Pitali smo tebe, kako se poredi metar kubni gasa sa metrom kvadratnim prostorije? Nikako. Ti poredis. Jos uvijek te u medresi nisu naucili da to ne ide tako kako si ti zamislio. Da pokusamo jednostavnije pitanje postaviti? Koliko treba utrositi gasa da bi se zagrijala voda na 90 stepeni koju mislis isporuciti korisniku centralnog grijanja. Medreslijo znas li sta je jedinica isporucene energije?joint union wrote: ↑05/04/2023 19:55
Stvarno ovo pises? Pa cime nesreco grijes tu vodu? Terslukom? Svasta![]()
racun za plin
- vjeshalica
#1901 Re: racun za plin
- joint union
#1902 Re: racun za plin
Bona to si ti sa kalorimetrima sve pomijesala. Dacu ti hint, posmatraj postrojenje koje radi na gas kao veliki bojler na gas, mozda skontas. Doduse, kad si mene uspjela spojiti sa medresom (ovo me zaista zanima kakovjeshalica wrote: ↑05/04/2023 21:11Pitali smo tebe, kako se poredi metar kubni gasa sa metrom kvadratnim prostorije? Nikako. Ti poredis. Jos uvijek te u medresi nisu naucili da to ne ide tako kako si ti zamislio. Da pokusamo jednostavnije pitanje postaviti? Koliko treba utrositi gasa da bi se zagrijala voda na 90 stepeni koju mislis isporuciti korisniku centralnog grijanja. Medreslijo znas li sta je jedinica isporucene energije?joint union wrote: ↑05/04/2023 19:55
Stvarno ovo pises? Pa cime nesreco grijes tu vodu? Terslukom? Svasta![]()
-
Avetinho
#1904 Re: racun za plin
Zapisuje caja Muju sto je krivo preslazio ulicu, a ne kako treba pod 100 stepeni. Kaze Mujo, kako pod 100, valjda 90? Kaza caja, a jeste, dobro si, ono na 100 kljuca voda.
- vjeshalica
#1905 Re: racun za plin
Medreslija je stigao i do kalorimetra. Pa kad si vec pomenuo,jos jedno pitanje, po cemu se pausal obracunava? Ja cu ti napisati a to mozes provjeriti i na cjenovniku. Po jedinici isporucene energije.joint union wrote: ↑05/04/2023 21:21
Bona to si ti sa kalorimetrima sve pomijesala. Dacu ti hint, posmatraj postrojenje koje radi na gas kao veliki bojler na gas, mozda skontas. Doduse, kad si mene uspjela spojiti sa medresom (ovo me zaista zanima kako),cisto sumnjam da ces uspjeti. Svako dobro i sto bi mi iz medrese rekli, alahimanet
![]()
- joint union
#1906 Re: racun za plin
Vidi, posveticu ti jos jedan post, simpaticna si ali te seoske fore postaju iritantne.vjeshalica wrote: ↑06/04/2023 14:27Medreslija je stigao i do kalorimetra. Pa kad si vec pomenuo,jos jedno pitanje, po cemu se pausal obracunava? Ja cu ti napisati a to mozes provjeriti i na cjenovniku. Po jedinici isporucene energije.joint union wrote: ↑05/04/2023 21:21
Bona to si ti sa kalorimetrima sve pomijesala. Dacu ti hint, posmatraj postrojenje koje radi na gas kao veliki bojler na gas, mozda skontas. Doduse, kad si mene uspjela spojiti sa medresom (ovo me zaista zanima kako),cisto sumnjam da ces uspjeti. Svako dobro i sto bi mi iz medrese rekli, alahimanet
![]()
Energija, a znam da to ne ucite na veleucilistima na Kobiljaci, ne moze nestati, samo prelazi iz jednog oblika u drugi.
Dakle, ta tvoja toplotna energija je nastala iz X kolicine gasa koji udje u postrojenje, a kao rezultat ulaska tog gasa, Y kvadrata (stambenih ili poslovnih) bude zagrijano. To sto energija u medjuvremenu predje iz jednog oblika u drugi, nema veze ni sa cim. To postrojenje placa nekome taj gas, a naplacuje opet taj gas (pretvoren u drugi oblik) + svoje troskove (plate, odrzavanje, poreze...). Upravo ovi dodatni troskovi, uz tvoj manjak znanja i visak samopouzdanja, predstavljaju smetnju da skontas o cemu se ovdje radi. Naravno da toplane moraju fakturisati isporucenu toplotnu energiju jer ne isporucuju sami gas. Ovo sto pricas je isto kao da kazes da se ne moze izracunati uticaj cijene uglja na cijenu struje jer je na racunu za struju neki kWh a ne kila uglja.
Po tvojoj logici ovog podvucenog gore, dva stana sa identicnom kvadraturom od npr 75 kvadrata mogli bi placati bitno razlicit pausal Toplanama ako je jedan utopljen, pa mu treba manje isporucene energije da bi se zagrijao na temperaturu od npr 25 °C nego drugi stan koji je hipotetski nerenoviran, bez fasade i prozorima iz '48 i treba mu duplo vise isporucene toplotne energije da bi se zagrijao na istu temperaturu od npr 25 °C. Je li to slucaj?
