Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#90826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Jucer pisu botovi da se HDZ pisa po Trojci i da Trojka ne reaguje.

Trojka reaguje.

Botovi: eto vidis da je ezdea u pravu.

Sizoferno.
tovarish

#90827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tovarish »

Greška
Last edited by tovarish on 31/03/2023 16:31, edited 1 time in total.
Student_u_Ostavci

#90828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Ustav se tumači onako kako piše. Igor je to do neki dan nazivao 'blokadom'. Ne znam kako se danas to zove? Ili sutra? Ili šestog travnja?
Idemedosumom

#90829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Idemedosumom »

_BataZiv_0809 wrote: 31/03/2023 16:29 Jucer pisu botovi da se HDZ pisa po Trojci i da Trojka ne reaguje.

Trojka reaguje.

Sizoferno.
Ma sta zna prosjecni sda kromanjonac :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#90830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Idemedosumom wrote: 31/03/2023 16:32
_BataZiv_0809 wrote: 31/03/2023 16:29 Jucer pisu botovi da se HDZ pisa po Trojci i da Trojka ne reaguje.

Trojka reaguje.

Sizoferno.
Botovska je tuga pregolema
LSD

#90831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

Trojka reaguje.

Sizoferno.
Pripazite malo sta pisete, sad ce vas Plavi E i Palermo prozvati dodikovcima i neprijateljima Bosne :gunjastajl:
palermo

#90832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

LSD wrote: 31/03/2023 16:40

Pripazite malo
sta pisete, sad ce vas Plavi E i Palermo prozvati dodikovcima i neprijateljima Bosne :gunjastajl:
Jah, ti bogami kao da je palermo pisao tvoje postove.
elk

#90833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by elk »

Meni nekako najteze pada ovaj zakrzljali smisao za humor :lol:
LSD

#90834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

palermo wrote: 31/03/2023 16:42
LSD wrote: 31/03/2023 16:40
Pripazite malo
sta pisete, sad ce vas Plavi E i Palermo prozvati dodikovcima i neprijateljima Bosne :gunjastajl:
Hajd ti nama fino priznaj - koliko dvevno dodikovaca i neprijatelja Bosne moras iskopati na forumu i je li Osmica zadovoljan kad mu to dostaviš :mrgreen:
Bossona

#90835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

dr_Evil wrote: 31/03/2023 11:32
velikonja wrote: 31/03/2023 10:55

prvi dio i moju navodnu neinformiranost o wwll cu zbog off preskociti

tvrdnja da je pojam "konsititutivni narodi" uveo alija je najobicnija LAZ kolega

apropo tvoog navoda sta su ostavili komunisti i sta je uradjeno ustovaom iz 93 trebas uzeti cijelinu, dakle cijeli clan i jednog i drugog ustava - nismo u prvom osnovne da kad ugledamo krusku kazemo KURUSKAAAA i ne gledamo dalje

po zbog toga evo, u nastavku

Clan 1 Ustava SRBiH iz 1974. ( koji je uz neke amandmane koji se ne doticu cl 1 vazio do 1993 i Ustava RBiH )

‘’Socijalistička Republika BiH je socijalistička demokratska država i socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana, NARODA BiH – MUSLIMANA, SRBA i HRVATA, pripadnika drugih naroda i narodnosti, koji u njoj žive, ZASNOVANA NA vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi i na SUVERENOSTI i RAVNOPRAVNOSTI NARODA BiH i pripadnika drugih naroda i narodnosti, koji u njoj žive. Socijalistička Republika BiH je u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.’’

Prva tri clana Ustava RBiH iz 1993.
Član 1.
Republika Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine — Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.
Član 2.
Građani, narodi Bosne i Hercegovine — Srbi, Hrvati, Muslimani i pripadnici drugih naroda koji u njoj žive ostvaruju svoja suverena prava u Republici Bosni i Hercegovini.
Član 3.
U Republici Bosni i Hercegovini zajamčena je ravnopravnost naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.
Narodima Bosne i Hercegovine — Hrvatima, Muslimanima, Srbima i pripadnicima drugih naroda koji u njoj žive obezbjeđuju se uslovi za afirmaciju nacionalnih vrijednosti i za slobodno ispoljavanje nacionalnih osobenosti u skladu sa potrebama zajedničkog života.
U skupštinama društveno-političkih zajednica, organima koje one biraju, Predsjedništvu Republike Bosne i Hercegovine i drugim državnim organima obezbjeđuje se srazmjerna zastupljenost naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.“

uglavnom razlika: nije vise socijalistcka i nije u sastavu sfrj nego neovisna je i suverena

ni slova o "konstitutivnosti"
Sve si pravilno naveo :thumbup: Ali zakljucak nije dobar. Razlika je kako je koncipirano sa "ravnopravni" i razlika je kako je provedeno sa podijelom moci na tri etnije cak i za vrijeme RBiH. Razlika je i daljnja borba Alije za konstitutivnost u ratu, Daytonu i iza rata.

