Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#152151 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drug_profi wrote: 20/03/2023 12:53 Ja sam vec rekao da je @Gvozdeni1 za mene OK.
Ratovali, pa sta sad.
Ne moze se nazad, ali se moze naprijed. Samo hajmo hladne glave i razumno.
Eto njegov stav o NATO. Ne moze biti razumniji i iskreniji.
Sa takvim ljudima se moze onda nesto i dogovoriti. Ono sto en bude mogla nasa generacija, nek dogovara sljedeca.
Eto, mačka ti mahne repom i ti ono maštaš.

Kažeš "Ono sto en bude mogla nasa generacija, nek dogovara sljedeca.".

Drug...

Image

*i opet kažem, skreću nam pažnju sa Ukrajine pa ovako oftopičarimo i pijemo banove.
geralt

#152152 Re: Ukrajina

Post by geralt »

madner wrote: 20/03/2023 18:20 Fali sirine, ali ovi zapadni izvori seru. Ako Ukrainci imaju kapacitet da treniraju 5000 ljudi mjesecno, onda mogu ili izbaciti godisnje 60000 lose treniranih ili 10000 dobro treniranih. Ne mogu izbaciti 60000 odlicno treniranih jer nemaju taj kapacitet.
Ukrajinski kapaciteti su nebitni, najmanje ih se obucava u Ukrajini. Obuka se vrsi u UK, Poljskoj, Njemackoj, Spaniji, Americi, Francuskoj...

15000 Ukrajinaca se trenutno obucava u EU zemljama (da znamo), 20000 samo u UK.
BlackRiver

#152153 Re: Ukrajina

Post by BlackRiver »

agent_zero wrote: 20/03/2023 13:21
BlackRiver wrote: 19/03/2023 15:32

Pa kako vidim po forumskom narativu, u Ukrajini se brani Bosna. Pa reko da predlozim patriotama.
Idi čuvaj ovce, tu si pametniji.
Idi cuclaj dudu
splinter

#152154 Re: Ukrajina

Post by splinter »

pici wrote: 20/03/2023 18:45
madner wrote: 20/03/2023 18:28

Sta ce ti ljudi u centru? Naucis ih da operisu u dubini protivika i prave razliku i onda ih dovedes na mjesto gdje treba obicna pjesadija.

Fali Ukraini veca formacija od brigade, divizija ili korpusi.
Jebte jesil ti bio vojnik ikad.Jel u gradske borbe saljes specijalce il mehanizaciju.Sta ce tu 93th mehanizovana u centru il 241TO.Nista, jer nisu namjenjene za borbe u gradu ove vrste,93th treba sirinu fronta.Specijalci upadaju u kuce, fabrike, bliske borbe i za to su obuceni.Upravo oni trebaju u gradskim borbama, sta ce obicna pjesadija, da se bori protiv placenika i padobranskih specijalaca.

77th Airmobile Brigade
93rd Mechanized Brigade
Shaman Detachment, 10th Special Forces Detachment HUR
Free Russia Regiment, Russian Democratic Republic
3rd Operational Brigade Spartan, National Guard
241th Territorial Defense Brigade
1st Border Detachment Donetsk Oblast
8th Regiment of Special Purpose

ovdje su 93th i 241 TO regularne brigade sve ostale su specijalne, ove dvije su tu ko podrka.
Da, vjerovatno su samo te dvije regularne brigade na direktnoj liniji sukoba,. 93. je na južnom pravcu, barem bila.
U ovoj bici će veliku rolu će sigurno imati jedinice manevarskih brigada i specijalnih bataljona dobro obučenih i motivisanih boraca poput Shaikh mansur batalion, Georgian Legion, Freedom of Russia Legion,
Dzhokhar Dudayev Batalion, OPFOR 214th Special Battalion, Skala Battalion, Spartan brigada, Kastuś Kalinoŭski Regiment...
Svi su oni na direktnim linijama udara, navodno i Bratstvo battalion operiše u tom rejonu već neko vrijeme ali oni su poput sijenki, teško ih je locirati.
Kako god ne vjerujem da rusi ovdje mogu proći dok je ijedan kamen čitav u Bakhmutu. Ili barem dok linije opskrbe kako tako funkcionišu.
zigzag

#152155 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hame_ wrote: 20/03/2023 19:26
drug_profi wrote: 20/03/2023 12:53 Ja sam vec rekao da je @Gvozdeni1 za mene OK.
Ratovali, pa sta sad.
Sa takvim ljudima se moze onda nesto i dogovoriti. Ono sto en bude mogla nasa generacija, nek dogovara sljedeca.

