Skraćenje casova tokom ramazana

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
no_sikiriki

#251 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by no_sikiriki »

¤ jelena ¤ wrote: 01/04/2023 18:00 Da li je post vjerska obaveza za dijete?
Dobro pitanje. Ne, bar ne dok nije "pubertetski" punoljetno.
Ali ja svakodnevno po društvenim mrežama viđam poznanike koji se "hvale" kako im dijete od 4 godine posti i sl. Tako da je to način života, djeca uglavnom žele da imitiraju odrasle članove porodice, i većina roditelja ih puštaju. Tako da u osnovnoj i srednjoj školi tinejdžeri obično već uveliko poste.
internazionale

#252 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by internazionale »

kakavdanakneiskustvu wrote: 01/04/2023 18:03 :bih:
internazionale wrote: 01/04/2023 17:58

Pa upravo zato i jesu skraćeni časovi, svima isto i ćao đaci
Shodno tome sutra će neko zbog nekog drugog razloga tražiti skraćivanje nastave
Vrlo moguće
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#253 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by bitanga_sa_otesa »

kakavdanakneiskustvu wrote: 01/04/2023 18:03
ja trazim da se skrati radno vrijeme bar za 2h ,jer vijerujem u nerad i trazim da se ne radi petkom da imamo produzeni vikend :thumbup:
bitanga_sa_otesa

#254 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

to ti je mainstream :thumbup:
suspect_zero

#255 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by suspect_zero »

kakavdanakneiskustvu wrote: 01/04/2023 17:47 Što bi nastavnika zanimalo ko od učenika posti a ko ne?,zar to nije privatna stvar svake osobe?
Vjerujem da ih i ne zanima, ovo zanima samo propalitete od uhljeba koji ne znaju kako drugačije skrenuti pozornost na sebe pa lupetaju raznorazne gluposti ...baš kao što je skoro kabadahija Magoda bio predloži da nastava počne oko 9.februara....valjda do tada bio planirao skijati sa djecom.
Ludzak

#256 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Ludzak »

TriDe wrote: 31/03/2023 19:29 Islam je neizostavan dio naše tradicije. Ništa strašno učenici neće propustit, ionako je nastavni plan nepotrebno natrpan.

Vjera vjernike čini sretnima, a učenici koji poste prije svega uče se disciplini, samokontroli te izbjegavaju poroke, a to treba nagradit kao vid stimulacije.

Apsolutno podržavam skraćenje časova.
Ako je tako. Učenici trebaju da se uče disciplini i izbjegavanju poroka kroz čitavu godinu, a ne samo u toku Ramazana.
salihh

#257 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by salihh »

Skracivanje nastave kako bi se vecem broju ucenika, ali i nastavnika, omogućilo da stignu na iftar nikako nije u suprotnosti niti sa sekularnom zemljom niti javnom školom... Bas me je iznenadilo nekoliko forumasa koji inace djeluju inteligentno i razborito...
Dakle, ovdje je sve ok, nikome ae steta ne cini nikoga se ne tjera ni na sto... Samo je fgr klasa ljuta, ali tu klasu ljuti sve sto ima veze a islamom, posebno ako je ta veza javna i van 4 zida, je 4 zida su njihova mjera za islam i muslimane... :)
kakavdanakneiskustvu

#258 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by kakavdanakneiskustvu »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/04/2023 18:05
kakavdanakneiskustvu wrote: 01/04/2023 18:03
ja trazim da se skrati radno vrijeme bar za 2h ,jer vijerujem u nerad i trazim da se ne radi petkom da imamo produzeni vikend :thumbup:
S punim pravom
Ludzak

#259 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Ludzak »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/04/2023 18:02
konektovan wrote: 01/04/2023 17:56 Vjera je davno usla u javne ustanove,.a ka'će izIći, još se ne zna.. :mrgreen:
nikad..alahanje,selamanje,akobogdanje sastavni dio svega ,cak i drzavne televizije...trebamo se vratiti u 13. vijek,ugasit struju i mobitele,aute i jahat na konjima,pit vodu iz miljacke i jest zivo meso,sirit ruke prema nebu i cekat da sta padne odozgo,sabur ,bice nafake ,dace dragi alah :lol:
Mi u Bosni i nismo daleko od 13 vijeka. Samo nam mobiteli, televizori, i ostala tehnika, kvari atmosferu 13 vijeka.
bitanga_sa_otesa

#260 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

salihh wrote: 01/04/2023 18:08 Skracivanje nastave kako bi se vecem broju ucenika, ali i nastavnika, omogućilo da stignu na iftar nikako nije u suprotnosti niti sa sekularnom zemljom niti javnom školom... Bas me je iznenadilo nekoliko forumasa koji inace djeluju inteligentno i razborito...
Dakle, ovdje je sve ok, nikome ae steta ne cini nikoga se ne tjera ni na sto... Samo je fgr klasa ljuta, ali tu klasu ljuti sve sto ima veze a islamom, posebno ako je ta veza javna i van 4 zida, je 4 zida su njihova mjera za islam i muslimane... :)
ako si mislio na mene,a jesi ,smeta mi svako vjersko preseravanje gdje mu nije mjesto,takodje mi smetaju veliki kroatizmi i srbizmi :thumbup:
p.s. ja nisam fgr,ja sam seljak :D
bitanga_sa_otesa