Isto kao sto Mujo potrosi u februaru npr 100 kubika gasa da zagrije npr 50 kvadrata stana.
Sta je pogresno u zakljucku da Muji u februaru treba 2 kubika gasa po m2 da bi se zagrijao u februaru?
Grijao se on direktno na peci na plin, ili taj gas prvo preko plinskog bojlera pretvori u toplotnu energiju vode, pa se tako grije, nema veze sa cinjenicom da ce morati platiti 100 kubika gasa ako nece da mu ga iskljuce.
Ako ti i nakon ovoga nije jasno, probaj neko drugo veleuciliste, tu na Kobiljaci si dzaba pare davala. LP
- okanomalo
#1907 Re: racun za plin
ide ljeto oni smanjise cijenu. 12,53% pred zimu dignu 30%. bas da vidim koliko ce toplane da smanje cijenu grijanja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1908 Re: racun za plin
Ne dizu oni nego gasprom
Nemamo burzu plina
Nemamo skladiste
Nemamo terminal za ukapljen plin
Nemamo burzu plina
Nemamo skladiste
Nemamo terminal za ukapljen plin
- vjeshalica
#1909 Re: racun za plin
Jedna seoska upadica, kad pricas o pausalu objasni zasto je ista cijena racuna za onog sto ima sredjenu stolariju i utopljen stan, u odnosu na onoga sto to nema? Pitaj u Toplanama mozda ti oni budu znali dati odgovor. Utrosak gasa nije isti kad je vani -20 i +10 stepeni, ali su racuni ispostavljeni za period pausala isti iako im NIJE BILA potrebna ista kolicina gasa da vrse zagrijavanje,odnosno grijali su kao da je -20 uvijek. A oni sto se griju pa plate koliko potrose su i negdje veci racuni, iako imaju smanjene gubitke. Prema tome ne poredi metre kubne i kvadratne jer o tome pojma nemas, a kamoli sve ostalo.joint union wrote: ↑06/04/2023 15:18
Po tvojoj logici ovog podvucenog gore, dva stana sa identicnom kvadraturom od npr 75 kvadrata mogli bi placati bitno razlicit pausal Toplanama ako je jedan utopljen, pa mu treba manje isporucene energije da bi se zagrijao na temperaturu od npr 25 °C nego drugi stan koji je hipotetski nerenoviran, bez fasade i prozorima iz '48 i treba mu duplo vise isporucene toplotne energije da bi se zagrijao na istu temperaturu od npr 25 °C. Je li to slucaj?
- vjeshalica
#1910 Re: racun za plin
???joint union wrote: ↑04/04/2023 14:46Zar ne bi trebali imati (mislim na Toplane) ukupan broj kvadrata koje griju i koje naplacuju?
Samo nek' saberu kvadrature sa racuna.
- joint union
#1911 Re: racun za plin
Zaista i jeste seoska, obzirom da sam ti to napisao i objasnio gore, ali ili neces da citas ili me zajebavas. Postavljas mi pitanje koje sam ja postavio tebi. Hajd probaj procitati ono gore jos jednom.vjeshalica wrote: ↑06/04/2023 18:14Jedna seoska upadica, kad pricas o pausalu objasni zasto je ista cijena racuna za onog sto ima sredjenu stolariju i utopljen stan, u odnosu na onoga sto to nema? Pitaj u Toplanama mozda ti oni budu znali dati odgovor. Utrosak gasa nije isti kad je vani -20 i +10 stepeni, ali su racuni ispostavljeni za period pausala isti iako im NIJE BILA potrebna ista kolicina gasa da vrse zagrijavanje,odnosno grijali su kao da je -20 uvijek. A oni sto se griju pa plate koliko potrose su i negdje veci racuni, iako imaju smanjene gubitke. Prema tome ne poredi metre kubne i kvadratne jer o tome pojma nemas, a kamoli sve ostalo.joint union wrote: ↑06/04/2023 15:18
Ne poredim ja metre kubne i kvadratne (mada i to moze, ne's vjerovati), nego ucesce kubnog metra plina u zagrijavanju kvadrata stana.
Eno ti Muje sa stanom od 75 kvadrata gore pa skontaj.
Evo ti malo literature, ako te ovo vec zanima, pa procitaj.
Fakat ne znam sto hoces da se svadjas ili samo branis ovog ublahasa iz nekog razloga.
Ti i on izgleda o plinu imate isto znanje:
https://www.toplanesarajevo.ba/upload/d ... tavova.pdf
-
HelaS
#1912 Re: racun za plin
Teško je čitati tvoje nadobudne i prepotentne komentare, koliko je god struke iza njihjoint union wrote: ↑07/04/2023 07:39Zaista i jeste seoska, obzirom da sam ti to napisao i objasnio gore, ali ili neces da citas ili me zajebavas. Postavljas mi pitanje koje sam ja postavio tebi. Hajd probaj procitati ono gore jos jednom.vjeshalica wrote: ↑06/04/2023 18:14
Jedna seoska upadica, kad pricas o pausalu objasni zasto je ista cijena racuna za onog sto ima sredjenu stolariju i utopljen stan, u odnosu na onoga sto to nema? Pitaj u Toplanama mozda ti oni budu znali dati odgovor. Utrosak gasa nije isti kad je vani -20 i +10 stepeni, ali su racuni ispostavljeni za period pausala isti iako im NIJE BILA potrebna ista kolicina gasa da vrse zagrijavanje,odnosno grijali su kao da je -20 uvijek. A oni sto se griju pa plate koliko potrose su i negdje veci racuni, iako imaju smanjene gubitke. Prema tome ne poredi metre kubne i kvadratne jer o tome pojma nemas, a kamoli sve ostalo.