Drug...

Image

*i opet kažem, skreću nam pažnju sa Ukrajine pa ovako oftopičarimo i pijemo banove.
Ko je pisao taj kvotani tekst?
zigzag

#152156 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

splinter wrote: 20/03/2023 19:33

Jebte jesil ti bio vojnik ikad.Jel u gradske borbe saljes specijalce il mehanizaciju.Sta ce tu 93th mehanizovana u centru il 241TO.Nista, jer nisu namjenjene za borbe u gradu ove vrste,93th treba sirinu fronta.Specijalci upadaju u kuce, fabrike, bliske borbe i za to su obuceni.Upravo oni trebaju u gradskim borbama, sta ce obicna pjesadija, da se bori protiv placenika i padobranskih specijalaca.

77th Airmobile Brigade
93rd Mechanized Brigade

ovdje su 93th i 241 TO regularne brigade sve ostale su specijalne, ove dvije su tu ko podrka.
Da, vjerovatno su samo te dvije regularne brigade na direktnoj liniji sukoba,. 93. je na južnom pravcu, barem bila.
U ovoj bici će veliku rolu će sigurno imati jedinice manevarskih brigada i specijalnih bataljona dobro obučenih i motivisanih boraca poput Shaikh mansur batalion, Georgian Legion, Freedom of Russia Legion,
Dzhokhar Dudayev Batalion, OPFOR 214th Special Battalion, Skala Battalion, Spartan brigada, Kastuś Kalinoŭski Regiment...
Svi su oni na direktnim linijama udara, navodno i Bratstvo battalion operiše u tom rejonu već neko vrijeme ali oni su poput sijenki, teško ih je locirati.
Kako god ne vjerujem da rusi ovdje mogu proći dok je ijedan kamen čitav u Bakhmutu. Ili barem dok linije opskrbe kako tako funkcionišu.

Pa ako je 93. brigadi tijesan grad imaju širine na južnom frontu nek se "prnjicaju"
jednonogi_Jack

#152157 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

EU se složila da Ukrajini isporuči milion artiljerijskih granata
Evropska unija dogovorila je plan vojne pomoći Ukrajini od 2 milijarde eura. To će uključivati ​​transfer u Kijev milion municije za artiljeriju. To javljaju agencije Frans pres i DPA , pozivajući se na diplomate.
Sastanak ministara vanjskih poslova EU održan je u ponedjeljak, 20. marta, u Briselu. Podržali su inicijativu Evropske unije da se Kijevu prebaci do milion artiljerijskih granata kalibra 155 mm u roku od 12 mjeseci.
Novac za municiju dolazi iz Evropskog mirovnog fonda, koji se formira od doprinosa zemalja učesnica. Preko njega je EU već sponzorirala isporuku oružja i opreme Kijevu, kao i obuku ukrajinskog vojnog osoblja. Za ove potrebe fond je tokom ratne godine potrošio 3,6 milijardi eura.
Kasnije je šef evropske diplomatije Josep Borrell potvrdio da su se zemlje članice EU složile da Ukrajini isporuče milion artiljerijskih granata u roku od godinu dana. Napomenuo je da će milijardu eura biti potrošeno na trenutne isporuke, a isto toliko na zajedničke kupovine. Osim toga, biće formirana komisija za povećanje proizvodnih kapaciteta.
Avetinho

#152158 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Hame_ wrote: 20/03/2023 19:05
Avetinho wrote: 20/03/2023 12:46 Pa s kime cemo razgovarati i dogovarati...
Ne bih ni znao šta pišu (oba su na FOE) da ti nisi ovaj poem o njima napisao. Otaraste se više "Pa s kime cemo razgovarati i dogovarati...".

Gubimo temu, i sada šta bih nešto napisao aktuelno o Ukrajini, pišem o ovima što su mi na FOE.
Majkemi ne mogu se brinuti i o tome ko je Hametu ili bilo kome drugom na kojoj listi.

