiota legalizujte im kuce.

Ako ima igdje na svijetu da napravis nesti ilegalno i onda ucjenjujes da se to legalizuje.
Pa legalizacije imas svugdje, propišeš uslove. Šta je rješenje ?

KS može za regalizaciju objekata koji se može legalizovati da uzme stotine miliona KM i da se realo preporodi infrastruktura, ali niko neće da se lati posla ?

Hoće li porušiti?
Pa da porusiti gdje treba.

A ne da imamo Ivazovic situaciju, kao na A transverzali. Legaliziran objekat na sred trase koja je planirana prije 45 godina.
made_in_sarajevo

#12128 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by made_in_sarajevo »

Ali kontam i kapidzica. Sad likovima koji svrsavaju na njega, zahiragica, sebiju govore jest jest vidi lopova, samo nas zaduzuju i mi cemo to vracati. Samo ih jebe sto su u Sarajevu pomnozeni sa nulom, vecina zna sta su banke i sta su krediti pa narkoman arhitekta dzaba glasnice trosi.

E cuj ti glupana sto ce sljunak kao podloga betonu i sinama :lol: . Pa ja dobro jr zvonko rekao, to se malo isklopa zemlje i stave se sine samo, krade steta pare :lol:
Login77777

#12129 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Login77777 »

made_in_sarajevo wrote: 18/04/2023 22:53 Ali kontam i kapidzica. Sad likovima koji svrsavaju na njega, zahiragica, sebiju govore jest jest vidi lopova, samo nas zaduzuju i mi cemo to vracati. Samo ih jebe sto su u Sarajevu pomnozeni sa nulom, vecina zna sta su banke i sta su krediti pa narkoman arhitekta dzaba glasnice trosi.

E cuj ti glupana sto ce sljunak kao podloga betonu i sinama :lol: . Pa ja dobro jr zvonko rekao, to se malo isklopa zemlje i stave se sine samo, krade steta pare :lol:
Sto bi jedan forumas rekao… :lol:
relativno84 wrote: 15/05/2022 03:32
thekupus wrote: 14/05/2022 22:17 Inače, evo kako izgledaju dijelovi pruge po kojima tramvaji sad voze, i za koju Čelik, Kerla, Zahiragić, Dević i slični smatraju da nije bilo potrebe da se obnavlja.

Image
Image
Nije ti bilo mrsko bacati zemlju i prasinu u gluho doba noci. :shock:
Strasno ali opet dnevnica je dnevnica, snalazljiv si ako nista. :thumbup:
Pruga ko beton, rat prezivila ali ove stete haman nece, malo pljunes i obrises opet ko nova, ali nema ko da brise lakse unistiti.
dresdener78

#12130 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by dresdener78 »

Ja se izvinjavam, obično se ne izražavam o politici, ali ova SDA, to je stvarno neka centrala i sabirni punkt megaidiota.

Insinuacije kako je pruga nepotrebno preskupo građena (Kapidžić), kako je "nenormalno" korišten šljunak (Zahiragić), citiram onog zadnjeg geni(j/t)alaca, njegova izjava iz prošle godine:

"Posebna je tema kako je loš projekat, kako su duboko iskopali da bi prodali više šljunka. Nađite mjesto na svijetu gdje se od šljunka pravi podloga za tramvajske šine. Ali kad neko ima kamenolom, treba da proda šljunka, onda se malo kopa."

Kapidžić između ostalog je potpisan i pod onim urbanističkim prijedlogom razvoja Sarajeva, koji računa sa izbaćenjem fuj neperspektivne zastarjele željeznice iz grada (a usput će biti zemljišta na prodaju i obogaćenje konkretnih likova, zar ne?).

DAKLE:
Niti Hare niti Fare nisu nikad u životu vidjeli normalan, održavan i funkcionalan tramvajski sistem. I šta je tragično, u svojoj ignoranciji ne znaju koristiti niti Google gdje ima beskrajno stručnih tehničkih informacija o tome kako se širom svijeta grade pruge za šinski saobraćaj... okej većinom na stranim jezicima...

Naravno da se u konstrukciji pruga koriste standardno vrlo debeli slojevi šljunka/tucanika kao podloga, inžinjeri to zovu ako se ne varam tampon sloj, ima više funkcija.
Tramvajska vozila natovarena putnicima imaju svako i do 50 tona, dakle zahtijevaju VRLO masivnu i stabilnu podlogu.