Konstitutivnost naravno da neces pronaci jer je to pogresno preveden pojam, koji su sve tri etnije zajedno prihvatile kao pogresno. Izjednacili ga sa ravnopravnim, ustavotvornim, a iz ravnopravnog izvukli da su oni nosioci suveriniteta i da time crpe pravo na 33% moci. Alije ja naravno bio najveci ljubitelj tog koncepta ili kako je on nazivao potragom za "istinskim predstavnicima Bosnjaka", sto je valjda pu pu potpuno suprotno od Covicevog legitimnog predstavljanja. Time i presuda po ALijinoj tuzbi na ustavnom sudu - i neka je.

Za sve ostalo tu je stari drug Pucar
https://radnici.ba/wp-content/uploads/ ... manima.pdf
:thumbup:
Tako je, SANU podvala Alija je trebao planerima iz Karađorđeva da im pomogne etnički i vjersi podijeliti građansku, jedinstvenu i sekularnu Republiku Bosnu i Hercegovinu, da združene agresije Srbije i Hrvatske pretvori u građansko vjerski rat branilaca građanske RBiH i pobunjeničkih secesionista pod kontrolom Beograda i Zagreba, da ukine jedinu legalnu i legitimne brannioce međunarodno priznate države Policiju i Armiju Republike Bosne i Hercegovine i uspostavi tzv. vojsku Federacije, amnestira i legalizuje zločinačko genocidnu pobuinenjičko secesionističku tzv VRS, da protivustavno ukine i podjeli Republiku BiH, legalizuje Karadžićev genocidni čentitetet. SrBski konvertit i najveći izdajnik u milenijskoj historiji Bosne je sa Tuđmanom 1994 godine uspostavio tzv. hrvatsko muslimansku Federaciju i pristao da bude u konfederaciji sa agresorskom Hrvatskom u kojoj su Srbi i drugi građani lojalni građanskoj RBiH i borili se za nju u Policiji i Armiji RBiH postali i ostali do danas obespravljeni građani drugog reda.

Alija Izetbegović je privatizirao Predsjedništvo RBIH, njegove funkcije i nadležnosti i tako uništio suštinu njegovog postojanja. Kako je on shvatao funkciju države najbolje se vidi iz jednog predratnog sukoba koji je imao sa Nikolom Koljevićem, tadašnjih srpskim članom Predsjedništva, u prisustvu Adila Zulfikarpašića. Kada je Nikola Koljević, koji je u Predsjedništvu bio zadužen za spoljnopolitičke poslove, prigovorio Izetbegoviću da putuje u Ameriku a da on o tome nema pojma, da u delegaciji vodi svoju kćerku, a da on kao član Predsjedništva nije pozvan, Izetbegović mu je odgovorio: "Znaš, ja sam razumio da je Skupština u vašim rukama, Vlada u rukama Hrvata, a Predsjedništvo u rukama nas Muslimana". Tako je "razumio" i tako djelovao čovjek koji je trebalo da bude predsjednik svih građana Bosne i Hercegovine. Kada predsjednik jedne države, umjesto da štiti ustavni poredak zemlje, neovlašteno započne tajne i javne pregovore o njenoj podjeli i prije izbijanja ratnih sukoba, drugačiji rezultat se ne može ni očekivati.
Mijenjanje karaktera rata i insistiranje na odbrani vjere umjesto na odbrani društvenog poretka i državno-pravnog karaktera Bosne i Hercegovine, uz potpuno nesposobnost i nespremnost da se jasno i bez ostatka na vrijeme formulišu ciljevi odbrane, pristajanje na razgovore o podjeli zemlje i sjedanje za pregovarački sto sa Karadžićem i Bobanom, umanjili su težinu koju je sa sobom nosila prvobitna ocjena Londonske konferencije da se radi o agresiji na međunarodno priznatu državu, članicu Ujedinjenih nacija. Rat je umjesto međunarodne dimenzije sveden na etničko vjerski i apsurdni međubošnjački sukob između pobjednika izbora Abdića i Alije kojeg je Beograd preko Karadćičevih SDS terorista Plavšićke i Koljevića postavio za prvog i zadnjeg Predsjednika RBIH kuju je ukinuo i podijelio, nakon što je svojom propast politikom dvostruku agresiju agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu sveo na "sukob zaraćenih strana unutar BiH". Alija je svo vrijeme agresije imao prijateljske odnose sa agresorima na RBIH, čime je bio zatečen General Sefer Halilović kako se odnosio prema Čosiću koji ga je prvo zatvorio a onda peticijama oslobodio i nama prijevremno podvalio pred rat da im ostvari viševjekovni san proširenja zapadno od Drine. https://www.youtube.com/watch?v=9l17u_7h1ow
palermo

