A naplatili se ikom išta od ovih što se skrhaju u stajalištima? Plati li staklo, plati li one konstrukcije?agent_zero wrote: ↑13/04/2023 10:41 Staklena stajališta su odavno izgubila smisao jer se drugi dan kreten za volanom zabije u stajalište i polupa sva stakla.
Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
bitangeIprinceze
#12026 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
- Haris.ba
#12027 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Po zakonu bi trebalo.bitangeIprinceze wrote: ↑14/04/2023 08:42A naplatili se ikom išta od ovih što se skrhaju u stajalištima? Plati li staklo, plati li one konstrukcije?agent_zero wrote: ↑13/04/2023 10:41 Staklena stajališta su odavno izgubila smisao jer se drugi dan kreten za volanom zabije u stajalište i polupa sva stakla.
One inoks ograde skuplje od auta mogu biti.
Zato, samo betonski zid.
-
Dimu1927
#12028 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
naravno da se tereti onaj ko je napravio stetu
- agent_zero
#12029 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
I mene to zanima.bitangeIprinceze wrote: ↑14/04/2023 08:42A naplatili se ikom išta od ovih što se skrhaju u stajalištima? Plati li staklo, plati li one konstrukcije?agent_zero wrote: ↑13/04/2023 10:41 Staklena stajališta su odavno izgubila smisao jer se drugi dan kreten za volanom zabije u stajalište i polupa sva stakla.
-
dresdener78
#12030 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Pozdrav svima!
Evo male rekapitulacije sa moje tačke pogleda "samoproglašenog hroničara" sarajevskog tramvaja i trolejbusa:
Novi trolejbusi BKM bi bili sasvim okej da nema sarajevske realnosti, dakle slobodnog divljanja vandala bez ikakvog kažnjenja, te GRAS-a gdje znaju samo VIRTUELNO čišćenje vozila - ova su dan za danom sve više prljava i vidjlivo neodržavana. Nivo ignorancije, lijenosti, nesposobnosti, javašluka u GRAS-u me ne prestaje čuditi niti nakon svih prethodnih godina.
Nova pruga bi bila sasvim okej, da se ujednom nabavila i brusilica šina za redovne sitne korekcije površine šina.
Napominjem da je stara pruga bila na kraju toliko razvaljena, raspucana, razbijena zbog ogromnih udaraca i vibracija na deformiranim šinama.
Naime, sasvim normalna je pojava da tokom vremena dolazi do neravnomjernog istrošenja šina. Stvaraju se npr. takozvani "talasi":

Posljedica jeste ono drndanje i bum-bum-bum zvukovi tokom vožnje (mada oni su dijelom i rezultat loše održavanih točkova tramvaja).
Otklanjanje takvih defekta na šinama se radi ovako (npr. u Dortmundu):
U Sarajevu ovakve tehnologije NIKAD NIJE BILO što je i rezultiralo u totalnu devastaciju pruge.
Nije meni jasno zašto niko ne razmišlja o ovome niti sada. Opet po receptu "pa bolan to nama do sada nije trebalo, neće trebati niti sada"?
Nova pruga bi bila i sasvim okej da nema čudovišta zvanog GRAS gdje nisu sposobni niti održavati tramvaje tako da mehanički sustav zadrži ulje unutar sebe.
Trajalo je samo par mjeseci dok nisu katastrofalno održavani tramvaji "okitili" čitav dio obnovljene pruge tragom ulja po cijeloj dužini!!!!
Dakle jedna dekoracija tipična za države bivšeg SSSR-a, evo u Kijevu:

Samo da tamo taj proces "premazivanja pruge" traje par godina, GRAS je to uspio za par mjeseci.
Stajališta: Od samog početka sam se čudio megalomanskim razmjerima onih planiranih bunkera - pardon stajališta. Djeluju mi nešto pretjerano masivna.
Primarna stvar bi bila podići perone i približiti ivičnjake šinama, tako da visinska razlika između perona i ulaza u tramvaj te rastojanje između vozila i perona budu minimalne. Mislim na ovo:

