palermo wrote: ↑26/03/2023 18:35
Pa dobro, ako smi mi nerealni u zeljama, sta ti ocekujes od Dine ?
iskreno? Dino mi je promašaj kao MVP.
to prvo.
al ko god je MVP očekujem jači rad u diplomatiji za našu stvar. meni je naša stvar država koja će u najmanjoj MOGUĆOJ mjeri ovisiti i poštovateljima i štovateljima ratnih zločinaca i politika koje su ih iznjedrile.
mi smo dovoljno mali da se arbitrarnim odlukama mogu neke stvari rješavati. do skora su OHRove odluke išle u tom smjeru, ali od aprilskog paketa je podrška isparila a drugi narativi su postali jači.
za sada to nije moguće i moramo svi zajedno jesti govna i gledati kako nam se smradovi smiju u facu, jer se nije ništa radilo dok se Lende i ostali kompanjoni uživali u sinhronizovanom krčmljenju budžeta sa istim Dodikom i Čovićem.
ne bih išao u smjeru nametanja predstavnika koji nisu stvarna volja naroda, ali bih išao na novu raspodjelu nadležnosti, pa tako većinu bitnoga spustio na nivo lokalne samouprave i nešto kantona, da niko nema osjećaj da je zakinut.
bitne stvari ostaviti na federaciji i napraviti istu prohodnom, da nema etničkog odlučivanja u stvarima kao što je fiskalna politika. mislim, ne daj bože kakva bi priča bila da tuzla i sarajevo nisu dominantno bošnjački zbog priče oko pondera. treba se sjetiti i tu kakav je narativ išao (danak u krvi koje uzima sarajevo

), ali nije bilo mogućnosti ubaciti nacionalističku priču.
uglavnom, šta god želimo mijenjati, sami ne možemo. to je valjda jasno svakome. za sticanje podrške potrebna je međunarodna pomoć. ako je ne bude, ništa od nas. pogotovo kada nam je pojedinačno najjača stranka spremna za svoje vladare pod noge baciti cijeli narod. sebijina diploma je vrijednija od tebe, mene i mojih i tvojih djece i unučadi.
trojki mislim da nije TOLIKO svejedno. meni je u tome razlika. volio bih reći da i njima vjerujem, ali ne vjerujem. ali cijela hajka i kmeka je najviše zbog toga što SDA gubi pozicije.
kako god, za bilo kakav napredak, nama je potrebno vrijeme i rad na tome. smiješno je tvrditi kako će se odmah neke stvari promijeniti. nije to kanton pa da možeš odmah prugu praviti iako ja vjerujem da mnogi misle da se ništa od prige nije ni napravilo.
očekujem dakle od Dine da radi na ovome, i da kroz neko vrijeme iznjedri i neke rezultate. hoće li to uspjeti, ne znam. nisam ni neki optimista. jedino što mislim da će nešto i pokušati.