Ko god zeli da diskutuje samo sa "odabranima", bujrum blog otvorite ili kakvu posebnu grupu, pa opletite.
drug_profi

#152159 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

biglebovski wrote: 20/03/2023 17:00
drug_profi wrote: 20/03/2023 15:49

Samo mi nije jasno sta je propaganda?
Rusi nisu u stvari napali Ukrajinu i nisu porusili gradove i pobili civile?
Zapravo je sve samo propaganda?
Jooooooooooj.
Pa propaganda na koju sam reagirao je da će Somalijci pomrijet od gladi ako Ukrajina ne uspije izvesti žito. Svjetska glad. Kao što vidimo, najgladnije su bile španjolske krmače. A radi ukrajinskog žita za španjolske krmače je i nama poskupio hljeb 50%.
A ko je u stvari vlasnik ukrajinskog žita i popratnih biznisa? Lokalni oligarsi, multinacionalne kompanije i strani investitori. I to je čitava priča, sjebaše im posao. Jebe se svima i za Somaliju i Ugandu, i za tebe i za mene i za Mykolu iz Lvova i Ivana iz Donjecka.
Vidi nesto, u ratu uvijek imas poremecaje na trzistu svega, a hrane pogotovo.
TO uopste nije razlog da se rat ne vodi kako treba i protiv koga treba.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#152160 Re: Ukrajina

Post by pici »

zigzag wrote: 20/03/2023 19:36
splinter wrote: 20/03/2023 19:33

Pa ako je 93. brigadi tijesan grad imaju širine na južnom frontu nek se "prnjicaju"
Mora tu biti i oklopno mehanizovana, to je podrska i za zaustavljanje kombinovanih napada, 93th je po meni idealna da daje podrsku specijalcima koji se bore za svaku kucu i ulicu.Kad govorimo o toj brigadi u punom obimu ona je za siri front i dubinu i vjerujem da nije u Bakhmutu citava brigada nego bataljoni koji se rotiraju.Komanda im je van Bakhmuta.Kako su to Ukri iskombinovali, ne znam, sad za sad zaustavili su ruse i negdje imaju i kontre.Mislio sam da su 93th poslali da brani komplet grad medjutim pored ovoliko specijalaca, oni su tu ipak podrska na nivou bataljona.
madner

#152161 Re: Ukrajina

Post by madner »

madner wrote: 20/03/2023 18:28

Sta ce ti ljudi u centru? Naucis ih da operisu u dubini protivika i prave razliku i onda ih dovedes na mjesto gdje treba obicna pjesadija.

Fali Ukraini veca formacija od brigade, divizija ili korpusi.

77th Airmobile Brigade
93rd Mechanized Brigade

To su policijski specijalci, vojni i za SSSR i USA su imali druge namjene. Izvidjanje i udari po dubini, tipa da napadnu radare i aerodrome prije ofanzive.

(Teska) pjesadija je za zatvoreni prohodni teren, neke zemlje su imale i specijalne urbane brigade dok su Njemci imali bataljone pionira kao pojacanje pjesadiji.

Ne znaci da ce biti losi, visoko motivisana pjesadija koja zna sta radi je odlicna, ali je i gubljenje potencijala.
Dangubic

#152162 Re: Ukrajina

Post by Dangubic »

BiBi911 wrote: 20/03/2023 15:04
Dangubic wrote: 20/03/2023 14:15

To sto te firme zaradjuju je sitnica koliko para iz budzeta ide za Ukrajinu.
Idi se roknii svega ti. Pojeo si sendvic dosta Tee..

Samo u februar je od LM naruceno Robe u vrijednosti 17milijardi$
A 12 mjeseci ova godina ima.

A do sada u Ukrainu USA poslala 23milijarde $

Ne znam kako ti ide matematika al za dva mjeseca

Jbga
Samo Saudijska Arabija naruci godisnje oruzja za 100 milijardi iz SAD i mislim da je vojni budzet SAD 900 milijardi o cemu pricas. :-D
Grean

#152163 Re: Ukrajina

Post by Grean »

doox wrote: 20/03/2023 19:25
Spoiler
Show

Je li ovo neka zajebancija?