Ne poredim ja metre kubne i kvadratne (mada i to moze, ne's vjerovati), nego ucesce kubnog metra plina u zagrijavanju kvadrata stana.
Fakat ne znam sto hoces da se svadjas ili samo branis ovog ublahasa iz nekog razloga.
https://www.toplanesarajevo.ba/upload/d ... tavova.pdf
- joint union
#1913 Re: racun za plin
Upravo tako truba.
Mada bi vjerovatno i mogli kupovati gas na berzi kad bi imali uredjene zakone o ovome (kao za struju uostalom).
BH Gas je u plinu trebao biti ono sto je Elektroprijenos za struju, dakle firma koja ce se baviti transportom gasa na cijeloj teritoriji BiH. Sto to nije tako, zasto je BH gas sveden samo ne teritoriju pola Federacije i sto su se nadlezni politicari i razne uprave BH Gasa (gdje je Becarevic itekako bio faktor) umjesto za to borili za nesto drugo, pitanje je na koje bi oni trebali odgovoriti.
- joint union
#1914 Re: racun za plin
Tako nas uce u medresi.HelaS wrote: ↑07/04/2023 07:42Teško je čitati tvoje nadobudne i prepotentne komentare, koliko je god struke iza njihjoint union wrote: ↑07/04/2023 07:39
Zaista i jeste seoska, obzirom da sam ti to napisao i objasnio gore, ali ili neces da citas ili me zajebavas. Postavljas mi pitanje koje sam ja postavio tebi. Hajd probaj procitati ono gore jos jednom.
https://www.toplanesarajevo.ba/upload/d ... tavova.pdf![]()
-
HelaS
#1915 Re: racun za plin
Obično tako bude kad se seljačić malo obrazuje, pa od svačijih jaja misli da su božija
- joint union
#1916 Re: racun za plin
- zgiba
#1917 Re: racun za plin
Meni stvarno nije jasno na cemu strucnjak/ministar bazira mogucnost smanjenja od 30%?
Trenutna cijena na TTF berzi plina je 520 EUR za 1000 m3 (bez troskova transporta, carine i dr.)!?
Sa ovim smanjenjem od 12 %, 1000m3 plina kod nas ce kostati cca 440 EUR, na to se dodaje jos naknada Sarajevogasa od 80 KM na 1000 m3.
Mislim da je ovo samo skupljanje jeftinih poena.
Trenutna cijena na TTF berzi plina je 520 EUR za 1000 m3 (bez troskova transporta, carine i dr.)!?
Sa ovim smanjenjem od 12 %, 1000m3 plina kod nas ce kostati cca 440 EUR, na to se dodaje jos naknada Sarajevogasa od 80 KM na 1000 m3.
- vjeshalica
#1918 Re: racun za plin
Veleprodajna cijena gasa Energoinvesta d. d. za Sarajevogas iznosi 999 KM/1.000 Sm3, što pretvoreno u dolare iznosi 550 USD;zgiba wrote: ↑07/04/2023 15:35 Meni stvarno nije jasno na cemu strucnjak/ministar bazira mogucnost smanjenja od 30%?
– Cijena gasa u Zvorniku po kojoj snabdjevač prodaje gas iznosi cca 450 USD/1.000 Sm3;
– Cijena gasa po kojoj Energoinvest d. d. na CNG postrojenju u Reljevu prodaje gas iznosi cca 650 USD/1.000 Sm3;
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
sahbazzz
#1920 Re: racun za plin
Mislim da mora prvo Skupstina (ili Vlada) KS odobrit smanjenje cijene, pa tek onda oni.
-
NediM17
#1921 Re: racun za plin
"Polako s to mijenjanje", ima vremena do kraja mjeseca.
U Visokom je prepaid sistem i novi cjenovnik je na snazi vec od 7. aprila.
Nova cijena za domacinstva sa PDV-om iznosi 1, 09395 KM za sm3.
Stara cijena bila 1,23903.
P.S.
Martovski racun 78 KM.
U Visokom je prepaid sistem i novi cjenovnik je na snazi vec od 7. aprila.
Nova cijena za domacinstva sa PDV-om iznosi 1, 09395 KM za sm3.
Stara cijena bila 1,23903.
P.S.
Martovski racun 78 KM.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1922 Re: racun za plin
https://www.klix.ba/vijesti/bih/azerbej ... /230411060
merhaba Ćiko
jedini gas koji nije ruski a koji može ići trenutnim gasovodima
srbija već dogovorila