Jedan od velikih problema dotrajale pruge je bio to što se u 60-im godinama gradila previše jednostavno, bez stabilne podloge i drenaže. Zato su bile šine postepeno kao neki roller coaster, deformacije vertikalne horizontalne.

Svi dobro pamtite na koliko je mjesta tramvajska pruga nakon svake kiše tonula u blatu i pomjerila se ispod svakog prolazećeg tramvaja. To je bio problem apsolutno nestabilnih podložnih slojeva koji su stvarno morali biti zamijenjeni suhim stabilnim nasipom bez blata metar duboko.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12131 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Ja znam obicne ljude koji se 25 godina nisu vozili tramvajom
Sad zamisli te politicke elite...jos ako zive u centru sve im blizu
Ti nikad nisu u tramvaj usli
Kaze mi zena u posti jucer na obali
Vidi mi adresu...ne pamti kad je bila na ilidzi
Kako tim.ljudima objasniti ono ljuljanje
Ili bare na pofalicima
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12132 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by konektovan »

dresdener78 wrote: 18/04/2023 23:34 Ja se izvinjavam, obično se ne izražavam o politici, ali ova SDA, to je stvarno neka centrala i sabirni punkt megaidiota.

Insinuacije kako je pruga nepotrebno preskupo građena (Kapidžić), kako je "nenormalno" korišten šljunak (Zahiragić), citiram onog zadnjeg geni(j/t)alaca, njegova izjava iz prošle godine:

"Posebna je tema kako je loš projekat, kako su duboko iskopali da bi prodali više šljunka. Nađite mjesto na svijetu gdje se od šljunka pravi podloga za tramvajske šine. Ali kad neko ima kamenolom, treba da proda šljunka, onda se malo kopa."

Kapidžić između ostalog je potpisan i pod onim urbanističkim prijedlogom razvoja Sarajeva, koji računa sa izbaćenjem fuj neperspektivne zastarjele željeznice iz grada (a usput će biti zemljišta na prodaju i obogaćenje konkretnih likova, zar ne?).

DAKLE:
Niti Hare niti Fare nisu nikad u životu vidjeli normalan, održavan i funkcionalan tramvajski sistem. I šta je tragično, u svojoj ignoranciji ne znaju koristiti niti Google gdje ima beskrajno stručnih tehničkih informacija o tome kako se širom svijeta grade pruge za šinski saobraćaj... okej većinom na stranim jezicima...

Naravno da se u konstrukciji pruga koriste standardno vrlo debeli slojevi šljunka/tucanika kao podloga, inžinjeri to zovu ako se ne varam tampon sloj, ima više funkcija.
Tramvajska vozila natovarena putnicima imaju svako i do 50 tona, dakle zahtijevaju VRLO masivnu i stabilnu podlogu.

Jedan od velikih problema dotrajale pruge je bio to što se u 60-im godinama gradila previše jednostavno, bez stabilne podloge i drenaže. Zato su bile šine postepeno kao neki roller coaster, deformacije vertikalne horizontalne.

Svi dobro pamtite na koliko je mjesta tramvajska pruga nakon svake kiše tonula u blatu i pomjerila se ispod svakog prolazećeg tramvaja. To je bio problem apsolutno nestabilnih podložnih slojeva koji su stvarno morali biti zamijenjeni suhim stabilnim nasipom bez blata metar duboko.
:thumbup:
Trebao bi cesce pisati o ovoj tematici..
dragonz

#12133 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by dragonz »

DaysleepeR wrote: 18/04/2023 15:36 Imam slika na telefonu, ali su velike za imgur upload, slike zgrada po Sarajevu, kao odgovor na Kapidžićevu izjavu kako je SDA nakon rata obnovila komplet Sarajevo.

Mrsko mi tražiti hosting za to pa da postavljam, ali lik je debilčina samo takva.
Postavi ovdje jer podržava fotografije do 64 MB.

https://img.onl/
DaysleepeR

#12134 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

Ali forum ne podržava...
Thorgerson

#12135 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Thorgerson »

Ja garantujem zivotom da se Kapidzic nije vozio u tramvaju pa siguran sam od prije rata.

Znaci ruku mogu dati za to.

I ta SDA kratkorocna filozofija nam je i unistila grad. Neka nemoj skuplju stolariju i fasadu nakon rata. I puf. Prodje 5 godina sve se raspada.