Dok na većini stajališta, putnici se moraju penjati sa nivoa terena 20-30 cm do prve stepenice tramvaja. Najveći ekstrem je po mome mišljenju stajalište PARK preko puta Predsjedništva, gdje tramvaj zaustavlja tako daleko dod trotoara, da putnici moraju dolje na kolovoz, dva tri koraka, pa se penjati u tramvaj sa nivoa kolovoza. Ovo je projektovao neko ko sebi vozi cijenjenu guzicu u sasvim drugačijim vozilima nego u tramvajima.
Novi tramvaji Stadler, prema mojim informacijama, trebaju biti nekoliko prvih godina servisirani direktno od proizvođača, tako da bi na početku trebala biti smanjena vjerovatnost da ih u GRAS-u ekspresno pretvore u dezolatne kante.
Uostalom, u prethodnim postovima je spomenuto rashodovanje trodijelnog tramvaja TATRA broj 531. Ironično i tragikomično je GRAS uništio svoje najnovije i posljednje tramvajsko vozilo koje je 1990. odmah iz fabrike isporučeno u Sarajevo. Ne kao neki second-hand. Šta još dodati...
Očigledno je da će kao željezni otpad završiti i posljednji tramvaj Tatra T3YU na svijetu, isto kao zglobni tramvaj Tatra K2 koji je bio predviđen za remont.
Uostalom, vrlo vrijedan tramvaj PCC "Vašingtonac" je godinama parkiran na otvorenom, pa opet polako ali sigurno propada... što sam zadnji put vidio, neki prozori raspucani, karoserija ima tragove korozije...
Smatram to ekstremno nekulturnim i skandaloznim. Opet će biti sto i jedna kafanska priča tipa "jao kako smo bili uvijek napredni i ispred ovih onih", i ja ću da dodajem " i ovakvi smo idioti da smo sve uništili, bacili u otpad dok drugi to pažljivo stave u muzeje da stvaraju identitet za budućnost".
Evo male rekapitulacije sa moje tačke pogleda "samoproglašenog hroničara" sarajevskog tramvaja i trolejbusa:
Novi trolejbusi BKM bi bili sasvim okej da nema sarajevske realnosti, dakle slobodnog divljanja vandala bez ikakvog kažnjenja, te GRAS-a gdje znaju samo VIRTUELNO čišćenje vozila - ova su dan za danom sve više prljava i vidjlivo neodržavana. Nivo ignorancije, lijenosti, nesposobnosti, javašluka u GRAS-u me ne prestaje čuditi niti nakon svih prethodnih godina.
Nova pruga bi bila sasvim okej, da se ujednom nabavila i brusilica šina za redovne sitne korekcije površine šina.
Napominjem da je stara pruga bila na kraju toliko razvaljena, raspucana, razbijena zbog ogromnih udaraca i vibracija na deformiranim šinama.
Naime, sasvim normalna je pojava da tokom vremena dolazi do neravnomjernog istrošenja šina. Stvaraju se npr. takozvani "talasi":

Posljedica jeste ono drndanje i bum-bum-bum zvukovi tokom vožnje (mada oni su dijelom i rezultat loše održavanih točkova tramvaja).
Otklanjanje takvih defekta na šinama se radi ovako (npr. u Dortmundu):
U Sarajevu ovakve tehnologije NIKAD NIJE BILO što je i rezultiralo u totalnu devastaciju pruge.
Nije meni jasno zašto niko ne razmišlja o ovome niti sada. Opet po receptu "pa bolan to nama do sada nije trebalo, neće trebati niti sada"?
Nova pruga bi bila i sasvim okej da nema čudovišta zvanog GRAS gdje nisu sposobni niti održavati tramvaje tako da mehanički sustav zadrži ulje unutar sebe.
Trajalo je samo par mjeseci dok nisu katastrofalno održavani tramvaji "okitili" čitav dio obnovljene pruge tragom ulja po cijeloj dužini!!!!
Dakle jedna dekoracija tipična za države bivšeg SSSR-a, evo u Kijevu:

Samo da tamo taj proces "premazivanja pruge" traje par godina, GRAS je to uspio za par mjeseci.
Stajališta: Od samog početka sam se čudio megalomanskim razmjerima onih planiranih bunkera - pardon stajališta. Djeluju mi nešto pretjerano masivna.
Primarna stvar bi bila podići perone i približiti ivičnjake šinama, tako da visinska razlika između perona i ulaza u tramvaj te rastojanje između vozila i perona budu minimalne. Mislim na ovo:

Dok na većini stajališta, putnici se moraju penjati sa nivoa terena 20-30 cm do prve stepenice tramvaja. Najveći ekstrem je po mome mišljenju stajalište PARK preko puta Predsjedništva, gdje tramvaj zaustavlja tako daleko dod trotoara, da putnici moraju dolje na kolovoz, dva tri koraka, pa se penjati u tramvaj sa nivoa kolovoza. Ovo je projektovao neko ko sebi vozi cijenjenu guzicu u sasvim drugačijim vozilima nego u tramvajima.
Novi tramvaji Stadler, prema mojim informacijama, trebaju biti nekoliko prvih godina servisirani direktno od proizvođača, tako da bi na početku trebala biti smanjena vjerovatnost da ih u GRAS-u ekspresno pretvore u dezolatne kante.
Uostalom, u prethodnim postovima je spomenuto rashodovanje trodijelnog tramvaja TATRA broj 531. Ironično i tragikomično je GRAS uništio svoje najnovije i posljednje tramvajsko vozilo koje je 1990. odmah iz fabrike isporučeno u Sarajevo. Ne kao neki second-hand. Šta još dodati...
Očigledno je da će kao željezni otpad završiti i posljednji tramvaj Tatra T3YU na svijetu, isto kao zglobni tramvaj Tatra K2 koji je bio predviđen za remont.
Uostalom, vrlo vrijedan tramvaj PCC "Vašingtonac" je godinama parkiran na otvorenom, pa opet polako ali sigurno propada... što sam zadnji put vidio, neki prozori raspucani, karoserija ima tragove korozije...
Smatram to ekstremno nekulturnim i skandaloznim. Opet će biti sto i jedna kafanska priča tipa "jao kako smo bili uvijek napredni i ispred ovih onih", i ja ću da dodajem " i ovakvi smo idioti da smo sve uništili, bacili u otpad dok drugi to pažljivo stave u muzeje da stvaraju identitet za budućnost".
- agent_zero
#12031 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Potpuno se slažem s analizom.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#12032 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jucer vidim na kamionu ode jedan tramvaj, vjerovatno na otpad 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12033 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
i danas je prošlo 2 kom
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12034 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
hebo ba stare tramvaje nek ih gone
-
akcija007
#12035 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jesenas sam pisao ovdje o drvoredu kod Sentade. I danas ga posjekose . Uzasss. Drvece staro 100 god. Prezivjelo rat na prvoj crti i sada ga posjekose. Zasto !?
- Qler
#12036 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
E jebi ga, ovo stvarno nije trebalo. Fakat je milina bilo onim dijelom prolaziti... Koji kurac im je to trebalo?
- dječak sa šibicama
#12037 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Likvidirali su mozda i najljepsi drvored u gradu.
Nista me ne cudi. Strah papaka od zelene boje je trajan.
Nista me ne cudi. Strah papaka od zelene boje je trajan.
- agent_zero
#12038 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Na*ebem se svega onome ko je ovo odlučio i sproveo u djelo.
Ne bude li uskoro ponovo stabala, ali ne onog jada od grančica koje sade, nego već odraslijih mladica, bit će svašta!
Ne bude li uskoro ponovo stabala, ali ne onog jada od grančica koje sade, nego već odraslijih mladica, bit će svašta!
-
mistek
#12039 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
A vi fakat mislite da je neko ćejfa radi ovo radio?
Ono, prahne nekome da reže drvored i uništi ga? Jesmo mi smijurija, ali nije baš to tako.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#12040 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Eno pise da je opstina to odradila. Ono jeste steta, al ne znam zasto bi iko to radio bez velikog razloga.
Nije da je smetalo nekom tajkuncicu za sirenje ili bilo sta slicno.
Nije da je smetalo nekom tajkuncicu za sirenje ili bilo sta slicno.
- agent_zero
-
neki
#12042 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ko bi rekao da na čelo opštine Novo Sarajevo može doći veća štetočina od Koldže..
A evo može...
A evo može...
-
nlt
#12043 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Šteta i GRAS da se očituju zašto nove šine je*u krševima od tramvaja
Ipak ćemo otplaćivati ovu prugu jako dugo
Ipak ćemo otplaćivati ovu prugu jako dugo
- Truba
#12044 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
ljudi ba trulo drveće a pola korijenja su morali ukloniti kopanjem
ko se tu stalno voza to je mogao vidjeti
možda će se odlivna traka širiti
breze i voćke nisu dirali dakle do podzemnih je izdanaka
i njihove veličine ko krpšnja
šta dramite
šina ima garanciju i ne bi izvođač garantirao
a znao je da su stari tramvaji
ko se tu stalno voza to je mogao vidjeti
možda će se odlivna traka širiti
breze i voćke nisu dirali dakle do podzemnih je izdanaka
i njihove veličine ko krpšnja
šta dramite
šina ima garanciju i ne bi izvođač garantirao
a znao je da su stari tramvaji
-
nlt
#12045 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jesu li u GRAS-u izbrusili točkove prije puštanja na nove šine? Garant nisu...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- dječak sa šibicama
#12047 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Treba sve drvece posjeci, vec je staro.
Ne dao Bog zasaditi novo. Kako ce Hamo sa terencem presjeci preko livade u suprotnu traku, ako mu drvece smeta, nema smisla.
Ne dao Bog zasaditi novo. Kako ce Hamo sa terencem presjeci preko livade u suprotnu traku, ako mu drvece smeta, nema smisla.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Truba
#12049 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
100 godina ali kornjačinih
dakle maks 50 godina
dakle maks 50 godina
- Mishelinke