#261 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Ludzak wrote: 01/04/2023 18:10

Mi u Bosni i nismo daleko od 13 vijeka. Samo nam mobiteli, televizori, i ostala tehnika, kvari atmosferu 13 vijeka.
pa zato sam i napisao,samo ostaju zgrade staklene i asfalt,al to ce brzo propasti kad ostane bez struje i tehnike :lol:
kakavdanakneiskustvu

#262 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by kakavdanakneiskustvu »

U 4 zida sa svojim seksualnim orijentacijama,poručuje se LGBT osobama,pa i sa time što nečije dijete iz nekog razloga ne pije vodu i ne jede cijeli dan,njegova privatna stvar
Naslovnica

#263 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Naslovnica »

Ja sam neki dan pitao kolegu koji je završio medresu, dobar momak...
Odgovor koji postavljam je copy-paste, ali tako nekako mi je objasnio.

Obaveza klanjanja, posta i druge vjerske obaveze, nastaje s fizičkim punoljetstvom osobe, a ono kod dječaka nastupa s pojavom prve polucije (izljeva sjemena) u snu, a kod djevojčica s pojavom prve menstruacije.
Što se klanjanja tiče, od sedme godine treba "tjerati" djecu da klanjaju.
skupljac_zeljeza

#264 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by skupljac_zeljeza »

salihh wrote: 01/04/2023 18:08 Skracivanje nastave kako bi se vecem broju ucenika, ali i nastavnika, omogućilo da stignu na iftar nikako nije u suprotnosti niti sa sekularnom zemljom niti javnom školom... Bas me je iznenadilo nekoliko forumasa koji inace djeluju inteligentno i razborito...
Ja bih volio da neko definiše sekularizam na koji se u ovom slučaju poziva. Zato imamo više modela među kojima je i američki bez postojanja animoziteta države prema vjerskim zajednicama.
Država sve vjerske zajednice i organizacije jednako tretira, dozvoljava im određen stepen autonomije, pruža ograničenu finansijsku podršku kao i poreske olakšice. Ipak, odvajanje religije od države ne znaći da vjera nije prisutna u državi ili u američkom društvu – oba doma Kongresa imaju vjerske službenike koji svakog dana molitvom započinju zasjedanje Kongresa. Isti je slučaj prilikom početka svakog zasjedanja Vrhovnog suda SAD-a, gdje je jedan od sudskih službenika zadužen da molitvom prizove Božiju milost pred početak suđenja. Svjedoci suda u sudskom postupku polažu vjersku zakletvu stavljajući ruku na Bibliju kao što to čine i državni funkcioneri, uključujući i predsjenika SAD-a, uz zakletvu završavajući riječima"Tako mi Bog pomogao" ("So help me God").
Last edited by skupljac_zeljeza on 01/04/2023 18:26, edited 2 times in total.
Naslovnica

#265 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/04/2023 18:11
ako si mislio na mene,a jesi ,smeta mi svako vjersko preseravanje gdje mu nije mjesto,takodje mi smetaju veliki kroatizmi i srbizmi :thumbup:
p.s. ja nisam fgr,ja sam seljak :D
jeli ostalo ša konpira u trapu rođo onai od jesenas smo vas poeli
bitanga_sa_otesa

#266 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Naslovnica wrote: 01/04/2023 18:16
jeli ostalo ša konpira u trapu rođo onai od jesenas smo vas poeli
prenji trap mi je prolupo od makadama osle krajnice i kugle i manđetne i kronpir sav isklijo poyyy
suspect_zero

#267 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by suspect_zero »

no_sikiriki wrote: 01/04/2023 18:04
Dobro pitanje. Ne, bar ne dok nije "pubertetski" punoljetno.
Ali ja svakodnevno po društvenim mrežama viđam poznanike koji se "hvale" kako im dijete od 4 godine posti i sl. Tako da je to način života, djeca uglavnom žele da imitiraju odrasle članove porodice, i većina roditelja ih puštaju. Tako da u osnovnoj i srednjoj školi tinejdžeri obično već uveliko poste.