Naprave cestu nakon 2 godine se raspadne.

Tramvaje, ma neka nemoj nove, poaHko bolan. Uzet cemo polovne, malo donacija.

E tako bi oni prugu. Neka, sabura, nadji sto jeftinije, ta ce ti tolko sljunka. Pa onda opet za 5 godina sve radit ponovo.

Al ce svojoj guzici ugoditi. Sebi ce kupiti najbolje opremljena auta. Sebi ce napravit najmodernije kuce na poljinama. Sebi ce put napravit sa tamonom od pola metra. Sebi ce granitni trotoar itd itd.
vjeshalica

#12136 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Truba

#12137 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

a i ne znam što se obaziremo što bedevije i spodobe iz SDA pričaju

imali su kolko 25 godin da se pokažu
rezultat je NIŠTA
čak i ono što je urađeno u njihovom mandatu vapi opet za obnovom

dakle to je opet pruga... pročelja zgrada... prometnice i ceste

zub vremena nagriza i najjače građevine a ne sfušerene SDA bućkuriše

njihovim sranjima više ne vjeruju obični ljudi
propojeilijas

#12138 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by propojeilijas »

sda i kapidzic mogu samo da pjevaju borbene do sjedecih izbora
Mishelinke

#12139 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

Al najsmiješnija mi je ova "EKO" akcija. Lafo EKO, a pjene zbog ekološkog tramvaja :lol:
thekupus

#12140 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

Mishelinke wrote: 19/04/2023 20:45 Al najsmiješnija mi je ova "EKO" akcija. Lafo EKO, a pjene zbog ekološkog tramvaja :lol:
Anes Podić, najveći klaun u cijelom Sarajevu

Neznalica obična
So What!

#12141 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by So What! »

Ma zdra'o

Izabran konsultant koji će pomoći osnivanje novog preduzeća koje će zamijeniti GRAS
Image

Kompanija KPMG Tax&Advisory B-H d.o.o. izabrana je za konsultanta za pomoć pri osnivanju novog preduzeća za usluge javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo, uključujući pravnu pomoć, uspostavu organizacije, politike zapošljavanja i upravljanja, izvještava Indikator.ba.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je prijedlog Ministarstva prometa Kantona Sarajevo o osnivanju novog javnog komunalnog preduzeća za linijski prijevoz putnika s fokusom na tramvajski i trolejbuski prijevoz, kako bi se što bolje regulirao najvažniji segment ove vrste prometa, te postavili temelji za dugoročno održivi razvoj ove vrste prometa.

Postojeće preduzeće Gras, koje je opterećeno dugovima od nekoliko stotina miliona KM, otići će u stečaj.

Konsulatnstka tvrtka posebnu pažnju će posvetiti prijelaznom planu kako bi se objasnilo kako se postojeće osoblje/imovina prenosi – na tehničkom, pravnom i finansijskom nivou.

Plan prijelaza trebao bi posebno razmotriti reduciranje radnika GRAS-a koji neće biti premješteni u novu tvrtku, a biće pogođeni stečajem i prijenos preduzeća (promjena pravnog identiteta poslodavca) koji utiče na radnike GRAS-a koji prelaze u novu tvrtku.

Planirani datum završetka ugovora je, kako navodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), inače partner Vlade Kantona Sarajevo u modernizaciji javnog prijevoza, 18. juni 2023., a njegova vrijednost je 196.900,00 EUR.

Istovremeno, kompanija Deloitte d.o.o. Sarajevo izabrana je za konsultantske usluge za pripremu uvjeta i rokova dodjele više autobusnih i minibus linija privatnim tvrtkama prema postojećem regulatornom okviru.

Relevantnim postojećim regulatornim okvirom propisano je koje se linije mogu dodjeljivati putem javnog poziva, a isto se odnosi i na nove linije i linije koje su kod sadašnjeg operatera "u prekidu rada" zbog neodržavanja. Naime, za odabir privatnih tvrtki na određenim linijama javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo, potrebno je utvrditi kriterije za metodologiju ocjenjivanja i druge uvjete propisane relevantnim zakonom(ima), za utvrđivanje rang liste tvrtki registriranih u budući javni poziv.

Planirani datum završetka ovog ugovora je 19.6.2023., a njegova vrijednost 120.000,00 EUR.