#90836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

LSD wrote: 31/03/2023 16:46

Hajd ti nama fino priznaj - koliko dvevno dodikovaca i neprijatelja Bosne moras iskopati na forumu i je li Osmica zadovoljan kad mu to dostaviš :mrgreen:
He, nemoj me samo optuziti da sam I ovaj post ja napisao :D . Jebem mu misa, jel stojis iza svojih rijeci I ili ne stojis.

A ovo pitanje, ma znas I sam da je glupo.....al eto...
Rejhana

#90837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Rejhana »

LSD wrote: 31/03/2023 16:02
plavi_E wrote: 31/03/2023 16:00 Podanici onih koji ne smiju javno reci da je HR izvrsila agresiju na BiH se bune nesto na alijin potpis. Kakav odron.
A Alija sav sretan primao ordene od predsjednika te agresorske zemlje :lol: ti ne prestaješ sa autogolovima :-)
Kad su na jednom sastanku u predsjedništvu raspravljali da i Hrvatsku proglase agresorom na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Izetbegović se okrenuo Mahmutćehajiću i s molećivim pogledom rekao "Rusmire, ja ne bih, djeca su mi tamo"...

U trenutku kad su HVO zločinci uništavali Mostar, on je na sastanku za njega rekao "pa moraju i Hrvati nešto dobiti". Izvor : direktno mi pričao profesor Mahmutćehajić.
LSD

#90838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

Rejhana wrote: 31/03/2023 16:51
LSD wrote: 31/03/2023 16:02

A Alija sav sretan primao ordene od predsjednika te agresorske zemlje :lol: ti ne prestaješ sa autogolovima :-)
Kad su na jednom sastanku u predsjedništvu raspravljali da i Hrvatsku proglase agresorom na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Izetbegović se okrenuo Mahmutćehajiću i s molećivim pogledom rekao "Rusmire, ja ne bih, djeca su mi tamo"...

U trenutku kad su HVO zločinci uništavali Mostar, on je na sastanku za njega rekao "pa moraju i Hrvati nešto dobiti". Izvor : direktno mi pričao profesor Mahmutćehajić.
Na naravno :thumbup:

Ali sad ce Palermo reci da je i akademik Mahmutcehajic neprijatelj Bosne i bosnjaka... i svako ko dirne u svetog Aliju :-)
mirsek

#90839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirsek »

LSD wrote: 31/03/2023 16:46

:helou:
Mogu li ja, da se malo pohvalim..
Poslije dobijanja najnovijeg galaxy watch 5 pro zbog branjenje sultanije na forumu, sad mi po sistematizaciji nagrada slijedi galaxy tab 8+ od kantonalnog odbora SDA a onda na ljeto 2 karte do 5000 KM za ljetovanje po mom izboru.:zen:
Jest extra dobro biti u SDA :igra1:
Idemedosumom

#90840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Idemedosumom »

De bolan, ne znaju u SDA sta ti je to :lol:
elk

#90841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by elk »

A kako se tek presucuju gotovinine uzp gardijske 1995 :lol: nisu botoksi bili tad sa puskom...jal u jajima ili trezoru, jal u dezerterstvu ili u radnoj obavezi u najboljem slucaju Ali kitu bi mi mogli sami onu teritoriju uzeti, manite se istorije smaila cekica i memoara sefke hodzica. Agresor 93, saveznik 95. Agresor 2023, samo u antaliju na more :lol: . Tako nekako ide.
mirsek

#90842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirsek »

Idemedosumom wrote: 31/03/2023 16:59 De bolan, ne znaju u SDA sta ti je to :lol:
:D Znaju oni iz BH Telekoma sto su u SDA. :D
palermo