Četvrtak bio prvi dan posta, ja napravila užinu i vodu i ubacila u ruksak .....došao iz škole amaaaan kuknjava, samo ja nisam postio, hoću da sutra postim (preko vibera priupitam par mama kažu nije nekoliko ih postilo)....sutradan ja ubacim vodu i barni, reko' neka ti se nađe....došao kući kaže postim nisam ništa jeo, bio mali kontrolni iz matematike pa baš ne znam kako sam uradio :D ....pola flašice vode popijeno :lol: reko' super, aferim nadam se samo da si taj kontrolni dobro uradio.
Otvorim kasnije ednevnik, trica....joj nisam se mogao koncentrisati pa postio sam :lol: u ponedjeljak kaže opet ću postiti, reko' evo ti sendvič i čaj i m'rš u školu :D nije više ni zucnuo.
Tvrtko II Kotromanić

#268 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Tvrtko II Kotromanić »

od malena se dijete navikava na post
znamo svi nase obicaje "nasivanja" i sl
lijepe uspomene iz djetinjstva :)
TriDe

#269 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by TriDe »

Ludzak wrote: 01/04/2023 18:07
Ako je tako. Učenici trebaju da se uče disciplini i izbjegavanju poroka kroz čitavu godinu, a ne samo u toku Ramazana.
Učenici koji su se odlučili na post, testiraju svoje ustezanje od hrane ali i loših misli, postupaka itd. To je već određena faza samokontrole koja je došla iz njihove želje da se poprave u nekim stvarima.

Naravno da se trebaju učiti kroz čitavu godinu ali teško je premostiti rascjep, gdje bi školske formalnosti postale važan faktor poput odnosa u društvu. Možemo pričati šta hoćemo ali društvo odgaja djecu, tamo se bore za neki status i dijele stvari koje su im najvažnije u tom trenutku.

Odgaja i familija ali rijetki su oni koji iz fine porodice pokupe ono dobro.
Last edited by TriDe on 01/04/2023 18:24, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#270 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by konektovan »

Kila fileta 15 maraka, puter 9 KM, tariguz 10 KM a ovdje problem mjeseca a i godine 2023, ce biti skracenje casova 10 minuta.. :lol:

Doktori bez diplome..profesori bez diplome i to nije problem., ali jeste 10 minuta.. :-)
Ludzak

#271 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Ludzak »

konektovan wrote: 01/04/2023 18:24 Kila fileta 15 maraka, puter 9 KM, tariguz 10 KM a ovdje problem mjeseca a i godine 2023, ce biti skracenje casova 10 minuta.. :lol:

Doktori bez diplome..profesori bez diplome i to nije problem., ali jeste 10 minuta.. :-)
Bog je iznad svega :evil:
suspect_zero

#272 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by suspect_zero »

konektovan wrote: 01/04/2023 18:24 Kila fileta 15 maraka, puter 9 KM, tariguz 10 KM a ovdje problem mjeseca a i godine 2023, ce biti skracenje casova 10 minuta.. :lol:

Moramo ubit vrijeme do iftara :lol: :lol: :kiss:
no_sikiriki

#273 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by no_sikiriki »

suspect_zero wrote: 01/04/2023 18:21 Četvrtak bio prvi dan posta, ja napravila užinu i vodu i ubacila u ruksak .....došao iz škole amaaaan kuknjava, samo ja nisam postio, hoću da sutra postim (preko vibera priupitam par mama kažu nije nekoliko ih postilo)....sutradan ja ubacim vodu i barni, reko' neka ti se nađe....došao kući kaže postim nisam ništa jeo, bio mali kontrolni iz matematike pa baš ne znam kako sam uradio :D ....pola flašice vode popijeno :lol: reko' super, aferim nadam se samo da si taj kontrolni dobro uradio.
Otvorim kasnije ednevnik, trica....joj nisam se mogao koncentrisati pa postio sam :lol: u ponedjeljak kaže opet ću postiti, reko' evo ti sendvič i čaj i m'rš u školu :D nije više ni zucnuo.
:lol:
Čuj "samo ja nisam postio". On kao da je išao u moju školu. :mrgreen:
Mislim da su na ovoj temi sve same krajnosti - ili oni koji misle da su im "Bogom dana" prava na mijenjanje sistema, da bi se poštovala njihova vjerska prava i ovi ultra cinični koji su alergični na sve što ima veze sa religijom i koji karikiraju sve u vezi s tim.
Kao i obično, vidi se taj nedostatak obzira za drugo i drugačije.
Ludzak

#274 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Ludzak »

TriDe wrote: 01/04/2023 18:24
Ludzak wrote: 01/04/2023 18:07
Učenici koji su se odlučili na post, testiraju svoje ustezanje od hrane ali i loših misli, postupaka itd. To je već određena faza samokontrole koja je došla iz njihove želje da se poprave u nekim stvarima.

Naravno da se trebaju učiti kroz čitavu godinu ali teško je premostiti rascjep, gdje bi školske formalnosti postale važan faktor poput odnosa u društvu. Možemo pričati šta hoćemo ali društvo odgaja djecu, tamo se bore za neki status i dijele stvari koje su im najvažnije u tom trenutku.

Odgaja i familija ali rijetki su oni koji iz fine porodice pokupe ono dobro.
Ne možeš ti meni reči da postom testiraš svoju samokontrolu, a čim dođe Bajram kreneš sa porocima. Nije to nikakvo herojstvo. Herojstvo je znati se kontrolisati i izolovati se od lošeg društva preko čitave godine.
JohnnyS

#275 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by JohnnyS »

Slažem se. Zato nisu trebali ništa skraćivati u školi nego se baviti pravim problemima
Post Reply