Na kraju, kompanija IDEA d.o.o. Sarajevo izabrana je za izradu idejnog i glavnog projekta rekonstrukcije trolejbuskog depoa (proširenje tramvajske pruge između Ilidže i Hrasnice Sarajevo), a vrijednost ovog ugovora je 49,975.00 eura.
Indikator
Truba

#12142 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Ode neradnicki sandzaktrans :mrgreen:
_Reds_

#12143 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by _Reds_ »

thekupus wrote: 19/04/2023 20:48
Mishelinke wrote: 19/04/2023 20:45 Al najsmiješnija mi je ova "EKO" akcija. Lafo EKO, a pjene zbog ekološkog tramvaja :lol:
Anes Podić, najveći klaun u cijelom Sarajevu

Neznalica obična
Ali zato sisa pare iz razno raznih izvora, i na svakoj televiziji prosipa šuplju.

Nedo Bog da ova udruženja kakvu studiju urade.

Kapudžića ne vrijedi komentarisati. Njemu pola mozga spaljeno.
Peacean

#12144 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Peacean »

Truba wrote: 20/04/2023 07:46 Ode neradnicki sandzaktrans :mrgreen:
Gledaj sad kada SDA počne da zapomaže kako novi režim uništava javne kompanije i rasipa građanski novac na nepotrebne projekte :lol:
Truba

#12145 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

random komentar s fejsa: treba prugu raditi iz dobiti preduzeća
:lol:
k4mi

#12146 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by k4mi »

Laplace wrote: 18/04/2023 16:26
Qler wrote: 18/04/2023 15:54 Moja zgrada je u fasadi, ali su stanari se utalili... tako da ima i toga.

A ne kontaju ljudi sto se uzimaju krediti. Ne kontaju da ne valja zarobiti pare sve na jedan projekat. I generalno ih zarobiti. I kad imas keš, uzimaš velike stvari na kredit, da se vrti lova...
Kažu "treba uštedjeti, da ne daješ banci kamate" itsl. I onda kreneš da štediš, u međuvremenu jedna kriza pa recesija pa pandemija pa rat i svaki put se vrijednost ušteđenog novca smanjuje. Na kraju skontaš da bi bio manje na gubitku da si prije deset godina digao kredit, em bi odmah riješio stvar em bi manje bio na gubitku.

Lik bi iz budžeta kantona finansirao projekte kao da nema zilion stvari koje se finansiraju iz budžeta. To bi se oteglo ne na nekoliko godina nego na nekoliko decenija.
izgleda da je i Semir Efendic u isto skolu isao. Pa onda bazen pravi 6 godina, trosak ispadne veci nego sto bi kamate bile a u medjuvremenu 6 generacija moglo nauciti plivati na bazenu itd itd

vjerujem da su svi ovi sto su protiv dizanja kredita, zivjeli godinama u nekim stracarama, pa stedili da stan iskesiraju.
Haris.ba

#12147 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

k4mi wrote: 20/04/2023 11:01 izgleda da je i Semir Efendic u isto skolu isao. Pa onda bazen pravi 6 godina, trosak ispadne veci nego sto bi kamate bile a u medjuvremenu 6 generacija moglo nauciti plivati na bazenu itd itd
Sta se desava sa bazenom u jesen, zimu, proljece? Radi li?
ramizovstrasni388

#12148 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by ramizovstrasni388 »

Truba wrote: 20/04/2023 10:53 random komentar s fejsa: treba prugu raditi iz dobiti preduzeća
PM72

#12149 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

Haris.ba wrote: 20/04/2023 11:07
k4mi wrote: 20/04/2023 11:01 izgleda da je i Semir Efendic u isto skolu isao. Pa onda bazen pravi 6 godina, trosak ispadne veci nego sto bi kamate bile a u medjuvremenu 6 generacija moglo nauciti plivati na bazenu itd itd
Sta se desava sa bazenom u jesen, zimu, proljece? Radi li?
Radi...kupaju se patke :lol:
Haris.ba

#12150 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

PM72 wrote: 20/04/2023 11:11 Radi...kupaju se patke
Sumnjam da patke tamo dolaze iz Zeljeznice uz toplu vodu koju imaju iz termalnih izvora.

Jedan od najludjih javnih investicija. Jos je presjekla setnicu kakvu takvu uz rijeku Dobrinju.
Post Reply