Jebo te, Makedonci za nas sila. Citam neku uporedbu, Suhoj je masina za MIG, jednom su imali okrsaj u ratu Eritreja vs Etijopija, Suhoji povaljali MIG-ove. Odmah da kazem nisam ekspert, posto kupio po to prodo'.
drug_profi

#152164 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 20/03/2023 18:06
Jao kolika li ce biti cijena plina u evropi, a i nestace ukrima.municije kme kme :mrgreen:
Pitam se kako li ovakva pisma dospiju isti dan na Twiter.
Ovo bi valjda trebalo biti strogo pov
madner

#152165 Re: Ukrajina

Post by madner »

geralt wrote: 20/03/2023 19:29
madner wrote: 20/03/2023 18:20 Fali sirine, ali ovi zapadni izvori seru. Ako Ukrainci imaju kapacitet da treniraju 5000 ljudi mjesecno, onda mogu ili izbaciti godisnje 60000 lose treniranih ili 10000 dobro treniranih. Ne mogu izbaciti 60000 odlicno treniranih jer nemaju taj kapacitet.
Ukrajinski kapaciteti su nebitni, najmanje ih se obucava u Ukrajini. Obuka se vrsi u UK, Poljskoj, Njemackoj, Spaniji, Americi, Francuskoj...

To su dodatni kapaciteti za koje se nadaju da ce biti dovoljni za ofanzivu.

Ali dok oni ne dodju imas jedinice koje imaju gubitke i iste popunjavaju mobilizacijom.

Bitni su jer imas kritiku da kupe ljude i salju ih bez obuke na liniju.
I kao prijedlog je da ranije pokupe ljude i obuce ih. Isto kao da nije rat nego je vjezba.
Avetinho

#152166 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Hame_ wrote: 20/03/2023 20:15
Avetinho wrote: 20/03/2023 19:58 Majkemi ne mogu se brinuti i o tome ko je Hametu ili bilo kome drugom na kojoj listi.

Ko god zeli da diskutuje samo sa "odabranima", bujrum blog otvorite ili kakvu posebnu grupu, pa opletite.
Image
Koga briga? Sad sam se nasekirao.
drug_profi

#152167 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Handbanana wrote: 20/03/2023 17:57 Da ne otvaram odvojeni post, da kazem moje vidjenje situacije je onako, mjesavina dobrog, optimisticnog i loseg:

- Zapad (citaj Ameri) cijene samodostatnost i vlastitu snagu i daju Ukrajincima sansu da pokazu petlju i ove godine da nesto postignu ako mogu
- Nece biti slanja oruzja da bi se potpuno skrsilo ruse (nazalost), nego samo dovoljno da se odrzi front ali i to je vremenski ograniceno
- Cekace se ishod Ukr ofanzive koja nece poceti dok se ne nakupe zalihe MTS i uvedu Bradleys i novopridosli tenkovi (ne ocekujem Leoparde kao game-changer)
- Ako ofanziva bar djelimicno uspije to bi otvorile neke bolje opcije za Ukr, ukljucujuci i daleko bolju pregovaraku poziciju (npr. presjecanje kopnenog koridora za Krim. A budimo iskreni, Putleru se za Donbas fucka - Krim i Crno more su daleko bitniji)
- Ako ofanziva propadne ici se na ponudu rusima da zadrze ovo sto su uzeli
- Problem je sto zapadna proizvodnja nece doseci potrebne kolicine za godinu dvije
- Ne vjerujem da Ukrajina moze pasti, u najgorem slucaju gubitak istocne polovice koja se djelomicno razdvaja uz rijeku Dnjepar
- Kad-tad sama Ukrajina i njen narod mora odluciti da li da zemlju toliko iscrpi da i ovo sto nije okupirano izgubi buducnost i perspektivu
- Nastavljanje rata ovim intezitetom nije odrzivo - ne vidim svrhu borbe 'do zadnjeg', za oslobodjenje zadnjeg pedlja. To bi bilo pravedno ali po koju cijenu. Ukrajina je prezivjela i bez okupiranog Donbasa i Krima osam godina a sve da sutra oslobodi i jedno i drugo nema garancije da bi to zaustavilo rat, niti bitno olaksalo odbranu.
Vidi, postoje neke stvari koje bi bile opasan presedan i glupost.
Glupost bi bila dozvoliti rusima da se oporave jer ce sigurno napasti opet.
A presedan opasne vrste bi bilo priznavanje osvajanja silom teritorije suverene drzave, koja je uz to uzivala garancije velikih sila za njen teritorijalni integritet kada je predala svoje N oruzje.
Ne te dvije stvari se nece desiti koliko god mi mislili da ce se neko umoriti.
zigzag

#152168 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ovaj kineski ho ši min što je došao u rusiju....