#90843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

:bih:
LSD wrote: 31/03/2023 16:55
Rejhana wrote: 31/03/2023 16:51

Na naravno :thumbup:

Ali sad ce Palermo reci da je i akademik Mahmutcehajic neprijatelj Bosne i bosnjaka... i svako ko dirne u svetog Aliju :-)
Ali sto tebe sekira sto je palermo rekao, ako vec mislis da je bot I da gluposti prica.
I ako mislis da si na pravoj strani.?
mirsek

#90844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirsek »

elk wrote: 31/03/2023 17:02 A kako se tek presucuju gotovinine uzp gardijske 1995 :lol: nisu botoksi bili tad sa puskom...jal u jajima ili trezoru, jal u dezerterstvu ili u radnoj obavezi u najboljem slucaju Ali kitu bi mi mogli sami onu teritoriju uzeti, manite se istorije smaila cekica i memoara sefke hodzica. Agresor 93, saveznik 95. Agresor 2023, samo u antaliju na more :lol: . Tako nekako ide.
Koliko je nama Hrvatska pomogla isto smo mi njima koristili ako ne i vise.
Trecinu ili polovinu dostavljenog oruzja ABIH su otimali sebi, bihacki dzep je vezao desetine hiljada vojnika VRSK i VRS sto je umnogome olaksalo Oluju kao i samu pripremu za istu.
ABIH je prakticno bila tampon zona koja je krvavila sa VRSK, VRS i Srbijom dok se Hrvatska jacala za konacni obracun.
Tako da.. oni i nama trebaju biti zahvalni sto su oslobodili drzavu od separatista. :bih:
pepermint

#90845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pepermint »

Moram reci da je ovo prvi protest na kojem se sarajlijama moram zahvaliti sto se nisu odazvali🥰
Vaya

#90846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Dino rece metav hladan sad na N1 da je iz BiH u 2021 godine odselilo/otislo 170k ljudi... :shock:
LSD

#90847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

palermo wrote: 31/03/2023 17:08

Ali sto tebe sekira sto je palermo rekao, ako vec mislis da je bot I da gluposti prica.
Ali sto tebe sekira sta je LSD napisao o svetom Aliji i svetoj SDA, ako vec kao i Plavi mislis da je dodikovac, izdajnik Bosne. bosnjaka, drzave i sl.

Mnogo se nesto uzrujavas oko toga....chill out :gunjastajl:
last mohicans

#90848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by last mohicans »

Njiha ima manje, ojha. Gledaj ljudskog otpada i šljama.

https://avaz.ba/vijesti/bih/819551/broj ... pred-ohr-a
Još se Muhamed Velić oglašava na dzumi, treba otici na proteste,braniti identitet, čast, naciju, aparthejd, valjda htio da kaže valja braniti lažnu profesoricu, nasilnike ala Zalihić, Zaha i sav ostali nepismeni šljam poput Tigra i ovog Njiha. Mjesec dana me jebu preko Skenderije sa "nacionalnim spomenikom" danas nizvodno svojim protestima. Sjeme vam se zatrlo,kriminalno.
palermo

#90849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

LSD wrote: 31/03/2023 17:42
palermo wrote: 31/03/2023 17:08

Ali sto tebe sekira sta je LSD napisao o svetom Aliji i svetoj SDA, ako vec kao i Plavi mislis da je dodikovac, izdajnik Bosne. bosnjaka, drzave i sl.

Mnogo se nesto uzrujavas oko toga....chill out :gunjastajl:
Pa nisam ti ja napisao da si dodikovac....I ne mislim to....
Samo sam napisao da si poceo valjati gluposti.....

Pretpostavljam ponijela te aymosfera forumske gomile koja obitava na ovom forumu...
last mohicans

#90850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by last mohicans »

Vaya wrote: 31/03/2023 17:34 Dino rece metav hladan sad na N1 da je iz BiH u 2021 godine odselilo/otislo 170k ljudi... :shock:
Neka je, sve nek rastjera uvazena profesorica, njen blećak i ostala halka. Nikog ne treba sprečavati, sav jad i čemer se ogleda u onoj ruševini u samom centru. Sedam dana im treba da po danu sruše ruševinu. Umjesto da su za jednu noć to završili. Ničije dijete ne bih imao srca zaustaviti. Kome da ostaje, da bude rob ovim sa protesta.
Locked