Meni izgleda da je došao da ga ubijedi da stane na loptu jer vrijeme ne radi za putinovu rusiju.
drug_profi

#152169 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

mirsek wrote: 20/03/2023 19:00
drug_profi wrote: 20/03/2023 15:54

Iako se slazem sa tobom, da smo svi mi u stvari jedna nacija raznih vjeroispovjesti, nije u redu taj stav nekom nametati. Ako se neko osjeca srbinom ili hrvatom treba to postovati. iz kojih god razloga to bilo.
Slazem se, nego mi to vise kao odgovor ako neko govori prodali vjeru za veceru.
A ja se pitam kakve veze ima i ta "optužba"? Promijenio vjeru neko pa šta? Bio vjernik, pa postao ateista ili obratno. Normalna stvar. Samo je zadrtim tikvama nenormalno da misleći čovjek ne donosi neke svoje zaključke i odluke koje zasniva na tim zaključcima.
I Islam i kršćanstvo su prihvaćeni jer je neko promijenio raniju vjeru. Svi su prodali vjeru za večeru u nekom trenutku historije.
drndalo

#152170 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

drug_profi

#152171 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 20/03/2023 19:26
Ratovali, pa sta sad.

Drug...

Image

Strahovi sa mnom nisu upravljali nikad. Odluke i procjene nisam na osnovu njih donosio nikad.
Ja cu se do kraja zivota boriti protiv tih gluposti i protiv svih koji misle da su bitni i posebni jer su rođeni kao nesto.
I naravno da cu i svoje neprijatelje ocjenjivati na osnovu onog sto rade, jer je jednak broj onih koji bi rado mene vidjeli u masovnoj grobnici i moju kucu izvan svog teritorija, u svakom od ova tri jadna indijanska plemena.
Kraj.
Last edited by drug_profi on 20/03/2023 20:35, edited 1 time in total.
mirsek

#152172 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

Dangubic wrote: 20/03/2023 20:13
BiBi911 wrote: 20/03/2023 15:04

Idi se roknii svega ti. Pojeo si sendvic dosta Tee..

Samo u februar je od LM naruceno Robe u vrijednosti 17milijardi$
A 12 mjeseci ova godina ima.

A do sada u Ukrainu USA poslala 23milijarde $

Ne znam kako ti ide matematika al za dva mjeseca

Jbga
Samo Saudijska Arabija naruci godisnje oruzja za 100 milijardi iz SAD i mislim da je vojni budzet SAD 900 milijardi o cemu pricas. :-D
Nikad 100 milijardi u jednoj godini. Mozda jeste nekad bila tolika narudzba ali se oruzje dostavljalo par godina a ne u jednoj godini.
drug_profi

#152173 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

geralt wrote: 20/03/2023 19:29

Ja mislim da su šihte po 500-600 ljudi, a ne odjednom 5-10.000
mirsek

#152174 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

drug_profi wrote: 20/03/2023 20:25
mirsek wrote: 20/03/2023 19:00
Slazem se, nego mi to vise kao odgovor ako neko govori prodali vjeru za veceru.
A ja se pitam kakve veze ima i ta "optužba"? Promijenio vjeru neko pa šta? Bio vjernik, pa postao ateista ili obratno. Normalna stvar. Samo je zadrtim tikvama nenormalno da misleći čovjek ne donosi neke svoje zaključke i odluke koje zasniva na tim zaključcima.
I Islam i kršćanstvo su prihvaćeni jer je neko promijenio raniju vjeru. Svi su prodali vjeru za večeru u nekom trenutku historije.
Pa da, slazem se da je besmisleno.
saimidin

#152175 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Sef najvece krim grupe u kini je dosao da pregovara o cijeni podrske putleru, jer je ocijenio da ga sada moze :izet: za mnogo manje para

Sisipi vec podrzava cccp2.0 znacajno, sve dualne vojno-mirnodopske stvari salju maax, a specificno vojne preko kima, mada mislim da I to salju a orci samo sto kriju, granate I sl

Jasno je da ce UA imati samo ove godine sansu za kontru, a onda pritisak da pristanu na primirje, ali ocekujem da putler nece htjeti ako ga sisipi pogura, ali mozd ga I zaustaviti, jer je putler sada njegova kujica :izet:

To nije kraj rata, a dobiti ce I UA priliku da se presabere za drugo poluvrijeme, jer vidimo da ce trebati godine za podizanje vojne proizvodnje na zapadu

Nece ovaj rat nidje jos zadugo, a traje vec 10 godina
Post Reply